Klasszikus

Párok játéka a Nemzeti Hangversenyteremben

2005.03.01. 00:00
Ajánlom
A Pannon Filharmonikusok 2004/2005-ös koncertévadában kiemelkedő esemény az a négy hangversenyből álló bérleti sorozat, amelyet a zenekar Párok játéka (Giuoco delle coppie) címmel indított Budapesten, az új Nemzeti Hangversenyteremben.

Az első két koncert sikere után, 2005. március 4-én A valóság című est következik, amelyen Mozart Così fan tutte-nyitánya, Veress Sándor Passacaglia oboára és vonószenekarra című darabja, illetve Sosztakovics XI. szimfóniája csendül fel; vezényel és oboán közreműködik Hansjörg Schellenberger.

Hansjörg Schellenberger német oboaművész és karmester 1948-ban született Münchenben. Zenekari oboistaként kezdte pályáját, a hetvenes években – Herbert von Karajan irányításával – szólamvezetőként dolgozott a Berlini Filharmonikusoknál. Az 1980-as évek óta szólistaként és kamaramuzsikusként is egyre ismertebb: a berlini Haydn Ensemble alapítója, s olyan karmesterekkel dolgozott együtt, mint Claudio Abbado, Carlo Maria Giulini, Riccardo Muti vagy James Levine.

2005. május 6-án A tűz című hangverseny zárja a budapesti bérleti sorozatot, ekkor De Falla, Händel, Sarasate, Bizet és Wagner „tűzzenéi” szólalnak meg a világhírű hegedűművész, Salvatore Accardo közreműködésével, Uri Mayer vezényletével.

A bérletsorozat mellett újabbat is indított a zenekar sorozata, amely az Európa Kulturális Fővárosainak Szimfonikus Zenekarai címet kapta. A kezdeményezés lényege, hogy 2010-ig – amikor egy magyar város lehet egy német várossal párban Európa Kulturális Fővárosa, s erre a címre Pécs is pályázik – minden esztendőben vendégül látnak egy szimfonikus zenekart olyan városból, amely már elnyerte ezt a címet. Így a pécsi közönség nemzetközi összehasonlításban is képet kaphat arról, milyen szakmai színvonalat képvisel a Pannon Filharmonikusok – Pécs csapata. A sorozat nyitó estjén, 24-én a Grazi Szimfonikus Zenekar adott koncertet Pécsett.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.