Klasszikus

Partraszállás Hollandiában – Fesztiválok

2004.04.23. 00:00
Ajánlom
A franciaországi MagyArt, az olaszországi Ungheria in primo piano és a jelenleg is nagy sikerrel zajló angliai Magyar Magic után a magyar kulturális évadok következő célországa Hollandia.

2004. július 1. és december 31. között feltartóztathatatlanul partra szállunk a tulipánok, a szélmalmok és a facipők hazájában. Mielőtt még abba a hibába esnénk, hogy primer fogalmaink szerint tekintenénk Európa egyik leggazdagabb, legnyitottabb és legmodernebb országára, érdemes körvonalazni kulturális „partra szállásunk” távlatait. Miként tette azt a hollandiai magyar kulturális évadot kötetlen hivatalossággal beharangozó Hiller István kulturális miniszter, Bence Ottó, a programszervező Hungarofest Nemzeti Rendezvényszervező Kht. Igazgatója, valamint Török András, az évad főkurátora. „Hongarije aan Zee!”, magyar füleknek közérthetőbben „Partra magyar!” A névválasztás mögött egy vizuálisan is könnyen megfogalmazható szándék húzódik meg, amely utal egy elképzelt földrajzi helyre, Hollandia hajdani tengeri nagyhatalmára, és nem utolsósorban az évad emblémájában is érzékletesen kifejezésre jutó szándékra. Gerbes Gábor grafikus pályázaton nyert logója egy vízcseppbe mártott mutatóujj, amelyben benne van az érintés, a kommunikáció üzenete. Az időzítés, akárcsak a francia és az itáliai „kultúrhadjárat” esetében, magától értetődő, hiszen 2004 második felében, csatlakozásunk után, Hollandia tölti be az EU-elnökséget.

Lássuk közelebbről a magyar kultúra hollandiai utaztatásának összetevőit. Egy új modell bevezetéséről beszélhetünk két nagy kultúrájú kis ország találkozásának esetében. „Nem tukmáljuk, kínáljuk!” – hangzik a partraszállás alapgondolata több mint száz programmal, harmincöt városban. A tradicionális, klasszikus magyar kultúra mellett kétharmados arányban kortárs produkciókkal, vendégszereplésekkel képviseljük magunkat Hollandiában – bemutatkozási lehetőségekhez juttatva friss, nemrég felfedezett tehetségeket. A választást meghagytuk a vendéglátó félnek: negyven holland kurátor és kulturális szakember fürkészte, véleményezte, válogatta a menükínálatot. Mindezzel garanciát nyújtva arra, hogy kellő propagandát és közönséget biztosítanak a kiutazó produkcióknak. A magyar kulturális kínálat kirakatba tétele, a „showcase”, tavaly októberben vette kezdetét, amikor is három napig ötven magyar pop, dzsessz és folk zenekar mutatkozott be a holland kurátorok, impresszáriók, programszervezők előtt a Fonóban, valamint az Őszi Fesztivál keretében rendezett Soros-stúdiószínház Napok előadásain. A párbeszéd eredményességét bizonyítja, hogy a magyar kulturális évaddal egy időben rendeznek holland kulturális évadot Magyarországon. Az anyagiakról szólva a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma háromszázötvenmillió forintot különít el a „Partra magyar!” rendezvényeire, az összköltségvetés tizenöt-húsz százalékát pedig előreláthatóan a Magyarországon jelen lévő holland multinacionális cégek állják. Az eddigi magyar kulturális évadokhoz képest nőtt a kommunikációra, reklámra, média beharangozásra fordított pénz, amely a büdzsé negyedét teszi ki.

A helyszínek és rendezvények tekintetében a legnagyobb városok, Amszterdam, Rotterdam és Hága mellett Hollandia távolabbi vidékei is bekapcsolódnak az országaink közötti kulturális párbeszéd áramkörébe, mint például az északi Groningen, Leeuwarden, a déli Tilburg, Sittard és Maastricht. Nemzeti kultúránkat kimagasló szinten képviselő művészek, intézmények mutatkoznak be a fél évig tartó évad alatt. Színház és tánc, klasszikus és kortárs zene, pop és rock, népzene és világzene, vizuális művészetek és irodalom, konferenciák és múzeumi projektek műfajában kívánunk ízelítőt adni minél szélesebb rétegeknek a magyar kultúra különféle szegmenseiből. Több mint húszéves múltra tekint vissza a népszerű amszterdami Uitmarkt, amely augusztus utolsó hetében három napig egy különleges rendezvény színhelye lesz. Ágh Márton díszlettervei nyomán egy százméteres utcát „Little Budapest” címmel installációval és kulturális programokkal. rendeznek be. A nyitókoncertet szeptember 26-án a Budapesti Fesztiválzenekar adja az amszterdami Concertgebouw-ban. A komolyzenei kínálatot képviseli a Nemzeti Filharmonikusok hágai, Ránki Dezső és Klukon Edit arnheimi koncertje, az Amadinda Együttes fellépése Utrechtben, Groningenben, Arnheimben. Szokolay Vérnásza három előadással vendégszerepel az amszterdami operában, a Krétakör Színház a Sirájt és a Fekete országot adja elő kilenc holland városban. Pintér Béla Társulata a Paraszt Operával vendégszerepel, a Honvéd Együttes a Carré Színházban lép fel Amszterdamban. Leidenben Márai Sándor emlékkiállítást és Szabó Magda-felolvasást tartanak. „Tíz magyar könyv keresi holland kiadóját” címmel irodalmi estre kerül sor Amszterdamban. A hágai fotómúzeum a klasszikus magyar fotográfia kiállítást látja vendégül. A Budapest Klezmer Bandtől Sebestyén Márta és a Muzsikás Együttes koncertjén át a Besh o Dromig a népzene nagyjai koncerteznek. Yonderboitól az Anima Sound Systemig a magyar popzene kerül fókuszba. Tarr Béla retrospektív, utazó filmhét, Czakó Ferenc workshop képviseli többek között filmművészetünket. Magyar–holland filozófustalálkozó, orgonaestek Liszt Ferenc mesterműveiből a haarlemi Bavo templomban, az amszterdami Westerkerkben, Orosz István grafikai retrospektív, utrechti magyar nap és leideni kirakodóvásár: néhány figyelemre méltó program a Magyar Kulturális Évad hollandiai kínálatából. Kapcsolódások olyan elismert rendezvényekhez, mint a Julidans vagy a Lowland Fesztivál. Barátok és külső segítők, magyarországi holland diplomaták és üzletemberek, kreatív és minden újra nyitott, vendégművész-szerető és minőségre törekvő partnerek szenvedélyes munkája és hite nélkülözhetetlen hozzájárulás hazánk hollandiai kulturális partraszállásában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Jazz/World

„Gyakran maga a hangszer ihlet meg" – Bögöthy Ádámmal beszélgettünk

Bár Bögöthy Ádám zenei tanulmányait gitáron kezdte meg, hamar kiderült, hogy a nagybőgő hangja is közel áll a szívéhez. A Kodolányi János Főiskolán és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is jazz tanszéken tanult – a két képzést párhuzamosan végezte el –, azóta pedig számos versenyen bizonyította tehetségét. Három éve csatlakozott a Modern Art Orchestrához, ennek kapcsán beszélgettünk vele a zenekarról, jazzről, vallásról.
Vizuál

Horvát Lili új filmjét dicséri a rangos Variety

Szeptember 24-én mutatták be itthon Horvát Lili megjegyezhetetlen című filmjét. A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című alkotásról a Variety közölt méltató kritikát.
Könyv

Feleannyian olvasnak rendszeresen könyvet, mint 15 éve

A Tárki kutatása szerint 2005 óta majdnem megfeleződött a rendszeres könyolvasók száma. Átlagosan 37 könyvet olvasnak évente azok, akik olvasnak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.
Klasszikus hír

Költözni kényszerül a Rádiózenekar

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez kerül a Magyar Rádió által használt három épület, a Rádiózenekar viszont még nem szolgál közzétehető információkkal az ügyben. Az biztos, hogy költözniük kell.