Klasszikus

Partraszállás Hollandiában – Fesztiválok

2004.04.23. 00:00
Ajánlom
A franciaországi MagyArt, az olaszországi Ungheria in primo piano és a jelenleg is nagy sikerrel zajló angliai Magyar Magic után a magyar kulturális évadok következő célországa Hollandia.

2004. július 1. és december 31. között feltartóztathatatlanul partra szállunk a tulipánok, a szélmalmok és a facipők hazájában. Mielőtt még abba a hibába esnénk, hogy primer fogalmaink szerint tekintenénk Európa egyik leggazdagabb, legnyitottabb és legmodernebb országára, érdemes körvonalazni kulturális „partra szállásunk” távlatait. Miként tette azt a hollandiai magyar kulturális évadot kötetlen hivatalossággal beharangozó Hiller István kulturális miniszter, Bence Ottó, a programszervező Hungarofest Nemzeti Rendezvényszervező Kht. Igazgatója, valamint Török András, az évad főkurátora. „Hongarije aan Zee!”, magyar füleknek közérthetőbben „Partra magyar!” A névválasztás mögött egy vizuálisan is könnyen megfogalmazható szándék húzódik meg, amely utal egy elképzelt földrajzi helyre, Hollandia hajdani tengeri nagyhatalmára, és nem utolsósorban az évad emblémájában is érzékletesen kifejezésre jutó szándékra. Gerbes Gábor grafikus pályázaton nyert logója egy vízcseppbe mártott mutatóujj, amelyben benne van az érintés, a kommunikáció üzenete. Az időzítés, akárcsak a francia és az itáliai „kultúrhadjárat” esetében, magától értetődő, hiszen 2004 második felében, csatlakozásunk után, Hollandia tölti be az EU-elnökséget.

Lássuk közelebbről a magyar kultúra hollandiai utaztatásának összetevőit. Egy új modell bevezetéséről beszélhetünk két nagy kultúrájú kis ország találkozásának esetében. „Nem tukmáljuk, kínáljuk!” – hangzik a partraszállás alapgondolata több mint száz programmal, harmincöt városban. A tradicionális, klasszikus magyar kultúra mellett kétharmados arányban kortárs produkciókkal, vendégszereplésekkel képviseljük magunkat Hollandiában – bemutatkozási lehetőségekhez juttatva friss, nemrég felfedezett tehetségeket. A választást meghagytuk a vendéglátó félnek: negyven holland kurátor és kulturális szakember fürkészte, véleményezte, válogatta a menükínálatot. Mindezzel garanciát nyújtva arra, hogy kellő propagandát és közönséget biztosítanak a kiutazó produkcióknak. A magyar kulturális kínálat kirakatba tétele, a „showcase”, tavaly októberben vette kezdetét, amikor is három napig ötven magyar pop, dzsessz és folk zenekar mutatkozott be a holland kurátorok, impresszáriók, programszervezők előtt a Fonóban, valamint az Őszi Fesztivál keretében rendezett Soros-stúdiószínház Napok előadásain. A párbeszéd eredményességét bizonyítja, hogy a magyar kulturális évaddal egy időben rendeznek holland kulturális évadot Magyarországon. Az anyagiakról szólva a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma háromszázötvenmillió forintot különít el a „Partra magyar!” rendezvényeire, az összköltségvetés tizenöt-húsz százalékát pedig előreláthatóan a Magyarországon jelen lévő holland multinacionális cégek állják. Az eddigi magyar kulturális évadokhoz képest nőtt a kommunikációra, reklámra, média beharangozásra fordított pénz, amely a büdzsé negyedét teszi ki.

A helyszínek és rendezvények tekintetében a legnagyobb városok, Amszterdam, Rotterdam és Hága mellett Hollandia távolabbi vidékei is bekapcsolódnak az országaink közötti kulturális párbeszéd áramkörébe, mint például az északi Groningen, Leeuwarden, a déli Tilburg, Sittard és Maastricht. Nemzeti kultúránkat kimagasló szinten képviselő művészek, intézmények mutatkoznak be a fél évig tartó évad alatt. Színház és tánc, klasszikus és kortárs zene, pop és rock, népzene és világzene, vizuális művészetek és irodalom, konferenciák és múzeumi projektek műfajában kívánunk ízelítőt adni minél szélesebb rétegeknek a magyar kultúra különféle szegmenseiből. Több mint húszéves múltra tekint vissza a népszerű amszterdami Uitmarkt, amely augusztus utolsó hetében három napig egy különleges rendezvény színhelye lesz. Ágh Márton díszlettervei nyomán egy százméteres utcát „Little Budapest” címmel installációval és kulturális programokkal. rendeznek be. A nyitókoncertet szeptember 26-án a Budapesti Fesztiválzenekar adja az amszterdami Concertgebouw-ban. A komolyzenei kínálatot képviseli a Nemzeti Filharmonikusok hágai, Ránki Dezső és Klukon Edit arnheimi koncertje, az Amadinda Együttes fellépése Utrechtben, Groningenben, Arnheimben. Szokolay Vérnásza három előadással vendégszerepel az amszterdami operában, a Krétakör Színház a Sirájt és a Fekete országot adja elő kilenc holland városban. Pintér Béla Társulata a Paraszt Operával vendégszerepel, a Honvéd Együttes a Carré Színházban lép fel Amszterdamban. Leidenben Márai Sándor emlékkiállítást és Szabó Magda-felolvasást tartanak. „Tíz magyar könyv keresi holland kiadóját” címmel irodalmi estre kerül sor Amszterdamban. A hágai fotómúzeum a klasszikus magyar fotográfia kiállítást látja vendégül. A Budapest Klezmer Bandtől Sebestyén Márta és a Muzsikás Együttes koncertjén át a Besh o Dromig a népzene nagyjai koncerteznek. Yonderboitól az Anima Sound Systemig a magyar popzene kerül fókuszba. Tarr Béla retrospektív, utazó filmhét, Czakó Ferenc workshop képviseli többek között filmművészetünket. Magyar–holland filozófustalálkozó, orgonaestek Liszt Ferenc mesterműveiből a haarlemi Bavo templomban, az amszterdami Westerkerkben, Orosz István grafikai retrospektív, utrechti magyar nap és leideni kirakodóvásár: néhány figyelemre méltó program a Magyar Kulturális Évad hollandiai kínálatából. Kapcsolódások olyan elismert rendezvényekhez, mint a Julidans vagy a Lowland Fesztivál. Barátok és külső segítők, magyarországi holland diplomaták és üzletemberek, kreatív és minden újra nyitott, vendégművész-szerető és minőségre törekvő partnerek szenvedélyes munkája és hite nélkülözhetetlen hozzájárulás hazánk hollandiai kulturális partraszállásában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Tánc

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!
Vizuál

Egy kis napfény – Budapesti életképek 1945–1949

Budán még javában zajlott az ostrom, amikor Pesten már megnyílt az első mozi, a következő napon megindult az első villamosjárat, majd Buda felszabadulása után öt nappal fogadta vendégeit az első kávéház is. A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársai ezúttal az 1945 és 1949 közötti néhány békés évből válogattak fotókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus koktélparti

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Klasszikus magazin

Kórusok lepik el a Palotanegyed utcáit

A Kórusok Éjszakájáról Tóth Árpád, a Csíkszerda kórus vezetője beszél a Fidelio Klasszik május 25-ei adásában, amiben Havas Ágnes, Hegyi Barbara és Novák Péter is megszólal.
Klasszikus ajánló

Ezért érdemes Schumannt hallgatni Várjon Dénes szerint

Május 25-én és 26-án utolsó két fejezetéhez ér a Schumann összes zongorás kamarazenéjét megszólaltató sorozat a Zeneakadémián. Várjon Dénes elmondja, miért játssza olyan szívesen a zeneszerző műveit.
Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.