Klasszikus

Pärtre hangol a BMC

2015.10.14. 15:15
Ajánlom
Arvo Pärt 80. születésnapja tiszteletére október 15-én a szerző kórusműveiből, míg október 16-án kamarazenekari műveiből hallható válogatás.

Idén szeptemberben ünnepli 80. születésnapját az észt származású, világhírű zeneszerző Arvo Pärt. A CAFe Budapest október 15-i koncertjén az életmű reprezentatív kóruskompozíciói csendülnek fel. A Victoria Kamarakórus az észt kórusműveken túl Zombola Péter, Rákai András és a karnagy, Cser Ádám egy-egy művét is előadják a BMC koncerttermében.

Erki Pehk 

Erki Pehk 

Pärt a moziban

Pärt nemcsak a legtöbbet játszott kortárs zeneszerző, de a filmrendezők is kedvelik. Zenéje többek közt olyan filmekben hallható, mint Paul Thomas Anderson There Will Be Blood (Vérző olaj), Michael Moore Fahrenheit 9/11 vagy Alfonso Cuarón Gravity (Gravitáció) című alkotása. Hatására világít rá steve Reich róla alkotott véleménye is: „Nagyon szeretem a zenéjét, és bátor, tehetséges embernek tartom. Rendkívül inspiráló számomra, hogy bár egyáltalán nem tart lépést a korszellemmel, mégis hihetetlenül népszerű. Olyan mély emberi szükségletnek tesz eleget, aminek a divathoz semmi köze.” /Belinszky Anna - Müpa Magazin/

Másnap, 16-án az emblematikus művész Orient & Occident, Trisagion, Spiegel im Spiegel és Tabula rasa című alkotásai hallhatóak az Óbudai Danubia Zenekar előadásában Erki Pehk vezényletével.

Orient & Occident

A 2000-ben befejezett Orient & Occident Saulius Sondeckis és a Litván Kamarazenekar számára készült. Az alig hétperces kompozíció kezdete – a szerző felesége, Nora szerint – „rövid zenei elemek kontrasztjára épül. Majd a keleties színezetű monodikus részletek és sűrű hangzású akkordikus tömbök fokozatosan konvergálnak egymáshoz, és egy folyamatos zenei áramlást hoznak létre.” Máshogyan fogalmazva: a darab Kelet és Nyugat találkozását, majd kölcsönös asszimilálódását vizionálja.

Trisagion

Az 1992–1994-ben komponált vonószenekari kompozíció ősbemutatója a kelet-finnországi Ilomantsiban volt. A település nevezetessége az Éliás próféta tiszteletére emelt ortodox fatemplom, mely a Trisagion komponálásakor ünnepelte alapításának 500. évfordulóját. A cím a keleti liturgiában felhangzó himnuszra utal („Szent az Isten, szent és erősséges, szent és halhatatlan, irgalmazz nekünk!”). „Amikor ezzel a címmel találkozunk – írta egy elemzője –, automatikusan az újra és újra felhangzó himnuszszövegre gondolunk. De ebben a darabban nincs sem szöveg, sem mechanikus ismétlés. Egy lassú tempóban előrehaladó melodikus mintázatot, egy akkordfelbontást hallunk, mely szinte észrevétlenül alakul át. Ám minél inkább elmerülünk e darabban, annál világosabbá válik, hogy a himnusz lényegéhez kerülünk közel.”

Spiegel im Spiegel

Ezt a művét Pärt 1978-ban komponálta. A darab utóbb a zeneszerző stílusfordulata egyik emblematikus művének bizonyult. A hosszú hangjegyértékekben mozgó dallam egyszerű, hármashangzatra épülő harmóniák felett bontakozik ki. A művet eredetileg hegedűre és zongorára írta a szerző, de népszerű brácsa-, klarinét-, kürt- és csellóváltozatban is. Több rendező – Gus Van Santtól Tom Tykwerig – használta fel a kompozíciót filmjeiben.

 Tabula Rasa

„Bizonyos mértékben a Tabula Rasa Gidon Kremer sugalmazására született. Magam mindig féltem az új ötletektől. Egyszer megkérdeztem Gidont, hogy szerinte képes lennék-e lassú zenét komponálni. Gidon azt felelte, hogy persze. Ezek után a darabot igen gyorsan befejeztem. A hangszerelés – két szólóhegedű, preparált zongora, vonósok – Schnittke egy akkoriban bemutatott, ugyanilyen összeállítású darabjához hasonlít.” Így emlékszik vissza Pärt az 1977-ben komponált darab keletkezési körülményeire. Az első tétel a barokk concertók világát idézi, a második centrumában egy tiszta moll akkord áll. A hangzó anyag mozgása fokozatosan kialszik, majd feloldódik a csendben.

Erki Pehk

Erki Pehk 1993-ban végzett a tallinni Észt Zeneakadémián emellett Rigában, Hollandiában és Stuttgartban is folytatott konduktori tanulmányokat. 1994-2011 között az Észt Nemzeti Opera karmestereként dolgozott, és több mint 700 produkció színpadra állításában vett részt. 1992-től 1997-ig a Tallinni Zenei Főiskolán  tanított.

 2001 óta ő a fiatal tehetségeknek rendezett Klaudia Taev Nemzetközi Operaverseny művészeti vezetője, 2005-ben pedig ugyanezt a pozíciót kapta meg a Pärnu-i Nemzetközi Operafesztiválon. Massenet Thaïs című operájának színpadra állításáért magas rangú állami kitüntetést kapott 2010-ben. 

A 2010/2011-es évadban a Fehérorosz Állami Operaházban vendégeskedett, 2010 novemberében pedig az amszterdami Concertgebouw-ban debütált. Saját zenekara a 2000-ben megalapította 21st Century Orchestra főképp kortárs darabokat ad elő, de repertoárjuk része több klasszikus darab is észt és nemzetközi szerzőktől egyaránt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

A füttyművészet Paganinije: Hacki Tamás 75 éves 

Hacki Tamás füttyművész, a fütyülés Paganinijének is nevezett orvosprofesszor február 18-án lesz hetvenöt éves. 
Könyv

Könyvek selejtezése miatt támadják a rendrakási szakértőt

Marie Kondo itthon is ismert módszere „forradalmasította a rendrakást”, a könyvekkel kapcsolatos tanácsai miatt azonban világszerte felháborodtak a könyvmolyok. Valóban csak azok a könyvek kellenek, amelyek örömöt hoznak az életünkbe? Vagy az irodalom ennél összetettebben működik? Tekinthető a könyv pusztán tárgynak? Kell-e selejtezni a könyveket?
Zenés színház

Kurtág és a történelem angyala

Zenetörténeti jelentőségű eseménynek számított Kurtág György első operájának premierje 2018. november 15-én. A Samuel Beckett Fin de partie (Végjáték) című drámájából komponált operát a milánói Scalában mutatták be. Fazekas Gergely zenetörténész, a Zeneakadémia tanára a műről készülő dokumentumfilm forgatócsoportjának tagjaként jelen volt. Kifaggattuk.
Zenés színház

Trianonról szóló zenés művet keres az Operettszínház

A trianoni békeszerződés aláírásának körülményeit és az ebből származó veszteségek megismertetését és feldolgozását szolgáló zenés színpadi mű megírására hirdet alkotói pályázatot a Budapesti Operettszínház.
Jazz/World

A 88 éves Omara Portuondo fogja beragyogni a tavaszt

A Buena Vista Social Club egykori énekese, a kubai Edith Piafnak is nevezett örökifjú díva május 18-án és 19-én két koncertet is ad a MOM Sportban, Last Kiss turnéja keretében.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Megszólalt az ELTE Zenei Tanszékének vezetője a pénzelvonás kapcsán

Múlt héten jelent meg az a közlemény, amelyből kiderült, hogy az ELTE BTK-t érintő 250 millió forintos forrásmegvonás miatt szeptembertől nagyon nehéz lesz megoldani a zongora- és a magánének-oktatást a Zenei Tanszéken. A Fidelio kérdéseire Bodnár Gábor tanszékvezető válaszolt.
Klasszikus interjú

„A Kárpát-medencei népzene ihletforrás számomra”

A Bartók Világverseny első helyezése után az Artisjus Junior díját is begyűjtötte Dobos Dániel. A fiatal zeneszerzőt inspirációkról, jövőbeli célokról kérdeztük bemutatkozó interjúnkban.
Klasszikus díj

Dés László és Kurtág György is az Artisjus díjazottai között

Dés László életműdíjat vehetett át, Szabó Tibor (Magna Cum Laude) az év zeneszerzője, Bérczesi Róbert (Hiperkarma) pedig az év szövegírója címet kapta meg az Artisjus 2019-es díjainak átadóján.
Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör márciusi programjából

Korcsolán Orsolya, Kristóf Réka, az Anima Musicae, Fejérvári Zoltán és a Mini Acoustic Trio koncertjeit ajánlja az Óbudai Társaskör márciusban.
Klasszikus virtuózok

Már lehet jelentkezni a Virtuózok ötödik évadába

A Virtuózok következő, Kamara Virtuózok elnevezésű ötödik évadába február 15-től jelentkezhetnek olyan muzsikáló csoportok, amelyekben családtagok és iskolatársak, barátok, tanár-diák kapcsolatok mutatkoznak meg a klasszikus zenén keresztül.