Klasszikus

Pastorale-koncertek 2006-ban is

2006.02.07. 00:00
Ajánlom
Az idei évben is folytatódik a Zuglói Szent István Zeneház Pastorale elnevezésű családi hangversenysorozata, amely március 19-én érkezik el 100. előadásához.

A Pastorale-sorozat 1997-ben indult azzal a céllal, hogy elsősorban 7-14 éves korú gyerekeknek, szüleiknek, nagyszüleiknek és tanáraiknak nyújtson magasrendű művészi élményt, értékes ismereteket és egyúttal nemes szórakozást. Azóta már kilencvennél is több nagysikerű koncert zajlott le – a Pastorale-sorozat szerves része lett a fővárosi koncertéletnek. A főként budapesti és Budapest-környéki családok mellett vidékről és a határon túli magyar területetekről is érkeztek a programokra gyermekcsoportok, tanári vezetéssel.

A zene mellett a társművészeteket is megszerettetni kívánó sorozat ötlete Záborszky Kálmán igazgatótól származik, aki nem csak egyik motorja a sorozatnak, hanem a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola Szimfonikus Zenekarának karmestereként általában a zeneházi koncerteken is közreműködik. A sorozat arculatának kialakításában, a tematika kitalálásában, a programok összeállításában jelentős részt vállal a sorozat állandó háziasszonya, Solymosi Tari Emőke zenetörténész.

1999 óta a Pastorale-programokra mindig február, március, április és május hónapokban kerül sor. Az első három programnak a Zuglói Szent István Zeneház (1145 Budapest, Columbus u. 11.) rendkívül jó technikai feltételekkel rendelkező, 1996-ban átadott, 330 személyes nagyterme ad otthont. A májusi záróhangverseny „kiköltözik” a Fővárosi Állat- és Növénykert Japánkertjébe (rossz idő esetén Barlangterem), ahol a gyönyörű természeti környezet különleges atmoszférát biztosít a zene és tánc élvezetéhez. A bérlettulajdonosok a zárókoncert napján az Állatkertet is látogathatják.

A programokat mindig a komplexitás jellemzi: a zeneházi műsorok az élő zenén kívül tartalmaznak filmet, táncot, bábjátékot, színészi produkciót, hangszerbemutatót. A májusi, állatkerti koncerten mindig más földrajzi terület jellegzetes zenéje és tánca a főtéma, amelyhez az adott területen élő állatokkal való ismerkedés is társul. Valamennyi program fontos eleme az ismeretterjesztést szolgáló műsorvezetői szöveg és a meghívott előadóművészekkel, szakemberekkel (például hangszerkészítővel, színházi rendezővel stb.) való beszélgetés.

A szerkesztők fontos célkitűzése, hogy minden stílus jelen legyen a népzenétől a kortárs művészetig. A reneszánsz, illetve barokk művek előadására rendszeresen hívnak meg olyan muzsikusokat és táncosokat, akik a historikus irányzatot követik. Az ismeretek minél élményszerűbb átadásához a legmodernebb technikát is felhasználják: például a belső sorozatot képező hangszerbemutató koncerteken folyamatosan kivetítik a színpadon történteket, hogy a közönség egészen közelről láthassa a hangszerek apró részeit, működését, készítését stb. A sorozat immár számos saját készítésű kisfilmmel is büszkélkedhet: film segítségével sikerült a hangversenyközönséget „elvinni” egy orgonagyárba és különböző hangszerkészítő műhelyekbe, felidézni egy-egy zeneszerző életútjának érdekes állomásait, vagy éppen „igazi” tűzijátékot varázsolni Händel Tűzijáték-szvitjéhez stb.

Újdonságot jelent, hogy 2006-tól a sorozatot a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola és a Zuglói Filharmónia Kht. közösen rendezi. A Figaro lakodalma című vígopera rövidített előadásában közreműködik a Szent István Király Szimfonikus Zenekar Ménesi Gergely vezényletével, a Magyar Állami Operaház Opera Stúdiója fiatal művészeinek kísérőjeként. A produkcióval Mozart születésének 250. évfordulóját ünnepli a Zeneház. A sorozat 2006. március 19-én elérkezik a 100. hangversenyéhez. Az ünnepi programban a 125 éve született Bartók Béla muzsikája, valamint a műveihez forrást adó népzene csendül fel. Fellépnek a Magyar Táncművészeti Főiskola diákjai, a Muzsikás Együttes és Ágoston Béla (duda).

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Színház

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Olasz világsztárral és adventi koncerttel folytatódik a Müpa Home műsora

Olasz világsztárral és adventi koncerttel folytatódik a Müpa Home közvetítéssorozat: szerdán Mario Biondi baritont, szombaton a Budafoki Dohnányi Zenekart, vasárnap az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus adventi koncertjét hallhatja a közönség.
Klasszikus interjú

Karmester negyven év alatt – interjú Rajna Martinnal

Úgy véli, ilyen nincsen: karmester negyven alatt. Ő ennél még fiatalabb, viszont egyre gyakrabban halljuk a nevét. Rajna Martin a legfiatalabb dirigens volt, aki Junior Príma-díjat kapott, számos hazai zenekarral dolgozott már együtt. Azt mondja, ehhez a szakmához nem lehet eleget tudni, és éppen ez benne a jó.
Klasszikus magazin

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Klasszikus ajánló

Nagy dobásra készül a Virtuózok – Indul a hatodik évad!

November 20-án, péntek este egy felvezető adással veszi kezdetét a népszerű komolyzenei tehetségkutató műsor legújabb évada, amely idén átlépi az ország határait.
Klasszikus hír

Újabb nemzetközi díjat hozott el a Concerto Budapest, Keller András és Szabó Stein Imre koncertfilmje

A Bronz Lovie Award és egyben a nemzetközi közönségszavazás nyertese lett a Concerto Budapest és Keller András, Szabó Stein Imre által rendezett koncertfilmje.