Klasszikus

Pat Metheny mérnök úr

2005.05.25. 00:00
Ajánlom
Roppant furcsa koncertet adott a Pat Metheny Group a Margitszigeten. Nem volt íve, igazi dramaturgiája, még eleje sem volt, csak belecsöppentünk rögtön a The Way Up című új lemez bemutatásának kellős közepébe. Egy olyan sűrű erdőbe, amelynek növényzetét modern mainstream dzsessz, progressszív rock és szimfonikus hangzások alkotják, s amelyből bizony nehéz megtalálni a kivezető utat.

A pályafutásának harmincadik évfordulójához érkezett Metheny és állandó alkotótársa, zenekarának zongoristája, Lyle Mays szinte teljesen felhagyott az improvizációval és a kreatív hangszerszólókkal (pedig ezek mindmáig a dzsessz éltető elemei), s ehelyett a mérnöki precizitással megtervezett, már-már matematikai konstrukcióhoz hasonlítható, nagyon terjedelmes kompozíciók felé mozdultak el. Egy szakkritikus szerint a The Way Up tételei a klasszikus szonátaformával mutatnak hasonlóságot, de bármennyire is figyeltem, nem tudtam felfedezni a haydni-mozarti háromtagú formát és struktúrát. Mindez persze önmagában még nem lenne baj, sőt a megszülető darabok esztétikai értéke is megkérdőjelezhetetlen. A hetvenpercnyi, gyakorlatilag szünet nélkül megszólaló muzsika élő koncerten mégis erősen próbára teszi a hallgató figyelmét, sőt olykor a tűrőképességét is. Mert míg a lemez visszapörgethető, egy-egy szokatlan vagy nehezen érthető rész újra és újra meghallgatható, élőben erre nincs lehetőség.

A közönség látszólag nagyon élvezte mindezt – Methenynek itthon is jelentős létszámú és hűséges tábora van –, de élhetünk a gyanúval, hogy a (nem feltétlenül rossz értelemben vett) sznobizmus és az előzetes várakozás ezúttal jobban befolyásolta a publikum érzéseit, mint maga a produkció. Számomra a koncert csak akkor vált tiszteletre méltóból sodró erejűvé, amikor Metheny lekonferálta az első hetven percet, s társaival belekezdett az egyéni kvalitásokra, bravúros hangszerszólókra jobban építő régi számokba. Az utolsó félórában rácsodálkozhattunk, hogy a nagybőgős Steve Rodby és a dobos Antonio Sanchez milyen fantasztikus muzsikusok, hogy Lyle Maysre tökéletesen illik a szürke eminenciás kifejezés, s hogy a többiek (Gregoire Maret, Cuong Vu, Nando Lauria) viszont csodálatosan gazdag színskálán képesek játszani. A névadó-zenekarvezető is visszavedlett mérnökből muzsikussá, s ezt örömmel konstatáltam.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Klasszikus advent

Mozart átiratában hallható Händel Messiása

Az átirat Anger Ferenc rendezésében, Nádasdy Ádám új magyar fordításával csendül fel december 21-én az Erkel Színházban. A karácsonyi négy előadás szólistái Rácz Rita, Schöck Atala, Horváth István és Cser Krisztián, az Opera Zenekart és az Énekkart Kesselyák Gergely vezényli.
Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.
Klasszikus interjú

Liszt mindig forrófejű lázadó maradt – interjú Borbély Lászlóval

Liszt idős korában is forradalmár maradt, csak másért küzdött. Ez derül ki Borbély László új albumából, amelyen a mester kései műveit hallhatjuk. De a zongoraművésznek egy második lemeze is megjelent a napokban, ezen a Goldberg-variációkat találjuk.
Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.