Klasszikus

Pat Metheny mérnök úr

2005.05.25. 00:00
Ajánlom
Roppant furcsa koncertet adott a Pat Metheny Group a Margitszigeten. Nem volt íve, igazi dramaturgiája, még eleje sem volt, csak belecsöppentünk rögtön a The Way Up című új lemez bemutatásának kellős közepébe. Egy olyan sűrű erdőbe, amelynek növényzetét modern mainstream dzsessz, progressszív rock és szimfonikus hangzások alkotják, s amelyből bizony nehéz megtalálni a kivezető utat.

A pályafutásának harmincadik évfordulójához érkezett Metheny és állandó alkotótársa, zenekarának zongoristája, Lyle Mays szinte teljesen felhagyott az improvizációval és a kreatív hangszerszólókkal (pedig ezek mindmáig a dzsessz éltető elemei), s ehelyett a mérnöki precizitással megtervezett, már-már matematikai konstrukcióhoz hasonlítható, nagyon terjedelmes kompozíciók felé mozdultak el. Egy szakkritikus szerint a The Way Up tételei a klasszikus szonátaformával mutatnak hasonlóságot, de bármennyire is figyeltem, nem tudtam felfedezni a haydni-mozarti háromtagú formát és struktúrát. Mindez persze önmagában még nem lenne baj, sőt a megszülető darabok esztétikai értéke is megkérdőjelezhetetlen. A hetvenpercnyi, gyakorlatilag szünet nélkül megszólaló muzsika élő koncerten mégis erősen próbára teszi a hallgató figyelmét, sőt olykor a tűrőképességét is. Mert míg a lemez visszapörgethető, egy-egy szokatlan vagy nehezen érthető rész újra és újra meghallgatható, élőben erre nincs lehetőség.

A közönség látszólag nagyon élvezte mindezt – Methenynek itthon is jelentős létszámú és hűséges tábora van –, de élhetünk a gyanúval, hogy a (nem feltétlenül rossz értelemben vett) sznobizmus és az előzetes várakozás ezúttal jobban befolyásolta a publikum érzéseit, mint maga a produkció. Számomra a koncert csak akkor vált tiszteletre méltóból sodró erejűvé, amikor Metheny lekonferálta az első hetven percet, s társaival belekezdett az egyéni kvalitásokra, bravúros hangszerszólókra jobban építő régi számokba. Az utolsó félórában rácsodálkozhattunk, hogy a nagybőgős Steve Rodby és a dobos Antonio Sanchez milyen fantasztikus muzsikusok, hogy Lyle Maysre tökéletesen illik a szürke eminenciás kifejezés, s hogy a többiek (Gregoire Maret, Cuong Vu, Nando Lauria) viszont csodálatosan gazdag színskálán képesek játszani. A névadó-zenekarvezető is visszavedlett mérnökből muzsikussá, s ezt örömmel konstatáltam.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.
Könyv

Dsida Jenő négysorosára is licitálhatunk a dedikált könyvek online aukcióján

Az Antikvárium.hu számos bibliofil kötetet kínáló árverésén több érdekességet is találunk, többek között Babits Mihály, Juhász Gyula, Szabó Dezső, Molnár C. Pál, Márffy Ödön, Szép Ernő kézjegyével ellátott köteteket. A 223 tételre október 24-ig lehet licitálni.
Színház

Venczel Vera az MMA kitüntetettjei között

Október 18-án átadták a Magyar Művészeti Akadémia tagozati díjait. A kitüntetéseket minden kategóriában két-két főnek ítélik oda, a Színházművészeti tagozat elismerésében Venczel Vera és Dobos Imre részesült.
Színház

5 ígéretes független színházi előadás

Az ősz hagyományosan hemzseg az új bemutatóktól, csak kapkodjuk a fejünket a sokszínű a kínálat láttán, mi viszont most olyan előadásokat ajánlunk, amelyek talán kevesebb figyelmet kapnak a kőszínházak műsorával szemben. Szubjektív válogatásunkban szerepelnek klasszikus művek, izgalmas életutak és kortárs dráma is.
Vizuál

„Hogy mi a humor? Túlélés” – emléktáblát avattak Antal Imre tiszteletére

Az Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, televíziós személyiség emlékét mától tábla őrzi egykori otthona, a Damjanich utca 40. alatti ház falán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Magyar Kincsek-koncertsorozat a nemzeti ünnep alkalmából

Október 23-án egész napos eseménysorozatot szentel a magyar zenének a Concerto Budapest, a Zeneakadémián tartott koncerteken a legnagyobb zeneszerzők művei mellett népzenei darabokat is meghallgathat a közönség.
Klasszikus beszámoló

Az ember nélküli hang és a hang nélküli ember

Vidovszky László korai műveiből tartottak összművészeti estet és ismertető előadást a Zeneakadémia Solti Termében.
Klasszikus ajánló

Lengyel-magyar barátság - Emszt/Koszowski Duó első lemeze

A Folks című albumon lengyel és magyar zeneszerzők művei szólalnak meg az alkotók átiratában, szoprán szaxofonon és zongorán.
Klasszikus hír

Még lehet jelentkezni a Hubay Jenő Hegedűversenyre

Október 22-ig várja a húszévesnél fiatalabb közép-európai hegedűművészek jelentkezését a Fesztivál Akadémia által szervezett Hubay Jenő Hegedűverseny
Klasszikus ajánló

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.