Klasszikus

Pat Metheny mérnök úr

2005.05.25. 00:00
Ajánlom
Roppant furcsa koncertet adott a Pat Metheny Group a Margitszigeten. Nem volt íve, igazi dramaturgiája, még eleje sem volt, csak belecsöppentünk rögtön a The Way Up című új lemez bemutatásának kellős közepébe. Egy olyan sűrű erdőbe, amelynek növényzetét modern mainstream dzsessz, progressszív rock és szimfonikus hangzások alkotják, s amelyből bizony nehéz megtalálni a kivezető utat.

A pályafutásának harmincadik évfordulójához érkezett Metheny és állandó alkotótársa, zenekarának zongoristája, Lyle Mays szinte teljesen felhagyott az improvizációval és a kreatív hangszerszólókkal (pedig ezek mindmáig a dzsessz éltető elemei), s ehelyett a mérnöki precizitással megtervezett, már-már matematikai konstrukcióhoz hasonlítható, nagyon terjedelmes kompozíciók felé mozdultak el. Egy szakkritikus szerint a The Way Up tételei a klasszikus szonátaformával mutatnak hasonlóságot, de bármennyire is figyeltem, nem tudtam felfedezni a haydni-mozarti háromtagú formát és struktúrát. Mindez persze önmagában még nem lenne baj, sőt a megszülető darabok esztétikai értéke is megkérdőjelezhetetlen. A hetvenpercnyi, gyakorlatilag szünet nélkül megszólaló muzsika élő koncerten mégis erősen próbára teszi a hallgató figyelmét, sőt olykor a tűrőképességét is. Mert míg a lemez visszapörgethető, egy-egy szokatlan vagy nehezen érthető rész újra és újra meghallgatható, élőben erre nincs lehetőség.

A közönség látszólag nagyon élvezte mindezt – Methenynek itthon is jelentős létszámú és hűséges tábora van –, de élhetünk a gyanúval, hogy a (nem feltétlenül rossz értelemben vett) sznobizmus és az előzetes várakozás ezúttal jobban befolyásolta a publikum érzéseit, mint maga a produkció. Számomra a koncert csak akkor vált tiszteletre méltóból sodró erejűvé, amikor Metheny lekonferálta az első hetven percet, s társaival belekezdett az egyéni kvalitásokra, bravúros hangszerszólókra jobban építő régi számokba. Az utolsó félórában rácsodálkozhattunk, hogy a nagybőgős Steve Rodby és a dobos Antonio Sanchez milyen fantasztikus muzsikusok, hogy Lyle Maysre tökéletesen illik a szürke eminenciás kifejezés, s hogy a többiek (Gregoire Maret, Cuong Vu, Nando Lauria) viszont csodálatosan gazdag színskálán képesek játszani. A névadó-zenekarvezető is visszavedlett mérnökből muzsikussá, s ezt örömmel konstatáltam.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Átadták a legjobb magyar filmelőzetesnek járó díjakat

Az idei Arany Blende a zsűri szavazatai szerint A létezés eufóriája-trailerhez került, míg a közönségdíj az Apró mesék előzeteséé lett. Mutatjuk a nyertes videókat!
Vizuál

Angyallal a vállán – Hajduk Károly a Kult50-ben

Hisz benne Hajduk Károly, hogy a színész, amikor valami igazán lényegit érez meg szerepében, akkortól az a nehezen megmagyarázható „valami” kisangyalként ül a vállán, és játéka minden egyes pillanatában a fülébe sugdos. Hajduk Károly alakítását látva, minden bizonnyal ezt a segítséget is megkapta, amikor az Akik maradtak című, számtalan rangos elismerést begyűjtő film főszerepét forgatta.
Vizuál

Akár telefonról is bejárhatóak a Nyitott Műhelyek az idei Budapest Design Weeken

Online cukorvirág-készítés, környezettudatos esőkabát előállítás, vicces kerámiák vagy kézműves cipők műhelytitkai. Az idei Design Hét félig a netre költözött, így a nyitott műhelyekbe akár otthonról is bepillanthatunk! Mutatjuk, hogyan!
Színház

Kiosztották a MOST FESZT díjait

A legjobb monodrámát, stúdiószínházi előadást és a legjobb alakítást ismerte el a zsűri, de a közönségzsűri is osztott ki díjat.
Klasszikus

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kocsis Zoltán Emlékházat hoznak létre Budafokon

A 2016-ban elhunyt zongoraművész-karmester egykori lakóhelyén, a XXII. kerületben jön létre az emlékház több mint félmilliárd forintból.
Klasszikus hír

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.
Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.