Klasszikus

Pat Metheny mérnök úr

2005.05.25. 00:00
Ajánlom
Roppant furcsa koncertet adott a Pat Metheny Group a Margitszigeten. Nem volt íve, igazi dramaturgiája, még eleje sem volt, csak belecsöppentünk rögtön a The Way Up című új lemez bemutatásának kellős közepébe. Egy olyan sűrű erdőbe, amelynek növényzetét modern mainstream dzsessz, progressszív rock és szimfonikus hangzások alkotják, s amelyből bizony nehéz megtalálni a kivezető utat.

A pályafutásának harmincadik évfordulójához érkezett Metheny és állandó alkotótársa, zenekarának zongoristája, Lyle Mays szinte teljesen felhagyott az improvizációval és a kreatív hangszerszólókkal (pedig ezek mindmáig a dzsessz éltető elemei), s ehelyett a mérnöki precizitással megtervezett, már-már matematikai konstrukcióhoz hasonlítható, nagyon terjedelmes kompozíciók felé mozdultak el. Egy szakkritikus szerint a The Way Up tételei a klasszikus szonátaformával mutatnak hasonlóságot, de bármennyire is figyeltem, nem tudtam felfedezni a haydni-mozarti háromtagú formát és struktúrát. Mindez persze önmagában még nem lenne baj, sőt a megszülető darabok esztétikai értéke is megkérdőjelezhetetlen. A hetvenpercnyi, gyakorlatilag szünet nélkül megszólaló muzsika élő koncerten mégis erősen próbára teszi a hallgató figyelmét, sőt olykor a tűrőképességét is. Mert míg a lemez visszapörgethető, egy-egy szokatlan vagy nehezen érthető rész újra és újra meghallgatható, élőben erre nincs lehetőség.

A közönség látszólag nagyon élvezte mindezt – Methenynek itthon is jelentős létszámú és hűséges tábora van –, de élhetünk a gyanúval, hogy a (nem feltétlenül rossz értelemben vett) sznobizmus és az előzetes várakozás ezúttal jobban befolyásolta a publikum érzéseit, mint maga a produkció. Számomra a koncert csak akkor vált tiszteletre méltóból sodró erejűvé, amikor Metheny lekonferálta az első hetven percet, s társaival belekezdett az egyéni kvalitásokra, bravúros hangszerszólókra jobban építő régi számokba. Az utolsó félórában rácsodálkozhattunk, hogy a nagybőgős Steve Rodby és a dobos Antonio Sanchez milyen fantasztikus muzsikusok, hogy Lyle Maysre tökéletesen illik a szürke eminenciás kifejezés, s hogy a többiek (Gregoire Maret, Cuong Vu, Nando Lauria) viszont csodálatosan gazdag színskálán képesek játszani. A névadó-zenekarvezető is visszavedlett mérnökből muzsikussá, s ezt örömmel konstatáltam.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Klasszikus

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.