Klasszikus

Patricia Kopatchinskaja: Ég és föld között

2011.04.20. 07:27
Ajánlom
Miskolcon játszott a moldvai hegedűművész, akit koncert szünetében a kortárs zenéről és a mezítlábas hegedülés rejtelmeiről is kifaggattunk.

- Új lemezén Ligeti Duója és Kurtág György Nyolc hegedű-cimbalom duója is szerepel, a Miskolci Szimfonikusokkal pedig Bartók II. hegedűversenyét játszotta, ráadásként pedig egy Kurtág-mű is megszólalt. Mi a magyar zene különlegessége, ami más nemzetiségek muzsikájában egyáltalán nem lelhető fel?

- Bartók, Ligeti, Kurtág mindannyian szerették és szeretik, tisztelték és tisztelik a népzenét, ezért olyan alap és hagyomány jelenik meg a kompozícióikban, ami egyedülálló: összekötetést tudnak teremteni ég és föld között. Az általuk bejárt úton szeretnék én is haladni, nyitott szemmel, amerre csak járok. Úgy érzem, nem csak én adok energiát ennek a zenének, hanem én is sokat kapok tőle. Természetesen nemcsak a zeneszerzők, hanem a magyar zenészek, előadók is fontos részei a mai kultúrának.

- Több ősbemutató is fűződik a nevéhez, például Johanna Doderer, Otto Zykan, Gerald Resch, Gerd Kühr, Jürg Wyttenbach és Fazil Say darabjai. A közönség soraiból milyen reakciók érkeznek egy-egy ősbemutató alkalmával?

- Néha problémát jelent a kortárs zene, mert az emberek félnek a zene bonyolultságától, pedig Kurtágot vagy Ligetit hallgatni nem nehéz! Nekünk, előadóknak pedig az a szerepünk, hogy a papíron levő hangjegyeket életre keltsük, minél érettebb előadásban minél több tisztaságot kölcsönözzünk a zenének, hogy ne maradjon absztrakt - megfogható legyen. Korábbi korok zeneszerzőinek műveit előadni teljesen más: ha például Brahmsot játszom, gondolnom kell a stílusra, az időre. A kortárs zenénél ezekkel nem kell törődnöm: ez a jelen zenéje, a mi örökségünk, de sok még a tennivaló ezzel kapcsolatban.

- Bartók II. hegedűversenyét e hónapban már játszotta Lipcsében is és koncertnaptárából kiderül, hogy Beethoven concertóját májusban egy hét leforgása alatt három ország négy városában fogja előadni. Hogyan tudja megőrizni az előadás élénkségét, könnyedségét és saját fizikai erőnlétét?

- Ezen mindig dolgoznom kell. Olyan sokszor játszom másképp, hiszen mindig másképp érzem magam. Az improvizáció a lényeg és az, hogy megragadjam a szabadságot. Mindig megpróbálom újra és újra, nulláról fölépíteni az interpretációt. Soha nem szabad megállni: mindig igyekszem új ihletet találni, kérdezni, olvasni és inspirációt szerezni más helyekről.

- Említette az improvizációt, amivel más hegedűművészek (pl. Maxim Vengerov, Yehudi Menuhin) is kísérleteztek. Mások (pl. Joshua Bell, Kelemen Barnabás) a zeneszerzéssel kacérkodnak. Miért kap egyre nagyobb jelentőséget mindez a klasszikus hegedűművészetben?

- Nagyon jó, ha egy előadó tud zenét szerezni. Fontos, hogy tudjuk kezelni a darab szerkezetét. Néha el kell hagyni az újdonságtól való félelmet, hogy létrejöjjön a zenével való közvetlen kapcsolat, különben olyan lenne, mintha mindig étterembe mennénk, és nem tanulnánk meg főzni. Vegyük például Lisztet vagy Paganinit: ők egyszerre előadók és zeneszerzők is voltak, szabad volt a lelkük is. Ha valaki csak előadó, az kicsit olyan, mintha robot lenne, és nem tudná beletenni az előadásba az egyéniségét.

- Ön önkéntes nagykövete a Terre des Hommes jótékonysági szervezetnek, melyen keresztül kiemelten támogatja a moldvai gyerekeket. Miért tartja fontosnak mindezt?

- Moldova a legszegényebb európai ország, így a gyerekek is szegény családból származnak, segítségre van szükségük. Az én életem szerencsésen alakult, hogy idáig eljuthattam. Felelősséget érzek a hazám iránt, így ha tehetem, segítek.

- A szülőfölddel való kapcsolat, a gyökerek iránti tisztelet Önben nagyon erősen él és ez sugárzik a színpadról is.

- Ezért is játszom mezítláb, mert fontos számomra a föld, a talaj. Fizikaliag stablitást ad, így a játék sokkal fesztelenebbé válik. Lelki értelemben pedig szükségem van egy szilárd pontra - hogyan tudnám másként megkísérelni, hogy elérjem a csillagokat?

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.