Klasszikus

Patricia Kopatchinskaja: Ég és föld között

2011.04.20. 07:27
Ajánlom
Miskolcon játszott a moldvai hegedűművész, akit koncert szünetében a kortárs zenéről és a mezítlábas hegedülés rejtelmeiről is kifaggattunk.

- Új lemezén Ligeti Duója és Kurtág György Nyolc hegedű-cimbalom duója is szerepel, a Miskolci Szimfonikusokkal pedig Bartók II. hegedűversenyét játszotta, ráadásként pedig egy Kurtág-mű is megszólalt. Mi a magyar zene különlegessége, ami más nemzetiségek muzsikájában egyáltalán nem lelhető fel?

- Bartók, Ligeti, Kurtág mindannyian szerették és szeretik, tisztelték és tisztelik a népzenét, ezért olyan alap és hagyomány jelenik meg a kompozícióikban, ami egyedülálló: összekötetést tudnak teremteni ég és föld között. Az általuk bejárt úton szeretnék én is haladni, nyitott szemmel, amerre csak járok. Úgy érzem, nem csak én adok energiát ennek a zenének, hanem én is sokat kapok tőle. Természetesen nemcsak a zeneszerzők, hanem a magyar zenészek, előadók is fontos részei a mai kultúrának.

- Több ősbemutató is fűződik a nevéhez, például Johanna Doderer, Otto Zykan, Gerald Resch, Gerd Kühr, Jürg Wyttenbach és Fazil Say darabjai. A közönség soraiból milyen reakciók érkeznek egy-egy ősbemutató alkalmával?

- Néha problémát jelent a kortárs zene, mert az emberek félnek a zene bonyolultságától, pedig Kurtágot vagy Ligetit hallgatni nem nehéz! Nekünk, előadóknak pedig az a szerepünk, hogy a papíron levő hangjegyeket életre keltsük, minél érettebb előadásban minél több tisztaságot kölcsönözzünk a zenének, hogy ne maradjon absztrakt - megfogható legyen. Korábbi korok zeneszerzőinek műveit előadni teljesen más: ha például Brahmsot játszom, gondolnom kell a stílusra, az időre. A kortárs zenénél ezekkel nem kell törődnöm: ez a jelen zenéje, a mi örökségünk, de sok még a tennivaló ezzel kapcsolatban.

- Bartók II. hegedűversenyét e hónapban már játszotta Lipcsében is és koncertnaptárából kiderül, hogy Beethoven concertóját májusban egy hét leforgása alatt három ország négy városában fogja előadni. Hogyan tudja megőrizni az előadás élénkségét, könnyedségét és saját fizikai erőnlétét?

- Ezen mindig dolgoznom kell. Olyan sokszor játszom másképp, hiszen mindig másképp érzem magam. Az improvizáció a lényeg és az, hogy megragadjam a szabadságot. Mindig megpróbálom újra és újra, nulláról fölépíteni az interpretációt. Soha nem szabad megállni: mindig igyekszem új ihletet találni, kérdezni, olvasni és inspirációt szerezni más helyekről.

- Említette az improvizációt, amivel más hegedűművészek (pl. Maxim Vengerov, Yehudi Menuhin) is kísérleteztek. Mások (pl. Joshua Bell, Kelemen Barnabás) a zeneszerzéssel kacérkodnak. Miért kap egyre nagyobb jelentőséget mindez a klasszikus hegedűművészetben?

- Nagyon jó, ha egy előadó tud zenét szerezni. Fontos, hogy tudjuk kezelni a darab szerkezetét. Néha el kell hagyni az újdonságtól való félelmet, hogy létrejöjjön a zenével való közvetlen kapcsolat, különben olyan lenne, mintha mindig étterembe mennénk, és nem tanulnánk meg főzni. Vegyük például Lisztet vagy Paganinit: ők egyszerre előadók és zeneszerzők is voltak, szabad volt a lelkük is. Ha valaki csak előadó, az kicsit olyan, mintha robot lenne, és nem tudná beletenni az előadásba az egyéniségét.

- Ön önkéntes nagykövete a Terre des Hommes jótékonysági szervezetnek, melyen keresztül kiemelten támogatja a moldvai gyerekeket. Miért tartja fontosnak mindezt?

- Moldova a legszegényebb európai ország, így a gyerekek is szegény családból származnak, segítségre van szükségük. Az én életem szerencsésen alakult, hogy idáig eljuthattam. Felelősséget érzek a hazám iránt, így ha tehetem, segítek.

- A szülőfölddel való kapcsolat, a gyökerek iránti tisztelet Önben nagyon erősen él és ez sugárzik a színpadról is.

- Ezért is játszom mezítláb, mert fontos számomra a föld, a talaj. Fizikaliag stablitást ad, így a játék sokkal fesztelenebbé válik. Lelki értelemben pedig szükségem van egy szilárd pontra - hogyan tudnám másként megkísérelni, hogy elérjem a csillagokat?

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Hiába fest jobban Szűz Mária a restaurálás után, a tulajdonos reklamál

Ez már nem az, akit ismert és szeretett, állítja, miután egy restaurátor szebb küllemet varázsolt a szobrának. Akár bíróság elé is kerülhet az ügy. Inverz „bundás Krisztus”-eset Lengyelországból.
Plusz

Ezek a 75 éves David Gilmour kedvenc Pink Floyd-dalai

Ma ünnepli 75. születésnapját David Gilmour, a Pink Floyd szólógitárosa, aki egyébként a basszusgitártól a billentyűkön át a szaxofonig számos hangszeren játszik, mégis karakteres húrhajlításairól, összetéveszthetetlen soundjáról és kitartott hangjairól ismerünk.
Vizuál

90 év után bukkant fel a magyar származású Amrita Sher-Gil festménye

Az indiai Frida Kahlóként is emlegetett magyar származású festőnő portréja akár a 2,8 millió dolláros (849 millió forint) leütési árat is elérheti a Christie's aukciósház árverésén.
Színház

Upor László beszélgetéssorozatot indít az eTrafón

Véget ért a Trafó TudásTrambulin sorozata, a nézők azonban nem maradnak online műsor nélkül: március 10-én indul a Világhazafiak, amelyben Upor László olyan magyarokkal beszélget, akiket bár számos alkalommal láthatunk Magyarországon, külföldön is jelentős sikereket értek el.
Jazz/World

A zene szép, komoly játék – interjú Dresch Mihállyal

Traktoron nem szól a blues, de a csendben előjön az ének. Dresch Mihályt többszörösen díjazta a Fonó közönsége, ez alkalommal beszélgettünk vele. Arról, hogy mit jelent a népzene, és miben osztozik a jazzel, és arról, hogy miért férhet meg több dudás egy csárdában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Billy Joel-dallal köszönti a hölgyeket a Song Factory Budapest

Az Uptown Girl a cappella változatával, az autószerelő műhelyből köszönti a nőket a Song Factory Buudapest kórus. „Anyák, nővérek, barátok! Köszönjük, hogy vagytok nekünk!” – üzenik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Dmitrij Baskirov orosz zongoraművész

Nyolcvankilenc éves korában elhunyt az orosz zongoraművész és tanár, Dmitrij Baskirov. Hosszú pályája során magyar tanítványai is voltak.
Klasszikus ajánló

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Klasszikus interjú

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Klasszikus hír

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.