Klasszikus

Pauk György

2003.04.28. 00:00
Ajánlom
A korunk egyik legnagyobb hegedűművészeként számon tartott Pauk György hazánk szülötte, zenei tanulmányait a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián fejezte be. 1961-ben Londonban telepedett le, ezt megelőzően azonban a genovai Nemzetközi Paganini Hegedűversenyen első helyezést ért el.

A Paganini-vesreny mellett elnyerte a párizsi Nemzetközi Marguerite Long–Jaques Thibaud Hegedűverseny fődíját – a Premier Grand Prix-t –, valamint a müncheni ARD Televízió Nemzetközi Zenei versenyének első díját.

A következő évben debütált Londonban: a Londoni Szimfonikusok élén Lorin Maazel dirigálta – többek közt – Bartók hegedűszonátáját. A hegedűművész elsősorban Bartók interpretációi révén vált ismertté. Kiemelkedő és széleskörű nemzetközi pályája során Pauk György a világ valamennyi neves zenekarával dolgozott együtt – olyan dirigensek alatt, mint Pierre Boulez, Sir Simon Rattle, Bernard Haitink, Christoph von Dohnányi, Gennagyij Rozsgyesztvenszkij, Klaus Tennstedt, Leonard Slatkin és Charles Dutoit.

Solti György meghívásának tett eleget, amikor 1971-ben a chicagói szimfonikusokkal debütált az Egyesült Államokban. Azóta szólistaként a legtöbb amerikai zenekarral koncertezett már együtt. Nagy-Britanniában Pauk György valamennyi neves londoni zenekarral fellépett már, játszott a Henry Wood Promenade koncerteken, és visszatérő vendége és az edinburghi, cheltenhami, brightoni és bath-i fesztiváloknak is. Koncertjeit rendszeresen közvetíti a BBC rádió.

Pauk kivételesen gazdag repertoárral büszkélkedhet, amelyben a XX. század legnagyobb mesterművei szerepelnek. Számos Lutoslawski-, Penderecki-, Schnittke-, Maxwell Davies- és Tippett-művet mutatott be a szerzők vezényletével. Pauk György számos hangfelvétele nyert nemzetközi díjat, és mind szülő-, mind választott hazájában részesült állami elismerésben. Itthon 1998-ban Köztársasági Érdemrenddel tüntették ki nemzetközi zenei tevékenységéért. Pauk az 1714-ben készült „Massart” Stradivari hegedűn játszik. A Naxosnál megjelent Bartók hegedűszonátákról szóló kritikájában The Strad folyóirat dicséri Pauk „következetesen gazdag és aranytónusú hangzását” – amelyet a muzsikus a Bartók-hegedűversenyek, rapszódiák és duók, valamint a Zongorakvintet előadásában produkált. A Berkes Kálmánnal (klarinét) és Jandó Jenővel (zongora) felvett Kontrasztokat a Gramophone folyóirat Editor’s Choice díjjal jutalmazta.

Programkereső

Legolvasottabb

Jazz/World

68 éves korában elhunyt Póka Egon basszusgitáros

A zenész olyan legendás zenekarokban játszott, mint a Hobo Blues Band vagy a P. Mobil.
Színház

Lázár Kati és Rudolf Péter a Halhatatlanok Társulatának tagjai között

Tizenhetedik alkalommal választottak maguk közé új tagokat a Halhatatlanok Társulatának tagjai. A júniusban lezárult szavazás alapján hat művész érdemelte ki a címet.
Klasszikus

Indul a Zeneakadémia új évada: Liszt Fesztivált és Bartók Világversenyt rendeznek

A Zeneakadémia koncertjei védettségi igazolvány nélkül látogathatók, de a maszk viselése ajánlott.
Vizuál

„Azért élek, mert valamit el akarok mondani” – interjú Mészáros Mártával

Mészáros Márta szeptember 19-én ünnepli 90. születésnapját. Ebből az alkalomból kerestük fel a rendezőt, akivel a film lényegéről, filmtörténeti csókjeleneteiről, a valósághoz vezető lépésekről és új filmtervéről is beszélgettünk. 
Színház

Epres Attila távozik az Örkény Színházból

A színész szabadúszóként folytatja tovább, de korábbi szerepeit megtartja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Szeretnék ajtóstul rontani a házba” – beszélgetés Rajna Martinnal

Mindössze huszonöt évesen lett a Győri Filharmonikus Zenekar vezető karmestere, az évadnyitó koncerten Kodály és Bartók művei mellett Balogh Máté új kompozícióját is vezényli, amelyet a zeneszerző számukra írt. Rajna Martinnal győri tervei mellett a modern zene fontosságáról is beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Rabulejtő átváltozások szóban, képen és hangban

A HERBSTGOLD Fesztivált 2017 óta rendezik meg minden év szeptemberében Kismartonban, az idén szeptember 15-től 26-ig. A Fesztivál mottója, Metamorfózisok, új művészeti vezetője, Julian Rachlin hegedűművész.
Klasszikus hír

Indul a Zeneakadémia új évada: Liszt Fesztivált és Bartók Világversenyt rendeznek

A Zeneakadémia koncertjei védettségi igazolvány nélkül látogathatók, de a maszk viselése ajánlott.
Klasszikus interjú

Nagyon hiányzott a közönség – Beszélgetés Érdi Tamással

Először játszik Budapesten a járványhullámok után Érdi Tamás. Szeptember 19-én az Óbudai Társaskörben Mozart A-dúr zongoraversenyét és D-dúr Koncertrondóját adja elő az Óbudai Kamarazenekarral. A Prima Primissima-díjas művész eddig huszonhét országban koncertezett – most utazásról, az elmúlt másfél évről és sok másról mesélt.
Klasszikus ajánló

Évadnyitás Bartókkal és Ránki Fülöppel

A Nemzeti Filharmonikusok szeptember 25-ei évadnyitó hangversenyén a Müpában, Bartók Béla három arcát felvillantva, a pályája három szakaszába nyújtanak betekintést.