Klasszikus

Pauk György

2003.04.28. 00:00
Ajánlom
A korunk egyik legnagyobb hegedűművészeként számon tartott Pauk György hazánk szülötte, zenei tanulmányait a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián fejezte be. 1961-ben Londonban telepedett le, ezt megelőzően azonban a genovai Nemzetközi Paganini Hegedűversenyen első helyezést ért el.

A Paganini-vesreny mellett elnyerte a párizsi Nemzetközi Marguerite Long–Jaques Thibaud Hegedűverseny fődíját – a Premier Grand Prix-t –, valamint a müncheni ARD Televízió Nemzetközi Zenei versenyének első díját.

A következő évben debütált Londonban: a Londoni Szimfonikusok élén Lorin Maazel dirigálta – többek közt – Bartók hegedűszonátáját. A hegedűművész elsősorban Bartók interpretációi révén vált ismertté. Kiemelkedő és széleskörű nemzetközi pályája során Pauk György a világ valamennyi neves zenekarával dolgozott együtt – olyan dirigensek alatt, mint Pierre Boulez, Sir Simon Rattle, Bernard Haitink, Christoph von Dohnányi, Gennagyij Rozsgyesztvenszkij, Klaus Tennstedt, Leonard Slatkin és Charles Dutoit.

Solti György meghívásának tett eleget, amikor 1971-ben a chicagói szimfonikusokkal debütált az Egyesült Államokban. Azóta szólistaként a legtöbb amerikai zenekarral koncertezett már együtt. Nagy-Britanniában Pauk György valamennyi neves londoni zenekarral fellépett már, játszott a Henry Wood Promenade koncerteken, és visszatérő vendége és az edinburghi, cheltenhami, brightoni és bath-i fesztiváloknak is. Koncertjeit rendszeresen közvetíti a BBC rádió.

Pauk kivételesen gazdag repertoárral büszkélkedhet, amelyben a XX. század legnagyobb mesterművei szerepelnek. Számos Lutoslawski-, Penderecki-, Schnittke-, Maxwell Davies- és Tippett-művet mutatott be a szerzők vezényletével. Pauk György számos hangfelvétele nyert nemzetközi díjat, és mind szülő-, mind választott hazájában részesült állami elismerésben. Itthon 1998-ban Köztársasági Érdemrenddel tüntették ki nemzetközi zenei tevékenységéért. Pauk az 1714-ben készült „Massart” Stradivari hegedűn játszik. A Naxosnál megjelent Bartók hegedűszonátákról szóló kritikájában The Strad folyóirat dicséri Pauk „következetesen gazdag és aranytónusú hangzását” – amelyet a muzsikus a Bartók-hegedűversenyek, rapszódiák és duók, valamint a Zongorakvintet előadásában produkált. A Berkes Kálmánnal (klarinét) és Jandó Jenővel (zongora) felvett Kontrasztokat a Gramophone folyóirat Editor’s Choice díjjal jutalmazta.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.