Klasszikus

Pauk György

2003.04.28. 00:00
Ajánlom
A korunk egyik legnagyobb hegedűművészeként számon tartott Pauk György hazánk szülötte, zenei tanulmányait a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián fejezte be. 1961-ben Londonban telepedett le, ezt megelőzően azonban a genovai Nemzetközi Paganini Hegedűversenyen első helyezést ért el.

A Paganini-vesreny mellett elnyerte a párizsi Nemzetközi Marguerite Long–Jaques Thibaud Hegedűverseny fődíját – a Premier Grand Prix-t –, valamint a müncheni ARD Televízió Nemzetközi Zenei versenyének első díját.

A következő évben debütált Londonban: a Londoni Szimfonikusok élén Lorin Maazel dirigálta – többek közt – Bartók hegedűszonátáját. A hegedűművész elsősorban Bartók interpretációi révén vált ismertté. Kiemelkedő és széleskörű nemzetközi pályája során Pauk György a világ valamennyi neves zenekarával dolgozott együtt – olyan dirigensek alatt, mint Pierre Boulez, Sir Simon Rattle, Bernard Haitink, Christoph von Dohnányi, Gennagyij Rozsgyesztvenszkij, Klaus Tennstedt, Leonard Slatkin és Charles Dutoit.

Solti György meghívásának tett eleget, amikor 1971-ben a chicagói szimfonikusokkal debütált az Egyesült Államokban. Azóta szólistaként a legtöbb amerikai zenekarral koncertezett már együtt. Nagy-Britanniában Pauk György valamennyi neves londoni zenekarral fellépett már, játszott a Henry Wood Promenade koncerteken, és visszatérő vendége és az edinburghi, cheltenhami, brightoni és bath-i fesztiváloknak is. Koncertjeit rendszeresen közvetíti a BBC rádió.

Pauk kivételesen gazdag repertoárral büszkélkedhet, amelyben a XX. század legnagyobb mesterművei szerepelnek. Számos Lutoslawski-, Penderecki-, Schnittke-, Maxwell Davies- és Tippett-művet mutatott be a szerzők vezényletével. Pauk György számos hangfelvétele nyert nemzetközi díjat, és mind szülő-, mind választott hazájában részesült állami elismerésben. Itthon 1998-ban Köztársasági Érdemrenddel tüntették ki nemzetközi zenei tevékenységéért. Pauk az 1714-ben készült „Massart” Stradivari hegedűn játszik. A Naxosnál megjelent Bartók hegedűszonátákról szóló kritikájában The Strad folyóirat dicséri Pauk „következetesen gazdag és aranytónusú hangzását” – amelyet a muzsikus a Bartók-hegedűversenyek, rapszódiák és duók, valamint a Zongorakvintet előadásában produkált. A Berkes Kálmánnal (klarinét) és Jandó Jenővel (zongora) felvett Kontrasztokat a Gramophone folyóirat Editor’s Choice díjjal jutalmazta.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

„A jövő itt van és sose lesz vége!” – így született a legendás Mocskos idők című Európa Kiadó-dal

Az Európa Kiadó énekes-gitárosát, Menyhárt Jenőt kérdeztük arról, hogyan született az egyik leghíresebb daluk, amely A besúgó című sorozat főcímdalaként vált még népszerűbbé egy új generáció körében.
Színház

A jelenlegi főigazgató mellett egy operettszínész és egy zeneszerző pályázik a Szegedi Nemzeti Színház élére

Barnák László ötéves mandátuma 2023. június végén jár le. A színházvezetői kiírásra az övén kívül két pályázat érkezett.
Vizuál

Dürertől Picassón át Damien Hirstig – A grafika történetének hatszáz évét öleli fel a bécsi Albertina három új kiállítása

Három kiállítását is a grafikának szenteli a bécsi Albertina: a Dürer.Munch.Miró című tárlat már látogatható, februárban nyílik az Andy Warhol bis Damien Hirst című kiállítás, márciusban pedig Picasso műveit mutatják be.
Jazz/World

Beyoncé megdöntötte Solti György Grammy-rekordját

Az amerikai énekesnő immár harminckét díjjal büszkélkedhet, ezzel neki van a legtöbb Grammyje. A legjobb album díját Harry Styles kapta meg a Los Angeles-i ceremónián.
Klasszikus

44 formációból választották ki a legjobbakat a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyen

A megmérettetés január 30. és február 5. között zajlott a Zeneakadémia Weiner Kuratóriuma támogatásával és a Kamarazene Tanszék szervezésében, a legjobbakat három kategóriában díjazták.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Sebastian Bohrennel lép fel az Anima Musicae Kamarazenekar

Egy újabb világklasszis hegedűművészt, Sebastian Bohrent hozza el az Anima Musicae Kamarazenekar a Zeneakadémia Nagytermébe március 2-án.
Klasszikus ajánló

Az ukrajnai áldozatokra emlékezik a Szent Efrém Férfikar

Az ukrajnai háború kitörésének egyéves évfordulóján, február 23-án 19:30-kor az ukrajnai civil áldozatokra emlékező koncertet ad a Zeneakadémián a Szent Efrém Férfikar.
Klasszikus ajánló

Házikoncerttel ünnepli Klukon Edit születésnapját az Altalena

Az Altalena Zenei Közösség február 22-én, Telkiben rendezi meg a kiváló zongoraművész köszöntését, melyre egy meghitt, szűk körű koncert keretében kerül sor.
Klasszikus hír

44 formációból választották ki a legjobbakat a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyen

A megmérettetés január 30. és február 5. között zajlott a Zeneakadémia Weiner Kuratóriuma támogatásával és a Kamarazene Tanszék szervezésében, a legjobbakat három kategóriában díjazták.
Klasszikus hír

Hallgassa meg ön is a Szent Efrém Férfikar új lemezét!

Az együttes Kings & Queens címmel adta ki tizenhatodik albumát, melynek lemezbemutató koncertjére május 5-én kerül majd sor a Fonóban. A felvétel meghallgatható a nagyobb streamingplatformokon is.