Klasszikus

Paulik László hegedűhangversenye

2006.09.08. 00:00
Ajánlom
Paulik Laszlo meghívást kapott Belgium egyik legnagyobb fesztiváljára, a Festival van Vlaanderen-re. A zenei élet legnagyobbjai szinte mind megfordultak már a fesztiválon, úgy mint a Becsi Filharmonikusok, a Budapesti Fesztiválzenekar vagy az Il Giardino Armonico.

Paulik Laszlo szólókoncertje szeptember 21-én lesz Gentben. Programját a hazai közönség is meghallgathatja szeptember 10-én, délután négy órától a Budavári Önkormányzat Aulájában (I. ker. Kapisztrán tér 1.). A művész hegedűje Guarneri del Gesù (1687-1744) Il Canon (1743) elnevezésű hangszeréről készült korhű kópia, melyet Koós Viktor készített 2004-ben. Az eredeti hegedű Paganini kedvenc hangszere volt. A vonó John Dodd (1752-1839) angol vonókészítő 1807-ben készült vonója.

Műsoron: Niccolò Paganini (1782-1840): Capricci, op. 1 (No. 14 Esz-dúr - No. 23 Esz-dúr; No. 16 g-moll - No. 11 C-dúr; No. 20 D-dúr - No. 15 e-moll; No. 1 E-dúr - No. 21 A-dúr); Johann Paul von Westhoff (1656-1705): A-dúr szvit, No. 2 (Párizs, 1682); Heinrich Ignaz von Biber (1644-1704): Passacaglia ; Niccolò Paganini (1782-1840): Capricci, op. 1 (No. 4 c-moll - No. 19 Esz-dúr; No. 13 B-dúr - No. 6 g-moll; No. 22 F-dúr - No. 5 a-moll; No. 9 E-dúr - No. 24 a-moll)

(A belépés ingyenes)

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.