Klasszikus

Pavarotti búcsúzik a magyar közönségtől

2004.04.08. 00:00
Ajánlom
A világ leghíresebb tenoristái közül Placido Domingo és Jose Cura az elmúlt két esztendőben már elkápráztatta a hazai közönséget. Április 27-én a Budapest Sportarénában Luciano Pavarotti lép a hazai közönség elé. Az eseményt némi szomorúsággal kiséri az, hogy Magyarországon utoljára lesz hallható az olasz tenorkirály.

A koncerten Pavarotti operarészleteket énekel, nápolyi és spanyol dalokat ad elő Carmela Remigio, valamint hazai operaénekesek közreműködésével. A Failoni Szimfonikus Zenekart Ács János, a Három Tenor koncertek egyik dirigense vezényli majd. A testes, mosolygós, mindig kis fehér kendőt szorongató művész a világhírű Három Tenor tagjaként elévülhetetlen érdemeket szerzett az opera- és dalirodalom remekeinek mind szélesebb körű megszerettetésében. Így aztán nem csak az operarajongók várják majd Pavarottit.

A csodálatos hang tulajdonosának népszerűsége lenyűgöző hivatásszeretetéből származtatható. "Luciano nem fél az érzelmek kimutatásától, amit ékesen bizonyít a hangja, és kapcsolatteremtő készsége a közönséggel. Jól tudja, rajongóinak köszönheti mindazt, amit elért és egyetlen alkalmat sem mulasztana el, hogy meghálálja az iránta tanúsított önzetlen érdeklődést. Bármilyen holtfáradt az előadások végén, nem megy el a színházból anélkül, hogy ne üdvözölné rajongóit, rendszerint néhány órát még marad, autogramokat osztogat, elbeszélget a művészbejáró előtt tolongó emberekkel. Luciano mindenkivel egyformán viselkedik, ezért szeretik őt az emberek. Nem akar másnak látszani, mint amilyen" - írja felesége, Auda Pavarotti Az élet Lucianóval című könyvében.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Vizuál

Fedezd fel Frida Kahlo életének helyszíneit!

Lehet-e még újat mondani arról a nőről, aki az életét és az érzéseit ilyen mélységben tárta a nyilvánosság elé, aki saját személyét is a művészete részévé változtatta? Az ikonikus képzőművészek életét bemutató filmek sorában ezúttal a mexikói festőművésznő nyomában járunk.
Fidelio Tours

A Gyógyítókerttől a Pajtaszínházig – Partitúra az Őrségben

Az Őrségben kalandozik a Partitúra kulturális felfedezőműsor szeptember 26-án, szombaton 14.30-tól a Duna tévén. Egyébként az Őrség onnan kapta a nevét, hogy a honfoglaló magyarok őrállókat telepítettek ide az ország nyugati kapujának védelmére.
Színház

Hát én nem vagyok magyar? – Kondor Ernő, a pesti kabaré „feltalálója”

A magyar kabaré története szomorú históriákkal teli, a nagy nevettetők élete sokszor egyáltalán nem volt vidám. De talán az egyik legigazságtalanabb sors a honi kabaré alapítójának, Kondor Ernőnek jutott. Őt már az életében elfelejtették. Pedig pályatársa, Kellér Dezső joggal nevezte őt a műfaj feltalálójának, ugyanis az általa megteremtett irodalmi kabaré a világon egyedülálló volt.
Jazz/World

„Gyakran maga a hangszer ihlet meg" – Bögöthy Ádámmal beszélgettünk

Bár Bögöthy Ádám zenei tanulmányait gitáron kezdte meg, hamar kiderült, hogy a nagybőgő hangja is közel áll a szívéhez. A Kodolányi János Főiskolán és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is jazz tanszéken tanult – a két képzést párhuzamosan végezte el –, azóta pedig számos versenyen bizonyította tehetségét. Három éve csatlakozott a Modern Art Orchestrához, ennek kapcsán beszélgettünk vele a zenekarról, jazzről, vallásról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.
Klasszikus hír

Költözni kényszerül a Rádiózenekar

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez kerül a Magyar Rádió által használt három épület, a Rádiózenekar viszont még nem szolgál közzétehető információkkal az ügyben. Az biztos, hogy költözniük kell.