Klasszikus

Pécs-Baranya Fesztivál Bécsben

2005.04.29. 00:00
Ajánlom
A bécsi Collegium Hungaricum Magyarország egyik legkellemesebb, leggazdagabb kultúrájú csücskét: Baranya megyét és annak székhelyét, a mediterrán hangulatú Pécset mutatja be az osztrák közönségnek egy sokszínű kulturális fesztivál keretében május 2. és június 23. között.

Pécs vonzerejét nemcsak a Mecsek természeti szépségei, kellemes klímája, jó borai adják: annak lényeges része gazdag kulturális kínálata. Barátságos hangulatot árasztó fesztiváljait persze érdemes a helyszínen megtapasztalni, de „mozdítható” kultúrkincseiből a következő hetekben gazdag kínálatot láthatnak a bécsiek. Különös aktualitást ad az eseménysornak, hogy Pécs továbbjutott az első, magyarországi fordulóból a 2010-ben rendezendő Európa Kulturális Fővárosa címért meghirdetett pályázaton.

A fesztivál nyitó rendezvényén, május 3-án az UngArt Galériában reprezentatív kiállítás keretében a magyar iparművészet egyik büszkeségét, a Zsolnay kerámiákat csodálhatják meg az érdelkődők, másnap a turisztikai szakma képviselőit látják vendégül. A következő héten az UNESCO által a Kulturális Világörökség részévé nyilvánított – Itálián kívül egyedülálló – ókeresztény sírkamrákat mutatják be régészeti és fotókiállítás, valamint szimpózium keretében. Május közepén a Pécsi Tudományegyetem Képzőművészeti Mesteriskolájában (DLA) készült kisplasztikákból és videoinstallációkból ismerhetik meg a kortárs képzőművészet néhány aktuális trendjét. Baranya népművészetéből kaphatnak ízelítőt május 12-én azok, akik ellátogatnak a „Baranyai enteriőr Zengővárkonyból” című néprajzi kamarakiállítás megnyitójára, illetve a Zengő együttesnek ez alkalomból meghívott produkciójára.

Ebben a hónapban még a bécsi Collegium Hungaricum rendszeres programjait is pécsi tartalommal töltötték meg: a Táncházban a Zengő együttes tanítja a gyerekeket és a felnőtteket, a Gyerekkuckóban pedig Magyarország egyik legjobb gyermekszínháza, a pécsi Bóbita társulata lép fel május 20-án. Júniusban a már klasszikusnak számító festőművész, Martyn Ferenc képeit tekinthetik meg az érdeklődők. A szezont – s egyben a Pécs-Baranya Fesztivált – egy oldott hangulatú koncerttel búcsúztatják kiváló pécsi jazzmuzsikusok: Szabó Dániel triója, valamint az ARCO együttes.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Mindennek a magyar irodalom a közepe” – Valuska László a tízéves Margó Fesztiválról

Több mint 60 programmal, könyvbemutatókkal, koncertekkel és irodalmi sétákkal jelentkezik a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 14. és 17. között a Várkert Bazárban. A jubileum alkalmából a fesztivál alapítójával, programigazgatójával beszélgettünk.
Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Klasszikus

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Vizuál

A rejtélyes Margaret Watkins - Fotóhónap2021

Tükröződő csónak a vízen, személyes tárgyak a fürdőszobában, festői portrék és ipari tájak, kaleidoszkóp-szerű montázsok – mind-mind eredeti nyomatok Margaret Watkins titokzatos fekete dobozából. A Fotóhónap2021 központi tárlata a méltatlan módon elfeledett életműből válogat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus videó

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Klasszikus ajánló

Vidovszky László-est a Zeneakadémián

Vidovszky László korai munkásságát mutatja be az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, abszurd hanghatásokat felvonultató zenemű, kamaraopera és filmvetítés is szerepel a programban.
Klasszikus ajánló

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Klasszikus beszámoló

Zeneszerzők párbeszéde – Beszélgetés Georges Aperghisszel

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány zeneszerző-beszélgetései, a mustMEET Composers sorozat legújabb vendége a görög származású zenés színházi alkotó, Georges Aperghis volt.