Klasszikus

Pécs-Baranya Fesztivál Bécsben

2005.04.29. 00:00
Ajánlom
A bécsi Collegium Hungaricum Magyarország egyik legkellemesebb, leggazdagabb kultúrájú csücskét: Baranya megyét és annak székhelyét, a mediterrán hangulatú Pécset mutatja be az osztrák közönségnek egy sokszínű kulturális fesztivál keretében május 2. és június 23. között.

Pécs vonzerejét nemcsak a Mecsek természeti szépségei, kellemes klímája, jó borai adják: annak lényeges része gazdag kulturális kínálata. Barátságos hangulatot árasztó fesztiváljait persze érdemes a helyszínen megtapasztalni, de „mozdítható” kultúrkincseiből a következő hetekben gazdag kínálatot láthatnak a bécsiek. Különös aktualitást ad az eseménysornak, hogy Pécs továbbjutott az első, magyarországi fordulóból a 2010-ben rendezendő Európa Kulturális Fővárosa címért meghirdetett pályázaton.

A fesztivál nyitó rendezvényén, május 3-án az UngArt Galériában reprezentatív kiállítás keretében a magyar iparművészet egyik büszkeségét, a Zsolnay kerámiákat csodálhatják meg az érdelkődők, másnap a turisztikai szakma képviselőit látják vendégül. A következő héten az UNESCO által a Kulturális Világörökség részévé nyilvánított – Itálián kívül egyedülálló – ókeresztény sírkamrákat mutatják be régészeti és fotókiállítás, valamint szimpózium keretében. Május közepén a Pécsi Tudományegyetem Képzőművészeti Mesteriskolájában (DLA) készült kisplasztikákból és videoinstallációkból ismerhetik meg a kortárs képzőművészet néhány aktuális trendjét. Baranya népművészetéből kaphatnak ízelítőt május 12-én azok, akik ellátogatnak a „Baranyai enteriőr Zengővárkonyból” című néprajzi kamarakiállítás megnyitójára, illetve a Zengő együttesnek ez alkalomból meghívott produkciójára.

Ebben a hónapban még a bécsi Collegium Hungaricum rendszeres programjait is pécsi tartalommal töltötték meg: a Táncházban a Zengő együttes tanítja a gyerekeket és a felnőtteket, a Gyerekkuckóban pedig Magyarország egyik legjobb gyermekszínháza, a pécsi Bóbita társulata lép fel május 20-án. Júniusban a már klasszikusnak számító festőművész, Martyn Ferenc képeit tekinthetik meg az érdeklődők. A szezont – s egyben a Pécs-Baranya Fesztivált – egy oldott hangulatú koncerttel búcsúztatják kiváló pécsi jazzmuzsikusok: Szabó Dániel triója, valamint az ARCO együttes.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Minden este hazaviszek én is valamit” – interjú Schell Judittal

Mit tegyünk, hogy elkerüljük a szokásos párkapcsolati zsákutcákat? Hogyan építünk torlaszt és falakat a játszmáinkból? Ilyen és hasonló kérdésekre keresi a választ a Szeretetkert című előadás a Kultkikötőben július 27-én. Balatonszárszón négy kiváló színművész, Schell Judit, Jordán Adél, Mészáros Máté és Szervét Tibor várja a nézőket.
Zenés színház

„Csak akkor lehet szabadon alkotni, ha nincsenek félelmeink” – beszélgetés Tassonyi Balázzsal

Tassonyi Balázs elképesztően erős évadot tudhat maga mögött. A Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves hallgatójaként 2024-ben debütált a Budapesti Operettszínház több előadásában is, és főszerepet kapott a Carmenben.
Vizuál

Nyaralástörténeti kiállítással nyílt meg a balatonfüredi Esterházy-kastély, amely újra régi fényében látható

A közelmúltban átadott Esterházy-kastély állandó kiállítása mélyebben foglalkozik a város kultúrtörténetével, minden oldalról körüljárva a gyógyvíz és a köré épült komplex gyógyászati központ múltját.
Zenés színház

Drámai kontúrok, finom árnyalatok – Richard Strauss Elektrája a Bajor Állami Operában

A legendás német rendező, Herbert Wernicke 1997-ben bemutatott Elektra-produkciója az idei évadban is szerepelt a Bajor Állami Opera műsorán, a produkció parádés szereposztással és kimeríthetetlen művészi energiával került színre.
Színház

Margaret Atwood az asszonyi hűségről szóló mítoszadaptációját is bemutatja a Gyulai Várszínház

A Gyulai Várszínház fesztiválprogramjának fontos csomópontjai a saját bemutatók, idén például négy olyan előadás, amelyet a színház részben saját fejlesztésben, részben koprodukciós partnerrel hoz létre.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Huszadik alkalommal rendezik meg a Crescendo Nyári Akadémiát

Július 21-én kezdődik a 20. Crescendo Nyári Akadémia és Fesztivál, melyre rekordszámú hallgató jelentkezett, hogy a mesterkurzus és fellépéseik által fejlődhessenek, és közösen ünnepelhessék a jubileumi eseménysorozatot.
Klasszikus ajánló

Európai és argentin tánczenék találkozása – Pápán lép fel a Pannon Ifjúsági Zenekar

Július utolsó előtti vasárnapján különleges zenei programra várja a hallgatóságot a Pannon Ifjúsági Zenekar Pápán, a lenyűgöző Esterházy-kastély udvarán: az elmúlt évszázadok dél-amerikai és európai zenéje ad egymásnak randevút az együttes tolmácsolásában.
Klasszikus kritika

Világrengető dallamok – az elmúlt száz évből származó zenéket játszottak a Berlini Konzerthausban

A modern kor mesterművei – ezzel a címmel hirdette évadzáró koncertjét a Berlini Konzerthaus Zenekara. Az együttes idén nagy hangsúlyt fektetett a 20-21. századi alkotásokra, már a szezon elején is hangversenyt szenteltek a témának.
Klasszikus hír

Osztrák és román versenyzők nyertek az 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyen

A Kokas Katalin és Kelemen Barnabás által kilenc éve életre hívott Fesztivál Akadémia Budapest keretében rendezték meg július 4. és 14. között Budapesten a 22 év alattiaknak szóló 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt.
Klasszikus ajánló

Idén is régizenei hétvégék várják a közönséget Eszterházán

Idén nyáron is Eszterházára invitálja a közönséget a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, ahol július 19. és augusztus 25. között hat hétvégén keresztül magas színvonalú, korhű hangszeres régizenei hangversenyeket rendeznek.