Klasszikus

Pécs gőzerővel készül a kulturális főváros címére

2006.01.20. 00:00
Ajánlom
A Pannon Filharmonikusok koncertjével kezdődik szombaton, a Magyar Kultúra Napján a "A kulturális örökség éve" Pécsett. A város úgynevezett felvezető évekkel készül ugyanis a kulturális főváros programsorozatának megrendezésére. Január végén, február elején megszületik a közgyűlési határozat a 2010-re elkészülő kulturális beruházásokat koordináló cég megalakulásáról, április végére pedig szerződést köt a város és a kormány a finanszírozás módjáról.

A Baranya megyei város felvezető évekkel készül a 2010-re, amikor - egy németországi várossal egyetemben - Európa Kulturális Fővárosa lesz. Pécs egyik legnagyobb vállakozása az ezer-ezerkétszáz főt befogadó Zenei és Konferenciaközpont felépítése lesz. A város - a remények szerint emblematikus - épületének tervezésére nemzetközi építészeti pályázatot írnak ki.

A sajtóban megjelentekkel szemben a pályázati kiírásra nem került sor e hó huszadikán. Úgy tudjuk a késlekedés oka, hogy a város vezetése különválasztja a "Kulturális Főváros 2010" marketing központját és a beruházok koordinációját. Várhatóan a város január 26-i közgyűlésén határoz majd az utóbbiért felelős társaság megalapításáról, s ezt követően kerül sor a nemzetközi építészeti pályázat kiírására. A magyar ingatlanfejlesztési gyakorlatban sajnos mindez meglehetősen ritka. Így - elvileg - lehetőség nyílik rá, hogy akár élvonalbeli nyugat-európai építész alkosson Pécsett. Úgy tudjuk, április 30-ig kell megkötni a városnak és a kormánynak a finanszírozásról szóló szerződést. Pécs tervei szerint a vállalkozás része lesz a II. Nemzeti Fejlesztési Tervnek. Merza Péter, akinek neve a beruházásokért felelős cég vezetőjekét felmerült, egyelőre nem kívánt közelebbitt elárulni az öt kulcsberuházás megvalósításának ütemezéséről.

Tarrósy István az Európa Centrum kht. ügyvezető igagatója a Népszava kérdésére elmondta, a két németországi kandidáló város - Essen és Görlitz - mindegyikében bemutatkozik a pécsi projekt. Március 13-án, a német kulturális évad - az Ungarischer Akzent - keretében a berliniek is megismerkedhetnek Pécs pályázatával, ugyancsak márciusban Brüsszelben kerül sor a pécsi pályázat hivatalos bemutatójára, mely azonban csak formalitás, szemben Essen és Görlizt vetélkedésével. Hiszen, mint ismeretes, a németek Brüsszelre bízták a végső döntést.

Horváth Zsolt a Pannon Filharmonikusok igazgatója lapunk kérdésre elmondta, az újonnan felépülő zenei és konferencia központ egyben a pécsi filharmonikusok otthona is lesz. A 9200 négyzetméteresre tervezett épületnek több, mint a felét foglalná el a hangversenyterem és a hozzá kapcsolódó közönségforgalmi terek. A fennmaradó részben a menedzsment irodái, a Pannon Filharmonikusok próbaterme, könyvesbolt, kávézó kapna helyet. Még nem eldöntött, hogy a ház üzemeltetésére külön menedzsmentet hoznak létre, vagy a Pannon Filharmonikusok feladata lesz. A tervek szerint még a nyár elején le kellene zárulnia a pályázatnak, hogy a nyertes építészeti programból 2007. márciusában elkészülhessenek az építészeti engedélyeztetési tervek, augusztusra pedig a kivitelezési tervek - hangsúlyozta lapunknak Hortváth Zsolt. Jövő év őszétől kiírhatnák a kivitelezői tendereket, s optimális esetben 2008. tavaszán megkezdődhetne az építkezés. A 7,9 milliárdos beruházás része a ma rendkívül elhangolt, egykori ipari terület, a Balokány-liget rendezése is. A hangversenyterem környezetében álló tucatnyi ingatlan kisajátításával városi park épül majd a több tízezer négyzetméteres területen.

A zenei központ helyének kiválasztása a városközpont keleti irányú kiterjesztésének koncepciójához kötődik, amely új kulturális tengelyt kíván kialakítani a belváros és a Zsolnay-gyár közötti sávban. Tervezése összefügg a másik két kulcsberuházás, a Zsolnay Kulturális Negyed kialakításával, mely az ipari épületek ujjáélesztését jelenti, és a Regionális Könyvtár felépítésével.

Az "Európa Kulturális Fővárosa”- programsorozat, valamint hazánk számára 2007 és 2013 között megnyíló forrásokkal való összekapcsolása rendkívüli lehetőség valamennyi magyar város számára. A Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke, Pécs polgármestere, Toller László fontos feladatának tartja, hogy Magyarország 23 legnagyobb városát hozzásegítse a kulturális alapú város- és gazdaságfejlesztési programok kidolgozásához. Ezért a Szövetség kezdeményezésére 2006-ban "Kulturális alapú gazdaságfejlesztési koordináció” néven programot indít el. Ennek elősegítésére a Megyei Jogú Városok Szövetsége január 25-ére kerekasztal-beszélgetést hívott össze: Kulturális alapú gazdaságfejlesztés lehetőségei a nagyvárosokban címmel.

Ma délelőtt jelenti be Bozóki András a kulturális minisztérium nagyszabású irodalomtámogatási programcsomagját. Ennek része, hogy a Petőfi Irodalmi Múzeumba új irodalmi találkozóhely jön létre, élő kapcsoltot biztosítva az írókkal és a közönséggel. Irodalmi Export Iroda alakul kortárs irodalmunk külföldi promócióját biztosítandó. A miniszter várhatóan újabb irodalmi ösztöndíjakat és fordítási támogatást ígér majd az alkotóknak.

A Magyar Kultúra napján hagyományosan számos elismerés is gazdára talál. Bozóki András tegnap az Iparművészeti Múzeumba adta át Pro Cultura Hungarica emlékplakettet Hans-Henning Paetzke írónak, a magyar irodalom németországi megismertetéséért, műfordítói munkásságáért. Márai Sándor-díjat kapott Nádas Péter tavaly megjelent Párhuzamos történetek című regénytrilógiájáért. Rajta kívül Berninczky Éva kárpátaljai prózaíró és Dragomán György író-műfordító kapta meg az elismerést. Pénteken adták át a könyvtári kultúra fejlesztéséért járó Bibliotéka Emlékérmet, az amatőr szíanjátszás, vers- és prózamondás, kórus, képző, fotó és táncművészet terén végzett munkáért járó Csokonai Vitéz Mihály Alkotói Díjat is. Csütörtökön Pro Cultura Urbis-díjat vehetett át Lugosi Lugó László fotóművész, Szikora Tamás festőművész, Sebő Ferenc énekes és a MU Színház Egyesülete. A 2000-ben alapított díjjal Budapest kulturális életében kiemelkedő munkát végző személyek és intézmények tevékenységét ismerik el.

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Elhunyt Balázs Fecó

Életének 70. évében elhunyt Balázs Fecó énekes, zenész, zeneszerző – közölte a hírt a család nevében Várkonyi Attila, a Retro Rádió műsorvezetője.
Színház

Birtoksértő magatartás miatt tett feljelentést Novák Emil és Szarka Gábor

Eljárást kezdeményezett Novák Emil, az SZFE rektorhelyettese és Szarka Gábor kancellár az egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke ellen – ezt maga Csernai Mihály osztotta meg Facebookon, hozzátéve, hogy „a dolog több szempontból pikáns”.
Klasszikus

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Színház

Máraival folytatódik a VígSTREAMház

A padlás 999. előadása után a Vígszínház Márai Sándorhoz fordul és Hegedűs D. Géza felejthetetlen monodrámáját közvetíti.
Színház

Jogsértő lett volna a félév semmissé tétele, de segít Vidnyánszkynak az éj leple alatt kiadott kormányrendelet

Hiába állítják az SZFE hallgatói, hogy az egyeztetés nélkül kinevezett kuratóriumnak nem áll jogában felfüggeszteni az oktatást, Vidnyánszkyék könnyedén megtehetik ezt a kormány friss rendeletének segítségével.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.
Klasszikus Live

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.
Klasszikus ajánló

Rendkívüli csodagyerekek a Virtuózok új évadában

Öt ország legjobbjai gyűltek össze a komolyzenei tehetségkutatóban. A nemzetközi műsorfolyam november 27-től látható minden péntek este 20.30-kor a Duna tévé műsorán.