Klasszikus

Pécs gőzerővel készül a kulturális főváros címére

2006.01.20. 00:00
Ajánlom
A Pannon Filharmonikusok koncertjével kezdődik szombaton, a Magyar Kultúra Napján a "A kulturális örökség éve" Pécsett. A város úgynevezett felvezető évekkel készül ugyanis a kulturális főváros programsorozatának megrendezésére. Január végén, február elején megszületik a közgyűlési határozat a 2010-re elkészülő kulturális beruházásokat koordináló cég megalakulásáról, április végére pedig szerződést köt a város és a kormány a finanszírozás módjáról.

A Baranya megyei város felvezető évekkel készül a 2010-re, amikor - egy németországi várossal egyetemben - Európa Kulturális Fővárosa lesz. Pécs egyik legnagyobb vállakozása az ezer-ezerkétszáz főt befogadó Zenei és Konferenciaközpont felépítése lesz. A város - a remények szerint emblematikus - épületének tervezésére nemzetközi építészeti pályázatot írnak ki.

A sajtóban megjelentekkel szemben a pályázati kiírásra nem került sor e hó huszadikán. Úgy tudjuk a késlekedés oka, hogy a város vezetése különválasztja a "Kulturális Főváros 2010" marketing központját és a beruházok koordinációját. Várhatóan a város január 26-i közgyűlésén határoz majd az utóbbiért felelős társaság megalapításáról, s ezt követően kerül sor a nemzetközi építészeti pályázat kiírására. A magyar ingatlanfejlesztési gyakorlatban sajnos mindez meglehetősen ritka. Így - elvileg - lehetőség nyílik rá, hogy akár élvonalbeli nyugat-európai építész alkosson Pécsett. Úgy tudjuk, április 30-ig kell megkötni a városnak és a kormánynak a finanszírozásról szóló szerződést. Pécs tervei szerint a vállalkozás része lesz a II. Nemzeti Fejlesztési Tervnek. Merza Péter, akinek neve a beruházásokért felelős cég vezetőjekét felmerült, egyelőre nem kívánt közelebbitt elárulni az öt kulcsberuházás megvalósításának ütemezéséről.

Tarrósy István az Európa Centrum kht. ügyvezető igagatója a Népszava kérdésére elmondta, a két németországi kandidáló város - Essen és Görlitz - mindegyikében bemutatkozik a pécsi projekt. Március 13-án, a német kulturális évad - az Ungarischer Akzent - keretében a berliniek is megismerkedhetnek Pécs pályázatával, ugyancsak márciusban Brüsszelben kerül sor a pécsi pályázat hivatalos bemutatójára, mely azonban csak formalitás, szemben Essen és Görlizt vetélkedésével. Hiszen, mint ismeretes, a németek Brüsszelre bízták a végső döntést.

Horváth Zsolt a Pannon Filharmonikusok igazgatója lapunk kérdésre elmondta, az újonnan felépülő zenei és konferencia központ egyben a pécsi filharmonikusok otthona is lesz. A 9200 négyzetméteresre tervezett épületnek több, mint a felét foglalná el a hangversenyterem és a hozzá kapcsolódó közönségforgalmi terek. A fennmaradó részben a menedzsment irodái, a Pannon Filharmonikusok próbaterme, könyvesbolt, kávézó kapna helyet. Még nem eldöntött, hogy a ház üzemeltetésére külön menedzsmentet hoznak létre, vagy a Pannon Filharmonikusok feladata lesz. A tervek szerint még a nyár elején le kellene zárulnia a pályázatnak, hogy a nyertes építészeti programból 2007. márciusában elkészülhessenek az építészeti engedélyeztetési tervek, augusztusra pedig a kivitelezési tervek - hangsúlyozta lapunknak Hortváth Zsolt. Jövő év őszétől kiírhatnák a kivitelezői tendereket, s optimális esetben 2008. tavaszán megkezdődhetne az építkezés. A 7,9 milliárdos beruházás része a ma rendkívül elhangolt, egykori ipari terület, a Balokány-liget rendezése is. A hangversenyterem környezetében álló tucatnyi ingatlan kisajátításával városi park épül majd a több tízezer négyzetméteres területen.

A zenei központ helyének kiválasztása a városközpont keleti irányú kiterjesztésének koncepciójához kötődik, amely új kulturális tengelyt kíván kialakítani a belváros és a Zsolnay-gyár közötti sávban. Tervezése összefügg a másik két kulcsberuházás, a Zsolnay Kulturális Negyed kialakításával, mely az ipari épületek ujjáélesztését jelenti, és a Regionális Könyvtár felépítésével.

Az "Európa Kulturális Fővárosa”- programsorozat, valamint hazánk számára 2007 és 2013 között megnyíló forrásokkal való összekapcsolása rendkívüli lehetőség valamennyi magyar város számára. A Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke, Pécs polgármestere, Toller László fontos feladatának tartja, hogy Magyarország 23 legnagyobb városát hozzásegítse a kulturális alapú város- és gazdaságfejlesztési programok kidolgozásához. Ezért a Szövetség kezdeményezésére 2006-ban "Kulturális alapú gazdaságfejlesztési koordináció” néven programot indít el. Ennek elősegítésére a Megyei Jogú Városok Szövetsége január 25-ére kerekasztal-beszélgetést hívott össze: Kulturális alapú gazdaságfejlesztés lehetőségei a nagyvárosokban címmel.

Ma délelőtt jelenti be Bozóki András a kulturális minisztérium nagyszabású irodalomtámogatási programcsomagját. Ennek része, hogy a Petőfi Irodalmi Múzeumba új irodalmi találkozóhely jön létre, élő kapcsoltot biztosítva az írókkal és a közönséggel. Irodalmi Export Iroda alakul kortárs irodalmunk külföldi promócióját biztosítandó. A miniszter várhatóan újabb irodalmi ösztöndíjakat és fordítási támogatást ígér majd az alkotóknak.

A Magyar Kultúra napján hagyományosan számos elismerés is gazdára talál. Bozóki András tegnap az Iparművészeti Múzeumba adta át Pro Cultura Hungarica emlékplakettet Hans-Henning Paetzke írónak, a magyar irodalom németországi megismertetéséért, műfordítói munkásságáért. Márai Sándor-díjat kapott Nádas Péter tavaly megjelent Párhuzamos történetek című regénytrilógiájáért. Rajta kívül Berninczky Éva kárpátaljai prózaíró és Dragomán György író-műfordító kapta meg az elismerést. Pénteken adták át a könyvtári kultúra fejlesztéséért járó Bibliotéka Emlékérmet, az amatőr szíanjátszás, vers- és prózamondás, kórus, képző, fotó és táncművészet terén végzett munkáért járó Csokonai Vitéz Mihály Alkotói Díjat is. Csütörtökön Pro Cultura Urbis-díjat vehetett át Lugosi Lugó László fotóművész, Szikora Tamás festőművész, Sebő Ferenc énekes és a MU Színház Egyesülete. A 2000-ben alapított díjjal Budapest kulturális életében kiemelkedő munkát végző személyek és intézmények tevékenységét ismerik el.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.
Klasszikus hír

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.