Klasszikus

Pécsi est Budapesten

2012.02.26. 10:54
Ajánlom
A Pannon Filharmonikusok március 2-án ismét a Müpában lépnek fel, ezúttal Paweł Przytocki vezényletével.

A pécsi zenekar már nyolc éve önálló bérletsorozattal van jelen a budapesti zenei életben. Az idei hangversenyeik műsorát népszerű és ritkán játszott művekből állították össze. A márciusi estet Aram Hacsaturján Fuvolaversenye nyitja, mely darab valójában átirat: maga a szerző biztatta Jean-Pierre Rampalt annak elkészítésére.

Az est második részében Berlioz Fantasztikus szimfóniája szólal meg, mely mű megértéséhez a kulcsot maga Berlioz adja meg az Epizódok egy művész életéből alcímmel. A történet tehát életrajzi jellegűre kerekedett: a művész beleszeret egy lányba, akinek alakja egy meghatározott zenei témával azonosul. Ez az "idée fixe", amely minden tételben visszatér különböző alakban.

A Krakkói Filharmonikusok zeneigazgatója, Paweł Przytocki és Michael Martin Kofler fuvolaszólójával adott koncert után a pécsi együttes április 21-én játszik ismét a Müpában, akkor Baráti Kristóf és Olari Elts közreműködésével. Bérletzáró hangversenyünkön - május 11-én - az előreláthatólag 2015. június 30-ig biztosan a pécsiekkel együtt dolgozó Bogányi Tibor és a kétszeres Kossuth-díjas csellóművész, Perényi Miklós francia estet varázsol a közönség elé olyan népszerű művekkel, mint Debussy A tenger vagy Ravel Bolero című műve, valamint Henri Dutilleux ritkán játszott csellóversenyével.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Komolyan kellett volna venni, amiről a Joker szólt

Thomas Wayne-nek nem kell félnie, hogy orrba vágja Arthur Flecket, hiszen pénze van. A Joker kivételes, egymilliárd dolláros közönségsikere és a jelenlegi amerikai zavargások egy narratívában illeszthetők. Vélemény.
Jazz/World

Hallgasd meg az összetartozás dalát – Csík Zenekar: Hazám, hazám

Elkészült a Nemzeti Összetartozás Dala, a Csík Zenekar dalát olyan művészek éneklik, mint Miklósa Erika, Szarka Tamás és Molnár Levente.
Vizuál

Ingyenes filmek a Trianon emléknapon a Távmoziban

A korszakban játszódó ingyenesen vetített filmekkel, illetve az akkori virágzó filmes és színházi életet bemutató különleges Filmhíradóval kapcsolódik a Trianon100 eseménysorozathoz június 4-én a Budapest Film Zrt..
Könyv

Istencsapás, embercsapás

Vámos e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Most értelemszerűen a karanténból, online.
Színház

86 éves korában elhunyt Földi Teri

A Jászai Mari-díjas színművész halálhíréről egykori színháza, a Vígszínház számolt be.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Lakatos György, a Gundel és a Hilton legendás prímása

A muzsikust 76 éves korában érte a halál, temetéséről a család később ad tájékoztatást – írja a turizmus.com.
Klasszikus hír

Fellélegzés címmel jön a Fesztivál Akadémia Budapest augusztusban

Az idei komolyzenei fesztivált augusztus 20. és 30. között rendezik meg a Zeneakadémián és más budapesti helyszíneken hatvan magyar művész részvételével.
Klasszikus hír

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Klasszikus pályázat

Zeneszerző-pályázatot hirdet a Budapesti Vonósok és a Szegedi Tudományegyetem

Új művek komponálására hívja a 18-35 év közötti magyar zeneszerzőket a Magyar Művészeti Akadémia, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar és a Budapesti Vonósok Kamarazenekar, az alkotásokat szeptember 1-je éjfélig várják.
Klasszikus koktélparti

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.