Klasszikus

Pécsi koncert Mádl Ferenc emlékére

2011.06.08. 16:11
Ajánlom
Június 17-én adja első koncertjét Varnus Xaver a pécsi Kodály Központban. A hangversenyt az orgonaművész Mádl Ferenc emlékének ajánlja.

A Kodály Központ - amely a pécsi kulturális városrész, a Zsolnay Negyed közelében a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program keretében épült meg 2010-ben - Magyarország egyik legszebb és legjobb akusztikájú koncert- és konferenciaépülete. A tizenegyezer négyzetméter alapterületű, multifunkcionalis komplexum kivételes adottságaival, csigavonalat formázó alaprajzával, szokatlan, derékszögek nélküli izgalmas belső kialakításával, hatalmas aranyló tereivel azonnal rabul ejti a látogatót. A Kodály Központ kiváló akusztikája, valamint hang- és fénytechnikája magyar-dán akusztikai mérnökök munkáját dicséri.

A május 29-én elhunyt köztársasági elnökre, Mádl Ferencre így emlékezik Varnus Xaver: "Mádl elnök úrtól kaptam meg egykor az egyik legmagasabb állami kitüntetést. Roppant szívélyes úriembernek és igazi européernek tartottam. 2004-ben részt vett hangversenyemen a Canterbury-i Székesegyházban. A koncert végi fogadáson a canterbury érsek, Rowan Williams megszorította a kezem, és angol embertől szokatlan közvetlenséggel ezt mondta: "Ha rajtam múlna, holnaptól ön lenne a székesegyház orgonistája!". Mádl elnök úr, aki ott állt mellette, szerényen csak ennyit mondott: "Bizonyára az érsek úrnak is akkor hatalma van a saját székesegyházában, mint nekem a saját köztársaságomban." Így hát, ha enyém lehet az a kitüntetés, hogy először szólaltathatok meg orgonát a pécsi Kodály Központban, szeretném Mozart Requiemjének jazz-feldolgozásával, és az egykori legendás orgonavirtuóz, Antalffy-Zsiross Dezső 1907-ben írt művének, a Böcklin festménye nyomán komponált Halottak szigetének pécsi ősbemutatójával elbúcsúzni a nemzet nagy halottjától."

A hangversenyen a világ tíz legjobb ütőegyüttesébe beválasztott Talamba, valamint a Vivat Bacchus Énekegyüttes működik közre, Hollerung Gábor vezényletével. A koncertre a Pécsi Országos Színházi Találkozó keretében kerül sor.

Varnus Xaver (orgona)

2011. június 17. 20:00

Kodály Központ

POSzT
OFF-program

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.