Klasszikus

Pécsi S.Z.I.M.N.I.A.

2010.04.13. 15:19
Ajánlom
Április 16-án újabb S.Z.I.M.N.I.A. koncertre kerül sor, ezúttal Pécsett.

A Művészetek és Irodalom Házában, az este hét órakor kezdődő rendezvényen Robert Schumann: Kreisleriana, Nagy Ákos: Miniatűrök és Liszt Ferenc: Elfelejtett keringők című műve hagzik el Baráth Bálint zongorista tolmácsolásában. A koncert a a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézet fennmaradásáért jön létre és első eseménye a pécsi Kortárszenei koncertsorozatnak.

A hangverseny egyik szervezője a S.Z.I.M.N.I.A. (Szimmetrikus Zenei és Írásos Műveket Népszerűsítő és Ismertető) kortárs zenét és kortársi gondolatokat propagáló alapítvány, ami 2009-ben alakult, tagjai Paska József, Baráth Bálint zongoraművész-zeneszerző, Nagy Ákos zeneszerző, dr. Seprődi János, Preiszner Miklós zenetanár-zeneszerző. Az alapítvány célkitűzései közé tartozik a kortárs zene népszerűsítése és propagálása határon innen és túl. A fókuszpontban főleg fiatal szerzők még nem játszott művei hallhatóak. A koncertek egyfajta sajátos hídforma mentén szerveződnek, amelyben ritkán játszott régi zenei darabok mellett a klasszikus repertoár is megtalálja a helyét. Az alapítvány által szerkesztett Karnevál című kortárs zenei műsor a budapesti Fúzió Rádióban (FM 93.5) hallható, állandó műsorvezetője Nagy Ákos és Preiszner Miklós.

www.myspace.com/szimnia

http://groups.google.hu/group/szimnia

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

„Nem akarom elszpoilerezni a saját könyvemet!” – Mészáros Dorka a Lírástudók vendége

A fiatal író ifjúsági regények szerzőjeként kezdte karrierjét, most már felnőtteknek ír. Lendületes, vérfagyasztó krimije megjelenése alkalmából látogatott el a Lírástudók stúdiójába, ahol Grisnik Petra kérdezte.
Plusz

Tóth Krisztina, Székely Csaba és Erdős Virág kéziratára is lehet licitálni a Freeszfe aukcióján

A Freeszfe januárban ünnepli megalakulásának második évfordulóját. A támogatóik – színművészek, rendezők, írók, televíziós személyiségek, képzőművészek –felajánlásaiból az Egyesület online jótékonysági aukciót rendez december 17-én.
Vizuál

Elhúzza az aranycsíkot a legújabb Kolodko-mini

Satuba fogott Rejtő-kötet és egy 14 karátos kisautó szerepel azokon a képeken, amelyeket Kolodko Mihály osztott meg közösségi oldalán.
Színház

Deficit – Csurka István darabja a Vigadóban

December 5-én, a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán tekinthetjük meg a Zentai Magyar Kamaraszínpad vendégelőadását, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Szilágyi Tibor rendezésében.
Vizuál

Vádirat az üdvözítő mártíromság dicsőítése ellen – kritika A csoda című filmről

Ha egy összetett mondatra kellene lecsupaszítanunk a Netflix új filmdrámájának gondolatát, ez lenne az: morálisan elfogadhatatlan tudatosan bűntudatra nevelni ártatlan embereket, és végignézni, ahogy önmagukat pusztítják el vezeklésként – különösen egy kisgyermek esetében.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Thür Sylvia hárfaművész

A művész négy évtizeden át volt a Magyar Állami Operaház Zenekarának oszlopost tagja, turnékon, hangversenyeken is rendszeresen részt vett. Halálhírét az intézmény osztotta meg közösségi oldalán.
Klasszikus interjú

„Kapcsolatot teremteni a fentiekkel” – Beszélgetés Oláh Patrikkal

Alighogy kitüntetéssel lediplomázott, már tanít is a Zeneakadémián. Ő komponálta a zenetörténet első lovári nyelvű miséjét, és döntőbe jutott az idei Bartók Világversenyen. Oláh Patrik zeneszerző gazdag díjgyűjteménye nemrég az MVM Zrt. által támogatott Junior Prima Díjjal bővült.
Klasszikus ajánló

Út a sötétségből a világosság felé – kortárs karácsonyi darab hallható a Zeneakadémián

A 21. századi zenetörténet egy monumentális alkotásának bemutatására készül a Filharmónia Magyarország: december 8-án a Zeneakadémia Nagytermében első alkalommal hallhatja a magyar közönség Hilarion Alfejev Karácsonyi oratóriumát.
Klasszikus magazin

Wagner-tenor és rockénekes – Peter Hofmannra emlékezünk

Az operarajongók alighanem Patrice Chéreau legendás Ringjéből emlékeznek Peter Hofmannra, miközben a német tenor jelentős könnyűzenei munkássággal is rendelkezett. Három videóval mutatjuk be sokoldalúságát.
Klasszikus ajánló

December 1-től látható a mozikban A mi Kodályunk második része

Petrovics Eszter dokumentumfilm-trilógiájának második része az I. világháborútól a Psalmus Hungaricus bemutatójáig kíséri figyelemmel Kodály Zoltán életét. A főszerepeket Fekete Gábor színművész és Radnóti Róza zongoraművész alakítják.