Klasszikus

Pege Aladár koncertje a Bécsi Kávéház teraszán

2005.07.12. 00:00
Ajánlom
Tavaly nyáron első alkalommal szórakoztatták kiváló dzsessz zenészek a közönséget a Bécsi Kávéház teraszán, s a sorozat rendkívül hamar népszerű lett. Így idén ismét hallgatható dzsessz a hangulatos környezetben: június 30-a óta minden második csütörtökön, 18 és 20 óra között sokféle zenei világ elevenedik itt meg, hallhatók kiemelkedő fiatal tehetségek és már nevet szerzett, befutott zenészek egyaránt.

Az idei első koncerten Pecek Lakatos László és zenekara idézte fel a dzsessztörténet legszebb dallamait, legközelebb pedig, július 14-én Pege Aladár Kossuth-díjas nagybőgőművész játszik zenész társaival.

Pege Aladár gordonkaművész, zeneszerző és tanár 1969-ben végzett a Zeneművészeti Főiskolán, később, 1975-től ’78-ig tanult Nyugat-Berlinben Rainer Zepperitz professzornál, aki Herbert von Karajan szólóbőgőseként játszott a Berlini Filharmonikusoknál. 1963 óta koncertezik. Igaz, akkor még a Zeneakadémián tanult, de rendszeresen fellépett az Egyetemi Színpadon, valamint vidéken. Már akkoriban párhuzamosan játszott klasszikus zenét és dzsesszt. 1978 óta a Zeneművészeti Főiskola docense, ma már nyugdíjas docense. 1982-ben a New York-i Carnegie Hallban vendégszólista volt Herbie Hancock együttesében. 1964-ben a Prágai Jazz Fesztivál virtuóza, 1970-ben a Montreux Jazz Fesztiválon a Legjobb európai szólista címmel ismerték el. Főbb hazai elismerései: Liszt Ferenc-díj, érdemes művész, Budapestért Díj és Kossuth-díj. 1964 óta rendszeresen ad klasszikus zenei koncerteket is.

A ’90-es évek eleje óta folyamatosan készít klasszikus és dzsessz CD-ket, a klasszikus album élő felvételek eredményeképpen születik, a dzsessz CD hol koncerten, hol stúdióban. Mindenesetre Pege Aladár 20-25 éve kizárólag a saját szerzeményeit játssza. A kompozíciók a mainstream dzsesszhez sorolhatók, az egyedi és egységes hangzású zene – úgy tetszik – bevált, hiszen a Pege Quartet már a harmadik CD-t jelentette meg ebben a felállásban.

A Pege Quartet tagjai: Pege Aladár (nagybőgőművész, a zenekar vezetője), Koloncsák Zsolt (zongora), Kothencz Tamás (dob), Nagy Balázs (szaxofon).
Helyszín: Rózsakert Bevásárlóközpont Bécsi Kávéház ((1026 Budapest, Gábor Áron u. 74.)

A további két koncert időpontja és fellépői:

2005. július 28.
Szakcsi Jr. Bop -bee Trió
Tagjai: Ifj. Szakcsi Lakatos Béla (zongora), Orbán György (nagybőgő), Lakatos Peczek András (dob); vendég: Lakatos Erika (ének)

2005. augusztus 11.
Vukán György és a Creative Art Trio
Km.: Vukán György (zongora), Balázs Elemér (dob), Egri János (nagybőgő)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Mi az a tritónusz, és miért nevezték az ördög hangközének?

Schiff András egy interjúban nemrégen a tritónusz hangközével jellemezte Magyarországot. De vajon tudjuk, mi ez? És tényleg be volt tiltva a középkorban?
Klasszikus

A zene olyan, mint a pszichoanalízis

Fejérvári Zoltán november 20-án, illetve a rá következő két estén a Budapesti Fesztiválzenekarral lép pódiumra a Müpában. A külföldön is sikeres zongoraművész beszélgetésünkben elmondta, hogy miért jó egyedül zenélni, miért jó kamarázni, és mi köze mind ennek a pszichoterápiához.
Zenés színház

Először csendült fel az Egyesült Államokban a Bánk bán

Tizenötezer néző volt kíváncsi a magyar kultúrát népszerűsítő, vasárnap zárult kéthetes rendezvénysorozat előadásaira New Yorkban.
Klasszikus

Akit Kodály még személyesen instruált – Perényi Miklós

Azt vallja, egy zeneművet eljátszani csak a kezdet: elmélyedni, újrajátszani, folyton keresni, mint az aranyásó, ez a zenész feladata. Perényi Miklós Kult50-ben megjelent portréja.
Klasszikus

Elkápráztatnak új Rameau-lemezükkel Vashegyi György együttesei

Vashegyi György együttesei, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar lemezre vették Rameau ma már ritkaságnak számító operáját, a Naïst, és a kritika elismerését is kivívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hangfelvétel

Ezt hallani kell: Rahmanyinov Chopint játszik

Az orosz zeneszerző, aki negyvenöt éves korában határozta el, hogy zongoraművész lesz, egy 1919-es felvételen Chopin Asz-dúr keringőjét játssza. Lélegzetelállító!
Klasszikus beszámoló

Átkelni az Urálon Berezovszkijjal

Egyszerre különleges, és első pillantásra kissé rendhagyó összeállítással készült Borisz Berezovszkij A Zongora című sorozatban rendezett idei koncertjére, melyet a Zeneakadémia Nagytermében adott november 9-én.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo fia végigfényképezte a Virtuózok koncertjét – íme a fotók!

„Istenem! Annyi érzelem van bennem a Virtuózokkal kapcsolatban!” – mondta a koncert után José Plácido Domingo, a világhírű tenor fia.
Klasszikus kult50

Akit Kodály még személyesen instruált – Perényi Miklós

Azt vallja, egy zeneművet eljátszani csak a kezdet: elmélyedni, újrajátszani, folyton keresni, mint az aranyásó, ez a zenész feladata. Perényi Miklós Kult50-ben megjelent portréja.
Klasszikus hír

Draskóczky Gábort díjazta az Amerikai Hegedűtársaság

A clevelandi hangszertársaság minden évben díjakat ad át a legjobb vonós hangszerek és vonók készítőinek.