Klasszikus

Pege Aladár koncertje a Bécsi Kávéház teraszán

2005.07.12. 00:00
Ajánlom
Tavaly nyáron első alkalommal szórakoztatták kiváló dzsessz zenészek a közönséget a Bécsi Kávéház teraszán, s a sorozat rendkívül hamar népszerű lett. Így idén ismét hallgatható dzsessz a hangulatos környezetben: június 30-a óta minden második csütörtökön, 18 és 20 óra között sokféle zenei világ elevenedik itt meg, hallhatók kiemelkedő fiatal tehetségek és már nevet szerzett, befutott zenészek egyaránt.

Az idei első koncerten Pecek Lakatos László és zenekara idézte fel a dzsessztörténet legszebb dallamait, legközelebb pedig, július 14-én Pege Aladár Kossuth-díjas nagybőgőművész játszik zenész társaival.

Pege Aladár gordonkaművész, zeneszerző és tanár 1969-ben végzett a Zeneművészeti Főiskolán, később, 1975-től ’78-ig tanult Nyugat-Berlinben Rainer Zepperitz professzornál, aki Herbert von Karajan szólóbőgőseként játszott a Berlini Filharmonikusoknál. 1963 óta koncertezik. Igaz, akkor még a Zeneakadémián tanult, de rendszeresen fellépett az Egyetemi Színpadon, valamint vidéken. Már akkoriban párhuzamosan játszott klasszikus zenét és dzsesszt. 1978 óta a Zeneművészeti Főiskola docense, ma már nyugdíjas docense. 1982-ben a New York-i Carnegie Hallban vendégszólista volt Herbie Hancock együttesében. 1964-ben a Prágai Jazz Fesztivál virtuóza, 1970-ben a Montreux Jazz Fesztiválon a Legjobb európai szólista címmel ismerték el. Főbb hazai elismerései: Liszt Ferenc-díj, érdemes művész, Budapestért Díj és Kossuth-díj. 1964 óta rendszeresen ad klasszikus zenei koncerteket is.

A ’90-es évek eleje óta folyamatosan készít klasszikus és dzsessz CD-ket, a klasszikus album élő felvételek eredményeképpen születik, a dzsessz CD hol koncerten, hol stúdióban. Mindenesetre Pege Aladár 20-25 éve kizárólag a saját szerzeményeit játssza. A kompozíciók a mainstream dzsesszhez sorolhatók, az egyedi és egységes hangzású zene – úgy tetszik – bevált, hiszen a Pege Quartet már a harmadik CD-t jelentette meg ebben a felállásban.

A Pege Quartet tagjai: Pege Aladár (nagybőgőművész, a zenekar vezetője), Koloncsák Zsolt (zongora), Kothencz Tamás (dob), Nagy Balázs (szaxofon).
Helyszín: Rózsakert Bevásárlóközpont Bécsi Kávéház ((1026 Budapest, Gábor Áron u. 74.)

A további két koncert időpontja és fellépői:

2005. július 28.
Szakcsi Jr. Bop -bee Trió
Tagjai: Ifj. Szakcsi Lakatos Béla (zongora), Orbán György (nagybőgő), Lakatos Peczek András (dob); vendég: Lakatos Erika (ének)

2005. augusztus 11.
Vukán György és a Creative Art Trio
Km.: Vukán György (zongora), Balázs Elemér (dob), Egri János (nagybőgő)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.
Plusz

Hogyan tűnik le a hedonista művész mítosza?

A művész alkoholista és drogfüggő típusa halványodni látszik, helyettük már aszkéta művészeket csodáljuk, akik naponta 10-12 órát is képesek dolgozni. Miért?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.