Klasszikus

Peggy Lee/George Shearing: The Beuty and the Beat

2004.01.19. 00:00
Ajánlom
A szépség és a ritmus találkozik ezen az 1959-es lemezen. Egy nagy hollywoodi díva és egy káprázatos jazz zongorista, akiknek életpályája a világ oly’ távoli pontjairól indult, hogy aztán összefonódjon ezen az - azóta már klasszikussá nemesült - felvételen. Érdekes, hogy ez a tipikus amerikai sikertörténet sok szállal kötődik az öreg kontinenshez. Nézzük sorjában...

Mint Greta Garbo vagy Ingrid Bergman, Peggy Lee is svéd származású, de nagynevű honfitársaitól eltérően ő Amerikában is született Norma Deloris Egstrom néven. Lehet-e egy ilyen névvel karriert csinálni? Biztosan nem... Igaz nem is ez volt a legnagyobb gondja a gazdasági válság éveiben felcseperedett fruskának, akinek nevelőanyja a Grimm mesék gonosz mostoháját is lepipálta. Mint minden amerikai tinédzser, ő is sztár szeretett volna lenni. Neki ez sikerült is, bármilyen messze is volt a dakotai préri a mesés Kaliforniától. Igaz, a jól bevált recept szerint ehhez a „megfelelő helyen kellett lenni, a megfelelő időben”. Az éppen húsz éves szép szőke lány, aki nemcsak jól nézett ki, de remekül énekelt is, éppen egy chicagói szállodában volt szerződésben, amikor Benny Goodman meghallotta. Azonnal szerződtette, mert a zenekar éppen énekesnő nélkül maradt Helen Forrest kilépése miatt. Bár Peggy mindössze két évet töltött a szvingkirálynál, ez éppen elég volt ahhoz, hogy sztár szülessen. Don’t You Do Right c. lemeze óriási siker lett, férjhez ment a zenekar gitárosához, és megszületett a trónörökös is. Emiatt ugyan csaknem visszavonult, de akit egyszer a show-biznisz világa megérintett... A Capitol lemezkiadó szerződtette és ezzel egy félévszázadig tartó szólókarrier indult el. Sikeres szerzőként számos best-sellert jegyzett, vagy irt új szöveget már ismert dalokhoz és adta elő őket sajátos felfogásban. Ezek közül legismertebb a szenvedélyes Fever /Láz/. Amikor még a rádió jelentette a legfontosabb kapcsolatot a közönséggel, Peggynek saját műsora volt, majd a TV állomások állandó vendége lett. Hollywood is felfedezte és számos nagysikerű film fűződik nevéhez, többek között a Pete Kelly’s Blues, amelyben egy alkoholista énekesnőt alakított, hihetetlen átéléssel. Mindent elért, amiről csak álmodott az álmos dakotai kisvárosban.

Mindössze pár hónappal Peggy születése előtt, Londonban is elindult egy fényes életpálya, bár a vakon született kisfiú esélyei akkor aligha keltették ennek reményét. Az ifjú George Shearing nemcsak úgy általában vonzódott a zenéhez, de kifejezetten az óceán túloldaláról érkezett újmódi muzsika kötötte le érdeklődését. Fats Waller, Art Tatum és Teddy Wilson voltak a kedvencei és olyan tökéletesen játszotta bálványai stílusát, hogy hét egymást követő évben nyerte meg otthon a Melody Maker népszerűségi listáját. Ekkor lépett színre egy másik londoni, az ekkor már Amerikában élő neves jazz szakíró és kritikus Leonard Feather, aki rábeszélte, hogy költözzön át New Yorkba. Az első időkben persze rengeteg nehézsége támadt, hiszen - ahogyan később ő maga mesélte - „miért kellett volna az amerikai közönségnek egy angol Art Tatum, amikor az eredetihez is hozzájuthatott?” Szerencséjére bekerült az 52-ik utca bopperei közé és hamarosan rátalált saját hangzásvilágára, a jellegzetes „Shearing sound”-ra. Az 1949-ben eredetileg csak egy lemez felvételére verbuválódott kvintett csaknem két évtizedig maradt együtt - és világhírűvé tette Shearinget. A zongorista dallamos, könnyen befogadható blokkakkord-játékát, a vibrafon unisono meneteivel kapcsolta egybe, amit a gitár egy oktávval mélyebben kísért. Ez volt a cool jazz egyik csúcsteljesítménye. Esős szeptember c. felvételük frenetikus siker lett, majd a világhírnévre szert tett jazzklub megnyitására írott Lullaby of Birdland c. Shearing-dal bevonult a jazz legismertebb standardjeinek sorába.

Nos, ezt a két nagy művészt, akik akkor már több mint tíz éve ismerték egymást, de sohasem léptek fel együtt, szerződtették a zenei rádióadások műsorvezetőinek éves találkozójára 1959 májusában, amit akkor éppen Miamiban rendeztek. Máig sem tisztázott, hogy a rendezvény előtt vagy után készítették el azt a nagylemeznyi felvételt ugyanazzal a stábbal és repertoárral, majd a hitelesség látszatát keltve tapssal és konferálással is ellátták. Ennek a stúdióban felvett anyagnak két további számmal kiegészített eredeti változatát hallhatjuk a CD-n kiváló hangminőségben. A diszkográfiai érdekesség azonban lényegtelen. A fontos az, hogy óriási zenét hallhatunk egy olyan énekesnő előadásában, aki a belső tűztől átjárt „cool” hangzást már akkor megvalósította, amikor erről a stílusról még fogalmunk sem volt. A kíséretről pedig csak szuperlatívuszokban szólhatunk, a Shearing-féle lenyűgöző muzsika legjava. Csak örülhetünk, hogy a különböző lemezkiadókkal kötött szerződések miatt akadályokba ütköző találkozás végre létrejöhetett. Örökértékű produkció ez, nem véletlenül adták ki ismét.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A londoni és a New York-i operaház is kirúgta Vittorio Grigolót

„Helytelen és agresszív viselkedése miatt” megválik Vittorio Grigolo olasz tenortól a londoni Royal Opera House és a New York-i Metropolitan Opera.
Színház

Petíció indult és tüntetést szerveznek a kulturális élet totális átszervezése ellen

Teljesen ellehetetlenítené a függetlenek működését, de a kőszínházak műsorpolitikáját is felülről irányítaná a kormány egy új törvényjavaslat szerint. Ennek megakadályozására szerveznek december 9-én tüntetést a fővárosi kőszínházak – emellett petíció is indult a törvényjavaslat elfogadása ellen. FRISSÍTVE
Plusz

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
Színház

„Kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek” – színházi emberek tiltakoznak

Kováts Adél, Mácsai Pál, Pintér Béla és Ónodi Eszter is megszólal abban a videóban, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap kiszivárgott, radikális átalakítása miatt meghirdetett december 9-i demonstráció kapcsán tettek közzé.
Vizuál

Online elérhető magyar filmek (nem csak) külföldieknek

Mindig is meg akartad mutatni a külföldi ismerőseidnek, hogy miért jók a hazai mozifilmek? Itt a lehetőség!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bónis Ferenc zenetörténész

Kodály Zoltán és Szabolcsi Bence egykori tanítványa 87 éves volt.
Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.