Klasszikus

Példás gyermeki minta

2010.08.04. 07:54
Ajánlom
Második helyezést ért el júliusban a Pro Musica Leánykar a spanyolországi Torreviejában megrendezett kórusversenyen.

Tavaly a Szabó Soma által vezetett Cantemus Vegyeskar, idén édesapja, Szabó Dénes kórusa, a Pro Musica hozta el a második díjat Spanyolországból, a július 23-tól 30-ig rendezett versenyről. A megmérettetést 1955 óta minden évben megrendezik és különlegessége az, hogy minden a Habanera körül forog. Ez a legősibb kubai zene és tánc, mely témáját tekintve mindig szerelmi központú. Érdekességképp meg kell említeni, hogy a spanyoloknál a bölcsődalt is így nevezik.

A verseny még egy motivációval bír, ugyanis az első díj 12.000 eurót tartogat az énekeseknek. A versenyre bármely kórus jelentkezhet, tehát a bekerülés nem meghívás alapján történik. Öt művet kellett bemutatni, egy kötelező és két szabadon választott Habanerát, illetve két saját nemzeti kórusművet. Szabó Dénes Kocsár Miklós műveiből válogatott és ezekkel nyerte meg a második helyezést a polifon kategóriában. A kórusverseny nagydíját idén is Fülöp-szigeteki kórus nyerte meg a tavalyihoz hasonlóan.

A nyíregyházi Pro Musica Leánykar 1986-ban alapította meg Szabó Dénes Liszt,- Bartók-Pásztory és Kossuth-díjas karnagy a Kodály Zoltán Általános Iskolában működő Cantemus Gyermekkórusból elballagott, de továbbra is énekelni vágyó fiatalok kívánságára. Már a megalakulás évében megnyerték a Debrecenben rendszeresen meghirdetett Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenyt. Fennállásuk óta rendszeres résztvevői és kiemelkedő díjazottjai a nemzetközi versenyeknek, tíz önálló cd lemez tulajdonosai és számos kortárs mű bemutatója fűződik a nevükhöz.

http://www.cantemus.hu/drupal/promusica_leanykar

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.