Klasszikus

Példás gyermeki minta

2010.08.04. 07:54
Ajánlom
Második helyezést ért el júliusban a Pro Musica Leánykar a spanyolországi Torreviejában megrendezett kórusversenyen.

Tavaly a Szabó Soma által vezetett Cantemus Vegyeskar, idén édesapja, Szabó Dénes kórusa, a Pro Musica hozta el a második díjat Spanyolországból, a július 23-tól 30-ig rendezett versenyről. A megmérettetést 1955 óta minden évben megrendezik és különlegessége az, hogy minden a Habanera körül forog. Ez a legősibb kubai zene és tánc, mely témáját tekintve mindig szerelmi központú. Érdekességképp meg kell említeni, hogy a spanyoloknál a bölcsődalt is így nevezik.

A verseny még egy motivációval bír, ugyanis az első díj 12.000 eurót tartogat az énekeseknek. A versenyre bármely kórus jelentkezhet, tehát a bekerülés nem meghívás alapján történik. Öt művet kellett bemutatni, egy kötelező és két szabadon választott Habanerát, illetve két saját nemzeti kórusművet. Szabó Dénes Kocsár Miklós műveiből válogatott és ezekkel nyerte meg a második helyezést a polifon kategóriában. A kórusverseny nagydíját idén is Fülöp-szigeteki kórus nyerte meg a tavalyihoz hasonlóan.

A nyíregyházi Pro Musica Leánykar 1986-ban alapította meg Szabó Dénes Liszt,- Bartók-Pásztory és Kossuth-díjas karnagy a Kodály Zoltán Általános Iskolában működő Cantemus Gyermekkórusból elballagott, de továbbra is énekelni vágyó fiatalok kívánságára. Már a megalakulás évében megnyerték a Debrecenben rendszeresen meghirdetett Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenyt. Fennállásuk óta rendszeres résztvevői és kiemelkedő díjazottjai a nemzetközi versenyeknek, tíz önálló cd lemez tulajdonosai és számos kortárs mű bemutatója fűződik a nevükhöz.

http://www.cantemus.hu/drupal/promusica_leanykar

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Az utolsó mondattal kezdd!” – Könyv jelent meg Kulka János édesapjáról

Azt mondják, a kés Paganinije volt. Mert bebizonyította, hogy gyógyítást is lehet művészi szinten űzni. Ő volt Kulka Frigyes mellkassebész, tüdőgyógyász professzor, aki a mai napig etalon az orvostársadalomban. A hétköznapi embernek inkább a Kulka név üti meg a fülét, ami nem véletlen: a legendás gyógyító Kossuth-díjas színművészünk, Kulka János édesapja volt.
Plusz

„Akik pörgetik a kultúrát” – Itt a Kult50 idei névsora!

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Ezúttal is tíz kategóriában választottuk ki az alkotókat és alkotócsoportokat védnökeink segítségével.
Zenés színház

Koronavírussal került kórházba Anna Nyetrebko

Az orosz szopránnak a koronavírussal összefüggő tüdőgyulladása van, ezért orvosi felügyeletre szorul.
Könyv

11 különleges könyv az Ünnepi Könyvhétről

Az idén nagyon hányatott sorsúra sikeredett könyvhetet végül részben online tartják meg, de ez nem jelenti azt, hogy a könyves újdonságokból ne lehetne csemegézni!
Klasszikus

Kilép az ország határain a Virtuózok novemberben induló új évada

A nemzetközivé bővülő klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada november 27-től látható a Duna Televízióban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Minden, ami valóban személyessé válik bennünk, az inspiráció"

Ávéd János 12 évvel ezelőtt csatlakozott a Modern Art Orchestrához Fekete-Kovács Kornél felkérésére, azóta tenorszaxofonistaként, zeneszerzőként és hangszerelőként erősíti a zenekart. 2011-ben megalakította az Ávéd János Balance formációt, melynek célja, hogy új zenei lehetőségeket fedezzenek fel és spontán felmerülő dallami elemeket használjanak. A művésszel Kodály hagyatékának gondozásáról, új, saját lemezéről és inspirációs forrásokról beszélgettünk.
Klasszikus magazin

Amerikában éppen arról megy a vita, hogy rasszista-e a klasszikus zene

De óvatosan ítéljünk a kérdésben, mert nem minden „libsi” mondja, hogy rasszista, és senki nem lesz híve a fehér felsőbbrendűségnek attól, mert szereti Beethovent vagy Wagnert.
Klasszikus hír

Kilép az ország határain a Virtuózok novemberben induló új évada

A nemzetközivé bővülő klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada november 27-től látható a Duna Televízióban.
Klasszikus interjú

Bretz Gábor: Nem lehet megunni a Kékszakállút

Szeptember 26-án Bartók Béla műveiből ad koncertet a Concerto Budapest. A műsorban egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára is elhangzik. Vörös Szilvia énekli Juditot, a várurat pedig Bretz Gábor. A basszusénekest telefonon értük el, hogy az operáról kérdezzük.
Klasszikus ajánló

Komolyzenei piknikkel búcsúztatja a nyarat a MÁV Szimfonikus Zenekar

Szeptember 17-én 18:30-kor ismét részt vehetünk a Music ül a fűben komolyzenei pikniken, mely a Millenáris Park és a MÁV Szimfonikus Zenekar közös rendezésében valósul meg.