Klasszikus

Példás gyermeki minta

2010.08.04. 07:54
Ajánlom
Második helyezést ért el júliusban a Pro Musica Leánykar a spanyolországi Torreviejában megrendezett kórusversenyen.

Tavaly a Szabó Soma által vezetett Cantemus Vegyeskar, idén édesapja, Szabó Dénes kórusa, a Pro Musica hozta el a második díjat Spanyolországból, a július 23-tól 30-ig rendezett versenyről. A megmérettetést 1955 óta minden évben megrendezik és különlegessége az, hogy minden a Habanera körül forog. Ez a legősibb kubai zene és tánc, mely témáját tekintve mindig szerelmi központú. Érdekességképp meg kell említeni, hogy a spanyoloknál a bölcsődalt is így nevezik.

A verseny még egy motivációval bír, ugyanis az első díj 12.000 eurót tartogat az énekeseknek. A versenyre bármely kórus jelentkezhet, tehát a bekerülés nem meghívás alapján történik. Öt művet kellett bemutatni, egy kötelező és két szabadon választott Habanerát, illetve két saját nemzeti kórusművet. Szabó Dénes Kocsár Miklós műveiből válogatott és ezekkel nyerte meg a második helyezést a polifon kategóriában. A kórusverseny nagydíját idén is Fülöp-szigeteki kórus nyerte meg a tavalyihoz hasonlóan.

A nyíregyházi Pro Musica Leánykar 1986-ban alapította meg Szabó Dénes Liszt,- Bartók-Pásztory és Kossuth-díjas karnagy a Kodály Zoltán Általános Iskolában működő Cantemus Gyermekkórusból elballagott, de továbbra is énekelni vágyó fiatalok kívánságára. Már a megalakulás évében megnyerték a Debrecenben rendszeresen meghirdetett Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenyt. Fennállásuk óta rendszeres résztvevői és kiemelkedő díjazottjai a nemzetközi versenyeknek, tíz önálló cd lemez tulajdonosai és számos kortárs mű bemutatója fűződik a nevükhöz.

http://www.cantemus.hu/drupal/promusica_leanykar

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Eredeti Örkény-egypercessel köszöntötték Mácsai Pált a jubileumi Azt meséld el Pista! után

Május 12-én különleges évfordulót ünnepelt az Örkény Színház, ugyanis 700. alkalommal tűzték műsorra Mácsai Pál egyszemélyes előadását, az Azt meséld el, Pista!-t.
Klasszikus

A Budapesti Fesztiválzenekar emlékkoncertet tart a koronavírus áldozatainak emlékére

A május 26-i ingyenes emlékkoncertet a Budapest Kongresszusi Központban rendezik meg, ahol a Budapesti Fesztiválzenekar és egy erre az alkalomra összeálló kórus, Fischer Iván vezényletével Mozart Requiemjét adja elő. A koncertet aznap az RTL Klub-on is meg lehet tekinteni.
Zenés színház

Elhunyt Haramza László operaénekes

A Magyar Állami Operaház magánénekesét 60 éves korában érte a halál – adta hírül az Opera.
Jazz/World

"Tragikus végű játszma" – A kékszakállú herceg várát új formába öntötte Sárik Péter

Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operájára Sárik Péter zeneszerző, jazz-zongoraművész készített jazzátiratot, melyet először élőben augusztusban hallhat a közönség a Zempléni Fesztiválon.
Vizuál

Online premieren mutatják be a frissen felújított Habfürdőt

Kovásznai György születésének 87. évfordulóján a Nemzeti Filmintézet-Filmarchívum Igazgatósága videomegosztó csatornáján két alkalommal, május 15-én és 16-án este 7 órakor bemutatja a legendás animációs film restaurált változatát. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Cziffra és Liszt műveket játszik a két zongoravirtuóz, Boris Berezovsky és Balázs János

Június 9-én Liszt Ferenc és Cziffra György szólózongora művei és négykezes átiratai hangoznak el Boris Berezovsky és Balázs János zongoraestjén. A Cziffra György-emlékév kiemelt eseményét a MOMkultban rendezik meg, melyet a közönség már élőben élvezhet.
Klasszikus hír

Magyar népdalt énekel Emma Kirkby a Kórusok Éjszakája jóvoltából

A Kórusok Éjszakája kórusfesztivál megálmodói a Csíkszerda Egyesület tagjai, akik a világhírű angol szopránnal, Emma Kirkbyvel készítenek közös videót, melyben a Csillagok, csillagok kezdetű magyar népdalt éneklik közösen.
Klasszikus gyász

Elhunyt Balassa Sándor zeneszerző, a nemzet művésze

Életének 87. évében, hosszan tartó betegség után elhunyt Balassa Sándor Erkel Ferenc- és Kossuth-díjas zeneszerző, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) egyik alapítója és rendes tagja – közölte az MTI-vel az MMA.
Klasszikus hír

A Budapesti Fesztiválzenekar emlékkoncertet tart a koronavírus áldozatainak emlékére

A május 26-i ingyenes emlékkoncertet a Budapest Kongresszusi Központban rendezik meg, ahol a Budapesti Fesztiválzenekar és egy erre az alkalomra összeálló kórus, Fischer Iván vezényletével Mozart Requiemjét adja elő. A koncertet aznap az RTL Klub-on is meg lehet tekinteni.
Klasszikus hír

Haydn és magyar nóta az Óbudai Danubia Zenekar online kínálatában

Az Óbudai Danubia Zenekar május 15-én a Best of BMC sorozat keretében Haydn műveit szólaltatja meg, míg május 22-én a magyar nóta értékeit felvillantva, Liszt Ferenc valamint Brahms művei mellett, Ott Rezső kifejezetten erre az alkalomra írt szimfonikus magyar nótacsokrát játssza.