Klasszikus

Pénteken indul a Haydneum – Magyar Régizenei Központ nyár eleji fesztiválja a budapesti Egyetemi templomban

2023.06.07. 10:35
Ajánlom
2023. június 9. és 17. között rendezi meg második Egyházzenei Fesztiválját a Haydneum – Magyar Régizenei Központ Budapesten, az Egyetemi templomban. A fesztivál fő célkitűzései a régizene, különösen az intézmény tevékenységének fókuszában álló, 17-18. századi repertoár felfedezetlen kincseinek bemutatása, népszerűsítése.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

A tavaly is nagy népszerűségnek örvendő koncertsorozat idei programja Joseph és Michael Haydn, Charpentier, Istvánffy Benedek, Strattner és Werner egyházzenei műveiből áll össze, a koncertek helyszíne a belváros talán legszebb barokk műemléke, az egykori pálos atyák temploma lesz.

A II. Haydneum Egyházzenei Fesztivál fellépői között köszönthetjük a hazai zenei élet legkitűnőbb kórusait, korhű és modern hangszeres zenekarait,

az intézmény rezidens együtteseiként működő Purcell Kórust és Orfeo Zenekart, akik a nyitókoncerten Gál József fiatal karmester irányításával lépnek színpadra; a Nemzeti Énekkart és a Budapesti Vonósokat Somos Csaba, a Nemzeti Filharmonikus Zenekart pedig új főzeneigazgatójuk, Vashegyi György vezényletével, valamint a MÁV Szimfonikus Zenekart Keller András vezetésével. Budapestre érkezik a Debreceni Kodály Kórus és a Capella Savaria is, karmesterük Kocsis-Holper Zoltán lesz.

Június 17-én igazi kuriózummal zárul a fesztivál, Gregor Joseph Werner eddig teljesen ismeretlen műveivel találkozhatunk, melyek az Országos Széchényi Könyvtár Esterházy-kottatárában pihentek mostanáig.

A Haydneum és a könyvtár együttműködésének köszönhetően ezek a 18. század óta elfeledett alkotások most újra közönség elé kerülhetnek,

mégpedig a Purcell Kórus és Orfeo Zenekar, valamint kiváló szólisták előadásában. A hangversenyt Bősze Ádám és Vashegyi György ismertető beszélgetése előzi meg, beavatva a közönséget a feltárási és az előkészítő folyamatok rejtelmeibe. A zárókoncertre a belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

_Z1A5808-095109.jpg

Haydneum Egyházzenei Fesztivál (Fotó/Forrás: Pilvax Films / Haydneum)

A budapesti műsorok jelentős részét országszerte újra meghallgathatja a régizene iránt érdeklődő közönség: erre Kengyelen, Tihanyban, Makón és Szegeden nyílik lehetőség. A vidéki koncertekre a belépés ingyenes lesz, a szegedi koncert együttműködő partnere a Filharmónia Magyarország Kft.

Kedvezményes jegyek és bérletek a fesztivál budapesti koncertjeire az alábbi linken válthatók. 

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Haydneum Egyházzenei Fesztivál (fotó/forrás: Pilvax Films / Haydneum)

Több száz éve nem hallott zenék csendülnek fel a Haydneum Egyházzenei Fesztiválján

Kapcsolódó

Több száz éve nem hallott zenék csendülnek fel a Haydneum Egyházzenei Fesztiválján

Idén a második alkalommal kerül sor a Magyar Régizenei Központ nyár eleji fesztiváljára, Budapesten az Egyetemi templomba, június 9. és 17. között, illetve vidéki helyszíneken is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Egy darab, ami mindent tud a szerelemről – Mohácsi János rendezésében mutatja be Az üvegcipőt a Vígszínház

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka, amelynek ősbemutatója 1924-ben volt a Vígszínházban, szombaton a Mohácsi testvérek átiratában tér vissza a teátrumba.
Vizuál

A fotózás Oscarjához kapcsolódó rangos elismerésben részesült a Fidelio állandó vendégszerzője

Hegedűs Ákos (morpho) Chicks (Csajok) című képét ismerték el az IPA döntnökei a professzionális kategóriában.
Színház

13 produkció versenyez az online térben zajló eSzínház Fesztiválon

Szeptember 22. és október 1. között immáron harmadik alkalommal rendezik meg az ország egyetlen online színházi találkozóját, az eSzínház Fesztivált. A legjobb előadásokat és alakításokat szakmai zsűri díjazza, továbbá közönségdíjat és különdíjakat is átadnak.
Vizuál

KÉP-regény: Bye bye, Szása!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy régi szovjet laktanyában szerzett élményeit eleveníti fel.
Jazz/World

Kortársai, barátai emlékeznek az egy éve elhunyt Szakcsi Lakatos Bélára a BJC-ben

A legnagyobb formátumú jazz-zongoristára, Szakcsi Lakatos Bélára emlékeznek halálának évfordulóján, 2023. október 2-án kortársai és barátai a Budapest Jazz Clubban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Három korszak, három művész, három hangszer – a Trio Energico kamaraestje a Zeneakadémián

Szeptember 27-én a Solti Teremben ad koncertet a Trio Energico, a három fiatal kamaramuzsikus a bécsi klasszicizmus és a romantika korának alapdarabjai mellett egy fájdalmasan szép modern alkotást is játszik.
Klasszikus ajánló

Közeleg az ország leghosszabb ideje működő Liszt-fesztiválja

Az elmúlt években a hazai zenei élet kiemelkedő eseményévé vált a Gödöllői Liszt Fesztivál, amelyet minden esztendőben a kiváló zeneszerző születésnapjához kapcsolódva rendeznek meg. Idén október 14. és 23. között várják a programok a közönséget.
Klasszikus magazin

Tíz Kurtág György-mű, amit mindenképp ismerned kell

A Samuel Beckett drámája nyomán született Fin de partie várva várt magyarországi premierje mellé most ajánlunk tíz másik Kurtág-művet is, melyek némi betekintést nyújtanak a kortárs magyar zene legendájának munkásságába.
Klasszikus magazin

Liszt arcai: Liszt, korának rocksztárja

Liszt Ferencet, a 19. század legjelentősebb magyar zeneszerzőjét és a csodagyerekként induló, világhírű zongoristát az is ismeri, aki nem kifejezetten jártas a zenetörténetben. Ám Lisztet vétek lenne pusztán ezen két attribútum alapján bekategorizálni.
Klasszikus ajánló

Orgonaünnep a székesfehérvári evangélikus templomban

2023. szeptember 29. és október 13. között három hangversennyel várják az érdeklődőket az I. Székesfehérvári Orgonaünnepen. A 2019-ben elkészült gyönyörű hangszert három kiváló orgonaművész szólaltatja meg.