Klasszikus

Pénteken nyitja meg kapuit a Magyar Kóruskastély

2008.04.08. 00:00
Ajánlom
Új helyszínnel gazdagodott a magyar zenei élet. A Magyar Kóruskastély ideális helyszínt jelent belföldi és külföldi kórusok, zenekarok felkészüléséhez, koncertjeikhez és előadások, konferenciák rendezésére is alkalmas. A Magyar Kóruskastélynak a Teleki-Wattay család 1773-ban épült pomázi kastélya ad otthont. Az ünnepélyes megnyitóra április 12-én kerül sor.

A megnyitót április 11-én délelőtt nagyszabású sajtótájékoztató előzi meg, majd 12-én este kerül sor az ünnepélyes nyitó koncertre, ahol a Budapesti Monteverdi Kórus és a nyíregyházi Banchieri Énekegyüttes működik közre. A megnyitó díszvendége az Europa Cantat elnöksége.

A kastély üzemeltetésére létrejött Pomázi Zenekastély Kht. alapítói – Pomáz Város Önkormányzata és a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége (KÓTA) – elsősorban zeneművészeti hasznosítási céllal hosszú távú elkötelezettséget vállaltak a kastély nonprofit üzemeltetésére.

A kastély étteremmel és 50-60 főnyi szálláshellyel rendelkezik (16 db 2-4 ágyas szobában), 6 teremben van lehetőség szakmai műhelymunkára, a kb. 100 fős kamaraterem pedig koncerteknek, előadásoknak, kiállításoknak adhat otthont. A kastélyépületben található továbbá egy könyv-, lemez- illetve kottatár, valamint a közeljövőben egy hang- ill. képfelvételre alkalmas stúdió is kiépül. A közel 2 hektáros kastélypark területén található egy 250 főnyi közönség befogadására alkalmas hangversenyterem is, amelynek üzemeltetője a Magyar Kóruskastély egyik kiemelkedő szakmai partnere, a különálló épületben működő Teleki-Wattay Művészeti Iskola.

A Magyar Kóruskastély nem titkolt szándéka, hogy rövid időn belül a hazai és a nemzetközi kóruszenei élet egyik jelentős központjává váljon. Ennek érdekében igyekszik a hazai kórusok igényeit kiszolgálni, lehetőséget adni a legkülönfélébb kóruszenei rendezvényeknek, és örömmel fogad társintézményektől illetve zenei szervezetektől együttműködési ötleteket.

Külföldi kórusok fogadásával elősegíti a külföldi és a hazai együttesek gördülékeny kapcsolatteremtését; közös programok szervezésével, és ülföldi együttesekhez neves hazai karnagyok meghívásával népszerűsíti a magyar kóruskultúrát. A Magyar Kóruskastély ad otthont az Europa Cantat Közép-kelet-európai Központjának, amely térségünk 17 országának kóruszenei területét hivatott segíteni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.