Klasszikus

Pénteken nyitja meg kapuit a Magyar Kóruskastély

2008.04.08. 00:00
Ajánlom
Új helyszínnel gazdagodott a magyar zenei élet. A Magyar Kóruskastély ideális helyszínt jelent belföldi és külföldi kórusok, zenekarok felkészüléséhez, koncertjeikhez és előadások, konferenciák rendezésére is alkalmas. A Magyar Kóruskastélynak a Teleki-Wattay család 1773-ban épült pomázi kastélya ad otthont. Az ünnepélyes megnyitóra április 12-én kerül sor.

A megnyitót április 11-én délelőtt nagyszabású sajtótájékoztató előzi meg, majd 12-én este kerül sor az ünnepélyes nyitó koncertre, ahol a Budapesti Monteverdi Kórus és a nyíregyházi Banchieri Énekegyüttes működik közre. A megnyitó díszvendége az Europa Cantat elnöksége.

A kastély üzemeltetésére létrejött Pomázi Zenekastély Kht. alapítói – Pomáz Város Önkormányzata és a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége (KÓTA) – elsősorban zeneművészeti hasznosítási céllal hosszú távú elkötelezettséget vállaltak a kastély nonprofit üzemeltetésére.

A kastély étteremmel és 50-60 főnyi szálláshellyel rendelkezik (16 db 2-4 ágyas szobában), 6 teremben van lehetőség szakmai műhelymunkára, a kb. 100 fős kamaraterem pedig koncerteknek, előadásoknak, kiállításoknak adhat otthont. A kastélyépületben található továbbá egy könyv-, lemez- illetve kottatár, valamint a közeljövőben egy hang- ill. képfelvételre alkalmas stúdió is kiépül. A közel 2 hektáros kastélypark területén található egy 250 főnyi közönség befogadására alkalmas hangversenyterem is, amelynek üzemeltetője a Magyar Kóruskastély egyik kiemelkedő szakmai partnere, a különálló épületben működő Teleki-Wattay Művészeti Iskola.

A Magyar Kóruskastély nem titkolt szándéka, hogy rövid időn belül a hazai és a nemzetközi kóruszenei élet egyik jelentős központjává váljon. Ennek érdekében igyekszik a hazai kórusok igényeit kiszolgálni, lehetőséget adni a legkülönfélébb kóruszenei rendezvényeknek, és örömmel fogad társintézményektől illetve zenei szervezetektől együttműködési ötleteket.

Külföldi kórusok fogadásával elősegíti a külföldi és a hazai együttesek gördülékeny kapcsolatteremtését; közös programok szervezésével, és ülföldi együttesekhez neves hazai karnagyok meghívásával népszerűsíti a magyar kóruskultúrát. A Magyar Kóruskastély ad otthont az Europa Cantat Közép-kelet-európai Központjának, amely térségünk 17 országának kóruszenei területét hivatott segíteni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Színház

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Karmester negyven év alatt – interjú Rajna Martinnal

Úgy véli, ilyen nincsen: karmester negyven alatt. Ő ennél még fiatalabb, viszont egyre gyakrabban halljuk a nevét. Rajna Martin a legfiatalabb dirigens volt, aki Junior Príma-díjat kapott, számos hazai zenekarral dolgozott már együtt. Azt mondja, ehhez a szakmához nem lehet eleget tudni, és éppen ez benne a jó.
Klasszikus magazin

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Klasszikus ajánló

Nagy dobásra készül a Virtuózok – Indul a hatodik évad!

November 20-án, péntek este egy felvezető adással veszi kezdetét a népszerű komolyzenei tehetségkutató műsor legújabb évada, amely idén átlépi az ország határait.
Klasszikus hír

Újabb nemzetközi díjat hozott el a Concerto Budapest, Keller András és Szabó Stein Imre koncertfilmje

A Bronz Lovie Award és egyben a nemzetközi közönségszavazás nyertese lett a Concerto Budapest és Keller András, Szabó Stein Imre által rendezett koncertfilmje.
Klasszikus ajánló

Junior Prima díjátadó és gálakoncert online

Tizenharmadik alkalommal vehetik át a zeneművészet legkiemelkedőbb fiataljai a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjaz, ez alkalommal bárki ingyenesen követheti az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án 19:30-tól a mvmjuniorprima.hu oldalon.