Klasszikus

Pénteken nyitja meg kapuit a Magyar Kóruskastély

2008.04.08. 00:00
Ajánlom
Új helyszínnel gazdagodott a magyar zenei élet. A Magyar Kóruskastély ideális helyszínt jelent belföldi és külföldi kórusok, zenekarok felkészüléséhez, koncertjeikhez és előadások, konferenciák rendezésére is alkalmas. A Magyar Kóruskastélynak a Teleki-Wattay család 1773-ban épült pomázi kastélya ad otthont. Az ünnepélyes megnyitóra április 12-én kerül sor.

A megnyitót április 11-én délelőtt nagyszabású sajtótájékoztató előzi meg, majd 12-én este kerül sor az ünnepélyes nyitó koncertre, ahol a Budapesti Monteverdi Kórus és a nyíregyházi Banchieri Énekegyüttes működik közre. A megnyitó díszvendége az Europa Cantat elnöksége.

A kastély üzemeltetésére létrejött Pomázi Zenekastély Kht. alapítói – Pomáz Város Önkormányzata és a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége (KÓTA) – elsősorban zeneművészeti hasznosítási céllal hosszú távú elkötelezettséget vállaltak a kastély nonprofit üzemeltetésére.

A kastély étteremmel és 50-60 főnyi szálláshellyel rendelkezik (16 db 2-4 ágyas szobában), 6 teremben van lehetőség szakmai műhelymunkára, a kb. 100 fős kamaraterem pedig koncerteknek, előadásoknak, kiállításoknak adhat otthont. A kastélyépületben található továbbá egy könyv-, lemez- illetve kottatár, valamint a közeljövőben egy hang- ill. képfelvételre alkalmas stúdió is kiépül. A közel 2 hektáros kastélypark területén található egy 250 főnyi közönség befogadására alkalmas hangversenyterem is, amelynek üzemeltetője a Magyar Kóruskastély egyik kiemelkedő szakmai partnere, a különálló épületben működő Teleki-Wattay Művészeti Iskola.

A Magyar Kóruskastély nem titkolt szándéka, hogy rövid időn belül a hazai és a nemzetközi kóruszenei élet egyik jelentős központjává váljon. Ennek érdekében igyekszik a hazai kórusok igényeit kiszolgálni, lehetőséget adni a legkülönfélébb kóruszenei rendezvényeknek, és örömmel fogad társintézményektől illetve zenei szervezetektől együttműködési ötleteket.

Külföldi kórusok fogadásával elősegíti a külföldi és a hazai együttesek gördülékeny kapcsolatteremtését; közös programok szervezésével, és ülföldi együttesekhez neves hazai karnagyok meghívásával népszerűsíti a magyar kóruskultúrát. A Magyar Kóruskastély ad otthont az Europa Cantat Közép-kelet-európai Központjának, amely térségünk 17 országának kóruszenei területét hivatott segíteni.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Új pályázatot írnak ki az Operaház főigazgatói tisztségére

A Kulturális és Innovációs Minisztérium csütörtökön tette közzé, hogy a Magyar Állami Operaház főigazgatói tisztségére kiírt előző pályázat érvénytelenül zárult, ezért új pályázatot írnak ki.
Plusz

Prima Primissima Díjat kapott Keller András, Hager Ritta és Gálffi László is

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. Mások mellett elismerésben részesült Dobai Péter költő, író, dramaturg és a Bartók Rádió is.
Színház

A színház kritizál, a művész lázad – Beszélgetés Peller Károllyal a Latabárné fia kapcsán

Latabár Kálmán születésének százhuszadik, színpadra lépésének századik évfordulójak a tiszteletére rendhagyó monodrámával állt elő a Spinoza Színház. Peller Károly 39 év eseményeit eleveníti meg hét jelenetben: egyszemélyes színházat varázsol a Spinoza picinyke színpadára, és társrendezőként is jegyzi A Latabárné fiát.
Zenés színház

Mikor derül ki a Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatának eredménye?

Augusztus 8-án írta ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium a Magyar Állami Operaház 2023. február 15-étől kezdődő ciklusára vonatkozó főigazgatói pályázatot, ám annak eredményét még mindig nem hozták nyilvánosságra.
Könyv

Írók és költők is kiállnak a tiltakozó tanárok mellett

Számos író, költő, irodalmár csatlakozott már ahhoz a petícióhoz, amit Erdős Virág indított a tiltakozó tanárok és diákok mellett. Az aláírók között szerepel Závada Pál, Kiss Judit Ágnes, Schein Gábor és Berg Judit is.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Thür Sylvia hárfaművész

A művész négy évtizeden át volt a Magyar Állami Operaház Zenekarának oszlopost tagja, turnékon, hangversenyeken is rendszeresen részt vett. Halálhírét az intézmény osztotta meg közösségi oldalán.
Klasszikus interjú

„Kapcsolatot teremteni a fentiekkel” – Beszélgetés Oláh Patrikkal

Alighogy kitüntetéssel lediplomázott, már tanít is a Zeneakadémián. Ő komponálta a zenetörténet első lovári nyelvű miséjét, és döntőbe jutott az idei Bartók Világversenyen. Oláh Patrik zeneszerző gazdag díjgyűjteménye nemrég az MVM Zrt. által támogatott Junior Prima Díjjal bővült.
Klasszikus ajánló

Út a sötétségből a világosság felé – kortárs karácsonyi darab hallható a Zeneakadémián

A 21. századi zenetörténet egy monumentális alkotásának bemutatására készül a Filharmónia Magyarország: december 8-án a Zeneakadémia Nagytermében első alkalommal hallhatja a magyar közönség Hilarion Alfejev Karácsonyi oratóriumát.
Klasszikus magazin

Wagner-tenor és rockénekes – Peter Hofmannra emlékezünk

Az operarajongók alighanem Patrice Chéreau legendás Ringjéből emlékeznek Peter Hofmannra, miközben a német tenor jelentős könnyűzenei munkássággal is rendelkezett. Három videóval mutatjuk be sokoldalúságát.
Klasszikus ajánló

December 1-től látható a mozikban A mi Kodályunk második része

Petrovics Eszter dokumentumfilm-trilógiájának második része az I. világháborútól a Psalmus Hungaricus bemutatójáig kíséri figyelemmel Kodály Zoltán életét. A főszerepeket Fekete Gábor színművész és Radnóti Róza zongoraművész alakítják.