Klasszikus

Péntektől Mediawave!

2004.04.19. 00:00
Ajánlom
Április 23-án, pénteken megint kezdődik egy Mediawave Győrben. A multimédiás fesztivál zenei kínálata most is olyan, amilyennek megszokhatta a közönség: ízes, fűszeres és karcos. Ajánlatunk a vidéki hétvégére.

23-án, pénteken török és Puerto Ricó-i előadások várhatók a régi zsinagógában működő Művészetek Szentélye nagyszínpadán. Este 8 órától Tuncel Kurtiz színész-rendező az egyik legnagyobb modern török költő, Nazin Hikmet verseit adaptálja zenés színpadra. Az előadásban két csellista és egy török énekesnő is közreműködik. A PVC Salsa Band zenéjére azok lesznek igazán fogékonyak, akiknek volt szerencséjük élőben hallani már karibi zenét. Koncertjük 23.30 órakor kezdődik ugyanazon a helyszínen. Hogy mekkora a különbség ebben a műfajban CD és színpad között – az leírhatatlan. A kubai és a Puerto Ricó-i tánczene hangulata szép folyamatosan pörög fel a tetőfokára, de akkor nagyon nehéz megállítani. Aligha lehet szem elől téveszteni az autentikus nyugat-afrikai zenei hagyományt a műfaj gyökereiben, ahol az ugyanígy kifejlődő, akár több napon át is tartó eseményeknek szinte már rituális jelentőségük van. A zenekar jelentőségét maguk a szervezők is átérzik, hiszen a PVC négy alkalommal is játszik a fesztivál négy különböző helyszínén.

Április 24-én az új-zélandi Matthew Mitchell gitáros és a norvégiai trombitás Arve Henriksen után az amerikai Dave Douglas Quintet lép fel a Művészetek Szentélyében este 10-kor. Douglas először komolyzenét tanult zongorán, majd áttért a trombitára, és érdekes módon jazztanulmányait Európában, spanyol ösztöndíj keretében teljesítette ki. Egyénisége kitűnően illik a Mediawave jellegéhez, hiszen Douglas nagyon sokat kísérletezett a zene és a vizualitás kapcsolatával. Kvintettjének többi tagja sem elhanyagolható (Chris Potter – szaxofon, Uri Cane – orgona, James Genus – bőgő, Clarence Penn – dob).

25-én, vasárnap a magyar jazz három nagyágyúja nyitja a sort, akik egyenként a Mediawave régi megbecsült vendégei: 18 órától Grencsó István formációja szatirikus mesediafilmre komponált zenéje hallható, 19 órától David Yengibarjan szólókoncertje kezdődik, 20 órától pedig a Dresch Quartet játszik. Este fél 10-től a chicagói jazz sava-borsát bemutató William Parker Quintet következik. A zenekar dobosa Hamid Drake, aki többször járt már Magyarországon – többek között ütőhangszeres fesztiválokon és a Mediawave-en is. A zenekar lírai hangvételét a remek hangú énekesnő, Leena Conquest egészíti ki. A Művészetek Szentélye kisszínpadán fél órával korábban, 21 órakor autentikus baskíriai zenét hallgathatnak az etnikus különlegességekre kíváncsiak. Az Ural-hegység déli oldalán elterülő Baskíria viharvert újkori története ellenére a baskír etnikai sziget hihetetlen vitalitással őrizte meg hagyományait, emlékeit, amelyek rengeteg ponton utalnak ősi magyar rokonságukra. A fesztiválon fellépő négy falusi népművész énekkel, dallal, zenével, tánccal idézi meg otthona hangulatát. Ereszkedő pentaton dalaikat pedig igazán nem nehéz elsajátítani a magyar közönségnek.

Részletes program a Mediawave honlapján: www.mediawave.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A legjobban várt januári filmek

Hűvös, szürke januári estéken jó dolog moziba járni, mostanában különösen, mert fontos és izgalmas filmek érkeznek, legtöbbjük számos kategóriában Oscar-díjra jelölt. Szubjektív válogatásunkból a francia szerzői film és egy különleges dokumentumfilm sem maradhatott ki. 
Könyv

A nő vagy szent anya, vagy prostituált? – Interjú Hidas Judit íróval

Könyv egy negyvenes nőről, aki keresi önmagát, mert úgy érzi, szép lassan eltűnik abban, hogy megfeleljen a környezete elvárásainak. Hidas Judit Boldogság tízezer kilométerre című novellafüzérének főhőse, Anna, a hagyományos női szerepek és a karrier közt őrlődik. S vajon hányan vagyunk hasonló helyzetben? Mikor vesszük észre – vagy egyáltalán észrevesszük-e –, hogy apránként föladjuk magunkat? Fájdalmasan sokakat érintő problémákról és tabukról beszél ez a könyv, ami láthatóvá teszi a társadalmi elvárások mögött szenvedő egyént: a nőt. A könyv szerzőjével, Hidas Judittal beszélgettünk.
Könyv

Pintér Béla is Baumgarten-emlékdíjat kapott

Kukorelly Endre az állami kitüntetések elfogultsága miatt élesztette fel a díjat, amelynek összegét közösségi finanszírozásból fedezték.
Klasszikus

Varga Judit: Hiányzott a női példakép

Varga Judit nevével az idei fesztivál programjában többször találkozhatunk zeneszerzőként és kurátorként is. Judit szeptember óta a bécsi zeneakadémia (MDW) médiazeneszerzés professzora, aki ezt megelőzően a budapesti és a bécsi Zeneakadémián párhuzamosan tanított.
Színház

Megkezdődött a Trianon100 emlékév a Nemzetiben

Sajtónyilvános olvasópróbán ismertette a trianoni évfordulóra készülő programjait a Nemzeti Színház. Első bemutatójuk, a Wass Albert szövegei és korabeli dokumnetumok alapján készülő Tizenhárom almafa lesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Bach billentyűs szvitjeit viszi egy általános iskolába Fejérvári Zoltán

Fejérvári Zoltán szólóestjével indul az alsógödi Belépés családostul klasszikus zenei sorozatának 2020-as évada. A művész Bach Francia szvitjeit adja elő január 25-én a Búzaszem Általános Iskola aulájában. Utána pedig a Zeneakadémiára viszi a műsort.
Klasszikus hír

Gustavo Dudamel folytatja Los Angelesben

Újabb négy évre meghosszabbították a szerződését a Los Angeles-i Filharmonikus Zenekar élén, 2026-ig maradhat.
Klasszikus interjú

Varga Judit: Hiányzott a női példakép

Varga Judit nevével az idei fesztivál programjában többször találkozhatunk zeneszerzőként és kurátorként is. Judit szeptember óta a bécsi zeneakadémia (MDW) médiazeneszerzés professzora, aki ezt megelőzően a budapesti és a bécsi Zeneakadémián párhuzamosan tanított.
Klasszikus turné

Tizenhét állomásos országos turnéra indul Boros Misi

A Filharmónia Magyarország és a Virtuózok szervezésében első országos turnéjára indul a 16 éves Boros Misi. A Virtuózok klasszikus zenei tévés tehetségkutatóból ismert zongoraművész kimondottan e turné állomásaira összeállított műsorát 17 városban hallhatja a közönség.