Klasszikus

Péntektől Mediawave!

2004.04.19. 00:00
Ajánlom
Április 23-án, pénteken megint kezdődik egy Mediawave Győrben. A multimédiás fesztivál zenei kínálata most is olyan, amilyennek megszokhatta a közönség: ízes, fűszeres és karcos. Ajánlatunk a vidéki hétvégére.

23-án, pénteken török és Puerto Ricó-i előadások várhatók a régi zsinagógában működő Művészetek Szentélye nagyszínpadán. Este 8 órától Tuncel Kurtiz színész-rendező az egyik legnagyobb modern török költő, Nazin Hikmet verseit adaptálja zenés színpadra. Az előadásban két csellista és egy török énekesnő is közreműködik. A PVC Salsa Band zenéjére azok lesznek igazán fogékonyak, akiknek volt szerencséjük élőben hallani már karibi zenét. Koncertjük 23.30 órakor kezdődik ugyanazon a helyszínen. Hogy mekkora a különbség ebben a műfajban CD és színpad között – az leírhatatlan. A kubai és a Puerto Ricó-i tánczene hangulata szép folyamatosan pörög fel a tetőfokára, de akkor nagyon nehéz megállítani. Aligha lehet szem elől téveszteni az autentikus nyugat-afrikai zenei hagyományt a műfaj gyökereiben, ahol az ugyanígy kifejlődő, akár több napon át is tartó eseményeknek szinte már rituális jelentőségük van. A zenekar jelentőségét maguk a szervezők is átérzik, hiszen a PVC négy alkalommal is játszik a fesztivál négy különböző helyszínén.

Április 24-én az új-zélandi Matthew Mitchell gitáros és a norvégiai trombitás Arve Henriksen után az amerikai Dave Douglas Quintet lép fel a Művészetek Szentélyében este 10-kor. Douglas először komolyzenét tanult zongorán, majd áttért a trombitára, és érdekes módon jazztanulmányait Európában, spanyol ösztöndíj keretében teljesítette ki. Egyénisége kitűnően illik a Mediawave jellegéhez, hiszen Douglas nagyon sokat kísérletezett a zene és a vizualitás kapcsolatával. Kvintettjének többi tagja sem elhanyagolható (Chris Potter – szaxofon, Uri Cane – orgona, James Genus – bőgő, Clarence Penn – dob).

25-én, vasárnap a magyar jazz három nagyágyúja nyitja a sort, akik egyenként a Mediawave régi megbecsült vendégei: 18 órától Grencsó István formációja szatirikus mesediafilmre komponált zenéje hallható, 19 órától David Yengibarjan szólókoncertje kezdődik, 20 órától pedig a Dresch Quartet játszik. Este fél 10-től a chicagói jazz sava-borsát bemutató William Parker Quintet következik. A zenekar dobosa Hamid Drake, aki többször járt már Magyarországon – többek között ütőhangszeres fesztiválokon és a Mediawave-en is. A zenekar lírai hangvételét a remek hangú énekesnő, Leena Conquest egészíti ki. A Művészetek Szentélye kisszínpadán fél órával korábban, 21 órakor autentikus baskíriai zenét hallgathatnak az etnikus különlegességekre kíváncsiak. Az Ural-hegység déli oldalán elterülő Baskíria viharvert újkori története ellenére a baskír etnikai sziget hihetetlen vitalitással őrizte meg hagyományait, emlékeit, amelyek rengeteg ponton utalnak ősi magyar rokonságukra. A fesztiválon fellépő négy falusi népművész énekkel, dallal, zenével, tánccal idézi meg otthona hangulatát. Ereszkedő pentaton dalaikat pedig igazán nem nehéz elsajátítani a magyar közönségnek.

Részletes program a Mediawave honlapján: www.mediawave.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

5 különleges eset, amikor Fischer Iván nem „csak” vezényelt

Hetvenedik születésnapját ünnepli Fischer Iván. Egyik legelismertebb muzsikusunknak lenne is mivel hetvenkednie. Legfőbb büszkesége, a Budapesti Fesztiválzenekar évtizedek óta a világ élvonalába tartozik, ő pedig nem egyszerűen karmester: operát rendez és ír, közösségi koncerteket szervez, fontos ügyekben hallatja a hangját.
Plusz

Lady Gagának szabadott, amit Radics Giginek nem

Az Egyesült Államokban nagy hagyománya van annak, hogy az új elnököt popsztárok körében eskessék fel. Tegnap Joe Bidennek Lady Gaga énekelt himnuszt, tizenkét éve Aretha Franklin tette felejthetetlenné Obama beiktatását. De Barbra Streisand, Ricky Martin és Gene Kelly egyaránt mutatkoztak hasonló szerepben. És mi az, amiért Radics Gigit tetemre hívták, Lady Gagát viszont nem?
Klasszikus

Bősze Ádám és a Budapesti Vonósok kalauzolnak Schubert világába

A Budapesti Vonósok háromrészes sorozatában a zenetörténet egyik legtitokzatosabb, alig 31 évesen elhunyt zsenijének remekműveit ismerhetjük meg közelebbről január 22-én.
Jazz/World

Két kvartettel áll színpadra az etno-jazz királya a Magyar Kultúra Napján

A Dresch-univerzum két meghatározó felállása hallható egy este a Fonó Online közvetítésében. Dresch Mihály a magyar jazz egyik legegyénibb zenei világát képviselő, meghatározó, irányadó szereplője. Ahogy Garbarek az észak-európai vagy Coltrane az afro zenei tradíciókat, úgy Dresch az erdélyi autentikus folk jellemző elemeit emelte be a jazzbe. Zenéje sodró, személyes és intim, erő és hit sugárzik belőle.
Könyv

Mészöly-centenáriummal indul a Várkert Irodalom sorozata

Streamelt esttel jelentkezik a Várkert Bazár január 21-én. A Mészöly Miklós személye köré szerveződő esten szóba kerülnek az író alkotásai, a rá ható és általa teremtett stílusirányzatok, valamint iskolák, de megelevenedik a Polcz Alaine-nel kötött házassága is, melynek 53 évét irodalmi művek és levelek őrzik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus Film

Dokumentumfilm készült Erkel Ferenc Himnuszáról – Nézze meg online, itt!

A Himnusz keletkezéséről készített dokumentumfilmet a Budapesti Filharmóniai Társaság (BFT) és az Erkel Ferenc Társaság A Himnusz regényes története címmel, Juhász Annával és Becze Szilviával.
Klasszikus ajánló

Bogányi Tibor karmesteri pálca helyett csellót ragad A magyar kultúra napján

Magyar zeneszerzők művei csendülnek fel 2021. január 22-én, pénteken, a magyar kultúra napján 19.30 órakor a Müpában. A pécsi zenekar ünnepi koncertjét a Müpa Home ingyenes közvetítéssorozat keretében élőben követheti majd a közönség az intézmény online platformjain.
Klasszikus ajánló

Valós időben, koncert közben is nézői kérdésekre válaszol Hámori Máté és az ÓDZ

No, persze biztosított a zavartalan zeneélvezet is. Az Óbudai Danubia Zenekar új sorozatában a kulisszák mögé vezet, hogy belülről nézzük meg, hogyan folyik egy zenekari próba, mit csinál egy karmester és hogyan születik meg a koncert.
Klasszikus ajánló

Bősze Ádám és a Budapesti Vonósok kalauzolnak Schubert világába

A Budapesti Vonósok háromrészes sorozatában a zenetörténet egyik legtitokzatosabb, alig 31 évesen elhunyt zsenijének remekműveit ismerhetjük meg közelebbről január 22-én.
Klasszikus hír

Bara Hajnal erdélyi zenetanárnak, műfordítónak ítélték az idei Lajtha-díjat

Bara Hajnal erdélyi zenetanár, műfordító érdemelte ki idén a Lajtha-díjat, amelynek jelképes átadása csütörtökön lesz a Lajtha László-emlékkoncerten, amelyet a Bartók Rádió élőben közvetít.