Klasszikus

Péntektől Mediawave!

2004.04.19. 00:00
Ajánlom
Április 23-án, pénteken megint kezdődik egy Mediawave Győrben. A multimédiás fesztivál zenei kínálata most is olyan, amilyennek megszokhatta a közönség: ízes, fűszeres és karcos. Ajánlatunk a vidéki hétvégére.

23-án, pénteken török és Puerto Ricó-i előadások várhatók a régi zsinagógában működő Művészetek Szentélye nagyszínpadán. Este 8 órától Tuncel Kurtiz színész-rendező az egyik legnagyobb modern török költő, Nazin Hikmet verseit adaptálja zenés színpadra. Az előadásban két csellista és egy török énekesnő is közreműködik. A PVC Salsa Band zenéjére azok lesznek igazán fogékonyak, akiknek volt szerencséjük élőben hallani már karibi zenét. Koncertjük 23.30 órakor kezdődik ugyanazon a helyszínen. Hogy mekkora a különbség ebben a műfajban CD és színpad között – az leírhatatlan. A kubai és a Puerto Ricó-i tánczene hangulata szép folyamatosan pörög fel a tetőfokára, de akkor nagyon nehéz megállítani. Aligha lehet szem elől téveszteni az autentikus nyugat-afrikai zenei hagyományt a műfaj gyökereiben, ahol az ugyanígy kifejlődő, akár több napon át is tartó eseményeknek szinte már rituális jelentőségük van. A zenekar jelentőségét maguk a szervezők is átérzik, hiszen a PVC négy alkalommal is játszik a fesztivál négy különböző helyszínén.

Április 24-én az új-zélandi Matthew Mitchell gitáros és a norvégiai trombitás Arve Henriksen után az amerikai Dave Douglas Quintet lép fel a Művészetek Szentélyében este 10-kor. Douglas először komolyzenét tanult zongorán, majd áttért a trombitára, és érdekes módon jazztanulmányait Európában, spanyol ösztöndíj keretében teljesítette ki. Egyénisége kitűnően illik a Mediawave jellegéhez, hiszen Douglas nagyon sokat kísérletezett a zene és a vizualitás kapcsolatával. Kvintettjének többi tagja sem elhanyagolható (Chris Potter – szaxofon, Uri Cane – orgona, James Genus – bőgő, Clarence Penn – dob).

25-én, vasárnap a magyar jazz három nagyágyúja nyitja a sort, akik egyenként a Mediawave régi megbecsült vendégei: 18 órától Grencsó István formációja szatirikus mesediafilmre komponált zenéje hallható, 19 órától David Yengibarjan szólókoncertje kezdődik, 20 órától pedig a Dresch Quartet játszik. Este fél 10-től a chicagói jazz sava-borsát bemutató William Parker Quintet következik. A zenekar dobosa Hamid Drake, aki többször járt már Magyarországon – többek között ütőhangszeres fesztiválokon és a Mediawave-en is. A zenekar lírai hangvételét a remek hangú énekesnő, Leena Conquest egészíti ki. A Művészetek Szentélye kisszínpadán fél órával korábban, 21 órakor autentikus baskíriai zenét hallgathatnak az etnikus különlegességekre kíváncsiak. Az Ural-hegység déli oldalán elterülő Baskíria viharvert újkori története ellenére a baskír etnikai sziget hihetetlen vitalitással őrizte meg hagyományait, emlékeit, amelyek rengeteg ponton utalnak ősi magyar rokonságukra. A fesztiválon fellépő négy falusi népművész énekkel, dallal, zenével, tánccal idézi meg otthona hangulatát. Ereszkedő pentaton dalaikat pedig igazán nem nehéz elsajátítani a magyar közönségnek.

Részletes program a Mediawave honlapján: www.mediawave.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A londoni és a New York-i operaház is kirúgta Vittorio Grigolót

„Helytelen és agresszív viselkedése miatt” megválik Vittorio Grigolo olasz tenortól a londoni Royal Opera House és a New York-i Metropolitan Opera.
Klasszikus

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Színház

Kiállnak Upor László rektorjelölt mellett kollégái és hallgatói 

Több mint nyolcvan színházi dramaturg, és az SZFE Doktori Iskolájának negyven hallgatója állt ki nyilatkozataiban a Színház- és Filmművészeti Egyetem múlt héten megszavazott rektorjelöltje, Upor László dramaturg, fordító és egyetemi tanár szakmai és emberi integritása mellett.
Színház

Mégsem szűnik meg az NKA?

Az EMMI hivatalos közleményt adott ki az állami kulturális támogatások jelentős részét szétosztó Nemzeti Kulturális Alappal kapcsolatban megjelent hírekre válaszul.
Zenés színház

Cecilia Bartoli operaigazgató lett

Az olasz operaénekesnő az első nőként veszi át a monte-carlói operaház, a La Salle Garnier vezetését 2023-tól.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.
Klasszikus hír

Igor Levit zongoraművész kapja a Nemzetközi Beethoven-díjat

Igor Levit zongoraművész kapja idén a tízezer euróval járó Nemzetközi Beethoven-díjat – jelentette be a Beethoven Akadémia.
Klasszikus virtuózok

A Virtuózok viharos sikert arattak a londoni Covent Gardenben

Magyarország klasszikus zenei tehetségkutatójának hat felfedezettjét látta vendégül a Londoni Magyar Kulturális Központ egy nagyszabású adventi koncerten.