Klasszikus

Pénz állt a Zeneakadémiához

2012.02.17. 14:42
Ajánlom
Jelentős összegű, mintegy 90 millió forintos fejlesztési támogatást nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (LFZE) doktori iskolája a Társadalmi Megújulás Operatív Programban (TÁMOP).

A Zeneakadémia doktori iskolája mintegy másfél évtizedes története alatt még sosem kapott ilyen jelentős támogatást. Az intézmény az összeget szakmai fejlesztésre fordítja - hangsúlyozta a terveket felvázoló sajtótájékoztatón Batta András, az LFZE rektora, aki azt is kiemelte, hogy az iskola elsődleges célja a tudós muzsikusok nevelése.

A projekt managere Zongor Attila, de az előkészítésben és a lebonyolításban is részt vesznek a doktoranduszok. A projekt kiemelt feladata, hogy a képzés ideje alatt a hallgatók ne csak a hazai ismeretanyaggal gazdagodjanak, hanem nemzetközi tapasztalatokra, külföldi impulzusokra is szert tehessenek. A versenyképes egyéni művészeti munkaprogramnak, valamint a tudományos kutatómunka magas színvonalú végzésének alapvető feltétele a fejlett technikai háttér, a nemzetközi csereprogramok.

Jeney Zoltán zeneszerző, a doktori iskola elnöke felidézte, tavasszal elutasították a pályázatot, így most váratlanul érte őket a siker, ezért a projekt érdemi része 2012 ősszén veszi kezdetét. Kiemelte továbbá, hogy a Zeneakadémia sajátossága, hogy párhuzamosan két iskolát is működtet. Az alap- és mesterfok után képez zenetudósokat, akik PhD-oklevelet szerezhetnek és oktat zenészeket, akik a DLA-minősítést érhetik el. A támogatás révén lehetővé válik, hogy a doktori iskola nemrég elhunyt jeles alakja, Dobszay László zenetörténész alapvető törekvésének megfeleljenek: tudós muzsikusok, igazi értelmiségiek kerüljenek ki a Zeneakadémiáról - jegyezte meg. Mindezek érdekében külföldi és magyar oktatók, előadók bevonásával mesterkurzusokat, új, szabadon felvehető kurzusokat terveznek.

Az eredményhirdetés és az indulás között eltelt rövid idő miatt még csak néhány vendégelőadó neve biztos, például a Chicagói Egyetem professzoráé, Philip Gosset operatörténészé, illetve Reinhard Strohm brit-német muzikológusé. Nemcsak a hallgatóknak, hanem a projekt szakmai megvalósítóinak is szerveznek továbbképzéseket. Magyar oktatók külföldi tanulmányútjaihoz, kutatásaihoz, konferenciákon való részvételéhez, koncertjeinek megszervezéséhez is adnak támogatást. Az oktatás mintajellegét tehát a diák- és oktatócsere vagyis a „felsőoktatási turizmus", az angol nyelvű képzés és a nemzetköziség adja. A rektor szerint „a nyelvi sorompót át kell törni" és ez a projekt igen alkalmas erre. Hozzátette, hogy 2013 őszére a Zeneakadémia infrastruktúrája világszínvonalú lesz, így a oktatásnak is fel kell zárkóznia ehhez. A doktorandusz hallgatók külföldi koncerteken, konferenciákon, mesterkurzusokon, versenyeken való részvételét is támogatják, ezekre az érdeklődőknek pályázniuk kell - jegyezte meg Jeney Zoltán.

Emellett hallgatói koncerteket jelentetnek meg CD-n, disszertáció-összefoglalókat készítenek magyar és angol nyelven, publikációs lehetőséget adnak a doktori iskola hallgatóinak. A projekt keretében magyar és angol nyelvű ismertetőket készítenek az intézményről, az egyetem honlapján kétnyelvű aloldalt is létrehoznak - fűzte hozzá Batta András, hozzátéve, a doktori iskola fejlesztése a modellje az egész zeneakadémiai oktatás megújításának. A csaknem 90 millió forint értékű projekt januárban már elkezdődött, a befejezés határideje 2013. október 31.

Újságírói kérdésre válaszolva Batta András elmondta, hogy a nagyprojekt részeként a Liszt Ferenc téri épület felújítása az ütemterv szerint halad, 2013 tavaszán elkezdődhet a próbaüzem, 2013. október 22-én pedig hivatalosan is megnyílik a felújított épület. A rekonstrukció munkálatai eddig a bontás, február végétől az építés fázisába lépnek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.