Klasszikus

Performance és nehéz zene

2003.10.01. 00:00
Ajánlom
Ötödszörre rendezik meg Szentendrén a Kis Magyar Performance és Nehéz Zenei Fesztivált. Az október 3–5. közötti esemény főbb helyszínei: a Színházterem (Pátriárka u. 7.), a Barlang (Ifjúsági ház, Duna korzó 11/A), a MűvészetMalom (Bogdányi u. 32.), a Vajda Lajos Stúdió pinceműhely (Péter Pál u. 6.) és az Asztro kávézó (Gőzhajó u.) lesznek. A fesztivál nyitónapján a VLS pinceműhelyében Gátlástalan tisztaság, speciális bizonytalanság címmel nyílik kiállítás.

Az első napon délután három órától a Posztszabad zombi sport és totálzenei illat című előadásával mutatkozik be a Fluxus-zenei és videoműhely a Vajda pincében. Ezt követi Juhász R. József Colorize Paganini című performance-a. Öt órakor St. Auby Tamás, a Telekommunikáció Nemzetközi Paralel Unió szuperintendánsa nyitja meg a Gátlástalan tisztaság, speciális bizonytalanság című tematikus kiállítást, amelynek pesti helyszínei: a GAG galéria, az Est Café és a MAMÜ. Szintén a nyitónapon tekinthető meg fe Lugossy László és Szirtes János Láma című performance-a, amit az Új Modern Akrobatika nevű formáció keretében adnak elő. A Barlangban este fél nyolckor Sörés Zsolt és Kovács Zsolt koncertje kezdődik, majd fél kilenckor MAMÜ HANGOK címmel Krizbai Sándor képzőművész koncertezik. A Színházteremben este tíz órakor a Brezo Quartett, tizenegykor pedig a jazz-rock-pop műfaját elegyítő, Energomat nevű formáció mutat be improvizatív zenei motívumokat. A Jakabos Ház – Pajta-Mozi vetítéssorozatában helyet kapott a Macskafogó című rajzfilm, amit délután négykor vetítenek, este hét óra ötven perckor pedig Igor Lazin és Varga Csaba filmje, a Bestiák, valamint Alexander Jodorowski El Topo című alkotása. Szombat délután három órakor a Vajda pincében a szlovén Kikely Rada, délután öt órakor a Malomban pedig Szatmári Botond és Szécsi András A kilátás bizonytalansága című performance-a látható. A Színházban délután négykor Sugár János, a Magyar Képzőművészeti Egyetem intermédia tanszéke tanárának Egyirányú dizájn című előadása lesz, majd Pop Iván „balkánzsíros punk-jazz” zenekarának koncertje. Este tizenegy órakor a Tudósok-koncert jön, amely az elbeszélő punk-rock műfajából ad ízelítőt. A Jakabos Ház – Pajta-Mozi délután négy órától a Yellow Submarine című filmet mutatja be, este hét óra ötven perckor Bada Dada Tábor képzőművészről készült portréfilm kerül műsorra. Este nyolc órakor fe Lugossy László és Szirtes János Tiszta lap című filmjét vetítik.

A rendezvénysorozat zárónapján délután öt órakor a Vajda pincében a lengyel páros, Andrzej Izdebski és Michal Gorczynski, este hat órakor a szlovák képzőművész, Tomás Ruller, a Black Market performance-csoport egyik alapítójának alkotása látható. A Barlangban vasárnap este hét órakor a cseh Julio Fuják és a szlovák David Subik, valamint a Fine Artsmusik nevű zenekar koncertezik. A Színházteremben délután négy órakor a vokális és hangszeres kamarazenét ötvöző Litván Gábor művei csendülnek fel. Este fél kilenckor lép színpadra az Analóg Indiánok nevű csapat. A programot a Frank Zappa Emlékzenekar zárja. A filmek szerelmesei Igor és Ivan Buharov filmjeit, valamint Alexandro Jodorowsky Holy Mountain (Szent Hegy) című, nálunk nem forgalmazott alkotását nézhetik meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.