Klasszikus

Peter Oundjian a Skót Királyi Nemzeti Zenekar élén

2011.02.11. 07:27
Ajánlom
Peter Oundjian 2012-től veszi át Stephane Deneve-től a karmesteri pálcát.

Az 55 éves karmester-zeneszerző, akinek hegedűművészi karrierjét egészségügyi okok törték meg, hét évvel ezelőtt lett a Torontói Szimfonikus Zenekar vezetője. Általa vált a csőd szélé álló együttesből elismert zenekar, a látogatottság pedig másfélszeresére nőtt. A Skót Királyi Nemzeti Zenekart (RSNO) tavaly márciusban vezényelte, a kritikák öt csillaggal minősítették. A fellépés után keresték meg Skóciából, Oundjian a felkérésre igent mondott, célja az, hogy Európa egyik legnagyszerűbb zenekarának gazdag múltjára, élő hagyományaira támaszkodjon.

Peter Oundjian, akinek Brian élete című oratóriumát nemrég mutatták be - Eric Idle egyébként Oundjian unokatestvére -, áprilisban háromszor vezényli az RSNO-t. A zenekar ügyvezetője úgy nyilatkozott Oundjianról, hogy nem csupán fantasztikus zenész, de nagyszerű karmester, és hatalmas karizmával bíró személy.

Peter Oundjian brit-örmény apától és angol anyától született Torontóban, nagyszülei révén skót gyöketekkel is rendelkezik. 14 évig volt a Tokyo String Quartet tagja. Az 1990-es években disztóniát (izomtónus-rendellenesség) diagnosztizáltak bal kezében, ekkor váltotta a vonót karmesteri pálcára. Torontóban azonban idén, sok év után először hegedűsként is fellép egykori tanára, Itzhak Perlman koncertjén.

A karmester kanadai életét nem adja fel, ott 12-14 hetet dolgozik a továbbiakban is; Skóciában évi hat hét jelenlétre szól a szerződése, ezt azonban valószínűleg tíz hétre növelik a lemezfelvételek és fesztiválhangversenyek miatt. Áprilisban Peter Oundjian három koncerten dirigálja az RSNO-t, a 2011/2012-es évadban pedig Mozart Requiemjét vezényli.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Kettévágott Carmina Burana – reakciók az operaházi büfébotrányra

Bogányi Tibor karmester visszalépett az operaház Carmina Burana-produkciók vezénylésétől, mivel főigazgatói döntésre szünetet kell beiktatni az előadásba. Az ügy számos viharos reakciót váltott ki.
Vizuál

Elhunyt Koncz András festőművész

A Munkácsy-díjas festőművész, Koncz Zsuzsa énekesnő öccse hosszú, méltósággal viselt, súlyos betegség után hunyt el március 2-án hajnalban, életének hetvenegyedik évében.
Zenés színház

„Mindenkinek ajánlom, hogy menjen ki éjszaka az erdőbe!” – interjú Claus Guthtal

A világ egyik legjelentősebb operarendezője, Claus Guth nemrég Budapestre látogatott: számos neves színház után a Magyar Állami Operaház is átvette Don Giovanni-rendezését. Ebből az alkalomból kérdeztük az alkotót.
Vizuál

Elhunyt Vadász György építész

Életének 92. évében, március 3-án elhunyt Vadász György Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet művésze. A kilencvenes években készült épületeivel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a bauhaus ismét népszerűvé vált a hazai építészetben.
Színház

Öt nap a stúdiószínház és a monodráma jegyében – hamarosan jön a 10. MOST FESZT

Március 20. és 24. között rendezi meg a tatabányai Jászai Mari Színház a 10. MOST FESZT-et, amely során vidéki, független és határon túli társulatok monodráma és stúdiószínházi előadásaiból kiválasztott produkciókat láthat a közönség. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A Moldván túl – Bedřich Smetana ritkábban játszott művei

1824. március 2-án született a cseh nemzeti zene egyik legnagyobb alakja, Bedřich Smetana. Hazám című ciklusának közkedvelt darabját, a Moldvát mindenki ismeri, de mit érdemes még meghallgatni a zeneszerzőtől?
Klasszikus hír

Meglett a Győri Filharmonikus Zenekar vadászkürtje

A rendőrség megtalálta azt a nagy értékű hangszert, amelyet januárban tulajdonított el valaki az együttestől. A kürt így visszakerülhetett jogos tulajdonosához.
Klasszikus interjú

„Ha az ember idős, már sokkal szabadabb” – születésnapi interjú a 80 éves Vidovszky Lászlóval

Nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, március 2-án pedig a Zeneakadémia is koncerttel köszönti Vidovszky László Kossuth-díjas zeneszerzőt. A jeles alkalom apropóján pályája indulásairól, zeneszerzői motivációiról és alapelveiről kérdeztük a komponistát.
Klasszikus ajánló

Nemzetközi színtérre lép az Orgonák éjszakája

A Magyarországon már évek óta népszerű programot idén három kontinens közel harminc országában rendezi meg a Filharmónia Magyarország, május 18-án, pünkösd szombatján.
Klasszikus interjú

„Egy álmom válik valóra” – interjú Mohai Bálint fagottművésszel

A Concerto Budapest szimfonikus zenekar március 3-i Mozart-napjának nyitókoncertjén csendül fel az örök érvényű mester Esz-dúr sinfonia concertantéja oboára, klarinétra, kürtre és fagottra (K. 297b). Ennek apropóján beszélgettünk az együttes szólamvezetőjével.