Klasszikus

Peter Oundjian a Skót Királyi Nemzeti Zenekar élén

2011.02.11. 07:27
Ajánlom
Peter Oundjian 2012-től veszi át Stephane Deneve-től a karmesteri pálcát.

Az 55 éves karmester-zeneszerző, akinek hegedűművészi karrierjét egészségügyi okok törték meg, hét évvel ezelőtt lett a Torontói Szimfonikus Zenekar vezetője. Általa vált a csőd szélé álló együttesből elismert zenekar, a látogatottság pedig másfélszeresére nőtt. A Skót Királyi Nemzeti Zenekart (RSNO) tavaly márciusban vezényelte, a kritikák öt csillaggal minősítették. A fellépés után keresték meg Skóciából, Oundjian a felkérésre igent mondott, célja az, hogy Európa egyik legnagyszerűbb zenekarának gazdag múltjára, élő hagyományaira támaszkodjon.

Peter Oundjian, akinek Brian élete című oratóriumát nemrég mutatták be - Eric Idle egyébként Oundjian unokatestvére -, áprilisban háromszor vezényli az RSNO-t. A zenekar ügyvezetője úgy nyilatkozott Oundjianról, hogy nem csupán fantasztikus zenész, de nagyszerű karmester, és hatalmas karizmával bíró személy.

Peter Oundjian brit-örmény apától és angol anyától született Torontóban, nagyszülei révén skót gyöketekkel is rendelkezik. 14 évig volt a Tokyo String Quartet tagja. Az 1990-es években disztóniát (izomtónus-rendellenesség) diagnosztizáltak bal kezében, ekkor váltotta a vonót karmesteri pálcára. Torontóban azonban idén, sok év után először hegedűsként is fellép egykori tanára, Itzhak Perlman koncertjén.

A karmester kanadai életét nem adja fel, ott 12-14 hetet dolgozik a továbbiakban is; Skóciában évi hat hét jelenlétre szól a szerződése, ezt azonban valószínűleg tíz hétre növelik a lemezfelvételek és fesztiválhangversenyek miatt. Áprilisban Peter Oundjian három koncerten dirigálja az RSNO-t, a 2011/2012-es évadban pedig Mozart Requiemjét vezényli.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Díjat nyert Cserhalmi György és Dunai Tamás Los Angelesben – Nézd meg közös kisfilmjüket!

Az Independent Short Awards online gáláján havi szinten díjazza a fesztiválra beküldött, hazájukban már sikerrel bemutatott alkotásokat. A véletlenszerűen kiválasztott és meghívott szakértők a nagy kitüntetésekhez hasonlóan itt is különböző kategóriákban értékelik a műveket, amikkel a világ minden tájáról lehet pályázni.
Plusz

„Az igazi beszélgetés az, amiben az igazság megmutatja magát” – Feldmár András 80 éves

Úgy véli, szabadságra vagyunk ítélve, és ez nehéz dolog. Hiszen ez nem a saját szabadságunkat jelenti, hanem elsősorban az élet szabadságát. És ha bántanak, akkor szabad arrébb menni. Sőt, kell. Születésnapját ünnepli a Kanadában élő pszichoterapeuta és gondolkodó, Feldmár András.
Könyv

Zsigerien ismerős történetek Szöllősi Mátyás új könyvében

Feszes, izgalmas és jelenkori próza Szöllősi Mátyás új kötete, amely két elbeszélést tartalmaz. Párdarabok: az egyik kíméletlen gyomros jelenkorunk Magyarországáról. A másik viszont gyönyörű katarzis a figyelmes olvasó számára. Spoilermentes kritika.
Színház

Szüleik ellen lázadó fiatalokról szól Vidnyánszky új rendezése a Nemzetiben

Shakespeare Rómeó és Júlia című művét tűzi műsorra a Nemzeti Színház Vidnyánszky Attila rendezésében; a szerelem mindenhatóságáról szóló darab olvasópróbáját kedden tartotta meg a társulat, a bemutatót december elejére tervezik.
Klasszikus

A Concertgebouw tiszteletbeli karmestere lett Fischer Iván

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító-karmestere 2021 szeptemberétől az amszterdami Concertgebouw zenekarával is dolgozik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kult50

Korán megkapta Kocsis áldását – Berecz Mihály a Kult50-ben

„Születésem óta a zene állandó része életemnek”, írja az 1997-es születésű Berecz Mihály rövid önéletrajzában. Valóban így van. De a zene kezdetben nem a klasszikus műfaj köntösében volt jelen az életében, hanem a népművészet révén.
Klasszikus lemezajánló

Éneklő apácák a klasszikus zenei listák élén

Az egyik legnagyobb zenekiadónál jelent meg a Poor Clares of Arundel kóruslemeze, az apácák pedig rögtön az eladási listák élére törtek.
Klasszikus ajánló

Novemberben újra fiatal zenészeket hallgathatunk a Párbeszéd Házában

November 3-án folytatódik a fiatal művészek koncertsorozata: az előadáson Bach és Liszt művei is elhangzanak.
Klasszikus hír

Kórházba került Rost Andrea

„Szeretettel és együttérzéssel gondolok minden embertársamra, aki a fertőzéssel küzd!” – írta Facebook oldalán Rost Andrea, akit a bejegyzés tanúsága szerint néhány napja a Szent László Kórházban kezelnek koronavírussal.
Klasszikus hír

A Concertgebouw tiszteletbeli karmestere lett Fischer Iván

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító-karmestere 2021 szeptemberétől az amszterdami Concertgebouw zenekarával is dolgozik.