Klasszikus

Peter Schreier

2005.07.26. 00:00
Ajánlom
A német énekes (tenor) 1935. július 29-én született Meissenben. Édesapja kántor volt, ő kezdte meg fia zenei képzését. Peter nyolc éves korában bekerült a híres Dresdener Kreutzchor előkészítő osztályába. Első operai fellépésére 1944-ben került sor: Mozart Varázsfuvolájában a három fiú egyike volt. Ekkor határozta el, hogy zenei pályára lép.

Tízévesen a kórus fiúszopránjává, majd szólistájává választották. Mutálását követően tenorként is a kórussal maradt. 1954-től kezdett énekórákat venni Polstertől, mialatt a Lipcsei Rádió Kórusával dolgozott. 1956-tól a Drezdai Zeneművészeti Főiskolán Winkler növendéke volt. Az ének mellé a karmester szakot is felvette, ezzel párhuzamosan végezte a drezdai Opera előkészítő iskoláját. Az operastúdió keretében először 1957-ben lépett fel. 1959-ben fejezte be felsőfokú tanulmányait, majd a Drezdai Opera társulatának tagja lett mint lírai tenor.

Először egy kisebb szerepet bíztak rá: Beethoven Fideliójában az első rabot alakította. Ebben az időben Indiában és Afrikában is turnézott. 1963-tól a Berlini Opera tagjaként működött; többször megfordult Európa keleti országaiban, valamint rendszeres vendége volt a Salzburgi Fesztiválnak és a Bayreuthi Wagner Operának. Londonban 1966-ban, Bécsben 1967-ben, a milánói Scalaban és Buenos Airesben 1969-ben debütált. 1970-től a Dresden Staatskapelle karnagya is. Mozart, Wagner Verdi, Rossini, Csajkovszkij és Strauss operái mellett Schubert dalainak elismert előadója.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Tóth Krisztina és Az arany ember: Hogyan jutottunk idáig?

Be akarja tiltani Jókait? Ki a felelős azért, hogy most mindenki irodalom kapcsán „anyázik” az interneten? Megválaszolunk mindent, amit tudni akar, de eddig nem mert megkérdezni Tóth Krisztina és a Jókai-rajongók összecsapásáról.
Vizuál

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!
Klasszikus

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Vizuál

Stork Natasa: „Eddig három olyan nemzetközi díjat kaptam, amit postán küldtek el”

Szerdán kezdetét vette a 71. Berlinale a European Shooting Stars 2021 Kick Off rendezvénnyel, amely azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa az adott év legtehetségesebb fiatal színészeit és színésznőit a filmvilág nagyjainak. Köztük van Stork Natasa is, aki budapesti otthonában ülve fogadja három napot át a világsajtót és a legnevesebb casting ügynökségeket.
Színház

Az Alkotmánybíróság elé kerül az SZFE modellváltásának ügye

A Fővárosi Törvényszék az SZFE modellváltását előkészítő törvény semmissé tételét indítványozza az Alkotmánybíróság előtt. Erről az SZFE HÖK tájékoztatta a nyilvánosságot péntek este.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

A Concerto Budapest idén online rendezi meg nagyszabású Mozart-napját

Idén sem maradunk igazi Mozart ünnep nélkül, hiszen március 7-én a Concerto Budapest Keller András művészeti vezetésével, világhírű magyar és külföldi szólistákkal ismét megrendezi, immáron negyedik alkalommal az egyedülálló Mozart-napot.
Klasszikus hír

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.