Klasszikus

Peter Schreier

2005.07.26. 00:00
Ajánlom
A német énekes (tenor) 1935. július 29-én született Meissenben. Édesapja kántor volt, ő kezdte meg fia zenei képzését. Peter nyolc éves korában bekerült a híres Dresdener Kreutzchor előkészítő osztályába. Első operai fellépésére 1944-ben került sor: Mozart Varázsfuvolájában a három fiú egyike volt. Ekkor határozta el, hogy zenei pályára lép.

Tízévesen a kórus fiúszopránjává, majd szólistájává választották. Mutálását követően tenorként is a kórussal maradt. 1954-től kezdett énekórákat venni Polstertől, mialatt a Lipcsei Rádió Kórusával dolgozott. 1956-tól a Drezdai Zeneművészeti Főiskolán Winkler növendéke volt. Az ének mellé a karmester szakot is felvette, ezzel párhuzamosan végezte a drezdai Opera előkészítő iskoláját. Az operastúdió keretében először 1957-ben lépett fel. 1959-ben fejezte be felsőfokú tanulmányait, majd a Drezdai Opera társulatának tagja lett mint lírai tenor.

Először egy kisebb szerepet bíztak rá: Beethoven Fideliójában az első rabot alakította. Ebben az időben Indiában és Afrikában is turnézott. 1963-tól a Berlini Opera tagjaként működött; többször megfordult Európa keleti országaiban, valamint rendszeres vendége volt a Salzburgi Fesztiválnak és a Bayreuthi Wagner Operának. Londonban 1966-ban, Bécsben 1967-ben, a milánói Scalaban és Buenos Airesben 1969-ben debütált. 1970-től a Dresden Staatskapelle karnagya is. Mozart, Wagner Verdi, Rossini, Csajkovszkij és Strauss operái mellett Schubert dalainak elismert előadója.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.