Klasszikus

Peter Schreier

2005.07.26. 00:00
Ajánlom
A német énekes (tenor) 1935. július 29-én született Meissenben. Édesapja kántor volt, ő kezdte meg fia zenei képzését. Peter nyolc éves korában bekerült a híres Dresdener Kreutzchor előkészítő osztályába. Első operai fellépésére 1944-ben került sor: Mozart Varázsfuvolájában a három fiú egyike volt. Ekkor határozta el, hogy zenei pályára lép.

Tízévesen a kórus fiúszopránjává, majd szólistájává választották. Mutálását követően tenorként is a kórussal maradt. 1954-től kezdett énekórákat venni Polstertől, mialatt a Lipcsei Rádió Kórusával dolgozott. 1956-tól a Drezdai Zeneművészeti Főiskolán Winkler növendéke volt. Az ének mellé a karmester szakot is felvette, ezzel párhuzamosan végezte a drezdai Opera előkészítő iskoláját. Az operastúdió keretében először 1957-ben lépett fel. 1959-ben fejezte be felsőfokú tanulmányait, majd a Drezdai Opera társulatának tagja lett mint lírai tenor.

Először egy kisebb szerepet bíztak rá: Beethoven Fideliójában az első rabot alakította. Ebben az időben Indiában és Afrikában is turnézott. 1963-tól a Berlini Opera tagjaként működött; többször megfordult Európa keleti országaiban, valamint rendszeres vendége volt a Salzburgi Fesztiválnak és a Bayreuthi Wagner Operának. Londonban 1966-ban, Bécsben 1967-ben, a milánói Scalaban és Buenos Airesben 1969-ben debütált. 1970-től a Dresden Staatskapelle karnagya is. Mozart, Wagner Verdi, Rossini, Csajkovszkij és Strauss operái mellett Schubert dalainak elismert előadója.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Itt hallgathatja meg Kurtág György operáját élőben

Ma este mutatják be Kurtág György első operáját a milánói Scalában. Az előadást az olasz közrádió és a Bartók Rádió élőben közvetíti, az interneten ön is meghallgathatja!
Vizuál

Ön mit szól a legújabb budapesti Sisi-szoborhoz?

Új, egész alakos szobrot kapott Sisi, azaz Erzsébet királyné a Madách téren, ám felmerül néhány kérdés az alkotással kapcsolatban.
Klasszikus

Nyolc percen át ünnepelték Kurtág operáját, a zeneszerző rádión hallgatta az előadást

Nyolc percig tapsolta Kurtág György első operájának ősbemutatóját a Scala milánói operaház közönsége csütörtök este - számolt be a Corriere della Sera olasz napilap a többnyire szakmai közönség előtt tartott előadásról.
Könyv

A nő, aki beleszületett az irodalomba, és azóta is benne él – Szabó T. Anna

Első novelláskötetét, a Töréstesztet egyfajta katalizátornak szánta, hogy begyújtson valamit, akkor is, ha fáj, hiszen nem lehet megúszni. Szabó T. Anna Kult50-ben megjelent portréja.
Tánc

Lélegzetelállító klippel tér vissza a Polunyin-Hozier páros

Az ukrán balettművész öt évvel ezelőtt az ír zenész Take Me To Church című zenéjére készült David LaChapelle-videoklipben robbant be a köztudatba. Most ismét összeálltak egy remekműre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus érdi tamás

Miért nem vették fel a Zeneakadémiára ezt a tehetséges zongoristát?

Ezt kérdezte a legendás Leon Fleisher, amikor először találkozott Érdi Tamással. A torontói Királyi Konzervatórium zongora tanszakán látássérültként is elfogadták a fiatalember jelentkezését, ezt a napot örökíti meg a következő szemelvényünk a zongoraművészről szóló könyvből.
Klasszikus nfz

A zene ajándék

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar 2018/2019. évadának koncertjeire már feltölthető ajándékkártyával is vásárolhatóak jegyek.
Klasszikus la scala

Nyolc percen át ünnepelték Kurtág operáját, a zeneszerző rádión hallgatta az előadást

Nyolc percig tapsolta Kurtág György első operájának ősbemutatóját a Scala milánói operaház közönsége csütörtök este - számolt be a Corriere della Sera olasz napilap a többnyire szakmai közönség előtt tartott előadásról.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Mozgássérült sportoló és siket színésznő is fellép Frenáknál

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának november 17-i adásában vendégünk lesz Rohmann Ditta gornodkaművész, Borbély László zongoraművész, Frenák Pál koreográfus, Horváth László, a Fonó igazgatója.
Klasszikus interjú

Szeretnénk vigyázni Bartók örökségére

November 25-én szólal meg a Zeneakadémián a Bartók Világverseny és Fesztivál gálakoncertje, amely egyben lezárja a zeneszerzőversenyt is. Fekete Gyulával, az intézmény Zeneszerzés Tanszékének vezetőjével beszélgettünk, aki azt is elmondta, milyen kérdést felesleges feltenni egy komponistának.