Klasszikus

Petíciót írtak alá a klasszikus zenei élet legnagyobbjai

2022.03.25. 11:50
Ajánlom
Az orosz karmester, Vlagyimir Jurovszkij kezdeményezésére neves karmesterek, hangszeres és énekművészek írtak petíciót az Ukrajnában zajló háború ellen, ugyanakkor elítélték az orosz és fehérorosz művészek bojkottját.

Semmi nem igazolhatja az Ukrajnában zajló értelmetlen háborút, melyet Putyin totalitárius rendszere a független Ukrajna ellen indított

– szögezik le álláspontjukat a petíció írói a dokumentum legelején.

„Teljes mértékben támogatjuk a Putyin rendszere és annak támogatói, pártolói, propagandistái és információmanipulátorai elleni szankciókat, valamint a diplomáciai nyomásgyakorlást, mindazok ellen, akik egyértelműen bizonyítható kapcsolatban állnak Putyinnal és a kormányával.

Ugyanakkor nem minden orosz és fehérorosz állampolgár támogatja ezt a szörnyűséges inváziót,

a két nemzet kulturális életének szereplői pedig különösen nem mindannyian tesznek így. Ennélfogva igazságtalannak tartjuk az orosz és fehérorosz emberek elítélését a diktátor és támogatóinak tettei miatt, amennyiben nincs bizonyíték rá, hogy maguk is egyetértenek az eseményekkel. [...]

Nem mindenki képes határozottan állást foglalni Putyin rendszere ellen, mivel egy ilyen nyilatkozat komoly veszélynek teheti ki az illetőt, szeretteit, barátait és kollégáit Oroszországban és Fehéroroszországban, ahol sokan túsznak érzik magukat a saját országukban. [...] Így tehát mindazoknak a művészeknek számára, akik elítélik az igazságtalan háborút, és megvonják támogatásukat az ezért felelős rendszertől, teszik ezt akár nyilvánosan, akár csupán a magánéletben, hogy elkerüljék a büntetést,

lehetővé kell tenni, hogy folytathassák művészi tevékenységüket, és azon keresztül újra megerősítsék a béke egyetemes üzenetét.

Határozottan felemeljük tehát a hangunkat az orosz és fehérorosz egyének válogatás nélküli, nemzetiségi alapú kirekesztésével szemben. Ez a magatartás nem csupán méltatlan egy társadalomhoz, mely igyekszik eltörölni a diszkrimináció minden formáját, hanem veszedelmes alapot biztosít Putyin propagandája számára.

Követeljük az Ukrajnában zajló háború azonnali befejezését, de ugyanakkor azt is szorgalmazzuk, hogy igazságos és korrekt módon viszonyuljunk az orosz és fehérorosz egyénekhez, akik függetlenek Putyin rezsimjétől.”

A petíciót indító Vlagyimir Jurovszkij mellett többek között Simon Rattle, Mark Elder, Antonio Pappano, Franz Welser-Möst, James Gaffigan és Fabio Luisi karmesterek, Andreas Homoki, Barrie Kosky, Claus Guth rendezők, Barbara Hannigan, Ian Bostridge, Julian Prégardien, Christian Gerhaher és Matthias Goerne énekművészek, valamint Leonidas Kavakos, Patricia Kopatchinskaja, Isabelle Faust és Renaud Capuçon hegedűművészek is aláírták a petíciót. A magyar művészek közül eddig Illés Márton zeneszerző támogatta a kezdeményezést.

A teljes szöveg három nyelven és az aláírók listája az alábbi linken érhető el, és itt is lehet csatlakozni a petícióhoz.

Fejléckép: Vlagyimir Jurovszkij (fotó/forrás: IMG Artists)

Hevesen reagált a zenészvilág az ukrán háborúra

Kapcsolódó

Hevesen reagált a zenészvilág az ukrán háborúra

Orosz és ukrán művészek fejtik ki véleményüket azután, hogy február 24-én Oroszország megtámadta Ukrajnát. Többen szót emeltek a béke érdekében, és az európai országok vezetőihez fordultak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Vizuál

Öt Donald Sutherland-film, amit látni kell

Filozofikus sci-fi, háborús szatíra, feszült kémjátszma vagy éppen sokkoló erejű horrordráma: Donald Sutherland számtalan műfajban bizonyította rendkívüli tehetségét. Kedvenc filmjeinkkel emlékezünk a kanadai színészlegendára.
Zenés színház

„Brünnhilde szerepe olyan, mintha maratont futnánk” – villáminterjú Iréne Theorinnal

A kiváló svéd szoprán a Budapesti Wagner-napok rendszeresen visszatérő vendége, akit a magyar közönség különösen érzékeny, lelki finomságokra kihegyezett szerepformálása miatt zárt a szívébe. Iréne Theorin egy nappal színpadra lépése előtt válaszolt kérdéseinkre.
Klasszikus

Ifjú versenygyőztesek hangversenye a Pesti Vigadóban

Június 25-én este a Szent István Filharmonikusok fiatal tehetségei mutatkozhatnak be a Pesti Vigadóban. Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 
Vizuál

Wim Wenders-filmhetet tartanak az Art+ Cinemában

Június 28. és július 2. között a német rendező 1984 és 2000 közötti filmográfiájából öt alkotást lehet majd elcsípni mozivásznon szinkronnal, majd ezek után legfrissebb alkotását, immár felirattal.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Ifjú versenygyőztesek hangversenye a Pesti Vigadóban

Június 25-én este a Szent István Filharmonikusok fiatal tehetségei mutatkozhatnak be a Pesti Vigadóban. Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 
Klasszikus interjú

„A művek mélyebb megértését tartom a legfontosabbnak” – beszélgetés Szalai Molli zongoraművésszel

Külföldön értük utol a friss Junior Prima-díjas zongoraművészt, aki jövőre már második mesterdiplomáját szerzi. Az MVM Zrt. jóvoltából idén megemelt, hárommillió forinttal járó elismerést ezért felkészülésre, új hangszerre és megszakítás nélküli, folyamatos munkára fordítja majd.
Klasszikus hír

Balogh Máté olasz zeneszerzőversenyen nyert első díjat

A trieszti Friedrich Schiller Kulturális Társaság által kiírt dalversenyen a nagy német költő szövegeit kellett megzenésíteni. A megmérettetést az első alkalommal rendezték meg, Jörg Widmann fővédnöksége alatt.
Klasszikus ajánló

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.
Klasszikus interjú

„Emberi kapcsolat nélkül nem lehet tanítani” – interjú Szecsődi Ferenccel

Kortárs vonóshangszer-kiállítással nyílik meg A magyar hegedű ünnepe június 22-én délelőtt az MMA székházában, a Pesti Vigadóban. A kétnapos összművészeti esemény idén összekapcsolódik Szecsődi Ferenc hetvenedik születésnapi ünneplésével.