Klasszikus

Petíciót írtak alá a klasszikus zenei élet legnagyobbjai

2022.03.25. 11:50
Ajánlom
Az orosz karmester, Vlagyimir Jurovszkij kezdeményezésére neves karmesterek, hangszeres és énekművészek írtak petíciót az Ukrajnában zajló háború ellen, ugyanakkor elítélték az orosz és fehérorosz művészek bojkottját.

Semmi nem igazolhatja az Ukrajnában zajló értelmetlen háborút, melyet Putyin totalitárius rendszere a független Ukrajna ellen indított

– szögezik le álláspontjukat a petíció írói a dokumentum legelején.

„Teljes mértékben támogatjuk a Putyin rendszere és annak támogatói, pártolói, propagandistái és információmanipulátorai elleni szankciókat, valamint a diplomáciai nyomásgyakorlást, mindazok ellen, akik egyértelműen bizonyítható kapcsolatban állnak Putyinnal és a kormányával.

Ugyanakkor nem minden orosz és fehérorosz állampolgár támogatja ezt a szörnyűséges inváziót,

a két nemzet kulturális életének szereplői pedig különösen nem mindannyian tesznek így. Ennélfogva igazságtalannak tartjuk az orosz és fehérorosz emberek elítélését a diktátor és támogatóinak tettei miatt, amennyiben nincs bizonyíték rá, hogy maguk is egyetértenek az eseményekkel. [...]

Nem mindenki képes határozottan állást foglalni Putyin rendszere ellen, mivel egy ilyen nyilatkozat komoly veszélynek teheti ki az illetőt, szeretteit, barátait és kollégáit Oroszországban és Fehéroroszországban, ahol sokan túsznak érzik magukat a saját országukban. [...] Így tehát mindazoknak a művészeknek számára, akik elítélik az igazságtalan háborút, és megvonják támogatásukat az ezért felelős rendszertől, teszik ezt akár nyilvánosan, akár csupán a magánéletben, hogy elkerüljék a büntetést,

lehetővé kell tenni, hogy folytathassák művészi tevékenységüket, és azon keresztül újra megerősítsék a béke egyetemes üzenetét.

Határozottan felemeljük tehát a hangunkat az orosz és fehérorosz egyének válogatás nélküli, nemzetiségi alapú kirekesztésével szemben. Ez a magatartás nem csupán méltatlan egy társadalomhoz, mely igyekszik eltörölni a diszkrimináció minden formáját, hanem veszedelmes alapot biztosít Putyin propagandája számára.

Követeljük az Ukrajnában zajló háború azonnali befejezését, de ugyanakkor azt is szorgalmazzuk, hogy igazságos és korrekt módon viszonyuljunk az orosz és fehérorosz egyénekhez, akik függetlenek Putyin rezsimjétől.”

A petíciót indító Vlagyimir Jurovszkij mellett többek között Simon Rattle, Mark Elder, Antonio Pappano, Franz Welser-Möst, James Gaffigan és Fabio Luisi karmesterek, Andreas Homoki, Barrie Kosky, Claus Guth rendezők, Barbara Hannigan, Ian Bostridge, Julian Prégardien, Christian Gerhaher és Matthias Goerne énekművészek, valamint Leonidas Kavakos, Patricia Kopatchinskaja, Isabelle Faust és Renaud Capuçon hegedűművészek is aláírták a petíciót. A magyar művészek közül eddig Illés Márton zeneszerző támogatta a kezdeményezést.

A teljes szöveg három nyelven és az aláírók listája az alábbi linken érhető el, és itt is lehet csatlakozni a petícióhoz.

Fejléckép: Vlagyimir Jurovszkij (fotó/forrás: IMG Artists)

Hevesen reagált a zenészvilág az ukrán háborúra

Kapcsolódó

Hevesen reagált a zenészvilág az ukrán háborúra

Orosz és ukrán művészek fejtik ki véleményüket azután, hogy február 24-én Oroszország megtámadta Ukrajnát. Többen szót emeltek a béke érdekében, és az európai országok vezetőihez fordultak.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Jazz/World

Csak betyárosan: lemezbemutatót és turnézáró koncertet és táncházat tart a Góbé a Fonóban

Online már korábban megjelent, fizikai formájában tavasszal jött ki a Góbé Élem című lemeze, az első nagylemez, amelyet a zenekar megújult felállásában jelentetett meg. A csapat május 28-án turnézáró koncertet, lemezbemutatót tart a Fonóban, amit egy táncházzal fejelnek meg.
Klasszikus

Ne féltsük a kortárs zenét!

Maratoni hosszúságú diplomakoncerten mutatkoztak be május 6-án este a Zeneakadémia harmadéves zeneszerzés és alkalmazott zeneszerzés szakos hallgatói. A rendkívül gazdag és sokszínű programban számos stílus és műfaj szerepelt.
Színház

Kiss Mari visszatér Szombathelyre

Kihirdette jubileumi, 15. évadának új előadásait a szombathelyi Weöres Sándor Színház: 10 bemutatót tartanak a következő szezonban. Új tagokkal is bővül a társulat: Mari Dorottya és Domonkos Zsolt mellett újra az alkotógárdát erősíti majd a teátrum egyik alapítótagja, Kiss Mari.
Zenés színház

„Csipike történetén keresztül nekünk is megadatik az önmagunkra találás lehetősége” – beszélgetés Molnár Levente operaénekessel

Csipikének, a fontoskodó, de jószándékú törpének kalandos történetei számos gyermek és felnőtt szívét meghódították már. Fodor Sándor meséje a Coopera gondozásában hamarosan egy családi opera formájában elevenedik majd meg. A készülő mű ötletgazdájával és művészeti vezetőjével, Molnár Levente Liszt Ferenc-díjas operaénekessel beszélgettünk egyebek mellett arról, milyen fejlődésen megy keresztül a történet során, és mi mindenre tanít meg bennünket is ez az erdélyi gyerekek és felnőttek körében egyaránt ismert és kedvelt kis mesehős.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Ne féltsük a kortárs zenét!

Maratoni hosszúságú diplomakoncerten mutatkoztak be május 6-án este a Zeneakadémia harmadéves zeneszerzés és alkalmazott zeneszerzés szakos hallgatói. A rendkívül gazdag és sokszínű programban számos stílus és műfaj szerepelt.
Klasszikus hír

Pécsiség Bécsben – a Musikvereinban lép fel a 210 éves Pannon Filharmonikusok

A zenekar a hazai együttesek közül elsőként kapott meghívást a rangos hangversenyterem évtizedes múltra visszatekintő Musik der Meister sorozatába. Három évadon át két-két alkalommal léphetnek fel, és a 2021 októberében adott, első koncert után május 22-én térnek vissza az „Aranyterembe”.
Klasszikus ajánló

Kalandra fül! – sérült és hátrányos helyzetű fiatalok is együtt zenélnek a Danubiával

A sérült művészekből álló Parafónia Zenekar és a Máltai Szimfónia program ifjú zenészei is fellépnek a Kalandra fül! Fesztiválon a Danubia Zenekarral. A zenei kuriózum harmadik alkalommal gyűjti egy helyre a legviccesebb és legszerethetőbb előadásokat a legkisebbek számára május 28-29-én, a BMC-ben.
Klasszikus hír

Egyházzenei Fesztivált rendez a Haydneum

A tavaly őszi Nyitófesztivál után egyházi műveket mutat be a közönségnek a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, köztük kevéssé ismert, de magyar kötődésű szerzők darabjait.
Klasszikus kritika

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.