Klasszikus

Petíciót írtak alá a klasszikus zenei élet legnagyobbjai

2022.03.25. 11:50
Ajánlom
Az orosz karmester, Vlagyimir Jurovszkij kezdeményezésére neves karmesterek, hangszeres és énekművészek írtak petíciót az Ukrajnában zajló háború ellen, ugyanakkor elítélték az orosz és fehérorosz művészek bojkottját.

Semmi nem igazolhatja az Ukrajnában zajló értelmetlen háborút, melyet Putyin totalitárius rendszere a független Ukrajna ellen indított

– szögezik le álláspontjukat a petíció írói a dokumentum legelején.

„Teljes mértékben támogatjuk a Putyin rendszere és annak támogatói, pártolói, propagandistái és információmanipulátorai elleni szankciókat, valamint a diplomáciai nyomásgyakorlást, mindazok ellen, akik egyértelműen bizonyítható kapcsolatban állnak Putyinnal és a kormányával.

Ugyanakkor nem minden orosz és fehérorosz állampolgár támogatja ezt a szörnyűséges inváziót,

a két nemzet kulturális életének szereplői pedig különösen nem mindannyian tesznek így. Ennélfogva igazságtalannak tartjuk az orosz és fehérorosz emberek elítélését a diktátor és támogatóinak tettei miatt, amennyiben nincs bizonyíték rá, hogy maguk is egyetértenek az eseményekkel. [...]

Nem mindenki képes határozottan állást foglalni Putyin rendszere ellen, mivel egy ilyen nyilatkozat komoly veszélynek teheti ki az illetőt, szeretteit, barátait és kollégáit Oroszországban és Fehéroroszországban, ahol sokan túsznak érzik magukat a saját országukban. [...] Így tehát mindazoknak a művészeknek számára, akik elítélik az igazságtalan háborút, és megvonják támogatásukat az ezért felelős rendszertől, teszik ezt akár nyilvánosan, akár csupán a magánéletben, hogy elkerüljék a büntetést,

lehetővé kell tenni, hogy folytathassák művészi tevékenységüket, és azon keresztül újra megerősítsék a béke egyetemes üzenetét.

Határozottan felemeljük tehát a hangunkat az orosz és fehérorosz egyének válogatás nélküli, nemzetiségi alapú kirekesztésével szemben. Ez a magatartás nem csupán méltatlan egy társadalomhoz, mely igyekszik eltörölni a diszkrimináció minden formáját, hanem veszedelmes alapot biztosít Putyin propagandája számára.

Követeljük az Ukrajnában zajló háború azonnali befejezését, de ugyanakkor azt is szorgalmazzuk, hogy igazságos és korrekt módon viszonyuljunk az orosz és fehérorosz egyénekhez, akik függetlenek Putyin rezsimjétől.”

A petíciót indító Vlagyimir Jurovszkij mellett többek között Simon Rattle, Mark Elder, Antonio Pappano, Franz Welser-Möst, James Gaffigan és Fabio Luisi karmesterek, Andreas Homoki, Barrie Kosky, Claus Guth rendezők, Barbara Hannigan, Ian Bostridge, Julian Prégardien, Christian Gerhaher és Matthias Goerne énekművészek, valamint Leonidas Kavakos, Patricia Kopatchinskaja, Isabelle Faust és Renaud Capuçon hegedűművészek is aláírták a petíciót. A magyar művészek közül eddig Illés Márton zeneszerző támogatta a kezdeményezést.

A teljes szöveg három nyelven és az aláírók listája az alábbi linken érhető el, és itt is lehet csatlakozni a petícióhoz.

Fejléckép: Vlagyimir Jurovszkij (fotó/forrás: IMG Artists)

Hevesen reagált a zenészvilág az ukrán háborúra

Kapcsolódó

Hevesen reagált a zenészvilág az ukrán háborúra

Orosz és ukrán művészek fejtik ki véleményüket azután, hogy február 24-én Oroszország megtámadta Ukrajnát. Többen szót emeltek a béke érdekében, és az európai országok vezetőihez fordultak.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Elhunyt Ragályi Elemér, Kossuth-díjas operatőr

A 83 esztendős filmes szakember halálának hírét a család közölte a Telexszel.
Zenés színház

„A csodát vissza a közönségnek” – Kesselyák Gergely is pályázik az Opera élére

A karmester közösségi oldalán jelentette be, hogy beadta pályázatát az intézmény főigazgatói posztjára, és közzétette pályázatának legfontosabb pontjait.
Vizuál

Ingyenesen nézhető filmekkel tiszteleg Ragályi Elemér emléke előtt a FILMIO

Április 2-a estig ingyenesen nézhetünk meg a Nemzeti Filmintézet (NFI) streaming platformján három filmet, amelyet a március 30-án elhunyt operatőr fényképezett.
Könyv

23 kortárs író dolgozik Budapest nagyregényén

A projektben részt vevő művészek már kiválasztották a lakosság által beküldött történeteket legjobbjait, és hozzá is láttak a fejezetek megírásához. A könyvet novemberben vehetjük kézbe.
Jazz/World

Oláh Krisztián személyes inspirációiról is mesél legújabb videójában – Klippremier a Fidelión

Oláh Krisztián konkrét hátteret felrajzoló ötletek mellett rengeteg inspirációs forrását és asszociációját is megosztja újonnan indult, Insight című sorozatában. A felvétel a Fidelio oldalán debütál.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A virtuóz és a művész – százötven éve született Szergej Rahmanyinov

1873. április 1-jén látta meg a napvilágot a 20. század egyik legnagyobb zongoristája, aki a történelem viharai ellenére is gazdag zeneszerzői életművet hagyott hátra. Szergej Rahmanyinovra emlékezünk.
Klasszikus interjú

„Ha nem áldozunk az oktatásra, ne várjuk, hogy a fiatalok értelmiségi felnőtté váljanak” – Interjú Farkas Gáborral

Farkas Gábor zongoraművész életében egyaránt fontos szerep jut a tanításnak és az előadó- művészetnek. A Zeneakadémia Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszékének vezetőjével áprilisi koncertje kapcsán beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Sztárelőadók Kismartonban – Idén is a zeneélet nagyságai koncerteznek a Herbstgold Fesztiválon

Szeptember 9-től 24-ig Julian Rachlin, a Herbstgold Fesztivál művészeti vezetője ismét kitűnő művészeket invitál Kismartonba, például Angelika Kirschlagert, John Eliot Gardinert, Kristīne Opolaist vagy Kirill Gersteint.
Klasszikus hír

OTT VAN címmel hirdette meg jövő évi Müpa-bérletét a Pannon Filharmonikusok

A Pannon Filharmonikusok a 2023/2024-es évadban két évtizede áll a Müpa színpadán ötkoncertes bérletsorozatával, melynek hangversenyein a jövő évadban is neves vendégművészekkel muzsikálnak együtt.
Klasszikus ajánló

Még egy hétig tart az ingyenes programdömping a Pesti Vigadóban

A végéhez közeledik az egyhónapos Essentia Artis kiállítás és programsorozat. A grandiózus művészünnep utolsó Kultúra és innováció elnevezésű tematikus napján, március 29-én a fényművészet kerül fókuszba.