Klasszikus

Petrovics Emil hetvenöt éves

2005.02.11. 00:00
Ajánlom
Negyvenkét évvel ezelőtt Negyvenkét évvel ezelőtt, a C’est la guerre című egyfelvonásos operával robbant be a magyar zenei (köz)életbe egy fiatal komponista, Petrovics Emil. Életműve az elmúlt évtizedekben stilárisan és műfajilag is jelentősen gazdagodott, de a C’est la guerre mindmáig talán a legfontosabb darabja. Vérbeli opera, tragikus és megható zenedráma, amelyhez fogható Magyarországon nem sok született.

"Magam is elcsodálkozom – mondta –, hogy kezdő zeneszerzőként honnan tudtam ilyen sokat az életről, a színpadról, a fájdalomról és a keserűségről. A válasz szinte magától adódik: kamasz voltam a második világháború idején, s a megélt élmények, a háborúban elkerülhetetlen személyes mozzanatok gyorsan érlelik az embert… Amikor megírtam a C’est la guerre-t, emlékművet akartam állítani a háborúnak, az emberi kiszolgáltatottságnak. Szomorúan látom, hogy máig sem vesztett aktualitásából: nem emlékmű, hanem figyelmeztetés az emberiségnek."

A jugoszláviai Nagybecskerekről származó Petrovics – bár a családjában voltak tehetséges zenészek – sokáig nem akart muzsikus lenni; francia–magyar szakos tanárnak vagy újságírónak készült. Mégis konzervatóriumba felvételizett, ahol Sugár Rezső, majd a Zeneakadémián Farkas Ferenc növendéke volt. Pályáját végigkíséri a tanítás, a vokális művek – az operák mellett oratóriumok, kantáták, dalok, kórusok –, illetve a színház iránti vonzódás. A hatvanas évek elején Szinetár Miklóssal együtt vezette a Petőfi Színházat, 1986-ban pedig felkérték a Magyar Állami Operaház főigazgatójának. Nagy lendülettel vetette magát a munkába, s el is ért bizonyos részeredményeket, de aztán belefáradt a napi tizennégy-tizenhat órás szélmalomharcba, és a végén egészségileg is összeomlott.

A kilencvenes évek a fizikai és szellemi újjászületés időszaka volt Petrovics Emil pályáján. Újult erővel komponált: megszületett a II. vonósnégyes, a Szabó Lőrinc- és a József Attila-kantáta, a Pygmalion, a Zongoraverseny, a II. szimfónia.

Új alkotásainak nemcsak a bemutatóján, hanem a próbáin is részt vesz, konzultál, tanácsokat ad, mert hisz az előadókkal közös, kreatív munkában. 1996-tól újra művészeti tanácsadó, 2002 óta pedig főzeneigazgató az Operaházban, amely – a változatosság kedvéért – most is nehézségekkel küzd. Érzékenyen figyeli az előadásokat, a publikum reakcióit, fő feladatának "az utódok nevelését és a művészi felelősségtudat ébren tartását" tekinti.
Petrovics Emil ma 75 éves.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.
Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Színház

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.
Vizuál

Tíz új európai filmet kínál az ArteKino Filmfesztivál az interneten

December 31-ig tart az ArteKino Filmfesztivál, amely tíz új európai filmhez biztosít ingyenes, online hozzáférést. A filmbarátok kényeztetésére minden filmet magyar felirattal láttak el, sőt rendezői nyilatkozatot, szinopszist és filmajánlót is mellékeltek hozzájuk. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.
Klasszikus zongora

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Klasszikus hír

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Klasszikus advent

Mozart átiratában hallható Händel Messiása

Az átirat Anger Ferenc rendezésében, Nádasdy Ádám új magyar fordításával csendül fel december 21-én az Erkel Színházban. A karácsonyi négy előadás szólistái Rácz Rita, Schöck Atala, Horváth István és Cser Krisztián, az Opera Zenekart és az Énekkart Kesselyák Gergely vezényli.
Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.