Klasszikus

Petrovics Emil hetvenöt éves

2005.02.11. 00:00
Ajánlom
Negyvenkét évvel ezelőtt Negyvenkét évvel ezelőtt, a C’est la guerre című egyfelvonásos operával robbant be a magyar zenei (köz)életbe egy fiatal komponista, Petrovics Emil. Életműve az elmúlt évtizedekben stilárisan és műfajilag is jelentősen gazdagodott, de a C’est la guerre mindmáig talán a legfontosabb darabja. Vérbeli opera, tragikus és megható zenedráma, amelyhez fogható Magyarországon nem sok született.

"Magam is elcsodálkozom – mondta –, hogy kezdő zeneszerzőként honnan tudtam ilyen sokat az életről, a színpadról, a fájdalomról és a keserűségről. A válasz szinte magától adódik: kamasz voltam a második világháború idején, s a megélt élmények, a háborúban elkerülhetetlen személyes mozzanatok gyorsan érlelik az embert… Amikor megírtam a C’est la guerre-t, emlékművet akartam állítani a háborúnak, az emberi kiszolgáltatottságnak. Szomorúan látom, hogy máig sem vesztett aktualitásából: nem emlékmű, hanem figyelmeztetés az emberiségnek."

A jugoszláviai Nagybecskerekről származó Petrovics – bár a családjában voltak tehetséges zenészek – sokáig nem akart muzsikus lenni; francia–magyar szakos tanárnak vagy újságírónak készült. Mégis konzervatóriumba felvételizett, ahol Sugár Rezső, majd a Zeneakadémián Farkas Ferenc növendéke volt. Pályáját végigkíséri a tanítás, a vokális művek – az operák mellett oratóriumok, kantáták, dalok, kórusok –, illetve a színház iránti vonzódás. A hatvanas évek elején Szinetár Miklóssal együtt vezette a Petőfi Színházat, 1986-ban pedig felkérték a Magyar Állami Operaház főigazgatójának. Nagy lendülettel vetette magát a munkába, s el is ért bizonyos részeredményeket, de aztán belefáradt a napi tizennégy-tizenhat órás szélmalomharcba, és a végén egészségileg is összeomlott.

A kilencvenes évek a fizikai és szellemi újjászületés időszaka volt Petrovics Emil pályáján. Újult erővel komponált: megszületett a II. vonósnégyes, a Szabó Lőrinc- és a József Attila-kantáta, a Pygmalion, a Zongoraverseny, a II. szimfónia.

Új alkotásainak nemcsak a bemutatóján, hanem a próbáin is részt vesz, konzultál, tanácsokat ad, mert hisz az előadókkal közös, kreatív munkában. 1996-tól újra művészeti tanácsadó, 2002 óta pedig főzeneigazgató az Operaházban, amely – a változatosság kedvéért – most is nehézségekkel küzd. Érzékenyen figyeli az előadásokat, a publikum reakcióit, fő feladatának "az utódok nevelését és a művészi felelősségtudat ébren tartását" tekinti.
Petrovics Emil ma 75 éves.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.