Klasszikus

Petrovics- és Vajda-opera a Zágrábi Zenei Biennálén

2005.04.21. 00:00
Ajánlom
Dalszínházi vendégjátékkal kezdődnek a magyar napok A Zágrábi Zenei Biennále keretében mutatja be a Magyar Állami Operaház társulata Petrovics Emil C’est la guerre-jét, valamint Vajda János: Mario és a varázsló című operáját. A vendégjátéknak a zágrábi Horvát Nemzeti Színház ad otthont 2005. április 23-án, szombaton este fél nyolctól.

Az előadás egyben a Zágrábi Magyar Napok nyitóestje is, amely április 29-ig tart, s amelynek programsorozatában több kiállítás, Sorstalanság-filmbemutató és könyvpremier is szerepel. A nemzetközi kortárszenei biennále, amelyet kétévente rendeznek meg Zágrábban, immár 23. alkalommal gyűjti egybe a világ muzsikusait. A rendezvényen az ISCM (International Society of Contemporary Music) szakmai zsűrije által válogatott, színvonalas nemzetközi produkciók kerülnek színre.

A Zágrábi Zenei Biennále idei, tíznapos programsorozata 2005. április 16-án kezdődött és 24-én ér véget. A számos európai meghívott mellett hongkongi, új-zélandi, venezuelai, ausztrál és mexikói művészeket is találni a fellépők között, s a választékban balett-produkció, kamara- és nagyzenekari koncertek, valamint jazz-est is szerepel. A Magyar Állami Operaház társulata mellett a biennálén a magyar színeket a Pannon Filharmonikusok képviselték, akik Hamar Zsolt vezényletével adtak nagy sikerű hangversenyt április 16-án.

Az operai vendégjátékon, április 23-án – amely egyben a magyar napok nyitóestje is – két egyfelvonásos művel ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A C’est la guerre-t Kerényi Miklós Gábor állította színpadra, díszletét Csikós Attila, jelmezeit Jánoskúti Márta tervezte. Az előadásban a Férjet Busa Tamás, a Feleséget Frankó Tünde kelti életre, a Szökevény szerepében Fekete Attila lép színpadra. Vizavit Kecskés Sándor, a Házmesternét Wiedemann Bernadett, az Őrnagyot pedig Miller Lajos énekli. A Főhadnagyot Gerdesits Ferenc, a Hadnagyot Vághelyi Gábor, a Tábori csendőrt pedig Kádár Ferenc alakítja. A zenedráma karmestere Hamar Zsolt. A Vajda-opera rendezője Békés András, a díszlet Székely László, a jelmez pedig Wieber Marianne alkotása. Cipollaként Tóth Jánosnak tapsolhat a zágrábi közönség, Mariót Juhász Árpád, Angiolieri asszonyt pedig Csavlek Etelka kelti életre. Gyapjúingesként Gerdesits Ferenc lép színpadra, a Római urat pedig Martin János énekli. Az operát Török Géza dirigálja.

A Zágrábi Magyar Napok programsorozata április 23-tól 29-ig tart. A nyitó operaestet megelőzően szombaton Magyarország világörökségi helyszíneiről nyílik kiállítás a Mimara Múzeumban. Nádas Péter A fotográfia szép története horvátul című könyvét április 26-án mutatják be. Egy nappal később a Horvát Kulturális Klubban a Kertész-tetralógiával ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Majoros Sándor Meghalni Vukovárnál című könyvét április 27-én mutatják be, 28-án pedig a Broadway Filmszínházban lesz Koltai Lajos Sorstalanság című filmjének díszbemutatója. A zárónapon, 29-én a Zágrábi Egyetem Bölcsészkarán rendezett előadással, valamint szerkesztőségi esttel, kiállítással fejeződnek be a programok.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Klasszikus advent

Mozart átiratában hallható Händel Messiása

Az átirat Anger Ferenc rendezésében, Nádasdy Ádám új magyar fordításával csendül fel december 21-én az Erkel Színházban. A karácsonyi négy előadás szólistái Rácz Rita, Schöck Atala, Horváth István és Cser Krisztián, az Opera Zenekart és az Énekkart Kesselyák Gergely vezényli.
Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.
Klasszikus interjú

Liszt mindig forrófejű lázadó maradt – interjú Borbély Lászlóval

Liszt idős korában is forradalmár maradt, csak másért küzdött. Ez derül ki Borbély László új albumából, amelyen a mester kései műveit hallhatjuk. De a zongoraművésznek egy második lemeze is megjelent a napokban, ezen a Goldberg-variációkat találjuk.
Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.