Klasszikus

Petrovics- és Vajda-opera a Zágrábi Zenei Biennálén

2005.04.21. 00:00
Ajánlom
Dalszínházi vendégjátékkal kezdődnek a magyar napok A Zágrábi Zenei Biennále keretében mutatja be a Magyar Állami Operaház társulata Petrovics Emil C’est la guerre-jét, valamint Vajda János: Mario és a varázsló című operáját. A vendégjátéknak a zágrábi Horvát Nemzeti Színház ad otthont 2005. április 23-án, szombaton este fél nyolctól.

Az előadás egyben a Zágrábi Magyar Napok nyitóestje is, amely április 29-ig tart, s amelynek programsorozatában több kiállítás, Sorstalanság-filmbemutató és könyvpremier is szerepel. A nemzetközi kortárszenei biennále, amelyet kétévente rendeznek meg Zágrábban, immár 23. alkalommal gyűjti egybe a világ muzsikusait. A rendezvényen az ISCM (International Society of Contemporary Music) szakmai zsűrije által válogatott, színvonalas nemzetközi produkciók kerülnek színre.

A Zágrábi Zenei Biennále idei, tíznapos programsorozata 2005. április 16-án kezdődött és 24-én ér véget. A számos európai meghívott mellett hongkongi, új-zélandi, venezuelai, ausztrál és mexikói művészeket is találni a fellépők között, s a választékban balett-produkció, kamara- és nagyzenekari koncertek, valamint jazz-est is szerepel. A Magyar Állami Operaház társulata mellett a biennálén a magyar színeket a Pannon Filharmonikusok képviselték, akik Hamar Zsolt vezényletével adtak nagy sikerű hangversenyt április 16-án.

Az operai vendégjátékon, április 23-án – amely egyben a magyar napok nyitóestje is – két egyfelvonásos művel ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A C’est la guerre-t Kerényi Miklós Gábor állította színpadra, díszletét Csikós Attila, jelmezeit Jánoskúti Márta tervezte. Az előadásban a Férjet Busa Tamás, a Feleséget Frankó Tünde kelti életre, a Szökevény szerepében Fekete Attila lép színpadra. Vizavit Kecskés Sándor, a Házmesternét Wiedemann Bernadett, az Őrnagyot pedig Miller Lajos énekli. A Főhadnagyot Gerdesits Ferenc, a Hadnagyot Vághelyi Gábor, a Tábori csendőrt pedig Kádár Ferenc alakítja. A zenedráma karmestere Hamar Zsolt. A Vajda-opera rendezője Békés András, a díszlet Székely László, a jelmez pedig Wieber Marianne alkotása. Cipollaként Tóth Jánosnak tapsolhat a zágrábi közönség, Mariót Juhász Árpád, Angiolieri asszonyt pedig Csavlek Etelka kelti életre. Gyapjúingesként Gerdesits Ferenc lép színpadra, a Római urat pedig Martin János énekli. Az operát Török Géza dirigálja.

A Zágrábi Magyar Napok programsorozata április 23-tól 29-ig tart. A nyitó operaestet megelőzően szombaton Magyarország világörökségi helyszíneiről nyílik kiállítás a Mimara Múzeumban. Nádas Péter A fotográfia szép története horvátul című könyvét április 26-án mutatják be. Egy nappal később a Horvát Kulturális Klubban a Kertész-tetralógiával ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Majoros Sándor Meghalni Vukovárnál című könyvét április 27-én mutatják be, 28-án pedig a Broadway Filmszínházban lesz Koltai Lajos Sorstalanság című filmjének díszbemutatója. A zárónapon, 29-én a Zágrábi Egyetem Bölcsészkarán rendezett előadással, valamint szerkesztőségi esttel, kiállítással fejeződnek be a programok.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Színház

Új bemutatóval ünnepli Szakonyi Károlyt a Rózsavölgyi Szalon

Október 26-án, Szakonyi Károly 90. születésnapján mutatja be a Rózsavölgyi Szalon a drámaíró A hatodik napon című darabját, melyet Dicső Dániel rendező és Hárs Anna dramaturg bújtatott modern köntösbe.
Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.
Klasszikus magazin

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Klasszikus interjú

„Olyan ez, mint új partnerrel táncolni” – interjú Vadim Gluzmannal

A világszerte ismert hegedűművész a Liszt Ferenc Kamarazenekar meghívására jött hozzánk, és október 25-én a Zeneakadémia színpadán a koncertmesteri széket is elfoglalja. Csupán rövid időre, mert az est második felében már kettősversenyt játszik Várdai Istvánnal. Az első próba után beszélgettünk vele.
Klasszikus hír

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.