Klasszikus

Petrovics- és Vajda-opera a Zágrábi Zenei Biennálén

2005.04.21. 00:00
Ajánlom
Dalszínházi vendégjátékkal kezdődnek a magyar napok A Zágrábi Zenei Biennále keretében mutatja be a Magyar Állami Operaház társulata Petrovics Emil C’est la guerre-jét, valamint Vajda János: Mario és a varázsló című operáját. A vendégjátéknak a zágrábi Horvát Nemzeti Színház ad otthont 2005. április 23-án, szombaton este fél nyolctól.

Az előadás egyben a Zágrábi Magyar Napok nyitóestje is, amely április 29-ig tart, s amelynek programsorozatában több kiállítás, Sorstalanság-filmbemutató és könyvpremier is szerepel. A nemzetközi kortárszenei biennále, amelyet kétévente rendeznek meg Zágrábban, immár 23. alkalommal gyűjti egybe a világ muzsikusait. A rendezvényen az ISCM (International Society of Contemporary Music) szakmai zsűrije által válogatott, színvonalas nemzetközi produkciók kerülnek színre.

A Zágrábi Zenei Biennále idei, tíznapos programsorozata 2005. április 16-án kezdődött és 24-én ér véget. A számos európai meghívott mellett hongkongi, új-zélandi, venezuelai, ausztrál és mexikói művészeket is találni a fellépők között, s a választékban balett-produkció, kamara- és nagyzenekari koncertek, valamint jazz-est is szerepel. A Magyar Állami Operaház társulata mellett a biennálén a magyar színeket a Pannon Filharmonikusok képviselték, akik Hamar Zsolt vezényletével adtak nagy sikerű hangversenyt április 16-án.

Az operai vendégjátékon, április 23-án – amely egyben a magyar napok nyitóestje is – két egyfelvonásos művel ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A C’est la guerre-t Kerényi Miklós Gábor állította színpadra, díszletét Csikós Attila, jelmezeit Jánoskúti Márta tervezte. Az előadásban a Férjet Busa Tamás, a Feleséget Frankó Tünde kelti életre, a Szökevény szerepében Fekete Attila lép színpadra. Vizavit Kecskés Sándor, a Házmesternét Wiedemann Bernadett, az Őrnagyot pedig Miller Lajos énekli. A Főhadnagyot Gerdesits Ferenc, a Hadnagyot Vághelyi Gábor, a Tábori csendőrt pedig Kádár Ferenc alakítja. A zenedráma karmestere Hamar Zsolt. A Vajda-opera rendezője Békés András, a díszlet Székely László, a jelmez pedig Wieber Marianne alkotása. Cipollaként Tóth Jánosnak tapsolhat a zágrábi közönség, Mariót Juhász Árpád, Angiolieri asszonyt pedig Csavlek Etelka kelti életre. Gyapjúingesként Gerdesits Ferenc lép színpadra, a Római urat pedig Martin János énekli. Az operát Török Géza dirigálja.

A Zágrábi Magyar Napok programsorozata április 23-tól 29-ig tart. A nyitó operaestet megelőzően szombaton Magyarország világörökségi helyszíneiről nyílik kiállítás a Mimara Múzeumban. Nádas Péter A fotográfia szép története horvátul című könyvét április 26-án mutatják be. Egy nappal később a Horvát Kulturális Klubban a Kertész-tetralógiával ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Majoros Sándor Meghalni Vukovárnál című könyvét április 27-én mutatják be, 28-án pedig a Broadway Filmszínházban lesz Koltai Lajos Sorstalanság című filmjének díszbemutatója. A zárónapon, 29-én a Zágrábi Egyetem Bölcsészkarán rendezett előadással, valamint szerkesztőségi esttel, kiállítással fejeződnek be a programok.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Péterfy Gergely: A Dunakanyarban van valami grandiózus

A Partitúra harmadik szériájának következő adása, most szombaton, szeptember 19-én 14.30-tól Visegrádon és környékén kalandozik a Duna tévén. A műsorvezetők, Miklósa Erika operaénekes és Batta András zenetudós – többek között – a Péterfy-családnál is vendégségben jártak. Péterfy László Kossuth-díjas szobrászművésznél, és lányánál, Péterfy Bori színész-énekesnél. Bori testvére, Péterfy Gergely író azonban a nyári forgatás idején épp külföldön volt, így kimaradt a Partitúrából, de a Fidelio.hu most pótolta a beszélgetést.
Klasszikus

Bretz Gábor: Nem lehet megunni a Kékszakállút

Szeptember 26-án Bartók Béla műveiből ad koncertet a Concerto Budapest. A műsorban egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára is elhangzik. Vörös Szilvia énekli Juditot, a várurat pedig Bretz Gábor. A basszusénekest telefonon értük el, hogy az operáról kérdezzük.
Könyv

Patti Smith Kosztolányit olvas a teája mellé

Az amerikai költő/énekes nem most ismerkedik a magyar irodalommal: korábban egy Krasznahorkai kötettel töltötte az éjszakáját.
Zenés színház

Létkérdés az opera – Interjú Almási-Tóth Andrással

A kortárs amerikai darab, Jake Heggie Ments meg, Uram! (Dead Man Walking) című alkotásának magyarországi bemutatójára szeptemberben kerül sor. A színpadra állítás koncepciójáról Almási-Tóth András rendezőt kérdeztük.
Vizuál

Nyolc filmet nézhetünk meg premier előtt a X. Mozinet Filmnapokon

Október 22. és 25. között rendezik meg a X. Mozinet Filmnapokat a budapesti Puskin moziban és 14 további magyar városban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kilép az ország határain a Virtuózok novemberben induló új évada

A nemzetközivé bővülő klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada november 27-től látható a Duna Televízióban.
Klasszikus interjú

Bretz Gábor: Nem lehet megunni a Kékszakállút

Szeptember 26-án Bartók Béla műveiből ad koncertet a Concerto Budapest. A műsorban egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára is elhangzik. Vörös Szilvia énekli Juditot, a várurat pedig Bretz Gábor. A basszusénekest telefonon értük el, hogy az operáról kérdezzük.
Klasszikus ajánló

Komolyzenei piknikkel búcsúztatja a nyarat a MÁV Szimfonikus Zenekar

Szeptember 17-én 18:30-kor ismét részt vehetünk a Music ül a fűben komolyzenei pikniken, mely a Millenáris Park és a MÁV Szimfonikus Zenekar közös rendezésében valósul meg. 
Klasszikus hír

A nyolcvanas évek óta először előzte meg a vinyl lemezeladás a CD-t Amerikában

A nyolcvanas évek óta először előzte meg a vinyl (bakelit) lemezeladás a CD-t Amerikában - adta hírül hétfőn a The Guardian brit napilap honlapja.
Klasszikus ajánló

Startol a Bach Mindenkinek Fesztivál

Idén szeptember 16. és december 31. között élvezhetjük Johann Sebastian Bach zenéjének sokszínűségét.