Klasszikus

Petrovics- és Vajda-opera a Zágrábi Zenei Biennálén

2005.04.21. 00:00
Ajánlom
Dalszínházi vendégjátékkal kezdődnek a magyar napok A Zágrábi Zenei Biennále keretében mutatja be a Magyar Állami Operaház társulata Petrovics Emil C’est la guerre-jét, valamint Vajda János: Mario és a varázsló című operáját. A vendégjátéknak a zágrábi Horvát Nemzeti Színház ad otthont 2005. április 23-án, szombaton este fél nyolctól.

Az előadás egyben a Zágrábi Magyar Napok nyitóestje is, amely április 29-ig tart, s amelynek programsorozatában több kiállítás, Sorstalanság-filmbemutató és könyvpremier is szerepel. A nemzetközi kortárszenei biennále, amelyet kétévente rendeznek meg Zágrábban, immár 23. alkalommal gyűjti egybe a világ muzsikusait. A rendezvényen az ISCM (International Society of Contemporary Music) szakmai zsűrije által válogatott, színvonalas nemzetközi produkciók kerülnek színre.

A Zágrábi Zenei Biennále idei, tíznapos programsorozata 2005. április 16-án kezdődött és 24-én ér véget. A számos európai meghívott mellett hongkongi, új-zélandi, venezuelai, ausztrál és mexikói művészeket is találni a fellépők között, s a választékban balett-produkció, kamara- és nagyzenekari koncertek, valamint jazz-est is szerepel. A Magyar Állami Operaház társulata mellett a biennálén a magyar színeket a Pannon Filharmonikusok képviselték, akik Hamar Zsolt vezényletével adtak nagy sikerű hangversenyt április 16-án.

Az operai vendégjátékon, április 23-án – amely egyben a magyar napok nyitóestje is – két egyfelvonásos művel ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A C’est la guerre-t Kerényi Miklós Gábor állította színpadra, díszletét Csikós Attila, jelmezeit Jánoskúti Márta tervezte. Az előadásban a Férjet Busa Tamás, a Feleséget Frankó Tünde kelti életre, a Szökevény szerepében Fekete Attila lép színpadra. Vizavit Kecskés Sándor, a Házmesternét Wiedemann Bernadett, az Őrnagyot pedig Miller Lajos énekli. A Főhadnagyot Gerdesits Ferenc, a Hadnagyot Vághelyi Gábor, a Tábori csendőrt pedig Kádár Ferenc alakítja. A zenedráma karmestere Hamar Zsolt. A Vajda-opera rendezője Békés András, a díszlet Székely László, a jelmez pedig Wieber Marianne alkotása. Cipollaként Tóth Jánosnak tapsolhat a zágrábi közönség, Mariót Juhász Árpád, Angiolieri asszonyt pedig Csavlek Etelka kelti életre. Gyapjúingesként Gerdesits Ferenc lép színpadra, a Római urat pedig Martin János énekli. Az operát Török Géza dirigálja.

A Zágrábi Magyar Napok programsorozata április 23-tól 29-ig tart. A nyitó operaestet megelőzően szombaton Magyarország világörökségi helyszíneiről nyílik kiállítás a Mimara Múzeumban. Nádas Péter A fotográfia szép története horvátul című könyvét április 26-án mutatják be. Egy nappal később a Horvát Kulturális Klubban a Kertész-tetralógiával ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Majoros Sándor Meghalni Vukovárnál című könyvét április 27-én mutatják be, 28-án pedig a Broadway Filmszínházban lesz Koltai Lajos Sorstalanság című filmjének díszbemutatója. A zárónapon, 29-én a Zágrábi Egyetem Bölcsészkarán rendezett előadással, valamint szerkesztőségi esttel, kiállítással fejeződnek be a programok.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.