Klasszikus

Petrovics Eszter Cziffra Györgyről rendez dokumentumfilmet

2022.02.07. 09:50
Ajánlom
Petrovics Eszter Tele van a két kezem boldogsággal címmel készülő dokumentumfilmjében Cziffra György életének és művészetének bemutatására vállalkozik Balázs János zongoraművész kalauzolásával.

Négy dokumentumfilm és egy ismeretterjesztő film, többek között Cziffra György világhírű magyar zongoraművészről szóló film gyártására szavazott meg támogatást a Nemzeti Filmintézet. Az alkotásokat Czencz József, Fecső Zoltán, Maksay Ágnes, Petrovics Eszter és Szabó Attila rendezi majd.

Cziffra György világhírű magyar zongoraművész születésének 100. évfordulóját hivatalos emlékév keretei között ünnepeltük tavaly, valamint az UNESCO nemzetközi szervezete is felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába.

Petrovics Eszter Tele van a két kezem boldogsággal címmel készülő dokumentumfilmjében Cziffra György életének és művészetének bemutatására vállalkozik Balázs János zongoraművész kalauzolásával.

A zongoraművész pályájának legfőbb földrajzi és szellemi állomásain végig vezető film gyártását 68,4 millió forinttal támogatja az NFI.

A Csángóidő című dokumentumfilm Czencz József rendezésében készül 6,5 millió forint támogatással, és arra keresi a választ, hogy mennyi idejük van még a csángóknak magyarnak maradni. Fecső Zoltán Földhözragadt örökség címmel készülő dokumentumfilmjében az eltűnőfélben lévő székelyföldi hagyományos gazdálkodási-formákat örökíti meg 8,6 millió forint támogatásból.

A rendszerváltást követő évtizedek magyar nemzetpolitikájának egyik legjelentősebb megvalósítása, a Sapientia-Erdélyi Magyar Tudományegyetem 20 éves történetét mutatja be Maksay Ágnes Akkor és most címmel készülő dokumentumfilmje 9,8 millió forint támogatással. Szabó Attila A Szent Anna-tó végnapjai című ismeretterjesztő filmjében a Nemzeti Filmintézet 7 millió forintos támogatásával mutatja be a székelyföldi halbiológusok munkáját, akiknek célja a tó eliszaposodásának megelőzése.

 

Fejléckép: Kresz Albert / fotó: Cziffra Fesztivál

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Klasszikus magazin

Egy ukrán dallam, amit mindenki ismer

A háború kitörése óta az ukrán kultúra is egyre jobban a figyelem középpontjába kerül, ám létezik egy zenemű, amit eddig is világszerte ismertek. Csak épp azt nem tudják, hogy a dallam forrása egy ukrán zeneszerző népdalfeldolgozása.
Klasszikus hír

Orgona mesterkurzust tart Karosi Bálint és Szabó Balázs

Közösségi programokkal, koncertekkel és az orgona rejtelmeivel várja a jelentkezőket július 4. és 9. között a Budapest Orgona Mesterkurzus. Karosi Bálint és Szabó Balázs azok jelentkezését várja, akik mind a középfokú, mind a nehéz orgonarepertoárt jól ismerik.
Klasszikus kritika

Megfontoltan, líraian

A Zongora című sorozat rendezésében Berecz Mihályt követően újabb fiatal zongorista, Palojtay János adott szólóestet a Zeneakadémián, május 4-én. Ha van bennünk kellő türelem és igény az odafigyelésre, különleges élményben lehet részünk koncertjein.
Klasszikus ajánló

Negyedszázados fennállását ünnepli a Kremerata Baltica a Concerto Budapesttel

Három koncerten, rendkívüli és izgalmas összeállítású műsorral ünnepli a 75 éves Gidon Kremert és fiatal zenészekből álló, 25 éves kamaraegyüttesét a Keller András vezette Concerto Budapest a Zeneakadémián. A koncertek műsora múlt és jelen, a Baltikum és Magyarország közt képez hidat.