Klasszikus

Pezsgő fúvósélet Debrecenben

2014.07.15. 10:06
Ajánlom
A nagy szakmai érdeklődés mellett megrendezett nemzetközi konferencia számos hazai és külföldi fúvószenekari karnagy részvételével zajlott.

A huszonnégy előadás és workshop keretében megtartott programban helyet kapott a magyar zeneoktatásról és fúvószenekari kultúráról szóló előadások sora éppúgy, mint a külföldi vendégek beszámolói az egyes országok fúvószenekari életéről, a kortárs zeneszerzésről, a finanszírozási kérdésekről és a zenekari repertoárról.

A fesztivál programja két helyszínen zajlott: a Cívis korzó helyszínén, a Kossuth téren minden esőmentes délutánon felléptek a hazai és a külföldi koncert-fúvószenekarok, s ugyanígy, minden este a patinás, sok nemzetközi versenynek helyet adó Bartók teremben hallhatta-láthatta a közönség a meghívott együttesek hangversenyeit. A résztvevő huszonhét együttesből tizenöt zenekar érkezett Magyarország városaiból, míg tizenkét fúvószenekar a WASBE meghívására vett részt a programban. A koncertsorozat sokak figyelmét ráirányította a fúvószenei kultúra igen magas minőségére. Július 6-án, a Kölcsey Központban megtartott nyitóhangversenyen nagysikerű és magas színvonalú koncertet adott a Magyar Honvédség Központi Zenekara és Tánckara.

A többek között Svájcból, Hollandiából, Németországból, a Cseh Köztársaságból, Észtországból, Romániából érkező zenekarok, fúvós kamaraegyüttesek mellett a magyar fúvósélet rangos képviselőinek hangversenyeiben is gyönyörködhetett a közönség. A Budapest Szaxofon Kvartett, a Zeneművészeti Kar Sonus Ütőhangszeres Együttese, vagy éppen az úgynevezett projektzenekarok (alap-, közép- és felsőfokú tanulmányokat folytató diák együttesek), a győri, szegedi, debreceni zenei felsőoktatás fúvószenekarai ékesen bizonyították, hogy Magyarországnak fontos helye van a világ fúvószenekari életében. Igazi fesztivál hangulat uralta a rendezvény egészét, amely a szervezők gondos munkájának, és természetesen a kiemelkedő zenei-szakmai színvonalnak volt köszönhető.

A gördülékeny program valóban elérte eredeti célját: pezsgő életet varázsolt mind a Kossuth térre, Debrecen főterére, mind a Bartók terembe, mind pedig a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karára, amely helyet adott az Editio Musica kottakiállításának is. A program július 14-én, ugyancsak a Bartók teremben megrendezett lelkesült és sikeres záróhangversennyel ért véget. Bert Aalders, a WASBE holland elnöke elismerését és örömét fejezte ki a sikeres esemény kapcsán, jelezve a világszervezet későbbi, debreceni terveit is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Apukák, korhelyek, Alberich, gonosz vagy borvirágos pasik

Nem is igazi basszus, inkább bariton, mondja magáról. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a legjelentősebb operajátszó helyekre hívják. Pünkösdkor például Salzburgba, de az alábbi beszélgetéshez is Párizsba telefonáltunk. Márciusban A Mester és Margarita premierjén láthatjuk színpadon.
Klasszikus

A 94 éves Kurtág György Mozartot játszik – VIDEÓ

Feleségének, Mártának tett ígéretét teljesíti be azzal, hogy február 19-én előadja Mozart F-dúr szonátáját a BMC-ben.
Zenés színház

Vitray Tamás Händel-operában lép színpadra

Nem mindennapi operabemutatóval készül idei évadára a Szegedi Szabadtéri. Händel vígoperai jellegű művében, az Agrippinában Mester Viktória és Ludovik Kendi mellett Vitray Tamás is színpadra lép.
Klasszikus

Richter, Ojsztrah és Rosztropovics közös Beethoven-felvétele, ami borzalmasan sikerült

Maga Richter is azt mondta rá, nem hajlandó vállalni, de nem volt mit tenni, az EMI klasszikus zenei supergroup-ot álmodott magának.
Klasszikus

Az univerzum titkát tárja fel a Pannon Filharmonikusok

A pécsi zenekar Müpában adott sorozatának negyedik koncertjén Kelemen Barnabás egy finn csemegét játszik, majd csillagközi utazásra csábít Bogányi Tibor vezető karmesterrel március 6-án.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Zaklatási botrány rázza meg a finn Sibelius Akadémiát

Egy finn lap szerint a helsinki zeneművészeti akadémia működéséhez tartozik a szexuális zaklatás és a növendékek megalázása.
Klasszikus videó

A 94 éves Kurtág György Mozartot játszik – VIDEÓ

Feleségének, Mártának tett ígéretét teljesíti be azzal, hogy február 19-én előadja Mozart F-dúr szonátáját a BMC-ben.
Klasszikus portré

Henri Vieuxtemps, a belgák Paganinije

Virtuóz hegedűs, zeneszerző és tanár, igazi romantikus művész. Kétszáz éve született Henri Vieuxtemps, akinek zenéje ma is izgalmas felfedezést jelent.
Klasszikus ajánló

Az univerzum titkát tárja fel a Pannon Filharmonikusok

A pécsi zenekar Müpában adott sorozatának negyedik koncertjén Kelemen Barnabás egy finn csemegét játszik, majd csillagközi utazásra csábít Bogányi Tibor vezető karmesterrel március 6-án.