Klasszikus

Pezsgő fúvósélet Debrecenben

2014.07.15. 10:06
Ajánlom
A nagy szakmai érdeklődés mellett megrendezett nemzetközi konferencia számos hazai és külföldi fúvószenekari karnagy részvételével zajlott.

A huszonnégy előadás és workshop keretében megtartott programban helyet kapott a magyar zeneoktatásról és fúvószenekari kultúráról szóló előadások sora éppúgy, mint a külföldi vendégek beszámolói az egyes országok fúvószenekari életéről, a kortárs zeneszerzésről, a finanszírozási kérdésekről és a zenekari repertoárról.

A fesztivál programja két helyszínen zajlott: a Cívis korzó helyszínén, a Kossuth téren minden esőmentes délutánon felléptek a hazai és a külföldi koncert-fúvószenekarok, s ugyanígy, minden este a patinás, sok nemzetközi versenynek helyet adó Bartók teremben hallhatta-láthatta a közönség a meghívott együttesek hangversenyeit. A résztvevő huszonhét együttesből tizenöt zenekar érkezett Magyarország városaiból, míg tizenkét fúvószenekar a WASBE meghívására vett részt a programban. A koncertsorozat sokak figyelmét ráirányította a fúvószenei kultúra igen magas minőségére. Július 6-án, a Kölcsey Központban megtartott nyitóhangversenyen nagysikerű és magas színvonalú koncertet adott a Magyar Honvédség Központi Zenekara és Tánckara.

A többek között Svájcból, Hollandiából, Németországból, a Cseh Köztársaságból, Észtországból, Romániából érkező zenekarok, fúvós kamaraegyüttesek mellett a magyar fúvósélet rangos képviselőinek hangversenyeiben is gyönyörködhetett a közönség. A Budapest Szaxofon Kvartett, a Zeneművészeti Kar Sonus Ütőhangszeres Együttese, vagy éppen az úgynevezett projektzenekarok (alap-, közép- és felsőfokú tanulmányokat folytató diák együttesek), a győri, szegedi, debreceni zenei felsőoktatás fúvószenekarai ékesen bizonyították, hogy Magyarországnak fontos helye van a világ fúvószenekari életében. Igazi fesztivál hangulat uralta a rendezvény egészét, amely a szervezők gondos munkájának, és természetesen a kiemelkedő zenei-szakmai színvonalnak volt köszönhető.

A gördülékeny program valóban elérte eredeti célját: pezsgő életet varázsolt mind a Kossuth térre, Debrecen főterére, mind a Bartók terembe, mind pedig a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karára, amely helyet adott az Editio Musica kottakiállításának is. A program július 14-én, ugyancsak a Bartók teremben megrendezett lelkesült és sikeres záróhangversennyel ért véget. Bert Aalders, a WASBE holland elnöke elismerését és örömét fejezte ki a sikeres esemény kapcsán, jelezve a világszervezet későbbi, debreceni terveit is.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.
Könyv

Dsida Jenő négysorosára is licitálhatunk a dedikált könyvek online aukcióján

Az Antikvárium.hu számos bibliofil kötetet kínáló árverésén több érdekességet is találunk, többek között Babits Mihály, Juhász Gyula, Szabó Dezső, Molnár C. Pál, Márffy Ödön, Szép Ernő kézjegyével ellátott köteteket. A 223 tételre október 24-ig lehet licitálni.
Színház

Venczel Vera az MMA kitüntetettjei között

Október 18-án átadták a Magyar Művészeti Akadémia tagozati díjait. A kitüntetéseket minden kategóriában két-két főnek ítélik oda, a Színházművészeti tagozat elismerésében Venczel Vera és Dobos Imre részesült.
Színház

5 ígéretes független színházi előadás

Az ősz hagyományosan hemzseg az új bemutatóktól, csak kapkodjuk a fejünket a sokszínű a kínálat láttán, mi viszont most olyan előadásokat ajánlunk, amelyek talán kevesebb figyelmet kapnak a kőszínházak műsorával szemben. Szubjektív válogatásunkban szerepelnek klasszikus művek, izgalmas életutak és kortárs dráma is.
Vizuál

„Hogy mi a humor? Túlélés” – emléktáblát avattak Antal Imre tiszteletére

Az Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, televíziós személyiség emlékét mától tábla őrzi egykori otthona, a Damjanich utca 40. alatti ház falán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Magyar Kincsek-koncertsorozat a nemzeti ünnep alkalmából

Október 23-án egész napos eseménysorozatot szentel a magyar zenének a Concerto Budapest, a Zeneakadémián tartott koncerteken a legnagyobb zeneszerzők művei mellett népzenei darabokat is meghallgathat a közönség.
Klasszikus beszámoló

Az ember nélküli hang és a hang nélküli ember

Vidovszky László korai műveiből tartottak összművészeti estet és ismertető előadást a Zeneakadémia Solti Termében.
Klasszikus ajánló

Lengyel-magyar barátság - Emszt/Koszowski Duó első lemeze

A Folks című albumon lengyel és magyar zeneszerzők művei szólalnak meg az alkotók átiratában, szoprán szaxofonon és zongorán.
Klasszikus hír

Még lehet jelentkezni a Hubay Jenő Hegedűversenyre

Október 22-ig várja a húszévesnél fiatalabb közép-európai hegedűművészek jelentkezését a Fesztivál Akadémia által szervezett Hubay Jenő Hegedűverseny
Klasszikus ajánló

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.