Klasszikus

Pezsgő fúvósélet Debrecenben

2014.07.15. 10:06
Ajánlom
A nagy szakmai érdeklődés mellett megrendezett nemzetközi konferencia számos hazai és külföldi fúvószenekari karnagy részvételével zajlott.

A huszonnégy előadás és workshop keretében megtartott programban helyet kapott a magyar zeneoktatásról és fúvószenekari kultúráról szóló előadások sora éppúgy, mint a külföldi vendégek beszámolói az egyes országok fúvószenekari életéről, a kortárs zeneszerzésről, a finanszírozási kérdésekről és a zenekari repertoárról.

A fesztivál programja két helyszínen zajlott: a Cívis korzó helyszínén, a Kossuth téren minden esőmentes délutánon felléptek a hazai és a külföldi koncert-fúvószenekarok, s ugyanígy, minden este a patinás, sok nemzetközi versenynek helyet adó Bartók teremben hallhatta-láthatta a közönség a meghívott együttesek hangversenyeit. A résztvevő huszonhét együttesből tizenöt zenekar érkezett Magyarország városaiból, míg tizenkét fúvószenekar a WASBE meghívására vett részt a programban. A koncertsorozat sokak figyelmét ráirányította a fúvószenei kultúra igen magas minőségére. Július 6-án, a Kölcsey Központban megtartott nyitóhangversenyen nagysikerű és magas színvonalú koncertet adott a Magyar Honvédség Központi Zenekara és Tánckara.

A többek között Svájcból, Hollandiából, Németországból, a Cseh Köztársaságból, Észtországból, Romániából érkező zenekarok, fúvós kamaraegyüttesek mellett a magyar fúvósélet rangos képviselőinek hangversenyeiben is gyönyörködhetett a közönség. A Budapest Szaxofon Kvartett, a Zeneművészeti Kar Sonus Ütőhangszeres Együttese, vagy éppen az úgynevezett projektzenekarok (alap-, közép- és felsőfokú tanulmányokat folytató diák együttesek), a győri, szegedi, debreceni zenei felsőoktatás fúvószenekarai ékesen bizonyították, hogy Magyarországnak fontos helye van a világ fúvószenekari életében. Igazi fesztivál hangulat uralta a rendezvény egészét, amely a szervezők gondos munkájának, és természetesen a kiemelkedő zenei-szakmai színvonalnak volt köszönhető.

A gördülékeny program valóban elérte eredeti célját: pezsgő életet varázsolt mind a Kossuth térre, Debrecen főterére, mind a Bartók terembe, mind pedig a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karára, amely helyet adott az Editio Musica kottakiállításának is. A program július 14-én, ugyancsak a Bartók teremben megrendezett lelkesült és sikeres záróhangversennyel ért véget. Bert Aalders, a WASBE holland elnöke elismerését és örömét fejezte ki a sikeres esemény kapcsán, jelezve a világszervezet későbbi, debreceni terveit is.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Jürgen Flimm

A neves színházi és operarendezőt, a Salzburgi Ünnepi Játékok és a Berlini Állami Opera egykori vezetőjét február 4-én, életének nyolcvankettedik évében érte a halál.
Jazz/World

Beyoncé megdöntötte Solti György Grammy-rekordját

Az amerikai énekesnő immár harminckét díjjal büszkélkedhet, ezzel neki van a legtöbb Grammyje. A legjobb album díját Harry Styles kapta meg a Los Angeles-i ceremónián.
Vizuál

Dürertől Picassón át Damien Hirstig – A grafika történetének hatszáz évét öleli fel a bécsi Albertina három új kiállítása

Három kiállítását is a grafikának szenteli a bécsi Albertina: a Dürer.Munch.Miró című tárlat már látogatható, februárban nyílik az Andy Warhol bis Damien Hirst című kiállítás, márciusban pedig Picasso műveit mutatják be.
Vizuál

Cristian Mungiu legjobb filmjeit vetítik az Urániában

Február 16-án kerül a mozikba Cristian Mungiu legújabb filmje, az R.M.N. A Cirko Film és a Román Kulturális Intézet retrospektív vetítéssorozattal tiszteleg a román új hullám egyik legkiválóbb rendezője előtt február 9. és 12. között
Vizuál

Hatalom és tehetetlenség témáját boncolgatja új filmjében Prikler Mátyás

Február 1-jén mutatkozott be a Rotterdami Nemzetközi Filmfesztiválon Prikler Mátyás legújabb filmje, a Hatalom. A szlovák-magyar-cseh koprodukcióban készült alkotás főszerepében Hajdu Szabolcs látható.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

44 formációból választották ki a legjobbakat a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyen

A megmérettetés január 30. és február 5. között zajlott a Zeneakadémia Weiner Kuratóriuma támogatásával és a Kamarazene Tanszék szervezésében, a legjobbakat három kategóriában díjazták.
Klasszikus hír

Hallgassa meg ön is a Szent Efrém Férfikar új lemezét!

Az együttes Kings & Queens címmel adta ki tizenhatodik albumát, melynek lemezbemutató koncertjére május 5-én kerül majd sor a Fonóban. A felvétel meghallgatható a nagyobb streamingplatformokon is.
Klasszikus hír

Február 20-ától lehet jelentkezni az idei Bartók Világversenyre

A szervező Zeneakadémia meghirdette a 44 000 euró összdíjazású, ezúttal hegedűsöknek rendezendő megmérettetését, a zsűriben most is elismert magyar és külföldi zenészek ülnek majd.
Klasszikus kritika

Dekonstruált dalok

Két egymás utáni napon, január 20-án és 21-én is olyan koncertre került sor a BMC Könyvtárában, amely a dal műfajának modern-kortárs utóéletével, feldolgozásaival foglalkozott.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kertész Lajos zongoraművész

A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zenetanárképző Intézetének tanárát, Kertész Lajos zongoraművészt, református teológust életének 98. évében érte a halál.