Klasszikus

Pezsgő fúvósélet Debrecenben

2014.07.15. 10:06
Ajánlom
A nagy szakmai érdeklődés mellett megrendezett nemzetközi konferencia számos hazai és külföldi fúvószenekari karnagy részvételével zajlott.

A huszonnégy előadás és workshop keretében megtartott programban helyet kapott a magyar zeneoktatásról és fúvószenekari kultúráról szóló előadások sora éppúgy, mint a külföldi vendégek beszámolói az egyes országok fúvószenekari életéről, a kortárs zeneszerzésről, a finanszírozási kérdésekről és a zenekari repertoárról.

A fesztivál programja két helyszínen zajlott: a Cívis korzó helyszínén, a Kossuth téren minden esőmentes délutánon felléptek a hazai és a külföldi koncert-fúvószenekarok, s ugyanígy, minden este a patinás, sok nemzetközi versenynek helyet adó Bartók teremben hallhatta-láthatta a közönség a meghívott együttesek hangversenyeit. A résztvevő huszonhét együttesből tizenöt zenekar érkezett Magyarország városaiból, míg tizenkét fúvószenekar a WASBE meghívására vett részt a programban. A koncertsorozat sokak figyelmét ráirányította a fúvószenei kultúra igen magas minőségére. Július 6-án, a Kölcsey Központban megtartott nyitóhangversenyen nagysikerű és magas színvonalú koncertet adott a Magyar Honvédség Központi Zenekara és Tánckara.

A többek között Svájcból, Hollandiából, Németországból, a Cseh Köztársaságból, Észtországból, Romániából érkező zenekarok, fúvós kamaraegyüttesek mellett a magyar fúvósélet rangos képviselőinek hangversenyeiben is gyönyörködhetett a közönség. A Budapest Szaxofon Kvartett, a Zeneművészeti Kar Sonus Ütőhangszeres Együttese, vagy éppen az úgynevezett projektzenekarok (alap-, közép- és felsőfokú tanulmányokat folytató diák együttesek), a győri, szegedi, debreceni zenei felsőoktatás fúvószenekarai ékesen bizonyították, hogy Magyarországnak fontos helye van a világ fúvószenekari életében. Igazi fesztivál hangulat uralta a rendezvény egészét, amely a szervezők gondos munkájának, és természetesen a kiemelkedő zenei-szakmai színvonalnak volt köszönhető.

A gördülékeny program valóban elérte eredeti célját: pezsgő életet varázsolt mind a Kossuth térre, Debrecen főterére, mind a Bartók terembe, mind pedig a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karára, amely helyet adott az Editio Musica kottakiállításának is. A program július 14-én, ugyancsak a Bartók teremben megrendezett lelkesült és sikeres záróhangversennyel ért véget. Bert Aalders, a WASBE holland elnöke elismerését és örömét fejezte ki a sikeres esemény kapcsán, jelezve a világszervezet későbbi, debreceni terveit is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.
Klasszikus

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.