Klasszikus

Pezsgő, piknik, Proms

2012.09.15. 06:45
Ajánlom
Szeptember elején zárult a britek legnagyobb, több mint két hónapig tartó komolyzenei fesztiválja, a BBC Proms, melynek zárókoncertjén tudósítónk is ott volt.

Egy angol házaspár piknikkosarat bontott a londoni Royal Albert Hall lépcsőjén és a déli napsütésben pezsgőzni kezdett. Mögöttük több száz fős, kígyózó mini-Bábel, sorszámokat szorongató kimonós japán lányokkal, söröző hollandokkal, brit zászlót lengető német turistákkal. A világ legnagyobb komolyzenei fesztiváljának záróestjére érkeztek és a lépcsőkön éjszakáztak, hogy az utolsó állóhelyek valamelyikét megcsípjék a BBC Proms-on.  

A sorban álló egyik japán lány csillogó szemekkel telefonált a barátnőjének: "Itt vagyunk Londonban. Ez lesz a negyedik gálám... tudod, a Proms, az Proms! És annyira brit!" Hát, ezért jöttem én is, de csak délután álltam be a sorba, mert a lépcsős romantika helyett megnézhettem a főpróbát a Royal Albert Hallban. A bájosan krumpliorrú fiatal skót sztárhegedűs, Nicola Benedetti, aki 2004-ben a BBC ifjú muzsikusa volt, a máltai tenor, Joseph Calleja és a BBC Szimfonikusok készültek az esti showra. A karmester a cseh Jiří Bělohlávek, aki hat év után búcsúzik a zenekartól és Londontól. Calleja éppen elrontotta Ruggero Leoncavallo Mattinatáját, amit Benedettivel közösen adott elő, és bocsánatkérően integetett a próba maroknyi közönsége felé, akik persze nevettek. Show ez, mert aki járt már a Proms utolsó estjén, tudja, hogy Nagy-Britannia ünnepel. Igazából semmi különöset: csak azt, hogy együtt lenni jó, meg hogy a zene mindenkié. Ezért találta ki az alapító karmester Sir Henry Wood a promenádkoncerteket 1895-ben. Akkoriban egy állójegy csak 1 shillingbe került. Az eszme maradt, és ma is csak 5 font egy belépő, szóval ezért a tekergőző sor. Meg a fellépőkért. 

Mert a Proms a világ legjobb zenészeinek találkozóhelye, idén kilencvenkét koncerttel. Mivel a Királynő gyémánt-jubileuma és az Olimpia is erre az évre esett, a Proms most a London 2012 óriásfesztivál része volt, és minden eddiginél többen látták és hallották a hangversenyeket. A brit közszolgálati média, a BBC ennek megfelelően akart Proms-történelmet írni: Daniel Barenboim és a Nyugat-Keleti Diván Zenekar először adta elő mind a kilenc Beethoven-szimfóniát, és először vett részt a promenádkoncerteken egy szezonban mindkét londoni operaház. Itt jártak a Bécsi és a Berlini Filharmonikusok, és a Lipcsei Gewandhaus, vezényelt Sir Simon Rattle és Bernard Haitink. „A fiatalságot, a testi és lelki harmóniát is ünnepeltük ezen a Promson" - mondja Roger Wright, a BBC Proms igazgatója, persze a kerek évfordulókról (Debussy, Delius) és a kortárs angol szerzőkről sem feledkezve meg. Mindezt jazz- és musical gálák, valamint gyermekprogramok kísérték Nagy-Britannia széltében-hosszában.

A Royal Albert Hall szinte minden alkalommal megtelt, a záróestre pedig csaknem ötezer embert vártak. A BBC közvetítő kocsijaiban nagy munka folyt, mert idén először közvetítették az utolsó koncertet 3D-ben országszerte a mozikban, és az egyik csatornán is. Kétszáz fős stáb dolgozott azon, hogy aki nem jutott be az épületbe, az is úgy lássa a Royal Albert Hall-t, mintha a valamelyik páholyban ülne. A kamerapróbán a rendező, a vágó és az asszisztensek 3D-s szemüvegben próbálták megtalálni a legérdekesebb beállításokat. Ebben segítettek azok a kamerák, amelyek a karmester előtt és a zenekar közepén álltak, és száznyolcvan fokban képesek elfordulni. Persze a 3D mellett ott van még a kétdimenziós tévéközvetítés és a rádióadás is... 

Leoncavallo: Mattinata - részlet, km.: Joseph Calleja (ének), Nicola Benedetti (hegedű), BBC Szimfonikus Zenekar, vez.: Jiří Bělohlávek

Két órával a koncert előtt átsétáltunk a Royal Allbert Hall melletti hatalmas Hyde Parkba, ahol szintén megtartották a Proms zárókoncertjét. Az emberek a fűben hevertek, mert ahogy mondták "ki kell pihenni magunkat a bulira". Aznap este fellépett a BBC fúvószenekara, popsztárok, és egy gospelkórus is. A Royal Albert Hall és a Hyde Park mellett országszerte megtartották a Last Night of the Proms-ot: Glasgowban, Belfastban és a wales-i Caerphilly kastély közelében. 

Amikor beesteledett, lassan megtelt a Royal Albert Hall. Roger Wright szerint nemcsak ez a legnagyobb, de ez a legdemokratikusabb klasszikus zenei fesztivál: nincs dress code, ide lehet jönni farmerban és nagyestélyiben is. A hangversenyen Verdi-, Massenet-, Puccini-áriák, Delius- és Dvořák-művek szerepeltek, de elhangzott a Star Wars-komponista John Williams Olimpiai fanfárja is. A közönség lélegzet visszafojtva figyelte Nicola Benedettit, aki Bruch g-moll hegedűversenyét és Sosztakovics Bögöly című románcát játszotta. Fiatalsága, könnyedsége és bája tényleg megkapó volt, Calleja pedig nem hagyta ki a Nessun Dorma áriát és a Granadát sem, hiszen egy valamire való tenor szereti, ha éljenzik. Aztán Calleja előénekelte a Rodgers-Hammerstein páros Sose leszel egyedül (You'll Never Walk alone) című számát - mely szerzemény kezd beépülni a záróest liturgiájába -, majd ötezer ember énekelte és könnyezte végig azt. Ami ezután következik, az igazi fiesta! Csikorgó lufik eregetése, konfetti dobálás, ezernyi kis brit zászló lengetése, az angol olimpikonok felvonulása következett, amelyhez Calleja is csatlakozott bokszoló-felszerelésben. Aztán jön a zenére rugózás és tapsolás, a közös éneklés a Rule, Britanniától az angol himnuszig. 

A koncert után Sir Neville Marriner, az Academy of St. Martin in the Fields legendás alapítója és karmestere azt mondta valakinek az egyik páholyban: "próbálkoztak ezzel máshol is a világon, de attól tartok, ez valami nagyon brit dolog". Igen, az. És ami igazán jó benne, hogy akárhonnan is jött, a Promson bárki brit lehet.

Bruch: g-moll hegedűverseny - részlet, km.: Nicola Benedetti (hegedű), BBC Szimfonikus Zenekar, vez.: Jiří Bělohlávek

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Bemutatták a Természetes fényt a Berlinalén – A sajtóvisszhangokból válogattunk

Kedden, a Berlinale második napján mutatták be Nagy Dénes Természetes fény című nagyjátékfilmjét. A magyar alkotást méltató külföldi kritikákból válogattunk.
Klasszikus

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Plusz

Anthony Hopkins… ááá, ehhez már nem lehet mit hozzátenni!

A hazai sajtón is végigsöpört a 83 éves angol színészlegenda legújabb videója. Nézze meg, hányféleképp találtak rajta fogást az egyes orgánumok. Szubjektív sajtószemle
Vizuál

Klausztrofób kollázs az emberi diszfunkcióról – Fliegauf Bence új filmje a Berlinalén debütált

Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjét a Berlinale harmadik napján láthattuk. Soha nincs könnyű dolga annak a rendezőnek, aki egy sikeres epizódfilm folytatására adja a fejét, ugyanis mindenki az elsőhöz fogja mérni az újat. Nem tettek másként a kritikusok sem. A filmről megjelent véleményekből válogattunk.
Vizuál

Enyedi Ildikó kémthriller sorozattervét díjazták a Berlinalén

A Balaton Brigád című sorozatot kilenc másik tervvel szemben találták a legjobbnak a Berlinale Co-Pro Series nevű rendezvényén – írta meg a hvg.hu.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Klasszikus interjú

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Klasszikus hír

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.
Klasszikus ajánló

Csajkovszkij legnépszerűbb zongoraversenyével lép fel Farkas Gábor

Farkas Gábor zongoraművész közreműködésével ad online hangversenyt a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Nánási Henrik vezényletével csütörtökön a Zeneakadémiáról.
Klasszikus online közvetítés

Feledkezzünk bele a klasszikus zene dallamaiba!

A Filharmónia Magyarország novemberben nyitotta meg virtuális koncerttermét, így a vírushelyzethez alkalmazkodva folytatják missziójukat és népszerűsítik a klasszikus zenét. Az élő közvetítések a Filharmónia közösségi oldalain követhetőek. Márciusban közel húsz koncerten hallhatja a közönség hazánk legkiválóbb zenekarait, művészeit.