Klasszikus

Pezsgő, piknik, Proms

2012.09.15. 06:45
Ajánlom
Szeptember elején zárult a britek legnagyobb, több mint két hónapig tartó komolyzenei fesztiválja, a BBC Proms, melynek zárókoncertjén tudósítónk is ott volt.

Egy angol házaspár piknikkosarat bontott a londoni Royal Albert Hall lépcsőjén és a déli napsütésben pezsgőzni kezdett. Mögöttük több száz fős, kígyózó mini-Bábel, sorszámokat szorongató kimonós japán lányokkal, söröző hollandokkal, brit zászlót lengető német turistákkal. A világ legnagyobb komolyzenei fesztiváljának záróestjére érkeztek és a lépcsőkön éjszakáztak, hogy az utolsó állóhelyek valamelyikét megcsípjék a BBC Proms-on.  

A sorban álló egyik japán lány csillogó szemekkel telefonált a barátnőjének: "Itt vagyunk Londonban. Ez lesz a negyedik gálám... tudod, a Proms, az Proms! És annyira brit!" Hát, ezért jöttem én is, de csak délután álltam be a sorba, mert a lépcsős romantika helyett megnézhettem a főpróbát a Royal Albert Hallban. A bájosan krumpliorrú fiatal skót sztárhegedűs, Nicola Benedetti, aki 2004-ben a BBC ifjú muzsikusa volt, a máltai tenor, Joseph Calleja és a BBC Szimfonikusok készültek az esti showra. A karmester a cseh Jiří Bělohlávek, aki hat év után búcsúzik a zenekartól és Londontól. Calleja éppen elrontotta Ruggero Leoncavallo Mattinatáját, amit Benedettivel közösen adott elő, és bocsánatkérően integetett a próba maroknyi közönsége felé, akik persze nevettek. Show ez, mert aki járt már a Proms utolsó estjén, tudja, hogy Nagy-Britannia ünnepel. Igazából semmi különöset: csak azt, hogy együtt lenni jó, meg hogy a zene mindenkié. Ezért találta ki az alapító karmester Sir Henry Wood a promenádkoncerteket 1895-ben. Akkoriban egy állójegy csak 1 shillingbe került. Az eszme maradt, és ma is csak 5 font egy belépő, szóval ezért a tekergőző sor. Meg a fellépőkért. 

Mert a Proms a világ legjobb zenészeinek találkozóhelye, idén kilencvenkét koncerttel. Mivel a Királynő gyémánt-jubileuma és az Olimpia is erre az évre esett, a Proms most a London 2012 óriásfesztivál része volt, és minden eddiginél többen látták és hallották a hangversenyeket. A brit közszolgálati média, a BBC ennek megfelelően akart Proms-történelmet írni: Daniel Barenboim és a Nyugat-Keleti Diván Zenekar először adta elő mind a kilenc Beethoven-szimfóniát, és először vett részt a promenádkoncerteken egy szezonban mindkét londoni operaház. Itt jártak a Bécsi és a Berlini Filharmonikusok, és a Lipcsei Gewandhaus, vezényelt Sir Simon Rattle és Bernard Haitink. „A fiatalságot, a testi és lelki harmóniát is ünnepeltük ezen a Promson" - mondja Roger Wright, a BBC Proms igazgatója, persze a kerek évfordulókról (Debussy, Delius) és a kortárs angol szerzőkről sem feledkezve meg. Mindezt jazz- és musical gálák, valamint gyermekprogramok kísérték Nagy-Britannia széltében-hosszában.

A Royal Albert Hall szinte minden alkalommal megtelt, a záróestre pedig csaknem ötezer embert vártak. A BBC közvetítő kocsijaiban nagy munka folyt, mert idén először közvetítették az utolsó koncertet 3D-ben országszerte a mozikban, és az egyik csatornán is. Kétszáz fős stáb dolgozott azon, hogy aki nem jutott be az épületbe, az is úgy lássa a Royal Albert Hall-t, mintha a valamelyik páholyban ülne. A kamerapróbán a rendező, a vágó és az asszisztensek 3D-s szemüvegben próbálták megtalálni a legérdekesebb beállításokat. Ebben segítettek azok a kamerák, amelyek a karmester előtt és a zenekar közepén álltak, és száznyolcvan fokban képesek elfordulni. Persze a 3D mellett ott van még a kétdimenziós tévéközvetítés és a rádióadás is... 

Leoncavallo: Mattinata - részlet, km.: Joseph Calleja (ének), Nicola Benedetti (hegedű), BBC Szimfonikus Zenekar, vez.: Jiří Bělohlávek

Két órával a koncert előtt átsétáltunk a Royal Allbert Hall melletti hatalmas Hyde Parkba, ahol szintén megtartották a Proms zárókoncertjét. Az emberek a fűben hevertek, mert ahogy mondták "ki kell pihenni magunkat a bulira". Aznap este fellépett a BBC fúvószenekara, popsztárok, és egy gospelkórus is. A Royal Albert Hall és a Hyde Park mellett országszerte megtartották a Last Night of the Proms-ot: Glasgowban, Belfastban és a wales-i Caerphilly kastély közelében. 

Amikor beesteledett, lassan megtelt a Royal Albert Hall. Roger Wright szerint nemcsak ez a legnagyobb, de ez a legdemokratikusabb klasszikus zenei fesztivál: nincs dress code, ide lehet jönni farmerban és nagyestélyiben is. A hangversenyen Verdi-, Massenet-, Puccini-áriák, Delius- és Dvořák-művek szerepeltek, de elhangzott a Star Wars-komponista John Williams Olimpiai fanfárja is. A közönség lélegzet visszafojtva figyelte Nicola Benedettit, aki Bruch g-moll hegedűversenyét és Sosztakovics Bögöly című románcát játszotta. Fiatalsága, könnyedsége és bája tényleg megkapó volt, Calleja pedig nem hagyta ki a Nessun Dorma áriát és a Granadát sem, hiszen egy valamire való tenor szereti, ha éljenzik. Aztán Calleja előénekelte a Rodgers-Hammerstein páros Sose leszel egyedül (You'll Never Walk alone) című számát - mely szerzemény kezd beépülni a záróest liturgiájába -, majd ötezer ember énekelte és könnyezte végig azt. Ami ezután következik, az igazi fiesta! Csikorgó lufik eregetése, konfetti dobálás, ezernyi kis brit zászló lengetése, az angol olimpikonok felvonulása következett, amelyhez Calleja is csatlakozott bokszoló-felszerelésben. Aztán jön a zenére rugózás és tapsolás, a közös éneklés a Rule, Britanniától az angol himnuszig. 

A koncert után Sir Neville Marriner, az Academy of St. Martin in the Fields legendás alapítója és karmestere azt mondta valakinek az egyik páholyban: "próbálkoztak ezzel máshol is a világon, de attól tartok, ez valami nagyon brit dolog". Igen, az. És ami igazán jó benne, hogy akárhonnan is jött, a Promson bárki brit lehet.

Bruch: g-moll hegedűverseny - részlet, km.: Nicola Benedetti (hegedű), BBC Szimfonikus Zenekar, vez.: Jiří Bělohlávek

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Plusz

Létünk legizgalmasabb momentuma a felfedezés – Interjú Novák Péterrel

Javában tart a Partitúra zenei, művészeti road show új szériájának forgatása. Novák Péterrel rendező tapasztalatairól, forgatásokról, témaválasztásról mesélt, és arról is, hogy lehet-e kultúra nélkül élni.
Plusz

Kicsoda valójában a hölgy a híres „We Can Do It!” poszteren?

Mindenki ismeri az ikonikus posztert, amelyen egy nő feszít, mellette a híres szlogen: „Meg tudjuk csinálni”. De kicsoda a képen látható hölgy?
Színház

Udvaros Dorottya: „Mintha az élet direkt adná nekem ezeket a szerepeket”

Világhírű román rendező, Silviu Purcărete állította színpadra a Nemzeti Színházban Csehov utolsó, összegző főművét, a Meggyeskertet. A román és az orosz színházi iskoláról, Csehovról és a tavaszról is beszélt a női főszerepet alakító Udvaros Dorottya.
Zenés színház

Népdalt énekelve sétál át a macska a hivatalon

Halas Dóra és Nagy Fruzsina már a második közös előadásukat készítették el a Soharóza kórussal. Catwalk-koncertnek nevezik az általuk alkotott műfajt, amelyben elegyednek a kóruskoncert, a színház és a divatbemutató jellegzetességei. Az Ügyben népdalokat dolgoztak fel, bár mint mondták, Kodály és Bartók óta valami nagyon félrecsúszott a népzene társadalmi megítélésében.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A Kodály-módszer hírnöke: Szőnyi Erzsébet 95 éves

A kilencvenöt éves Szőnyi Erzsébet rengeteget tett a Kodály-módszer megőrzéséért, de saját jogán is kiváló zeneszerző. Születésnapján köszöntjük.
Klasszikus virtuózok

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Klasszikus hír

Miniszteri biztos segíti a zeneiskolák hangszercsere-programját

A megalakult a hangszercsere bizottság a Hangszercsere program gördülékenységét biztosítja.
Klasszikus hír

Elhunyt Martin Böttcher, Németország egyik legsikeresebb filmkomponistája

A Winnetou-filmek legendás zeneszerzőjét kilencvenegy éves korában, szombatra virradóra érte a halál a schleswig-holsteini Rendsburgban.
Klasszikus ajánló

Ez a csellóirodalom egyik legszebb versenyműve

Dvořák egyik legszebb művével, a h-moll gordonkaversennyel búcsúzik a Müpa közönségétől a Pannon Filharmonikusok ebben az évadban.