Klasszikus

Pezsgő, piknik, Proms

2012.09.15. 06:45
Ajánlom
Szeptember elején zárult a britek legnagyobb, több mint két hónapig tartó komolyzenei fesztiválja, a BBC Proms, melynek zárókoncertjén tudósítónk is ott volt.

Egy angol házaspár piknikkosarat bontott a londoni Royal Albert Hall lépcsőjén és a déli napsütésben pezsgőzni kezdett. Mögöttük több száz fős, kígyózó mini-Bábel, sorszámokat szorongató kimonós japán lányokkal, söröző hollandokkal, brit zászlót lengető német turistákkal. A világ legnagyobb komolyzenei fesztiváljának záróestjére érkeztek és a lépcsőkön éjszakáztak, hogy az utolsó állóhelyek valamelyikét megcsípjék a BBC Proms-on.  

A sorban álló egyik japán lány csillogó szemekkel telefonált a barátnőjének: "Itt vagyunk Londonban. Ez lesz a negyedik gálám... tudod, a Proms, az Proms! És annyira brit!" Hát, ezért jöttem én is, de csak délután álltam be a sorba, mert a lépcsős romantika helyett megnézhettem a főpróbát a Royal Albert Hallban. A bájosan krumpliorrú fiatal skót sztárhegedűs, Nicola Benedetti, aki 2004-ben a BBC ifjú muzsikusa volt, a máltai tenor, Joseph Calleja és a BBC Szimfonikusok készültek az esti showra. A karmester a cseh Jiří Bělohlávek, aki hat év után búcsúzik a zenekartól és Londontól. Calleja éppen elrontotta Ruggero Leoncavallo Mattinatáját, amit Benedettivel közösen adott elő, és bocsánatkérően integetett a próba maroknyi közönsége felé, akik persze nevettek. Show ez, mert aki járt már a Proms utolsó estjén, tudja, hogy Nagy-Britannia ünnepel. Igazából semmi különöset: csak azt, hogy együtt lenni jó, meg hogy a zene mindenkié. Ezért találta ki az alapító karmester Sir Henry Wood a promenádkoncerteket 1895-ben. Akkoriban egy állójegy csak 1 shillingbe került. Az eszme maradt, és ma is csak 5 font egy belépő, szóval ezért a tekergőző sor. Meg a fellépőkért. 

Mert a Proms a világ legjobb zenészeinek találkozóhelye, idén kilencvenkét koncerttel. Mivel a Királynő gyémánt-jubileuma és az Olimpia is erre az évre esett, a Proms most a London 2012 óriásfesztivál része volt, és minden eddiginél többen látták és hallották a hangversenyeket. A brit közszolgálati média, a BBC ennek megfelelően akart Proms-történelmet írni: Daniel Barenboim és a Nyugat-Keleti Diván Zenekar először adta elő mind a kilenc Beethoven-szimfóniát, és először vett részt a promenádkoncerteken egy szezonban mindkét londoni operaház. Itt jártak a Bécsi és a Berlini Filharmonikusok, és a Lipcsei Gewandhaus, vezényelt Sir Simon Rattle és Bernard Haitink. „A fiatalságot, a testi és lelki harmóniát is ünnepeltük ezen a Promson" - mondja Roger Wright, a BBC Proms igazgatója, persze a kerek évfordulókról (Debussy, Delius) és a kortárs angol szerzőkről sem feledkezve meg. Mindezt jazz- és musical gálák, valamint gyermekprogramok kísérték Nagy-Britannia széltében-hosszában.

A Royal Albert Hall szinte minden alkalommal megtelt, a záróestre pedig csaknem ötezer embert vártak. A BBC közvetítő kocsijaiban nagy munka folyt, mert idén először közvetítették az utolsó koncertet 3D-ben országszerte a mozikban, és az egyik csatornán is. Kétszáz fős stáb dolgozott azon, hogy aki nem jutott be az épületbe, az is úgy lássa a Royal Albert Hall-t, mintha a valamelyik páholyban ülne. A kamerapróbán a rendező, a vágó és az asszisztensek 3D-s szemüvegben próbálták megtalálni a legérdekesebb beállításokat. Ebben segítettek azok a kamerák, amelyek a karmester előtt és a zenekar közepén álltak, és száznyolcvan fokban képesek elfordulni. Persze a 3D mellett ott van még a kétdimenziós tévéközvetítés és a rádióadás is... 

Leoncavallo: Mattinata - részlet, km.: Joseph Calleja (ének), Nicola Benedetti (hegedű), BBC Szimfonikus Zenekar, vez.: Jiří Bělohlávek

Két órával a koncert előtt átsétáltunk a Royal Allbert Hall melletti hatalmas Hyde Parkba, ahol szintén megtartották a Proms zárókoncertjét. Az emberek a fűben hevertek, mert ahogy mondták "ki kell pihenni magunkat a bulira". Aznap este fellépett a BBC fúvószenekara, popsztárok, és egy gospelkórus is. A Royal Albert Hall és a Hyde Park mellett országszerte megtartották a Last Night of the Proms-ot: Glasgowban, Belfastban és a wales-i Caerphilly kastély közelében. 

Amikor beesteledett, lassan megtelt a Royal Albert Hall. Roger Wright szerint nemcsak ez a legnagyobb, de ez a legdemokratikusabb klasszikus zenei fesztivál: nincs dress code, ide lehet jönni farmerban és nagyestélyiben is. A hangversenyen Verdi-, Massenet-, Puccini-áriák, Delius- és Dvořák-művek szerepeltek, de elhangzott a Star Wars-komponista John Williams Olimpiai fanfárja is. A közönség lélegzet visszafojtva figyelte Nicola Benedettit, aki Bruch g-moll hegedűversenyét és Sosztakovics Bögöly című románcát játszotta. Fiatalsága, könnyedsége és bája tényleg megkapó volt, Calleja pedig nem hagyta ki a Nessun Dorma áriát és a Granadát sem, hiszen egy valamire való tenor szereti, ha éljenzik. Aztán Calleja előénekelte a Rodgers-Hammerstein páros Sose leszel egyedül (You'll Never Walk alone) című számát - mely szerzemény kezd beépülni a záróest liturgiájába -, majd ötezer ember énekelte és könnyezte végig azt. Ami ezután következik, az igazi fiesta! Csikorgó lufik eregetése, konfetti dobálás, ezernyi kis brit zászló lengetése, az angol olimpikonok felvonulása következett, amelyhez Calleja is csatlakozott bokszoló-felszerelésben. Aztán jön a zenére rugózás és tapsolás, a közös éneklés a Rule, Britanniától az angol himnuszig. 

A koncert után Sir Neville Marriner, az Academy of St. Martin in the Fields legendás alapítója és karmestere azt mondta valakinek az egyik páholyban: "próbálkoztak ezzel máshol is a világon, de attól tartok, ez valami nagyon brit dolog". Igen, az. És ami igazán jó benne, hogy akárhonnan is jött, a Promson bárki brit lehet.

Bruch: g-moll hegedűverseny - részlet, km.: Nicola Benedetti (hegedű), BBC Szimfonikus Zenekar, vez.: Jiří Bělohlávek

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.