Klasszikus

Pezsgő, piknik, Proms

2012.09.15. 06:45
Ajánlom
Szeptember elején zárult a britek legnagyobb, több mint két hónapig tartó komolyzenei fesztiválja, a BBC Proms, melynek zárókoncertjén tudósítónk is ott volt.

Egy angol házaspár piknikkosarat bontott a londoni Royal Albert Hall lépcsőjén és a déli napsütésben pezsgőzni kezdett. Mögöttük több száz fős, kígyózó mini-Bábel, sorszámokat szorongató kimonós japán lányokkal, söröző hollandokkal, brit zászlót lengető német turistákkal. A világ legnagyobb komolyzenei fesztiváljának záróestjére érkeztek és a lépcsőkön éjszakáztak, hogy az utolsó állóhelyek valamelyikét megcsípjék a BBC Proms-on.  

A sorban álló egyik japán lány csillogó szemekkel telefonált a barátnőjének: "Itt vagyunk Londonban. Ez lesz a negyedik gálám... tudod, a Proms, az Proms! És annyira brit!" Hát, ezért jöttem én is, de csak délután álltam be a sorba, mert a lépcsős romantika helyett megnézhettem a főpróbát a Royal Albert Hallban. A bájosan krumpliorrú fiatal skót sztárhegedűs, Nicola Benedetti, aki 2004-ben a BBC ifjú muzsikusa volt, a máltai tenor, Joseph Calleja és a BBC Szimfonikusok készültek az esti showra. A karmester a cseh Jiří Bělohlávek, aki hat év után búcsúzik a zenekartól és Londontól. Calleja éppen elrontotta Ruggero Leoncavallo Mattinatáját, amit Benedettivel közösen adott elő, és bocsánatkérően integetett a próba maroknyi közönsége felé, akik persze nevettek. Show ez, mert aki járt már a Proms utolsó estjén, tudja, hogy Nagy-Britannia ünnepel. Igazából semmi különöset: csak azt, hogy együtt lenni jó, meg hogy a zene mindenkié. Ezért találta ki az alapító karmester Sir Henry Wood a promenádkoncerteket 1895-ben. Akkoriban egy állójegy csak 1 shillingbe került. Az eszme maradt, és ma is csak 5 font egy belépő, szóval ezért a tekergőző sor. Meg a fellépőkért. 

Mert a Proms a világ legjobb zenészeinek találkozóhelye, idén kilencvenkét koncerttel. Mivel a Királynő gyémánt-jubileuma és az Olimpia is erre az évre esett, a Proms most a London 2012 óriásfesztivál része volt, és minden eddiginél többen látták és hallották a hangversenyeket. A brit közszolgálati média, a BBC ennek megfelelően akart Proms-történelmet írni: Daniel Barenboim és a Nyugat-Keleti Diván Zenekar először adta elő mind a kilenc Beethoven-szimfóniát, és először vett részt a promenádkoncerteken egy szezonban mindkét londoni operaház. Itt jártak a Bécsi és a Berlini Filharmonikusok, és a Lipcsei Gewandhaus, vezényelt Sir Simon Rattle és Bernard Haitink. „A fiatalságot, a testi és lelki harmóniát is ünnepeltük ezen a Promson" - mondja Roger Wright, a BBC Proms igazgatója, persze a kerek évfordulókról (Debussy, Delius) és a kortárs angol szerzőkről sem feledkezve meg. Mindezt jazz- és musical gálák, valamint gyermekprogramok kísérték Nagy-Britannia széltében-hosszában.

A Royal Albert Hall szinte minden alkalommal megtelt, a záróestre pedig csaknem ötezer embert vártak. A BBC közvetítő kocsijaiban nagy munka folyt, mert idén először közvetítették az utolsó koncertet 3D-ben országszerte a mozikban, és az egyik csatornán is. Kétszáz fős stáb dolgozott azon, hogy aki nem jutott be az épületbe, az is úgy lássa a Royal Albert Hall-t, mintha a valamelyik páholyban ülne. A kamerapróbán a rendező, a vágó és az asszisztensek 3D-s szemüvegben próbálták megtalálni a legérdekesebb beállításokat. Ebben segítettek azok a kamerák, amelyek a karmester előtt és a zenekar közepén álltak, és száznyolcvan fokban képesek elfordulni. Persze a 3D mellett ott van még a kétdimenziós tévéközvetítés és a rádióadás is... 

Leoncavallo: Mattinata - részlet, km.: Joseph Calleja (ének), Nicola Benedetti (hegedű), BBC Szimfonikus Zenekar, vez.: Jiří Bělohlávek

Két órával a koncert előtt átsétáltunk a Royal Allbert Hall melletti hatalmas Hyde Parkba, ahol szintén megtartották a Proms zárókoncertjét. Az emberek a fűben hevertek, mert ahogy mondták "ki kell pihenni magunkat a bulira". Aznap este fellépett a BBC fúvószenekara, popsztárok, és egy gospelkórus is. A Royal Albert Hall és a Hyde Park mellett országszerte megtartották a Last Night of the Proms-ot: Glasgowban, Belfastban és a wales-i Caerphilly kastély közelében. 

Amikor beesteledett, lassan megtelt a Royal Albert Hall. Roger Wright szerint nemcsak ez a legnagyobb, de ez a legdemokratikusabb klasszikus zenei fesztivál: nincs dress code, ide lehet jönni farmerban és nagyestélyiben is. A hangversenyen Verdi-, Massenet-, Puccini-áriák, Delius- és Dvořák-művek szerepeltek, de elhangzott a Star Wars-komponista John Williams Olimpiai fanfárja is. A közönség lélegzet visszafojtva figyelte Nicola Benedettit, aki Bruch g-moll hegedűversenyét és Sosztakovics Bögöly című románcát játszotta. Fiatalsága, könnyedsége és bája tényleg megkapó volt, Calleja pedig nem hagyta ki a Nessun Dorma áriát és a Granadát sem, hiszen egy valamire való tenor szereti, ha éljenzik. Aztán Calleja előénekelte a Rodgers-Hammerstein páros Sose leszel egyedül (You'll Never Walk alone) című számát - mely szerzemény kezd beépülni a záróest liturgiájába -, majd ötezer ember énekelte és könnyezte végig azt. Ami ezután következik, az igazi fiesta! Csikorgó lufik eregetése, konfetti dobálás, ezernyi kis brit zászló lengetése, az angol olimpikonok felvonulása következett, amelyhez Calleja is csatlakozott bokszoló-felszerelésben. Aztán jön a zenére rugózás és tapsolás, a közös éneklés a Rule, Britanniától az angol himnuszig. 

A koncert után Sir Neville Marriner, az Academy of St. Martin in the Fields legendás alapítója és karmestere azt mondta valakinek az egyik páholyban: "próbálkoztak ezzel máshol is a világon, de attól tartok, ez valami nagyon brit dolog". Igen, az. És ami igazán jó benne, hogy akárhonnan is jött, a Promson bárki brit lehet.

Bruch: g-moll hegedűverseny - részlet, km.: Nicola Benedetti (hegedű), BBC Szimfonikus Zenekar, vez.: Jiří Bělohlávek

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

A 94 éves Kurtág György Mozartot játszik – VIDEÓ

Feleségének, Mártának tett ígéretét teljesíti be azzal, hogy február 19-én előadja Mozart F-dúr szonátáját a BMC-ben.
Zenés színház

Vitray Tamás Händel-operában lép színpadra

Nem mindennapi operabemutatóval készül idei évadára a Szegedi Szabadtéri. Händel vígoperai jellegű művében, az Agrippinában Mester Viktória és Ludovik Kendi mellett Vitray Tamás is színpadra lép.
Zenés színház

Az operavilág Angelina Jolie-ja az Erkel Színház színpadán

Először lép fel Magyarországon a világhírű grúz szoprán 2020. február 22-én, az Opera ünnepi műsorának sztárvendégeként. Az est programjában, amely több műrészlettel is utal az intézmény aktuális Keresztény Évadának tematikájára, az Opera együttesei és szólistái is közreműködnek.
Klasszikus

Az univerzum titkát tárja fel a Pannon Filharmonikusok

A pécsi zenekar Müpában adott sorozatának negyedik koncertjén Kelemen Barnabás egy finn csemegét játszik, majd csillagközi utazásra csábít Bogányi Tibor vezető karmesterrel március 6-án.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Zaklatási botrány rázza meg a finn Sibelius Akadémiát

Egy finn lap szerint a helsinki zeneművészeti akadémia működéséhez tartozik a szexuális zaklatás és a növendékek megalázása.
Klasszikus videó

A 94 éves Kurtág György Mozartot játszik – VIDEÓ

Feleségének, Mártának tett ígéretét teljesíti be azzal, hogy február 19-én előadja Mozart F-dúr szonátáját a BMC-ben.
Klasszikus portré

Henri Vieuxtemps, a belgák Paganinije

Virtuóz hegedűs, zeneszerző és tanár, igazi romantikus művész. Kétszáz éve született Henri Vieuxtemps, akinek zenéje ma is izgalmas felfedezést jelent.
Klasszikus ajánló

Az univerzum titkát tárja fel a Pannon Filharmonikusok

A pécsi zenekar Müpában adott sorozatának negyedik koncertjén Kelemen Barnabás egy finn csemegét játszik, majd csillagközi utazásra csábít Bogányi Tibor vezető karmesterrel március 6-án.