Klasszikus

Philadelphiában sem könnyű az élet

2009.02.05. 00:00
Ajánlom
Csökkenő szponzorációs bevételek, növekvő kiadások a munkaerőt illetően, és persze a gazdasági válság következményei – mindezek elérték a Philadelphia Zenekart is. A hatás a 2009/2010-es szezonban már jól érzékelhető lesz.

A vendégszólisták és –dirigensek fellépti díja alacsonyabb lesz, és bár összességében nem adnak kevesebb koncertet, némileg módosul az évadterv. Még a zenekar művészeti vezetőjének, Charles Dutoit-nak is áldozatot kell hoznia: Strauss Elektrája és költséges kórusművek helyett új műveket kell keresnie a repertoárra. Az viszont nem a gazdasági helyzet következménye, hogy a "nemzeti zenekar" kivételezett státusza módosul. A Carnegie Hallban mindössze három hangversenyt adnak, az Ondine lemezcéggel véget ér a szerződés, valamint – egyelőre – nem lesz több koncertközvetítés az interneten. Ha még ehhez hozzávesszük, hogy 2009-ben több európai fesztiválmeghívást lemondtak, még akár azokat is megérthetjük, akik attól félnek, elfelejti a közönség a Philadelphia Zenekart.

Jeremy Rothman, az együttes művészetivezető-helyettese azonban nem ennyire pesszimista: "Minden területen csökkentjük a kiadásokat, de a kiváló művészeket és a sokszínű repertoárt továbbra sem fogjuk nélkülözni." A zenekar művészei és igazgatótanácsa szerint a legrosszabb esetben ötmillió dolláros veszteséggel kell számolni az évadban, de a marketingért felelős J. Edward Cambron nyugalomra int: "Nem tudjuk, hogyan alakul az év, ezért korainak tartok mindenféle számszerűsített jóslatot."

A büdzsé egyik legfontosabb eleme a zenészek fizetése, amit 5%-kal, 124.800-ről 131.040 USA dollárra emeltek volna; az igazgatótanács tagjai szerint azonban erről, mint a spórolás egyik lehetséges formájáról, mindenképp tárgyalni kell a muzsikusokkal. Azért, hogy a koncertlátogatók száma ne csökkenjen számottevően, a jegyek ára változatlan marad, sőt a jegyenként ötdolláros kezelési díjat megszüntetik. Az évadra felfüggesztik az Access Concerts sorozatot, ahol a brit származású zeneszerző-hangszerelő-író, Gerard McBurney multimédiás eszközök segítségével vezette be az érdeklődőket egyes művek rejtelmeibe.

A repertoár jövőre némileg konzervatívabb lesz a megszokottnál, de azért szerepelnek rajta Nielsen-, Kancheli-, Danielpor- és Sheng-kompozíciók is. Vendégként fellép a Philadelphia Zenekarral Yuja Wang zongoraművész, valamint Karita Mattila és Angela Brown. Samuel Barber művei közül a közismert Adagio for Strings mellett a ritkábban játszott Night Flight is műsoron lesz a komponista 100. születésnapját ünneplő koncerten. Aaron Copland darabja, az A Lincoln Portrait narrátora pedig a hollywoodi sztár, Alec Baldwin lesz.

És ami biztosan folytatódik: a Philadelphia Zenekar zeneigazgatójának keresése. Ennek érdekében Dutoit mellett Vladimir Jurowski, Yannick Nézet-Séguin, Daniele Gatti, Stéphane Denève, a poszt egyik korábbi tulajdonosa, Christoph Eschenbach, és a dallasiak dirigense, Jaap van Zweden vezényli az együttest. A philadelphiai Simon Rattle-rajongóknak azonban egyelőre még várniuk kell.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.