Klasszikus

Philadelphiában sem könnyű az élet

2009.02.05. 00:00
Ajánlom
Csökkenő szponzorációs bevételek, növekvő kiadások a munkaerőt illetően, és persze a gazdasági válság következményei – mindezek elérték a Philadelphia Zenekart is. A hatás a 2009/2010-es szezonban már jól érzékelhető lesz.

A vendégszólisták és –dirigensek fellépti díja alacsonyabb lesz, és bár összességében nem adnak kevesebb koncertet, némileg módosul az évadterv. Még a zenekar művészeti vezetőjének, Charles Dutoit-nak is áldozatot kell hoznia: Strauss Elektrája és költséges kórusművek helyett új műveket kell keresnie a repertoárra. Az viszont nem a gazdasági helyzet következménye, hogy a "nemzeti zenekar" kivételezett státusza módosul. A Carnegie Hallban mindössze három hangversenyt adnak, az Ondine lemezcéggel véget ér a szerződés, valamint – egyelőre – nem lesz több koncertközvetítés az interneten. Ha még ehhez hozzávesszük, hogy 2009-ben több európai fesztiválmeghívást lemondtak, még akár azokat is megérthetjük, akik attól félnek, elfelejti a közönség a Philadelphia Zenekart.

Jeremy Rothman, az együttes művészetivezető-helyettese azonban nem ennyire pesszimista: "Minden területen csökkentjük a kiadásokat, de a kiváló művészeket és a sokszínű repertoárt továbbra sem fogjuk nélkülözni." A zenekar művészei és igazgatótanácsa szerint a legrosszabb esetben ötmillió dolláros veszteséggel kell számolni az évadban, de a marketingért felelős J. Edward Cambron nyugalomra int: "Nem tudjuk, hogyan alakul az év, ezért korainak tartok mindenféle számszerűsített jóslatot."

A büdzsé egyik legfontosabb eleme a zenészek fizetése, amit 5%-kal, 124.800-ről 131.040 USA dollárra emeltek volna; az igazgatótanács tagjai szerint azonban erről, mint a spórolás egyik lehetséges formájáról, mindenképp tárgyalni kell a muzsikusokkal. Azért, hogy a koncertlátogatók száma ne csökkenjen számottevően, a jegyek ára változatlan marad, sőt a jegyenként ötdolláros kezelési díjat megszüntetik. Az évadra felfüggesztik az Access Concerts sorozatot, ahol a brit származású zeneszerző-hangszerelő-író, Gerard McBurney multimédiás eszközök segítségével vezette be az érdeklődőket egyes művek rejtelmeibe.

A repertoár jövőre némileg konzervatívabb lesz a megszokottnál, de azért szerepelnek rajta Nielsen-, Kancheli-, Danielpor- és Sheng-kompozíciók is. Vendégként fellép a Philadelphia Zenekarral Yuja Wang zongoraművész, valamint Karita Mattila és Angela Brown. Samuel Barber művei közül a közismert Adagio for Strings mellett a ritkábban játszott Night Flight is műsoron lesz a komponista 100. születésnapját ünneplő koncerten. Aaron Copland darabja, az A Lincoln Portrait narrátora pedig a hollywoodi sztár, Alec Baldwin lesz.

És ami biztosan folytatódik: a Philadelphia Zenekar zeneigazgatójának keresése. Ennek érdekében Dutoit mellett Vladimir Jurowski, Yannick Nézet-Séguin, Daniele Gatti, Stéphane Denève, a poszt egyik korábbi tulajdonosa, Christoph Eschenbach, és a dallasiak dirigense, Jaap van Zweden vezényli az együttest. A philadelphiai Simon Rattle-rajongóknak azonban egyelőre még várniuk kell.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Átadták az idei Golden Globe-díjakat

Magyar idő szerint hétfő hajnalban átadták az idei Arany Glóbuszokat. A virtuális gálán magyar filmért is izgulhattunk, hiszen Vanessa Kirbyt jelölték a legjobb színésznő díjára a Mundruczó Kornél filmjében nyújtott alakításáért.
Klasszikus

A Concerto Budapest idén online rendezi meg nagyszabású Mozart-napját

Idén sem maradunk igazi Mozart ünnep nélkül, hiszen március 7-én a Concerto Budapest Keller András művészeti vezetésével, világhírű magyar és külföldi szólistákkal ismét megrendezi, immáron negyedik alkalommal az egyedülálló Mozart-napot.
Jazz/World

Rózsák között ébredt egy szakállas bácsi

És nem is csak rózsákból állt az ágya, hanem mindenféle virágból. Lenyűgöző klip készült Pátkai Rozina új dalához.
Színház

Schiller klasszikusával érkezik a Radnóti Színház új stream-előadása

Új online bemutatóra készül a Radnóti Színház, Friedrich Schiller örök érvényű Don Carlosát Sándor Júlia és Nagy Péter István átiratában ismerheti meg a közönség.
Színház

Egyre több premier marad el, nem kockáztatnak a színházak

A járványhelyzet folyamatos kihívás elé állítja a kulturális intézményeket és produkciós irodákat, nem elég, hogy csak az online térben közvetíthetik előadásaikat, a próbák és a streamelt bemutatók is el-elmaradoznak az egészségügyi kockázat miatt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Klasszikus hír

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.
Klasszikus ajánló

Csajkovszkij legnépszerűbb zongoraversenyével lép fel Farkas Gábor

Farkas Gábor zongoraművész közreműködésével ad online hangversenyt a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Nánási Henrik vezényletével csütörtökön a Zeneakadémiáról.
Klasszikus online közvetítés

Feledkezzünk bele a klasszikus zene dallamaiba!

A Filharmónia Magyarország novemberben nyitotta meg virtuális koncerttermét, így a vírushelyzethez alkalmazkodva folytatják missziójukat és népszerűsítik a klasszikus zenét. Az élő közvetítések a Filharmónia közösségi oldalain követhetőek. Márciusban közel húsz koncerten hallhatja a közönség hazánk legkiválóbb zenekarait, művészeit.
Klasszikus hír

Az Emmi szerint pártpolitikai csatározás a 100 Tagú Cigányzenekar költözési ügye

Kásler Miklós pártpolitikai csatározásnak nevezte, hogy a 100 Tagú Cigányzenekarnak költöznie kell a VII. kerületből, a VII. kerületi vezetés viszont állítja, hogy találtak helyet a zenekarnak.