Klasszikus

Philharmonie de Paris

2014.06.04. 11:04
Ajánlom
Miközben a kultúra világválságáról olvashatunk nap mint nap, miközben zenekarok zárnak be, lépten-nyomon leépítésekről hallunk, szépen szaporodnak a gigantikus hangversenyközpontok. Most pl. Párizsban, a Philharmonie de Paris, mely 2015 januárjában kezdi működését.MAGAZIN

A honlap azonban már él, igaz, nagyobbára ékes francia nyelven, vagyis angolul egyelőre az épületről, az építésről olvashatunk, illetve belehallgathatunk a hangoskönyvbe (soundbook). Anélkül, hogy ünneprontók lennénk, meg kell jegyezni: a Philharmonie de Paris felépítése mintegy húsz évet csúszik az eredeti tervhez képest, de elkészültével a Cité de la Musique központ is teljessé válik. Ez a központ Párizs La Villette nevű (XIX.) kerületében található, sok parkkal körítve. A Philharmonie de Paris a maga 2400 ülőhelyével igazán monumentálisnak mondható, a 170 millió eurós költség azonban így sem egyhamar fog megtérülni.

A 2007-ben kiírt pályázat alapján az épület Jean Nouvel tervei alapján épül, aki Brigitte Métrát is bevonta a tervezésbe, a Berlini Filharmónia nagytermének elrendezését alapul vevő akusztikát pedig a Marshall Day Acoustics és a Nagata Acoustics cégek jegyzik. A Philharmonie rezidens zenekara az Orchestre de Paris lesz, a hatvanas években az idős Charles Munch által alapított zenekar, melynek vezető karmestere Paavo Järvi. A teremben - ahogy megszokhattuk akár a Müpában is - nem csak klasszikus zenei hangversenyek lesznek, sőt: az első (fél) szezont kimondottan az eklektika jegyében harangozzák be. Ebben nagy szerepet kap a kortárs zene: a másik "komoly" rezidens együttes az Ensemble Intercontemporain, a világ talán leghíresebb kortárszenei együttese.

Január 14-én az Orchetre de Paris nyitja a termet, és másnap is őket hallhatjuk, Lang Lang közreműködésével. Érdemes megjegyezni, hogy a jegyárak 10 és 40 euró között mozognak, ami még hazai viszonylatban is igen elfogadhatónak mondható... 16-án a Les Arts Florissants, illetve a "Salle des concerts-Philharmonie 2" nevű teremben párhuzamosan az Ensemble Intercontemporain lép fel. A szezon folyamán a számos családi és gyerekprogram, hétvégi különleges esemény és egyéb közönségcsalogató program - pl. rengeteg ütős koncert - mellett olyanokkal találkozhatunk, mint Anoushka Shankar, a Barenboim vezényelte West-Eastern Divan Zenekara, Janine Jansen, Hélène Grimaud, Gustavo Dudamel és a Simon Bolivar Szimfonikus Zenekar, Maria João Pires, René Jacobs, hogy csak egy pár nevet említsünk, emellett persze itt is szerepet kapnak a jövő csillagai (a Müpából is ismert "Rising Stars"). A drága vendégművészek esetén a jegyárak 110 euróig is felkúsznak, de a 10-20 eurós kategória ezeken a koncerteken sem drágul. A zenei központban kap helyet a zenei múzeum is, melyben széles állandó és izgalmas időszaki kiállítások nyújtanak másfajta élményt a zene megismeréséhez. Nem túlzás azt állítani, hogy hét hónap múlva nemcsak Párizs, de az egész világ gazdagabb lesz egy jelentős zenei helyszínnel.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Venczel Vera az MMA kitüntetettjei között

Október 18-án átadták a Magyar Művészeti Akadémia tagozati díjait. A kitüntetéseket minden kategóriában két-két főnek ítélik oda, a Színházművészeti tagozat elismerésében Venczel Vera és Dobos Imre részesült.
Színház

„Na, Kisdajka, gyerünk!” – kiállítás nyílt Dajka Margit életéből

A Kisdajka. Dajka Margit (1907-1986) pályaképe című tárlaton a színésznő gazdag, fordulatos és országokon átívelő életútja elevenedik meg fotókon, videókon, nyilatkozatokon és önvallomásokon keresztül.
Zenés színház

„Körül szeretnék nézni a világban” – Interjú Fürjes Anna Csengével

Egyetlen magyarként került a IV. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny döntőjébe Fürjes Anna Csenge, aki fiatal kora ellenére több kisebb-nagyobb szerepet énekelt már a Magyar Állami Operaház produkcióiban is. A mindössze huszonöt éves mezzoszopránnal beszélgettünk.
Zenés színház

A művészet lázadása

Hargitai Iván legújabb rendezésével egy örök érvényű történethez nyúl, fiatalok útkeresésén, sikerein és bukásain keresztül beszél az életről. A székesfehérvári Vörösmarty Színház Fame-előadása eltávolodik a hagyományos színházi keretektől, már-már cirkuszi poronddá változtatva a teret.
Zenés színház

Isten, haza, család – és ami mögötte van

Alföldi Róbert legújabb rendezésében a kortárs néptánc formanyelvét arra használja, hogy tükröt tartson a valóságunknak, miközben vizsgálat tárgyává teszi a népikultúra egykori berendezkedését, hagyományaink visszásságait.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.
Klasszikus magazin

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Klasszikus interjú

„Olyan ez, mint új partnerrel táncolni” – interjú Vadim Gluzmannal

A világszerte ismert hegedűművész a Liszt Ferenc Kamarazenekar meghívására jött hozzánk, és október 25-én a Zeneakadémia színpadán a koncertmesteri széket is elfoglalja. Csupán rövid időre, mert az est második felében már kettősversenyt játszik Várdai Istvánnal. Az első próba után beszélgettünk vele.
Klasszikus hír

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bernard Haitink

A világhírű holland karmestert kilencvenkét évesen érte a halál londoni otthonában, október 21-én – tudatta ügynöksége, az Askonas Holt.