Klasszikus

Philharmonie de Paris

2014.06.04. 11:04
Ajánlom
Miközben a kultúra világválságáról olvashatunk nap mint nap, miközben zenekarok zárnak be, lépten-nyomon leépítésekről hallunk, szépen szaporodnak a gigantikus hangversenyközpontok. Most pl. Párizsban, a Philharmonie de Paris, mely 2015 januárjában kezdi működését.MAGAZIN

A honlap azonban már él, igaz, nagyobbára ékes francia nyelven, vagyis angolul egyelőre az épületről, az építésről olvashatunk, illetve belehallgathatunk a hangoskönyvbe (soundbook). Anélkül, hogy ünneprontók lennénk, meg kell jegyezni: a Philharmonie de Paris felépítése mintegy húsz évet csúszik az eredeti tervhez képest, de elkészültével a Cité de la Musique központ is teljessé válik. Ez a központ Párizs La Villette nevű (XIX.) kerületében található, sok parkkal körítve. A Philharmonie de Paris a maga 2400 ülőhelyével igazán monumentálisnak mondható, a 170 millió eurós költség azonban így sem egyhamar fog megtérülni.

A 2007-ben kiírt pályázat alapján az épület Jean Nouvel tervei alapján épül, aki Brigitte Métrát is bevonta a tervezésbe, a Berlini Filharmónia nagytermének elrendezését alapul vevő akusztikát pedig a Marshall Day Acoustics és a Nagata Acoustics cégek jegyzik. A Philharmonie rezidens zenekara az Orchestre de Paris lesz, a hatvanas években az idős Charles Munch által alapított zenekar, melynek vezető karmestere Paavo Järvi. A teremben - ahogy megszokhattuk akár a Müpában is - nem csak klasszikus zenei hangversenyek lesznek, sőt: az első (fél) szezont kimondottan az eklektika jegyében harangozzák be. Ebben nagy szerepet kap a kortárs zene: a másik "komoly" rezidens együttes az Ensemble Intercontemporain, a világ talán leghíresebb kortárszenei együttese.

Január 14-én az Orchetre de Paris nyitja a termet, és másnap is őket hallhatjuk, Lang Lang közreműködésével. Érdemes megjegyezni, hogy a jegyárak 10 és 40 euró között mozognak, ami még hazai viszonylatban is igen elfogadhatónak mondható... 16-án a Les Arts Florissants, illetve a "Salle des concerts-Philharmonie 2" nevű teremben párhuzamosan az Ensemble Intercontemporain lép fel. A szezon folyamán a számos családi és gyerekprogram, hétvégi különleges esemény és egyéb közönségcsalogató program - pl. rengeteg ütős koncert - mellett olyanokkal találkozhatunk, mint Anoushka Shankar, a Barenboim vezényelte West-Eastern Divan Zenekara, Janine Jansen, Hélène Grimaud, Gustavo Dudamel és a Simon Bolivar Szimfonikus Zenekar, Maria João Pires, René Jacobs, hogy csak egy pár nevet említsünk, emellett persze itt is szerepet kapnak a jövő csillagai (a Müpából is ismert "Rising Stars"). A drága vendégművészek esetén a jegyárak 110 euróig is felkúsznak, de a 10-20 eurós kategória ezeken a koncerteken sem drágul. A zenei központban kap helyet a zenei múzeum is, melyben széles állandó és izgalmas időszaki kiállítások nyújtanak másfajta élményt a zene megismeréséhez. Nem túlzás azt állítani, hogy hét hónap múlva nemcsak Párizs, de az egész világ gazdagabb lesz egy jelentős zenei helyszínnel.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Itt a bejelentés, amitől minden Mozart-rajongó kibukik

A koronavírus járvány okozta gazdasági nehézségek nem kímélték Ausztria egyik ismert cégét, a Salzburg Schokoladét sem, amely többek között a Mozart-golyókat is gyártja. A grödigi székhelyű vállalat hétfőn jelentett fizetésképtelenséget – írta meg a Napi.hu.
Vizuál

Rekordáron kelhet el Csontváry Titokzatos sziget című festménye

A magyar aukciók történetének legmagasabb kikiáltási áráról, 160 millió forintról indul december 19-én a Virág Judit Galéria karácsonyi árverésén Csontváry Kosztka Tivadar alkotása.
Színház

Hogy lehet jól szeretni? – beszélgetés Járó Zsuzsával

Szakonyi Károly a hetvenes években írt, A hatodik napon című drámáját az író kilencvenedik születésnapja tiszteletére mutatta be a Rózsavölgyi Szalon. Az anya halála után magára maradt apa születésnapjára gyűlik össze ritkán látott családja. A Terézt alakító Járó Zsuzsával beszélgettünk próbafolyamatról, az előadásról, szerepekről és kiállásokról.
Színház

Hamletként áll színpadra Vecsei H. Miklós

December 3-án mutatja be a Kolozsvári Állami Magyar Színház Shakespeare egyik legnépszerűbb királydrámáját, a Hamletet, melynek címszerepében Vecsei H. Miklós látható.
Színház

Egy hónapra beköltözött a nagymamájához, előadást készített róla – interjú Göndör Lászlóval

Beköltözött a nagymamájához, aki 97 éves. Az unoka 35, és rendszeresen álmodott azzal, hogy lekési kettejük találkozását. Göndör László azt mondja, ritkán elégedett valamivel, de ezzel igen: a Nagymamával álmodtam című, STAFÉTA-pályázatos előadás december 5-én, 6-án, 8-án és a jövő évben is látható a Trafóban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Decemberi kanapékoncertek a Bécsi Filharmonikusokkal

A koronavírus miatti lezárás következtében a Bécsi Filharmonikusok idén télen sem tud közönség előtt játszani, ezért az emberek otthonába viszi el a muzsikát.
Klasszikus interjú

„A zene az egészséges mentális lét kulcsa” – beszélgetés Hollerung Gáborral

Hollerung Gábor Liszt Ferenc-díjas, Érdemes Művész karmesterrel, a Budafoki Dohnányi Zenekar ügyvezető zeneigazgatójával beszélgettünk zenei pályájának alakulásáról, a zenekar sikereiről, valamint a fiatal generáció zenei neveléséről.
Klasszikus ajánló

Martha Argerich és Misa Majszkij a Zeneakadémián ad koncertet

A Cziffra György-emlékév egyik záróeseményeként Martha Argerich zongoraművész és Misa Majszkij csellóművész ad kamaraestet január 22-én a Zeneakadémián.
Klasszikus videó

Közösen megélt pillanatok a Müpa karácsonyi kisfilmjében – VIDEÓ

Idén is ünnepi videóval kedveskedik nézőinek a Müpa, ezzel mondva köszönetet a közönségnek a figyelemért és szeretetért. A kisfilmből kiderül, mennyire fontosak a meghitt pillanatok és közösen megélt élmények.
Klasszikus hír

Itt a bejelentés, amitől minden Mozart-rajongó kibukik

A koronavírus járvány okozta gazdasági nehézségek nem kímélték Ausztria egyik ismert cégét, a Salzburg Schokoladét sem, amely többek között a Mozart-golyókat is gyártja. A grödigi székhelyű vállalat hétfőn jelentett fizetésképtelenséget – írta meg a Napi.hu.