Klasszikus

Philharmonie de Paris

2014.06.04. 11:04
Ajánlom
Miközben a kultúra világválságáról olvashatunk nap mint nap, miközben zenekarok zárnak be, lépten-nyomon leépítésekről hallunk, szépen szaporodnak a gigantikus hangversenyközpontok. Most pl. Párizsban, a Philharmonie de Paris, mely 2015 januárjában kezdi működését.MAGAZIN

A honlap azonban már él, igaz, nagyobbára ékes francia nyelven, vagyis angolul egyelőre az épületről, az építésről olvashatunk, illetve belehallgathatunk a hangoskönyvbe (soundbook). Anélkül, hogy ünneprontók lennénk, meg kell jegyezni: a Philharmonie de Paris felépítése mintegy húsz évet csúszik az eredeti tervhez képest, de elkészültével a Cité de la Musique központ is teljessé válik. Ez a központ Párizs La Villette nevű (XIX.) kerületében található, sok parkkal körítve. A Philharmonie de Paris a maga 2400 ülőhelyével igazán monumentálisnak mondható, a 170 millió eurós költség azonban így sem egyhamar fog megtérülni.

A 2007-ben kiírt pályázat alapján az épület Jean Nouvel tervei alapján épül, aki Brigitte Métrát is bevonta a tervezésbe, a Berlini Filharmónia nagytermének elrendezését alapul vevő akusztikát pedig a Marshall Day Acoustics és a Nagata Acoustics cégek jegyzik. A Philharmonie rezidens zenekara az Orchestre de Paris lesz, a hatvanas években az idős Charles Munch által alapított zenekar, melynek vezető karmestere Paavo Järvi. A teremben - ahogy megszokhattuk akár a Müpában is - nem csak klasszikus zenei hangversenyek lesznek, sőt: az első (fél) szezont kimondottan az eklektika jegyében harangozzák be. Ebben nagy szerepet kap a kortárs zene: a másik "komoly" rezidens együttes az Ensemble Intercontemporain, a világ talán leghíresebb kortárszenei együttese.

Január 14-én az Orchetre de Paris nyitja a termet, és másnap is őket hallhatjuk, Lang Lang közreműködésével. Érdemes megjegyezni, hogy a jegyárak 10 és 40 euró között mozognak, ami még hazai viszonylatban is igen elfogadhatónak mondható... 16-án a Les Arts Florissants, illetve a "Salle des concerts-Philharmonie 2" nevű teremben párhuzamosan az Ensemble Intercontemporain lép fel. A szezon folyamán a számos családi és gyerekprogram, hétvégi különleges esemény és egyéb közönségcsalogató program - pl. rengeteg ütős koncert - mellett olyanokkal találkozhatunk, mint Anoushka Shankar, a Barenboim vezényelte West-Eastern Divan Zenekara, Janine Jansen, Hélène Grimaud, Gustavo Dudamel és a Simon Bolivar Szimfonikus Zenekar, Maria João Pires, René Jacobs, hogy csak egy pár nevet említsünk, emellett persze itt is szerepet kapnak a jövő csillagai (a Müpából is ismert "Rising Stars"). A drága vendégművészek esetén a jegyárak 110 euróig is felkúsznak, de a 10-20 eurós kategória ezeken a koncerteken sem drágul. A zenei központban kap helyet a zenei múzeum is, melyben széles állandó és izgalmas időszaki kiállítások nyújtanak másfajta élményt a zene megismeréséhez. Nem túlzás azt állítani, hogy hét hónap múlva nemcsak Párizs, de az egész világ gazdagabb lesz egy jelentős zenei helyszínnel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.