Klasszikus

Philippe de Vitry

2005.06.06. 00:00
Ajánlom
A francia zeneszerző, teoretikus, költő és püspök 1291-ben született Champagne-ban. Kezdetben IV. "Szép" Károly lelkésze és jegyzője volt, a királyi udvarral való kitűnő kapcsolatainak köszönhetően pedig egyházi tisztségekben is részesült. 1340-től a parlamentben szolgált, 1342-45-ben a királyi maitrise tagja volt. 1351-től Meaux püspökévé nevezték ki, de gyakran tartózkodott Párizsban. 1361-ben halt meg ez utóbbi két város valamelyikében.

A zeneteoretikusok között mint „flos et gemma cantorum” (=muzsikusok dísze, drágaköve) tisztelték. Barátai közé tartozott korának másik jelentős zeneteoretikusa, Johannes de Muris és Francesco Petrarca költő is. A Vitry nevén megjelent négy traktátus közül bizonyíthatóan csak a huszonnégy fejezetből álló Ars Nova utolsó tíz fejezete származik tőle. Döntő szerepet játszott a régi stílust (ars antiqua) felváltó, főleg notációs újítások kifejlesztésében (a modális notációt a menzurális notáció követte). Tizennégy motettát tulajdonítanak neki, a többi műve elveszett. Motettáinak szövegét ő maga írta, valamint verses költemények is maradtak fenn tőle. Az Ars nova első fennmaradt dokumentumában, a Roman de fauvelben (1316) négy betétdala található meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.