Klasszikus

Piazzola, Verdi, Klimt

2004.03.19. 00:00
Ajánlom
A holland Lokale Festiviteiten internetes oldal Európa ötven legjobb kulturális fesztiválja közé beválogatta a Budapesti Tavaszi Fesztivált, amely ma este fél nyolckor kezdődik a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar koncertjével. Az április 4-ig tartó programsorozat összköltségvetése körülbelül 800 millió forint – tudtuk meg Zimányi Zsófia fesztiváligazgatótól. A büdzsé durván felét a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, valamint a fővárosi önkormányzat adta össze. A többi a szervező Fesztiválközpont Kht. saját bevétele.

Az idei eseményen huszonkét zenekari hangverseny lesz, harmincnégy kamaraest, tizenkét templomi koncert, hét opera-, valamint tizenegy táncelőadás. Nyolc zenei és táncprodukció foglalkozik Piazzola műveivel, hét népzenei-néptánc program, tizenegy színházi előadás, négy dzsesszkoncert várható. Szabadtéren tizenhat eseményre hívják az érdeklődőket. Lesznek ingyenes rendezvények: tizennégy a Rádió márványtermében és kettő egy-egy templomban. Összesen harmincnyolc külföldi együttes lép fel, és hatvanöt a külföldi résztvevők száma. Ötvenhét magyar csapat és százharminckét hazai fellépő szerepel.

A fesztivál idei szlogenje: Üdvözlünk, Európa. Az Európai Unióba hazánkkal együtt belépő országok is bemutatkozhatnak. Például a Ciprusból érkező Cyprien Katsaris zongoraestje április 4-én lesz, Csehországot és Szlovákiát képviseli az a március 27-i produkció, ahol Janácek Glagolita miséjét lehet meghallgatni. A lengyelek a Tomaszewski Pantomimszínházzal ugyanezen a napon szerepelnek, és az uniót reprezentálja április 4-én a Gustav Mahler Jugendorchester. E koncert érdekessége, hogy a karmesteri pulpituson Claudio Abbado áll. Ha már világhírességekről beszélünk, említsük meg Helmuth Rillinget, aki az Internationale Bachakademie Stuttgarttal érkezik Pestre. Unikum az a kiállítás, amelyet Klimt, Schiele, Kokoschka és a dualizmus művészete – Bécs és Budapest a historizmus és az avantgárd között címmel a Budapesti Történeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és az Országos Széchényi Könyvtár rendez.

A magyarok közül Schiff Andrást és Eötvös Pétert emeljük ki. Schiff a Fesztiválzenekarral játszik április 2–3-án, ez utóbbi napon Eötvös hatvanadik születésnapjára újra bemutatják operáját, Az álmok hídján mentem át címűt.

A budapesti eseményekhez több vidéki helyszín is csatlakozik: Békés megye, Debrecen, Eger, Gödöllő, Győr, Kaposvár, Kecskemét, Pécs, Sopron, Szentendre, Szombathely, Szolnok és Vác. Zimányi Zsófia azt is elmondta: a vidéki programokat anyagilag támogatják, valamint néhány produkció, például a spanyol és a litván táncszínház nemcsak a fővárosban szerepel. Sőt a Vendégünk egy város sorozatban az idén Eger városa mutatkozik be Budapesten.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.
Klasszikus hír

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.