Klasszikus

Piazzola, Verdi, Klimt

2004.03.19. 00:00
Ajánlom
A holland Lokale Festiviteiten internetes oldal Európa ötven legjobb kulturális fesztiválja közé beválogatta a Budapesti Tavaszi Fesztivált, amely ma este fél nyolckor kezdődik a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar koncertjével. Az április 4-ig tartó programsorozat összköltségvetése körülbelül 800 millió forint – tudtuk meg Zimányi Zsófia fesztiváligazgatótól. A büdzsé durván felét a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, valamint a fővárosi önkormányzat adta össze. A többi a szervező Fesztiválközpont Kht. saját bevétele.

Az idei eseményen huszonkét zenekari hangverseny lesz, harmincnégy kamaraest, tizenkét templomi koncert, hét opera-, valamint tizenegy táncelőadás. Nyolc zenei és táncprodukció foglalkozik Piazzola műveivel, hét népzenei-néptánc program, tizenegy színházi előadás, négy dzsesszkoncert várható. Szabadtéren tizenhat eseményre hívják az érdeklődőket. Lesznek ingyenes rendezvények: tizennégy a Rádió márványtermében és kettő egy-egy templomban. Összesen harmincnyolc külföldi együttes lép fel, és hatvanöt a külföldi résztvevők száma. Ötvenhét magyar csapat és százharminckét hazai fellépő szerepel.

A fesztivál idei szlogenje: Üdvözlünk, Európa. Az Európai Unióba hazánkkal együtt belépő országok is bemutatkozhatnak. Például a Ciprusból érkező Cyprien Katsaris zongoraestje április 4-én lesz, Csehországot és Szlovákiát képviseli az a március 27-i produkció, ahol Janácek Glagolita miséjét lehet meghallgatni. A lengyelek a Tomaszewski Pantomimszínházzal ugyanezen a napon szerepelnek, és az uniót reprezentálja április 4-én a Gustav Mahler Jugendorchester. E koncert érdekessége, hogy a karmesteri pulpituson Claudio Abbado áll. Ha már világhírességekről beszélünk, említsük meg Helmuth Rillinget, aki az Internationale Bachakademie Stuttgarttal érkezik Pestre. Unikum az a kiállítás, amelyet Klimt, Schiele, Kokoschka és a dualizmus művészete – Bécs és Budapest a historizmus és az avantgárd között címmel a Budapesti Történeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és az Országos Széchényi Könyvtár rendez.

A magyarok közül Schiff Andrást és Eötvös Pétert emeljük ki. Schiff a Fesztiválzenekarral játszik április 2–3-án, ez utóbbi napon Eötvös hatvanadik születésnapjára újra bemutatják operáját, Az álmok hídján mentem át címűt.

A budapesti eseményekhez több vidéki helyszín is csatlakozik: Békés megye, Debrecen, Eger, Gödöllő, Győr, Kaposvár, Kecskemét, Pécs, Sopron, Szentendre, Szombathely, Szolnok és Vác. Zimányi Zsófia azt is elmondta: a vidéki programokat anyagilag támogatják, valamint néhány produkció, például a spanyol és a litván táncszínház nemcsak a fővárosban szerepel. Sőt a Vendégünk egy város sorozatban az idén Eger városa mutatkozik be Budapesten.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

„Akik pörgetik a kultúrát” – Itt a Kult50 idei névsora!

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Ezúttal is tíz kategóriában választottuk ki az alkotókat és alkotócsoportokat védnökeink segítségével.
Könyv

„Az utolsó mondattal kezdd!” – Könyv jelent meg Kulka János édesapjáról

Azt mondják, a kés Paganinije volt. Mert bebizonyította, hogy gyógyítást is lehet művészi szinten űzni. Ő volt Kulka Frigyes mellkassebész, tüdőgyógyász professzor, aki a mai napig etalon az orvostársadalomban. A hétköznapi embernek inkább a Kulka név üti meg a fülét, ami nem véletlen: a legendás gyógyító Kossuth-díjas színművészünk, Kulka János édesapja volt.
Zenés színház

Koronavírussal került kórházba Anna Nyetrebko

Az orosz szopránnak a koronavírussal összefüggő tüdőgyulladása van, ezért orvosi felügyeletre szorul.
Könyv

11 különleges könyv az Ünnepi Könyvhétről

Az idén nagyon hányatott sorsúra sikeredett könyvhetet végül részben online tartják meg, de ez nem jelenti azt, hogy a könyves újdonságokból ne lehetne csemegézni!
Klasszikus

Kilép az ország határain a Virtuózok novemberben induló új évada

A nemzetközivé bővülő klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada november 27-től látható a Duna Televízióban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Minden, ami valóban személyessé válik bennünk, az inspiráció"

Ávéd János 12 évvel ezelőtt csatlakozott a Modern Art Orchestrához Fekete-Kovács Kornél felkérésére, azóta tenorszaxofonistaként, zeneszerzőként és hangszerelőként erősíti a zenekart. 2011-ben megalakította az Ávéd János Balance formációt, melynek célja, hogy új zenei lehetőségeket fedezzenek fel és spontán felmerülő dallami elemeket használjanak. A művésszel Kodály hagyatékának gondozásáról, új, saját lemezéről és inspirációs forrásokról beszélgettünk.
Klasszikus magazin

Amerikában éppen arról megy a vita, hogy rasszista-e a klasszikus zene

De óvatosan ítéljünk a kérdésben, mert nem minden „libsi” mondja, hogy rasszista, és senki nem lesz híve a fehér felsőbbrendűségnek attól, mert szereti Beethovent vagy Wagnert.
Klasszikus hír

Kilép az ország határain a Virtuózok novemberben induló új évada

A nemzetközivé bővülő klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada november 27-től látható a Duna Televízióban.
Klasszikus interjú

Bretz Gábor: Nem lehet megunni a Kékszakállút

Szeptember 26-án Bartók Béla műveiből ad koncertet a Concerto Budapest. A műsorban egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára is elhangzik. Vörös Szilvia énekli Juditot, a várurat pedig Bretz Gábor. A basszusénekest telefonon értük el, hogy az operáról kérdezzük.
Klasszikus ajánló

Komolyzenei piknikkel búcsúztatja a nyarat a MÁV Szimfonikus Zenekar

Szeptember 17-én 18:30-kor ismét részt vehetünk a Music ül a fűben komolyzenei pikniken, mely a Millenáris Park és a MÁV Szimfonikus Zenekar közös rendezésében valósul meg.