Klasszikus

Piazzola, Verdi, Klimt

2004.03.19. 00:00
Ajánlom
A holland Lokale Festiviteiten internetes oldal Európa ötven legjobb kulturális fesztiválja közé beválogatta a Budapesti Tavaszi Fesztivált, amely ma este fél nyolckor kezdődik a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar koncertjével. Az április 4-ig tartó programsorozat összköltségvetése körülbelül 800 millió forint – tudtuk meg Zimányi Zsófia fesztiváligazgatótól. A büdzsé durván felét a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, valamint a fővárosi önkormányzat adta össze. A többi a szervező Fesztiválközpont Kht. saját bevétele.

Az idei eseményen huszonkét zenekari hangverseny lesz, harmincnégy kamaraest, tizenkét templomi koncert, hét opera-, valamint tizenegy táncelőadás. Nyolc zenei és táncprodukció foglalkozik Piazzola műveivel, hét népzenei-néptánc program, tizenegy színházi előadás, négy dzsesszkoncert várható. Szabadtéren tizenhat eseményre hívják az érdeklődőket. Lesznek ingyenes rendezvények: tizennégy a Rádió márványtermében és kettő egy-egy templomban. Összesen harmincnyolc külföldi együttes lép fel, és hatvanöt a külföldi résztvevők száma. Ötvenhét magyar csapat és százharminckét hazai fellépő szerepel.

A fesztivál idei szlogenje: Üdvözlünk, Európa. Az Európai Unióba hazánkkal együtt belépő országok is bemutatkozhatnak. Például a Ciprusból érkező Cyprien Katsaris zongoraestje április 4-én lesz, Csehországot és Szlovákiát képviseli az a március 27-i produkció, ahol Janácek Glagolita miséjét lehet meghallgatni. A lengyelek a Tomaszewski Pantomimszínházzal ugyanezen a napon szerepelnek, és az uniót reprezentálja április 4-én a Gustav Mahler Jugendorchester. E koncert érdekessége, hogy a karmesteri pulpituson Claudio Abbado áll. Ha már világhírességekről beszélünk, említsük meg Helmuth Rillinget, aki az Internationale Bachakademie Stuttgarttal érkezik Pestre. Unikum az a kiállítás, amelyet Klimt, Schiele, Kokoschka és a dualizmus művészete – Bécs és Budapest a historizmus és az avantgárd között címmel a Budapesti Történeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és az Országos Széchényi Könyvtár rendez.

A magyarok közül Schiff Andrást és Eötvös Pétert emeljük ki. Schiff a Fesztiválzenekarral játszik április 2–3-án, ez utóbbi napon Eötvös hatvanadik születésnapjára újra bemutatják operáját, Az álmok hídján mentem át címűt.

A budapesti eseményekhez több vidéki helyszín is csatlakozik: Békés megye, Debrecen, Eger, Gödöllő, Győr, Kaposvár, Kecskemét, Pécs, Sopron, Szentendre, Szombathely, Szolnok és Vác. Zimányi Zsófia azt is elmondta: a vidéki programokat anyagilag támogatják, valamint néhány produkció, például a spanyol és a litván táncszínház nemcsak a fővárosban szerepel. Sőt a Vendégünk egy város sorozatban az idén Eger városa mutatkozik be Budapesten.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Petíció indult és tüntetést szerveznek a kulturális élet totális átszervezése ellen

Teljesen ellehetetlenítené a függetlenek működését, de a kőszínházak műsorpolitikáját is felülről irányítaná a kormány egy új törvényjavaslat szerint. Ennek megakadályozására szerveznek december 9-én tüntetést a fővárosi kőszínházak – emellett petíció is indult a törvényjavaslat elfogadása ellen. FRISSÍTVE
Színház

„Kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek” – színházi emberek tiltakoznak

Kováts Adél, Mácsai Pál, Pintér Béla és Ónodi Eszter is megszólal abban a videóban, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap kiszivárgott, radikális átalakítása miatt meghirdetett december 9-i demonstráció kapcsán tettek közzé.
Plusz

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Színház

Újszínházi zaklatási ügyről ír a HVG

A lap úgy tudja, egy állami kitüntetéssel is rendelkező, ismert színész zaklathatott egy nem színész alkalmazottat az Újszínházban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.
Klasszikus ajánló

Áthallások – az Egri & Pertis Zongoraduó új koncertsorozata a BMC-ben

Milyen maszkban pantomimozott volna Debussy? Mi köze volt Faurénak a bergamaszkokhoz? Sétált-e Händel London komédiás negyedében, és mit talált Sztravinszkij Petruska szobájában?
Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bónis Ferenc zenetörténész

Kodály Zoltán és Szabolcsi Bence egykori tanítványa 87 éves volt.
Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.