Klasszikus

Pierre Boulez: a hallgatóságot nem lehet magára hagyni

2005.03.31. 00:00
Ajánlom
A jubileumi Budapesti Tavaszi Fesztiválra sorra érkeznek a világhírű művészek, tegnap az idén nyolcvan éves francia zeneszerző-karmester Pierre Boulez dirigált a Művészetek Palotájában. A karmester szerint a kortárs zene nincs könnyű helyzetben napjainkban.

Pierre Boulez tegnap este a Chicagoi Szimfonikus Zenekarral és Daniel Barenboim karmester-zongoraművésszel adott esti koncertje előtt találkozott a sajtó képviselőivel. Napjaink egyik legismertebb művészegyénisége, a Nemzeti Hangversenyteremben kizárólag Bartók-műveket dirigált. Mint mondta, azért tartja nagyra Bartók Bélát, mert egyedien jelenik meg műveiben a klasszikus iskolák, és a magyar folklor ötvözete. Boulez szerint Bartóknál a ritmizáció és a folklor megfelelő kifejezésmódja nagy kihívást jelent egy karmesternek. A magyar kortárs zeneszerzők közül a világhírű karmester mint mesélte először Ligeti György műveit ismerte meg, amelyeket rendíkvül egyéninek tart. Kedveli Kurtág György munkásságát is, mert nem követte a tömeget, hanem gyökereiből építkezett, ugyanakkor fejlődéséhez mégis kellett, hogy személyiségét megnyissa a nyugati kultúrák irányába is. Eötvös Péterhez pedig személyes barátság fűzi, de ettől eltekintve Boulez nagyra tartja munkásságát. Az idén 80 éves karmester arról is beszélt, hogy szerinte a kortárs zene nincs könnyű helyzetben napjainkban, talán azért talál meg szűkebb közönségrétegeket mert nem teszik az előadók elég interaktívvá, holott rendkívül fontos, hogy a művész kapcsolatot teremtsen hallgatósáágával. Boulez úgy vélekedett, a fiatal tehetségeknek is rendíkvül nehéz dolguk van, ha fejlődni, építkezni szeretnének, mert a komolyzenei mecenatura ereje korlátozott. Mindezek ellenére Boulez szerint a komolyzene válságáról azért még nem beszélhetünk, mégis rá kell jönni az előadóknak, hogy az érdekesebb, attraktívabb koncerteket jobban kedveli a publikum, tévedés azt hinni, hogy magára lehet hagyni a közönséget egy hangversenyen. "A komolyzene helyzetét a New York-i Modern Művészetek Múzeumához hasonlítanám, eleinte csak páran látogatták, ma már rengetegen járnak oda, mert az embereknek igenis van igénye a művészetre"- tette hozzá a karmester.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Színház

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.