Klasszikus

Pierre-Laurent Aimard zongoraművész elkötelezte magát a kortárszene mellett

2003.04.10. 00:00
Ajánlom
A Magyar Tudományos Akadémián ünnepelték meg a világhírű, nemrég Kossuth-díjjal kitüntetett zeneszerző, Ligeti György nyolcvanadik születésnapját. Az ünnepi koncert főszereplője Pierre-Laurent Aimard francia zongoraművész volt, akinek repertoárjában régóta meghatározó szerepet játszik a kortárszene s ezen belül Ligeti életműve.

A most negyvenhat esztendős Pierre-Laurent Aimard azt mondja, bár konzervatóriumi és zeneakadémiai tanulmányai alatt gondosan végigjátszotta a barokk, bécsi klasszikus és romantikus remekműveket is, valójában mindig a modern zene érdekelte igazán. "Ebben szerepet játszott első tanárom, aki a hatvanas években, Lyonban megismertetett a XX. századi dallam- és harmóniavilággal, de nyilván az is fontos volt, hogy én nem zárkóztam el a kortárszenétől, sőt ellenkezőleg: szenvedélyesen rajongani kezdtem iránta” – mesélte a Magyar Hírlap kérdésére. Még nem volt húszéves, amikor a világhírű zeneszerző és karmester, Pierre Boulez meghívta Ensemble InterContemporain nevű saját együttesébe. "Tizennyolc évet töltöttem Boulezzel, és ezalatt rengeteget tanultam” – mondja. "Az együttessel bejártuk az egész világot, megismertem a modern zene szinte teljes repertoárját, s mindezt úgy, hogy közben maradt időm szólistaként és kamaramuzsikusként más felkéréseknek is eleget tenni” – mondja Pierre-Laurent Aimard, aki 1995-ig vett részt az Ensemble InterContemporain munkájában.
Aimard régóta szorosan kötődik a magyar zenéhez, s elsősorban Ligeti György életművéhez. Folyamatosan műsorán tartja Ligeti tizennyolc zongoraetűdjét (a születésnapi koncerten is ezeket játszotta), s nagy sikerrel mutatta be a Zongoraversenyt, amelyből – az Asko Ensemble közreműködésével – 2001-ben lemezfelvételt is készített. Nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy az általa Gyuri Ligetiként emlegetett zeneszerző személyesen részt vesz a lemezfelvételeken, és hosszú ideje figyelemmel kíséri Aimard munkáját, amelyről elismeréssel nyilatkozik. A francia zongoraművész Ligeti mellett Kurtág Györggyel, Eötvös Péterrel, Simon Alberttel is sokat dolgozott, visszatérő vendégnek számít a szombathelyi Bartók fesztiválon és szemináriumon. "Itt, Budapesten talán sokan nem is tudják, hogy a magyar zene milyen hatalmas eredményeket ért el világszerte az elmúlt húsz évben. 1981-ben, a Bartók centenárium idején elkezdődött valami, s azóta egyre-másra születnek olyan produkciók, amelyek a Bartók utáni magyar zenekultúrát is a figyelem középpontjába állítják” – véli Pierre-Laurent Aimard.
Ligeti György mellett Aimard honfitársa, a néhány éve elhunyt Olivier Messiaen életművével is behatóan foglalkozik. Világszerte nagy feltűnést keltett az a 2000-ben készült lemezfelvétele, amelyen a Húsz pillantás a gyermek Jézusra című, liturgikus ihletésű, monumentális Messiaen-kompozíciót adta elő. Legújabb CD-jén viszont nem kortárszenét játszik: az elismert régizene-specialista, az osztrák Nikolaus Harnoncourt vezényletével szólaltatja meg Beethoven öt zongoraversenyét.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Klasszikus

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.