Klasszikus

Piknik-koncertek Kismartonban

2012.07.06. 15:19
Ajánlom
Az Esterházy-kastélyban és parkjában a hétvégétől új programsorozattal várják a zenekedvelőket, ahol a muzsika és a gasztronómia randevúzik.

A négy hétvégét átívelő eisenstadti koncertsorozaton a zenei élmények mellett a látogatók a kastély parkjában kellemes szabadtéri piknikkel összekötve élvezhetik a zenét. Az estek és matinék hasonlóképpen zajlanak, ahogy 1934 óta a Glyndebourne-i Operafesztiválon, ahol az előadások szüneteiben bontja ki kosarát és terít a fűre a közönség. Vendégkarmesterként a neves dirigens, Jochem Hochstenbach kelti életre a műveket.

A szervezők tematikus műsorokat állítottak össze: szombaton este és vasárnap délelőtt bécsi klasszikusok hallhatók, Haydn Óra szimfóniája (No. 101) és Beethoven V. (Sors) szimfóniája, majd Mozart G-dúr hegedűversenye, amelyet Benjamin Schmid szólaltat meg. A fiatal muzsikus 2011-es schönbrunni koncertjét hatvan ország televíziója közvetítette élőben: Schmid Paganini virtuóz hegedűversenyét játszotta a Bécsi Filharmonikusokkal. Ehhez a koncerthez omlós pástétomot és illatos sajtokat ajánlanak a szervezők.

A Spanyol éjszakák című programhoz (július 14-15.) katalán krémet és tapasz tálat rendelhetnek a hallgatók, a zenei étlapon Albéniz, Rodrigo, Chapí, Barbieri, De Falla, Luna és Moreno Torroba egy-egy műve szerepel. Fellép Vanessa Goikoetxea (szoprán), Charles Ramirez (gitár) és az Orquestra de Cadaqués.

Amerikai zene szól augusztus 18-án és 19-én: Copland, Barber és Bernstein kompozícióját a Sinfonia Varsovia adja elő. Gershwin Kék rapszódiáját és az Egy amerikai Párizsban című darabot a fiatal és temperamentumos román zongorista, Mihaela Ursuleasa szólaltatja meg, aki az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválon nagy sikert aratott. E muzsika mellé steaket és grillezett kukoricát, vanília fagylaltos almás pitét javasolnak.

Végül augusztus 25-én és 26-án a szláv romantika hangjai csendülnek fel a BBC Concert Orchestra tolmácsolásában, a Magyarországon is népszerű orosz zongorista, Alekszej Vologyin Rahmanyinov Rapszódia egy Paganini témára című alkotásával lép pódiumra. Az ecetes hagymával pácolt hal és zöldfűszeres palacsinta után jó szomszédi alapon somlói galuska került a menübe.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Venczel Vera az MMA kitüntetettjei között

Október 18-án átadták a Magyar Művészeti Akadémia tagozati díjait. A kitüntetéseket minden kategóriában két-két főnek ítélik oda, a Színházművészeti tagozat elismerésében Venczel Vera és Dobos Imre részesült.
Plusz

„Hogy mi a humor? Túlélés” – emléktáblát avattak Antal Imre tiszteletére

Az Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, televíziós személyiség emlékét mától tábla őrzi egykori otthona, a Damjanich utca 40. alatti ház falán.
Zenés színház

„Körül szeretnék nézni a világban” – Interjú Fürjes Anna Csengével

Egyetlen magyarként került a IV. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny döntőjébe Fürjes Anna Csenge, aki fiatal kora ellenére több kisebb-nagyobb szerepet énekelt már a Magyar Állami Operaház produkcióiban is. A mindössze huszonöt éves mezzoszopránnal beszélgettünk.
Színház

„Na, Kisdajka, gyerünk!” – kiállítás nyílt Dajka Margit életéből

A Kisdajka. Dajka Margit (1907-1986) pályaképe című tárlaton a színésznő gazdag, fordulatos és országokon átívelő életútja elevenedik meg fotókon, videókon, nyilatkozatokon és önvallomásokon keresztül.
Zenés színház

A művészet lázadása

Hargitai Iván legújabb rendezésével egy örök érvényű történethez nyúl, fiatalok útkeresésén, sikerein és bukásain keresztül beszél az életről. A székesfehérvári Vörösmarty Színház Fame-előadása eltávolodik a hagyományos színházi keretektől, már-már cirkuszi poronddá változtatva a teret.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.
Klasszikus magazin

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Klasszikus interjú

„Olyan ez, mint új partnerrel táncolni” – interjú Vadim Gluzmannal

A világszerte ismert hegedűművész a Liszt Ferenc Kamarazenekar meghívására jött hozzánk, és október 25-én a Zeneakadémia színpadán a koncertmesteri széket is elfoglalja. Csupán rövid időre, mert az est második felében már kettősversenyt játszik Várdai Istvánnal. Az első próba után beszélgettünk vele.
Klasszikus hír

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bernard Haitink

A világhírű holland karmestert kilencvenkét évesen érte a halál londoni otthonában, október 21-én – tudatta ügynöksége, az Askonas Holt.