Klasszikus

Piknik-koncertek Kismartonban

2012.07.06. 15:19
Ajánlom
Az Esterházy-kastélyban és parkjában a hétvégétől új programsorozattal várják a zenekedvelőket, ahol a muzsika és a gasztronómia randevúzik.

A négy hétvégét átívelő eisenstadti koncertsorozaton a zenei élmények mellett a látogatók a kastély parkjában kellemes szabadtéri piknikkel összekötve élvezhetik a zenét. Az estek és matinék hasonlóképpen zajlanak, ahogy 1934 óta a Glyndebourne-i Operafesztiválon, ahol az előadások szüneteiben bontja ki kosarát és terít a fűre a közönség. Vendégkarmesterként a neves dirigens, Jochem Hochstenbach kelti életre a műveket.

A szervezők tematikus műsorokat állítottak össze: szombaton este és vasárnap délelőtt bécsi klasszikusok hallhatók, Haydn Óra szimfóniája (No. 101) és Beethoven V. (Sors) szimfóniája, majd Mozart G-dúr hegedűversenye, amelyet Benjamin Schmid szólaltat meg. A fiatal muzsikus 2011-es schönbrunni koncertjét hatvan ország televíziója közvetítette élőben: Schmid Paganini virtuóz hegedűversenyét játszotta a Bécsi Filharmonikusokkal. Ehhez a koncerthez omlós pástétomot és illatos sajtokat ajánlanak a szervezők.

A Spanyol éjszakák című programhoz (július 14-15.) katalán krémet és tapasz tálat rendelhetnek a hallgatók, a zenei étlapon Albéniz, Rodrigo, Chapí, Barbieri, De Falla, Luna és Moreno Torroba egy-egy műve szerepel. Fellép Vanessa Goikoetxea (szoprán), Charles Ramirez (gitár) és az Orquestra de Cadaqués.

Amerikai zene szól augusztus 18-án és 19-én: Copland, Barber és Bernstein kompozícióját a Sinfonia Varsovia adja elő. Gershwin Kék rapszódiáját és az Egy amerikai Párizsban című darabot a fiatal és temperamentumos román zongorista, Mihaela Ursuleasa szólaltatja meg, aki az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválon nagy sikert aratott. E muzsika mellé steaket és grillezett kukoricát, vanília fagylaltos almás pitét javasolnak.

Végül augusztus 25-én és 26-án a szláv romantika hangjai csendülnek fel a BBC Concert Orchestra tolmácsolásában, a Magyarországon is népszerű orosz zongorista, Alekszej Vologyin Rahmanyinov Rapszódia egy Paganini témára című alkotásával lép pódiumra. Az ecetes hagymával pácolt hal és zöldfűszeres palacsinta után jó szomszédi alapon somlói galuska került a menübe.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Összeköt és feszültséget teremt – Dejcsics Konrád bencés szerzetes az Arcus Temporum csendjéről 

Egy pillanatnyi csendre hív meg a művészet és az élet forgatagában az Arcus Temporum művészeti fesztivál augusztus 23. és 25. között Pannonhalmán. Dejcsics Konrád fesztiváligazgatóval beszélgettünk a Főapátság és a kortárs kultúra kapcsolatáról, és a fesztivál eszmeiségéről.
Zenés színház

Ügy lett a Soharóza kórus szerepléséből a Szigeten – Galéria!

A Soharóza Ügy című előadása megjárta a Szigetet, a backstage-ben és a próbán pedig fotósorozat készült. Ezt a galériát mutatjuk meg most Önöknek.
Színház

Tompos Kátya énekli a Színházak Éjszakája „himnuszát” - Klippremier

Tompos Kátya dalos játékra hívta kollégáit, többek közt Udvaros Dorottyát, Vecsei H. Miklóst és Mucsi Zoltánt. Hangulatos videoklip készült a Színházak Éjszakája idei „himnuszához”, melyet Hrutka Róbert és a népszerű színésznő közösen jegyeznek.
Tánc

Sosztakovics titkos szerelme egy balerina volt

Kalapács alá került a zeneszerző tíz szerelmeslevele, amit a Bolsoj egykori balerinájának, Nina Pavlova Ivanovának írt 1935. és 1939. között. A titkos románcról és a szerelmeslevelekről eddig a zenetörténészek sem tudtak.
Vizuál

Kulisszatitkok: így készült a Brian élete

A hetvenes években egy filmes stáb Tunéziába utazott, hogy leforgassa Jézus életének történetét a születésétől a kereszthalálig (Názáreti Jézus - 1977). A nyomukban pedig – sokszor ugyanazokon a helyszíneken és statisztákkal - egy hatfős angol csapat elkészítette a saját verzióját. A negyven éve bemutatott film a Pythonok szerint is legjobb közös munkájuk, amelyben gyakorlatilag az élet minden helyzetére megtalálható a válasz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Nagyon dübörög a zongorapiac Kínában

Mintegy 40-50 millió kínai gyerek tanul zongorázni, az országban gyártott hangszerek alig tíz százaléka kerül exportra. Kínában van kiknek zongorát gyártani.
Klasszikus évad

Köszönjük, hogy velünk töltötték a nyári estéket!

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is számos programmal várta az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje a vendégeket. Július 1. és augusztus 5. között klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenei stand up, opera és színházi előadás közül válogathattak az érdeklődők.
Klasszikus ajánló

Hangversenyek hegyek között – Börzsöny Barokk Napok

Tizenhatodik alkalommal csendül fel augusztusban a régi korok muzsikája a Börzsöny és a Dunakanyar hegyei között. A Börzsöny Barokk Napok idén is különleges, több évszázad zenéjét bemutató műsorral és a szokásos gyönyörű helyszínekkel várja visszatérő és új vendégeit.
Klasszikus beszámoló

„Atyaúristen” – Ilyen volt nekem idén Kaposfest

„Atyaúristen” – nyögte a templomi csöndben egy hölgy két tétel között. Ugyanis jó zenét hallott, meg én is, sokat. Naplószerűség Kaposfest első két napjáról.
Klasszikus érdekesség

Mégis, hogy írjuk Sztravinszkij nevét? Akarom mondani, Stravinskyét...

Fél hajkoronámat elvesztettem már a kérdés felett töprengve, és a legrosszabb, hogy a másik fele beleőszül. Szerencsére Bárdos Lajos kisegít.