Klasszikus

Pinchas Zukerman

2004.05.10. 00:00
Ajánlom
Pinchas Zukerman kivételes művészi teljesítményét világszerte tisztelik. A kritikusok csaknem negyven éve dícsérik zenei tehetségét és bámulatos technikáját, páratlan muzikalitása révén napjaink egyik legnagyobb művészének számít.

Pinchas Zukerman 1948-ban született Tel Avivban. Nyolcéves korában kezdte meg zenei tanulmányait Fehér Ilonánál az izraeli konzervatóriumban és a tel avivi Zeneakadémián. Isaac Stern és Pablo Casals irányításával, az Amerika-Izrael Kulturális Alapítvány támogatásával és a Juilliard Iskola és a Helena Rubinstein Alapítvány ösztöndíjaival 1962-ben Amerikába ment, hogy a Juilliardban Ivan Galamiannál tanulhasson.

1967-ben első díjat nyert a 25. Leventritt Nemzetközi Versenyen, ezzel alapozta meg szólókarrierjét. Pinchas Zukerman karmesteri pályafutása 1970-ben kezdődött az Angol Kamarazenekarnál. Azóta a világ számos vezető együttesét dirigálta már. Hét évig volt a Saint Paul Kamarazenekar, három évig a londoni South Bank Festival, három évig a Dallasi Szimfonikusok Nemzetközi Nyári Zenei Fesztiváljának zeneigazgatója, valamint két évig a Dallasi Szimfonikusok első vendégkarmestere. Jelenleg a kanadai National Arts Centre Orchestra zeneigazgatója, és a Manhattani Zeneiskola Pinchas Zukerman Performance Programjának zeneigazgatója.

Pinchas Zukerman most kezdi harmadik évadját zeneigazgatóként a National Arts Centre Orchestra-nál. Igen gazdag diszkográfiával rendelkezik, több mint 100 lemeze jelent meg, melyek a hegedű- és brácsa-repertoár darabjainak széles skáláját ölelik fel. 21 Grammy-jelölést gyűjtött össze, kétszer nyert Grammy-díjat: 1980-ban "A legjobb kamarazenei előadásért" és 1981-ben "A legjobb klasszikus előadásért - Hangszeres szólista, zenekarral".

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Kiderült, kik ők: Kult50 – A kultúra 50 arca

Megvan A kultúra 50 arca, a legújabbak, akik 2018-ban „pörgették a magyar kultúrát”, és jelentős teljesítményük miatt tíz kategóriában bekerültek az idei Kult50-be. A Fidelio kiadványát és egész évre kiterjedő programját ma délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban.
Klasszikus

"Tartozunk Bartóknak és Kodálynak" – Rohmann Ditta és a Söndörgő a Kult50-ben

Indul a Kult50 videósorozata! Hetente két alkalommal jelentkezünk videóval, melyekben párosával mutatjuk be az idei Kult50 szereplőit. Az első részben Rohmann Ditta csellóművészt és Eredics Benjamint, a délszláv népzenét játszó Söndörgő zenekar egyik tagját ültettük le beszélgetni, akik korábban soha nem találkoztak személyesen.
Klasszikus

Balogh Eszter: „Nem nyerni akartam, hanem hatni a közönségre!”

Elsöprő győzelmet aratott a londoni Hӓndel Énekversenyen Balogh Eszter mezzoszoprán. Megosztotta velünk a megmérettetésen szerzett tapasztalatait, gondolatait az opera szerepéről napjainkban, és azt is elárulta, hogy mi a célja az énekléssel.
Klasszikus

Túlélte a Notre Dame orgonája, de nem tudjuk, meg fog-e szólalni

A hangszerben három-négy évszázad orgonaépítői tapasztalata egyesült, különlegessége éppen a korában rejlett. Szívfájdító belegondolni, hogy lehet, soha nem fog megszólalni.
Plusz

Lángolt a Notre-Dame

Hétfő délután a fa tetőszerkezet kapott lángra a renoválás alatt álló katedrális - valószínűleg éppen a felújítással összefüggésben. A tűz gyorsan terjedt az egész épületben. Egy torony és a tetőszerkezet egy része is beomlott. A párizsiak döbbent csendben vagy vallásos énekeket énekelve álltak az utcán és figyelték az eseményeket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus lemez

Egy orgonista New Yorkban: Megjelent Karosi Bálint új szerzői lemeze

Az albumon Anastasia Razvalyaeva, Szalai András, Környei Miklós és az Anima Musicae játéka is hallható.
Klasszikus hír

Bársony László brácsaművész kapta idén a Weiner Leó-emlékdíjat

Az elismerést azok a kiváló zeneművészek és -tanárok kaphatják, akik Weiner Leó szellemében fejtették ki sok évtizeden át odaadó és eredményes művészi-tanári munkásságukat.
Klasszikus ütőhangszer

Ütőhangszeres szakmai nap és konferencia Szegeden

2019. október 5-én hiánypótló és nagyszabású ütőhangszeres rendezvénynek ad otthont Szeged.
Klasszikus hír

Egy női zeneszerző kapta idén a zenei Pulitzer-díjat

Ellen Reid első operájáért kapta meg a 15 ezer dollárral járó elismerést.
Klasszikus ajánló

Grúzia egy estére Budapestre költözik

Az Ignis Fatuus Kamaraegyüttes előadásában egy nem túl távoli, de itthon kevéssé ismert ország zenéje szólal meg április 26-án az Ádám Jenő Zeneiskola Kamaratermében este héttől.