Klasszikus

Pinchas Zukerman

2004.05.10. 00:00
Ajánlom
Pinchas Zukerman kivételes művészi teljesítményét világszerte tisztelik. A kritikusok csaknem negyven éve dícsérik zenei tehetségét és bámulatos technikáját, páratlan muzikalitása révén napjaink egyik legnagyobb művészének számít.

Pinchas Zukerman 1948-ban született Tel Avivban. Nyolcéves korában kezdte meg zenei tanulmányait Fehér Ilonánál az izraeli konzervatóriumban és a tel avivi Zeneakadémián. Isaac Stern és Pablo Casals irányításával, az Amerika-Izrael Kulturális Alapítvány támogatásával és a Juilliard Iskola és a Helena Rubinstein Alapítvány ösztöndíjaival 1962-ben Amerikába ment, hogy a Juilliardban Ivan Galamiannál tanulhasson.

1967-ben első díjat nyert a 25. Leventritt Nemzetközi Versenyen, ezzel alapozta meg szólókarrierjét. Pinchas Zukerman karmesteri pályafutása 1970-ben kezdődött az Angol Kamarazenekarnál. Azóta a világ számos vezető együttesét dirigálta már. Hét évig volt a Saint Paul Kamarazenekar, három évig a londoni South Bank Festival, három évig a Dallasi Szimfonikusok Nemzetközi Nyári Zenei Fesztiváljának zeneigazgatója, valamint két évig a Dallasi Szimfonikusok első vendégkarmestere. Jelenleg a kanadai National Arts Centre Orchestra zeneigazgatója, és a Manhattani Zeneiskola Pinchas Zukerman Performance Programjának zeneigazgatója.

Pinchas Zukerman most kezdi harmadik évadját zeneigazgatóként a National Arts Centre Orchestra-nál. Igen gazdag diszkográfiával rendelkezik, több mint 100 lemeze jelent meg, melyek a hegedű- és brácsa-repertoár darabjainak széles skáláját ölelik fel. 21 Grammy-jelölést gyűjtött össze, kétszer nyert Grammy-díjat: 1980-ban "A legjobb kamarazenei előadásért" és 1981-ben "A legjobb klasszikus előadásért - Hangszeres szólista, zenekarral".

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.