Klasszikus

Pinchas Zukerman a Zsidó Nyári Fesztiválon

2007.08.31. 00:00
Ajánlom
A 10. jubileumi Zsidó Nyári Fesztiválon számos művészeti ágban, minden eddiginél gazdagabb programkínálattal képviselteti magát a zsidó kultúra. A klasszikus zene kedvelőit igazi különlegességgel várják a programsorozat szervezői a Dohány utcai zsinagógában szeptember 5-én, ahol Pinchas Zukerman és kamarazenekara, a Zukerman Chamber Players lép fel.

Pinchas Zukerman hegedűművész Tel-Avivban született 1948-ban. Zenei nevelését az apja kezdte el, először furulyán, majd klarinéton és végül hegedűn játszott. Nyolcéves korában Fehér Ilonánál kezdett el tanulni az Izraeli Konzervatóriumban a Tel-Avivi Zeneakadémián, majd Isaac Stern és Pablo Casals irányításával tökéletesítette tudását.

1962-ben elnyerte az Amerikai-Izraeli Kulturális Alapítvány, a Julliard School és a Helena Rubinstein Alapítvány ösztöndíját így lehetővé vált, hogy Ivan Galamian irányításával tanuljon tovább. 1967-ben Zukerman megnyerte a 25. Leventritt Nemzetközi Versenyt, amellyel megalapozta szólista karrierjét.

Zenei intelligenciája és bámulatos technikája hosszú évek óta csodálattal tölti el a kritikusokat és a közönséget. Hegedű- és brácsaművészként, karmesterként, kamarazenészként és tanárként egyaránt tisztelik. 1998 áprilisa óta a Kanadai Nemzeti Művészeti Központ Zenekarának igazgatója. Minden évben nyolchetes turnén vesz részt zenekarával, 1999-ben ez kiegészült egy kéthetes kanadai turnéval is. A 2000–2001-es évadban a Turné 2000-rel vendégszerepelt Európában és a Közel-Keleten.

Pinchas Zukerman kapcsolata karmesterként és szólistaként 1976-ban kezdődött a Kanadai Nemzeti Művészeti Központ Zenekarával. 1990-ben nagyszabású európai turnén vett részt az együttessel, majd a BMG Classicsnál három Haydn-műből készítettek lemezfelvételt, amelyet zeneigazgatóvá való kinevezése alkalmából 1998-ban ismét kiadtak. A karmesteri és előadói karrierje mellett elhivatott művésztanár. 1999-ben és 2000-ben a Kanadában rendezett Nagy Zeneszerzők Fesztiválja része volt az általa kitalált Fiatal Művészek Programjának. Számos tehetséges fiatal muzsikus vett részt Kanadából és külföldről a mesterkurzusokon, kamarazenei esteken és koncerteken.

Zukerman a Kanadai Nemzeti Művészeti Központ Zenekarával gyakran készít lemezfelvételeket. A CBS Recordsnál első közös lemezükön Vivaldi A négy évszak és Haydn 49. "La passione" szimfóniáját rögzítették, amelyen Zuckerman karmesterként és hegedűművészként is szerepelt.

A zeneirodalom hegedűre és brácsára írt műveiből több mint száz lemezfelvételt készített. A Deutsche Gramophone, a Philips és az RCA kiadóknál megjelent felvételeit összesen 21 alkalommal jelölték Grammy-díjra. A díjat két alkalommal, 1980-ban a legjobb kamarazenei előadásért, 1981-ben pedig a legjobb szólistaként nyerte el.

2000–2001-ben a Chicagói Szimfonikusok gáláján olyan világnagyságokkal koncertezett, mint Daniel Barenboim, Yo-Yo Ma, Itzhak Perlman és Maxim Vengerov. A programot Chicagóban és a New York-i Carnegie Hall-ban is előadták.

Karmesterként és hegedűművészként rendszeresen fellép a világ legjobb zenekaraival: a Berlini Filharmonikusokkal, a Bostoni Szimfonikusokkal, a Chicagói Szimfonikusokkal, az Angol Kamarazenekarral, az Izraeli Filharmonikusokkal, a Londoni Szimfonikusokkal, a Los Angeles-i Filharmonikusokkal, a Montreali Szimfonikusokkal, a New York-i Filharmonikusokkal és a Philadelphiai Zenekarral is.

Gyakori kamarazenei előadóként Pinchas Zukerman világszerte fellépett barátokkal és kollégákkal, a zenei világ hírességeivel: Daniel Barenboim, Vladimir Askenazy, Jichak Perlman, Ralph Kirshbaum, a The Tokyo String Quartet, a The Kalichstein-Laredo-Robinson Trio, Marc Neikrug and the late Jacqueline du Pré.

(2007. szeptember 5. 19:00 Dohány utcai zsinagóga (Budapest) - Pinchas Zukerman (hegedű) és a Zukerman Chamber Players koncertje; Enescu: C-dúr szerenád vonós trióra; Mozart: c-moll brácsa quintet, K 406; Mendelssohn: B-dúr brácsa quintet, op. 87; tagjai: Pinchas Zukerman, Jessica Linnebach (hegedű), Jethro Marks, Ashan Pillai (brácsa), Amanda Forsyth (cselló)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„A művészeten sírni kiváltság” – Vásáry Tamás 85 éves

Augusztus 11-én nyolcvanöt éves Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész, karmester, a Magyar Szent István Rend birtokosa, a nemzet művésze.
Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Tánc

50 éves Bozsik Yvette, akinek bátorságát még Pina Bausch is elismerte

Saját nevét viselő társulata az ország egyik kiemelt, nemzetközileg is elismert kortárs táncegyüttese.
Színház

Elhunyt Kerényi Imre

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató hosszú, türelemmel viselt betegség után, életének 75. évében családja körében hunyt el.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.
Klasszikus hír

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Klasszikus esterházy-kastély

Haydn szabadságra megy

A kismartoni Esterházy-kastély augusztusi piknikkoncertjén Avi Avital mandolinművész és a Haydn Filharmónai zenészei hívják olasz körútra a hallgatóságot.
Klasszikus videó

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.