Klasszikus

Piotr Anderszewski a Zeneakadémián

2005.03.03. 00:00
Ajánlom
Elsötétül a terem, csak a színpadon álló zongorát világítja meg néhány lámpa. A sárgás fény barátságos, bensőséges hangulatot áraszt. Besiet egy feketébe öltözött fiatalember, röviden meghajol, leül a hangszerhez. És ekkor valami fantasztikus dolog veszi kezdetét.

Piotr Anderszewski Bach Francia Ouverture-ét játssza. Választékosan, karakterekben gazdagon – mégis természetesen. Tökéletes intellektuális felkészültséggel – mégis játékosan. Makulátlan virtuozitással – de a magamutogatás látszatát is elkerülve. Nála minden részlet a pillanat ihletéből születik – a részletek mégis egy tudatosan felépített interpretációvá állnak össze. Anderszewski Bach-játéka mélyen személyes és egyéni. Ebben azonban nincs semmi külsődleges: a zongorista nem ráhúzza az egyéniségét a darabra, hanem együtt lélegzik, együtt él, szinte eggyé válik vele. A teremben valóban tapintható a feszültség, még a tételszünetekben sem hallani pisszenést.

Bach után honfitársai muzsikáját tolmácsolja Anderszewski. Először Szymanowski Metopéit, amelyeket tavaly júniusban már hallhattunk tőle az Olasz Intézetben. Nem Anderszewski játékából, csak a kottából derül ki, hogy technikailag mennyire nehéz ez a három darab. Amit hallunk, az csupa lebegés, könnyűség, szín. Ettől válik egyébként hamar fárasztóvá a mű: a sok elmosódott ritmus és harmónia, a sok satírozás mellől nagyon hiányoznak a határozottabb körvonalak.

A szünetben úgy dönt Anderszewski, hogy a második félidő két számát felcseréli, így előbb Chopin h-moll szonátáját játssza. Előadása a mű lírai karaktereit és a forma architektonikáját hangsúlyozza. A lassú tétel témájának visszatérésekor megfagy a levegő: valószínűtlen pianissimókat, éteri hangszíneket hallunk, mintha már csak álmodnánk ezt a reprízt…

Zárásként ismét Szymanowski következik, a Maszkok. A három darab Seherezádé, Tantris bohóc és Don Juan álarcát veszi fel – talán a témaválasztás miatt is karakteresebbek az egyes tételek, mint a Metopék ciklusában. A közönség lelkesedése három ráadást „kényszerít ki” a művészből – nem mintha nagyon vonakodna attól, hogy még játsszon. Chopin után Bachot kapunk, végül Don Juan kacajával int búcsút Anderszewski a Zeneakadémia hallgatóságának.

(2005. március 1, Zeneakadémia; Piotr Anderszewski zongoraestje; Bach: Francia Ouverture, BWV 831; Szymanowski: Metopék, op. 29, Maszkok, op. 34; Chopin: h-moll szonáta, op. 58)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Színház

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.