Klasszikus

Piotr Anderszewski a Zeneakadémián

2005.03.03. 00:00
Ajánlom
Elsötétül a terem, csak a színpadon álló zongorát világítja meg néhány lámpa. A sárgás fény barátságos, bensőséges hangulatot áraszt. Besiet egy feketébe öltözött fiatalember, röviden meghajol, leül a hangszerhez. És ekkor valami fantasztikus dolog veszi kezdetét.

Piotr Anderszewski Bach Francia Ouverture-ét játssza. Választékosan, karakterekben gazdagon – mégis természetesen. Tökéletes intellektuális felkészültséggel – mégis játékosan. Makulátlan virtuozitással – de a magamutogatás látszatát is elkerülve. Nála minden részlet a pillanat ihletéből születik – a részletek mégis egy tudatosan felépített interpretációvá állnak össze. Anderszewski Bach-játéka mélyen személyes és egyéni. Ebben azonban nincs semmi külsődleges: a zongorista nem ráhúzza az egyéniségét a darabra, hanem együtt lélegzik, együtt él, szinte eggyé válik vele. A teremben valóban tapintható a feszültség, még a tételszünetekben sem hallani pisszenést.

Bach után honfitársai muzsikáját tolmácsolja Anderszewski. Először Szymanowski Metopéit, amelyeket tavaly júniusban már hallhattunk tőle az Olasz Intézetben. Nem Anderszewski játékából, csak a kottából derül ki, hogy technikailag mennyire nehéz ez a három darab. Amit hallunk, az csupa lebegés, könnyűség, szín. Ettől válik egyébként hamar fárasztóvá a mű: a sok elmosódott ritmus és harmónia, a sok satírozás mellől nagyon hiányoznak a határozottabb körvonalak.

A szünetben úgy dönt Anderszewski, hogy a második félidő két számát felcseréli, így előbb Chopin h-moll szonátáját játssza. Előadása a mű lírai karaktereit és a forma architektonikáját hangsúlyozza. A lassú tétel témájának visszatérésekor megfagy a levegő: valószínűtlen pianissimókat, éteri hangszíneket hallunk, mintha már csak álmodnánk ezt a reprízt…

Zárásként ismét Szymanowski következik, a Maszkok. A három darab Seherezádé, Tantris bohóc és Don Juan álarcát veszi fel – talán a témaválasztás miatt is karakteresebbek az egyes tételek, mint a Metopék ciklusában. A közönség lelkesedése három ráadást „kényszerít ki” a művészből – nem mintha nagyon vonakodna attól, hogy még játsszon. Chopin után Bachot kapunk, végül Don Juan kacajával int búcsút Anderszewski a Zeneakadémia hallgatóságának.

(2005. március 1, Zeneakadémia; Piotr Anderszewski zongoraestje; Bach: Francia Ouverture, BWV 831; Szymanowski: Metopék, op. 29, Maszkok, op. 34; Chopin: h-moll szonáta, op. 58)

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Csak röpülnék – beszélgetés Bodnár Erikával

Gyerekként József Attila versei adtak neki hitet. Sírni mindig szégyellt, nevetni csak a főiskolán tanult meg. Legendás művészekkel dolgozott együtt és sohasem elégedett meg azzal, ami már bevált. Új utakat keresve próbált meg röpülni, mindig egyre feljebb, s gondolatban talán most is egyik híres szerepében szárnyal. Bodnár Erika – Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész – már két éve nem lépett színpadra. Megtisztelő, hogy az otthonában beszélgethettünk vele.
Zenés színház

74 évesen elhunyt Edita Gruberová

A „Szlovák Fülemüle” becenéven is emlegetett, világhírű szoprán énekesnő halálhírét a család közlése alapján müncheni ügynöksége, a Hilbert Artists Management tette közzé.
Klasszikus

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.
Könyv

Elhunyt Kálmán C. György

Vasárnap hajnalban, hatvanhét éves korában elhunyt Kálmán C. György – tudatta a neves egyetemi tanár, irodalomtudós, kritikus, publicista féltestvére
Zenés színház

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Az ember nélküli hang és a hang nélküli ember

Vidovszky László korai műveiből tartottak összművészeti estet és ismertető előadást a Zeneakadémia Solti Termében.
Klasszikus ajánló

Lengyel-magyar barátság - Emszt/Koszowski Duó első lemeze

A Folks című albumon lengyel és magyar zeneszerzők művei szólalnak meg az alkotók átiratában, szoprán szaxofonon és zongorán.
Klasszikus hír

Még lehet jelentkezni a Hubay Jenő Hegedűversenyre

Október 22-ig várja a húszévesnél fiatalabb közép-európai hegedűművészek jelentkezését a Fesztivál Akadémia által szervezett Hubay Jenő Hegedűverseny
Klasszikus ajánló

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.
Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra