Klasszikus

Piotr Beczała lengyel sztártenor ad dalestet az Operaházban

2023.11.16. 09:25
Ajánlom
Karłowicz, Dvořák, Csajkovszkij és Rahmanyinov műveiből összeállított dal- és áriaestet ad a Sztárestek zongorával-sorozat következő fellépője, Piotr Beczała. November 26-i operaházi fellépésén a világhírű lengyel tenor partnere egy ugyancsak nemzetközileg kiemelkedő zongoraművész, Helmut Deutsch lesz.

Piotr Beczała az estre az OPERA 2023/24-es Szláv szezonjának tematikájába jól illeszkedő, késő romantikus műsorral érkezik. Az első részben előbb Mieczysław Karłowicz 19. századi lengyel zeneszerző két kortárs költő, Kazimierz Przerwa-Tetmajer és Kazimierz Gliński, többségében szerelmes verseire írt dalai lesznek hallhatók, majd a cseh Antonín Dvořák a neves bécsi tenor, Gustav Walter felkérésére komponált Cigánydalok című ciklusa csendül fel, aminek verseit a cseh költő, Adolf Hejduk írta és fordította német nyelvre a szerző kérésére.

Az est második felében a kiváló lengyel tenor orosz műsort állított össze: előbb Pjotr Ilijcs Csajkovszkij, majd Szergej Rahmanyinov megzenésítésében hallhatók Johann Wolfgang Goethe, Lev Alekszandrovics Mej, Alekszej Tolsztoj, Alekszej Plescsejev, Alekszej Apuhtyin, Ekaterina Beketova, Alekszandr Puskin és Fjodor Tyutcsev ismert szerelmes vagy épp melankolikus költeményei.

A dalest lengyel, cseh és orosz blokkjait egy-egy ária is színesíti,

így Moniuszko A kísértetkastély, Dvořák Ruszalka és Csajkovszkij Anyegin című operájából is elhangoznak részletek Piotr Beczała és Helmut Deutsch előadásában.

Napjaink egyik legismertebb nemzetközi sztártenorja Lengyelországban született, itt is kezdte meg zenei tanulmányait, amiket később Svájcban folytatott. Karrierje ezt követően Linz és Zürich operaházaiban indult újtára. Piotr Beczała nevét a 2000-es évek elején rövid időn belül Európa minden jelentős színházának közönsége megismerte, 2006-ban a San Franciscó-i Operában és a New York-i Metropolitanben is bemutatkozhatott, ahol azóta is rendszeres vendég. Népszerűségét hangja szépsége mellett annak az elkötelezettségnek is köszönheti, amit minden egyes szerep megformálásakor tanúsít. Széles operarepertoárja mellett operettek és kórusművek rendszeres szólistájaként is látható. Számos alakítása hangfelvételen és filmen is élvezhető, de

rendszeresen készít tematikus CD-ket is, Slavic Opera Arias (Szláv operaáriák) című lemezét az Opera News 2011 legjobb felvételének nevezte.

A lengyel énekest már pályája kezdetén, 2000-ben láthatta az Erkel Színház közönsége a mantovai herceg szerepében Verdi Rigolettójában, később pedig különböző operagálák alkalmával lépett fel Budapesten, legutóbb 2020-ban a Margitszigeten. 

Partnere az esten Helmut Deutsch, a világ egyik legkeresettebb zongorakísérője. Bécsben született és folytatta zenei tanulmányait, de már diákkorában is a dal műfajára fókuszált. Nemzetközi énekkísérői karrierje Irmgard Seefried német szoprán partnereként kezdődött, de fiatal éveinek legfontosabb énekese az ugyancsak német lírai bariton, Hermann Prey volt, akinek tizenkét éven át több száz koncertjét kísérte. Később is a legjelentősebb dalénekesekkel dolgozott együtt, és fellépett a világ összes jelentős zenei központjában.

Jelenleg Jonas Kaufmann, Diana Damrau, Michael Volle és a fiatal svájci tenor, Mauro Peter tartoznak kiemelt énekespartnerei közé.

Helmut Deutsch munkásságát száznál is több felvétel dokumentálja. Több mint háromévtizedes oktatói tevékenysége során tanítványai közé tartozott Juliane Banse, Jonas Kaufmann, Dietrich Henschel, Christian Gerhaher és Wolfram Rieger is.

Részletes műsor itt érhető el. >>>

Fejléckép: Helmut Deusch, Piotr Beczała (Shirley Suarez, Johannes Ifkovits / Magyar Állami Operaház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Elhunyt Szilágyi Mária színházi dramaturg, producer

Hetvenegy éves korában csütörtökön elhunyt Szilágyi Mária színházi producer, dramaturg, szerkesztő, kortárs német darabok fordítója, a Kortárs Drámafesztivál alapítója és igazgatója, a Színházi Dramaturgok Céhének tagja.
Vizuál

Átadták a 20. Verzió Filmfesztivál díjait

A jubileumi szemlén idén öt kategóriában versenyeztek a filmek. A Nemzetközi versenyben két díjat is osztottak. A fesztivál a nyertes filmekkel a mozikban november 29-ig, online pedig december 10-ig folytatódik.
Vizuál

Hayao Miyazaki új filmjével kezdődik a 21. Anilogue Animációs Filmfesztivál

A hatnapos budapesti szemlén a közönség a legújabb szórakoztató, illetve művészi animációs alkotások legjavát láthatja. A szervezők emellett kisiskolásoknak és kiskamaszoknak szóló versenyprogrammal is várják a családokat.
Színház

Hozzátok térek vissza, mert ide tartozom – beszélgetés Hámori Gabriellával

Hámori Gabriella rengeteget forgatott a színház mellett, kipróbálta, milyen kergetni az amerikai álmot, és színpadi játékában is keresi a filmes jelenlétet. Az Örkény Színház Jászai-díjas színművészével készítettünk interjút.
Vizuál

Ismét hazánkban láthatóak a holokausztot túlélő Bokor Miklós festményei

November 30-án, a Nemes Galériában nyílik meg a Reflexiók című tárlat, ahol hosszú évtizedek után láthatjuk ismét Magyarországon a 2019-ben elhunyt művész munkáit.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Miklósa Erika, Halász Judit, Kovács Kati és Balázs János a Magyar Hospice Alapítványért

A Méltóság hangja című est bevételét a Budapest Hospice Ház egy betegszobájának éves fenntartására ajánlják fel a legendás művészek: Miklósa Erika, Halász Judit, Kovács Kati és Balázs János.
Klasszikus ajánló

Szokolay Sándor emléke előtt tisztelegnek Sopronban

December 8-án gyertyagyújtással, kiállítással én hangversennyel idézik meg a tíz évvel ezelőtt elhunyt Kossuth-díjas zeneszerző alakját a soproni Liszt Ferenc Kulturális Központban. 
Klasszikus magazin

Zene a lakatlan szigeten

Nemrég azt a kérdést tettük fel olvasóinknak, milyen zenét vinnének magukkal egy lakatlan szigetre. Az izgalmas és változatos válaszokat olvasva persze mi is elgondolkodtunk, és összeállítottuk a magunk lakatlansziget-playlistjét.
Klasszikus ajánló

Világsztárok a Zeneakadémián – 6 érv, amiért ott a helyünk november 29-én

Ha klasszikus zene, akkor koncert; ha koncert, akkor a legjobb hangversenyterem és szólisták. Mutatjuk, miért érdemes november 29-én, szerdán este a Zeneakadémia Nagytermébe menni.
Klasszikus hír

Idén is tíz fiatal zeneművészt ismert el az MVM a Junior Prima Díjjal

Tizenhatodik alkalommal vehették át a hazai zeneművészet legkiemelkedőbb ifjú tehetségei a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategória elismeréseit november 23-án.