Klasszikus

Placido Domingo a magyar nagykövettel lépett fel a washingtoni Operában

2003.09.09. 00:00
Ajánlom
A washingtoni operaház életében immár hagyománynak számít, hogy a Denevér című Strauss mű előadása során a második felvonás közben, a báljelenet elején a színpadra szólítanak néhány hírességet.

Legutóbb, a kilencvenes évek közepén például Giuliani akkori New York-i polgármestert építették be a jelenetbe. A múlt hétvégi, teltházas, háromezer ember előtt tartott operaeseményen jelen volt a washingtoni politikai, társadalmi élet krémje.

Placido Domingo a washingtoni operaház művészeti igazgatójaként ezúttal Simonyi András magyar nagykövetet invitálta a „bálba” az Egyesült Államok legfelsőbb bíróságának három tagjával, valamint az orosz nagykövettel együtt. Azon túl, hogy a Denevér című mű cselekményében vannak bizonyos magyar vonatkozások, az olasz karmester és énekes ez alkalommal egy Lehárt-dalt is beépített az előadásba, amelyet maga adott elő. Az operett egyik főszerepét alakító June Anderson operasztár pedig szintén egy Lehár művet adott elő – magyarul.

A washingtoni opera eme Denevér előadásáról tévéfelvételt is készítettek: az egyik országos csatorna Karácsonykor tűzi műsorára, s vélhetőleg amerikaiak milliói fogják majd látni ezt az erősen magyar vonatkozásúra sikeredett operaelőadást.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.