Klasszikus

Plein Art - Óránként nyíló képzőművészeti tárlatok a Ráday Kultuccában

2004.05.13. 00:00
Ajánlom
Hatodik alkalommal rendezi meg az Erlin Galéria a Plein-Art Kortárs Művészeti Fesztivált 2004. május 14-16. között. A Fesztivál a hagyományteremtés szándékával született azért, hogy a kortárs képzőművészeti kiállítások számának örvendetes növekedése és népszerűsítése mellett a látogatók, a műélvezők körét is bővítse. A kortárs képzőművészet befogadását segíti azáltal, hogy a magyar képzőművészetet a társművészetekkel együtt vonultatja fel.

Az immár hatodik éve megrendezendő fesztivál kiállítóinak száma évről-évre bővül, és egyre több társművészet kapcsolódik be a kortárs művészeti programsorozatba. A Ráday utca hagyományos kortárs művészeti fesztiválja egy rendhagyó májusi hétvégére vár minden érdeklődőt. A háromnapos szabadtéri fesztivál valódi multikulturális találkozóhellyé varázsolja az utca kávézóit, éttermeit és galériáit. Az óránként nyíló különleges tárlatokat élő zenei aláfestések, perfomance-ok, koncertek, Fesztivál Híradó és irodalmi kerekasztal kíséri. A rendezvény idei kiemelt vendége Hollandia, fővédnöke pedig a Holland Királyság Nagykövetségének kulturális- és sajtóattaséja, Klaus de Rijk.

Az összművészeti programkínálat többek között olyan különlegességeket rejt magában, mint az utca felett nyíló szabadtéri művész zászlótárlat, az úttestet elfedő csoportos szoborkiállítás, művészeti folyóiratestek, valamint a Színház és Filmművészeti Egyetem vizsgafilmjeinek vetítése. Ezen a májusi hétvégén 20 kortárs kiállítás lesz látható péntek délután 16 órától vasárnap este 19 óráig, összesen 22 helyszínen.

A kiállítások mellett a zeneszeretők többek között a Marschall Kvintett, a Tudósok, az Ágoston Trió, Bakó Levente (trombita), Bujtor Balázs (hegedű), Jakab Ágnes (oboa), Tarkó Tamás (trombita), az Afro Magic Band, a Bacchus Kamarakórus, Káip Róbert (harsona), Kathy Horváth Lajos (hegedű) és a Kiss Erzsi Zene koncertjeit hallgathatják.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Könyv

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.
Klasszikus

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.
Vizuál

Aki pestiesítette a párizsi divatot

Egyszerű másoló, remek divatérzékű üzletasszony vagy tervezőzseni? Rotschild Klára szalonja a luxust jelentette a harmincastól a hetvenes évekig. Simonovics Ildikó mesélt arról, milyen kihívás összegyűjteni a még megmaradt ruhákat, dokumentumokat és kibogozni a valóságot a legendák és pletykák közül.
Klasszikus

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kult50

Ha zene szól, nem tudok mással foglalkozni – Bősze Ádám és Vashegyi György a Kult50-ben

A Kult50 legújabb videójában Bősze Ádám zenetudós, műsorvezető és Vashegyi György karmester, régizenész ült le egymással beszélgetni – mi másról, mint zenéről.
Klasszikus salzburg

A Salzburgi Ünnepi Játékok ingyenes koncertekkel nyitott a szélesebb közönség felé

Mozart szülővárosában egy sor különböző helyszínen megrendezett ingyenes koncerttel kezdődött meg szombaton a Salzburgi Ünnepi Játékok.
Klasszikus videó

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.
Klasszikus gyász

Meghalt Fátyol Rudolf hegedűművész

Hétfő reggel, 62 éves korában elhunyt Fátyol Rudolf hegedűművész, a szatmárnémeti Dinu Lipatti Állami Filharmónia vezetője.
Klasszikus gyász

Elhunyt Ben Johnston, a mikrotonális zene egyik úttörő zeneszerzője

Július 22-én elhunyt Ben Johnston amerikai zeneszerző. Lehet, hogy nem ismerte őt – érdemes.