Klasszikus

Polbeat labdával

2005.06.23. 00:00
Ajánlom
A Volt egyszer egy csapat a Madách Színházban. Zene: Andrew Lloyd Webber. Szöveg: Ben Elton. Magyar változat: Bródy János. Rendezte: Szirtes Tamás. Főbb szereplők: Miller Zoltán, Krassy Renáta, Gallusz Nikolett, Arany Tamás, Barát Attila György, Sándor Dávid.

Játszik valahol a messzi Írország megyei bajnokságában egy csapat. S ahogy ez lenni szokott, az igazi kérdés az, lesz-e valódi közösség abból a tizenegy emberből, akit a helyi plébános arra próbál rávenni, hogy úgy szeressék egymást, ahogyan ő szereti őket. Békésen megfér egymás mellett a foci és az evangélium. És az is, hogy a csapatot szétveri a pályán kívüli világ: a felekezeti megosztottság, a függetlenség kivívásának elfogadása vagy elutasítása, a szegénység. És mivel musicalt látunk, van három szerelmi szál, mindhárom a maga módján tragikus. Ugyanakkor Írországban vagyunk, van tehát mamlasz hátvéd, akinek fenyegető külseje mögött szelíd szív dobog, futballkarrierre vágyó fiatal, egészséges és szép külvárosi srác, és persze egy nagyon szemüveges és nagyon álnok terrorista. Majd a srácok felnőnek, tehát terroristák, árulók, kivándorlók lesznek, s a kezdeti vidám rock and roll hangulat lassan tragédiába fordul. Főleg azért, mert egy radikális kisebbség nem engedi a közösséget nyugodtan élni: míg a rendes írek a munkahelyen dolgoznának, a templomban imádkoznának, az utcán sétálnának, a gonoszok csak robbantgatnak, és nem hagyják aludni a többieket.

A Webber-musical magyar címe kétszeresen is a Régi idők fociját idézi, s már ez is mutatja, hogy az eredeti jelentősen megváltozott. Bródy János szövege ugyanis egy közép-európai Írországról szól. Van néhány ismerős sor egy kelta népdalból (balsors, védőkar), a futballmezek is a hagyományos ír trikolórban pompáznak. Megtudjuk még, hogy az ír kis nép, de tehetséges, kár, hogy ül rajta a széthúzás turáni átka. Előnyére írható viszont, hogy mindig élen járt a sportban.

Ez mind rendben is van, de amikor az angol gyermekek riogatására rendszeresített terrorista olyan Írországra vágyik, ahol egy a tábor, egy a zászló, az már a méltán elfeledett építőtáborok megfellebbezhetetlen dalszövegeit idézi. Ott is megtudhatta az érdeklődő kis gimnazista, hogy a szeretet, a szerelem, a béke szép, az erőszak, a gyűlölet pedig csúnya. Kétely nélkül lelkesített mindenkit a tonika-domináns-szubdomináns könnyen befogadható háromakkordos világképe, de aztán voltak, akiknek a későbbiekben sem lett bonyolultabb az élet. Az István, a király tovább tágította a lehetőségeket: kiderült, hogy a jó uralkodó rossz lelkiismerettel ugyan, de külső segítséggel is leveri a lázadókat, hogy majd "veled, Uram, de nélküled", a konszolidáció kiskapuin át próbálja az íreket bejuttatni a mennyek országába. És most itt van az igazság újabb fázisa, csak győzzünk vele mit kezdeni. Slágerek közhelyei összekötve a rasszizmus és a felekezeti türelmetlenség elleni transzparensmondatokkal. Furcsa így együtt, de emlékeim szerint az építőtábor konyháján a rántott húst is sikerült a gyümölcsszósszal vegyíteni.

Az előadás díszletei a szövegeknél árnyaltabban sugallják a külvárosi sorházak reménytelenségét, ahonnan ugyanaz a kitörési vágy vezet a Premier League, Los Angeles vagy az IRA felé. És erről a kitörési vágyról szól az a számtalan, tipikusan ehhez a környezethez köthető zenei nyelv is a rock n rolltól a new wawe-en át egészen napjaink stílusaiig. Kár, hogy az ír példázatba oltott magyar sorstragédia erősebbnek bizonyult. Pedig az énekesek jól énekelnek, a tánckar látványosan táncol. Ők nem tévesztik el az arányokat: musicalt játszanak, nem polbeatet.

Az ember fejében a dublini emberektől Leopold Bloomon át ( mindenki ír!) egészen a U2-ig összeállt a kép az egységesnek tűnő, mégis számtalan árnyalatban zöld országról. Ez a darab a zöld mellé tett pirosas naranccsal és fehérrel nem kevert ki új színt, hanem graffitit mázolt: el az írekkel Írországtól! Majd mi megmondjuk nekik a tutit. Csak adjanak egy gitárt, tábortűz mindig van nálunk.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.