Klasszikus

Politikai Tosca

2005.08.23. 00:00
Ajánlom
Az első tanulság elég szomorkás, mert csak az, hogy nincs olyan régi bűn, ami ne keveredne valahogy napvilágra. Ezt a Tosca-lemezt réges-régen elfelejtették, és nem véletlenül. Akkor volt fontos, amikor készült, amikor Rosztropovicsék elhagyták a népek hazáját, a nagy Szovjetuniót, és nyugatra távoztak. 1974, Brezsnyev, Szolzsenyicin és a neki átmenetileg szállást adó csellista-karmester hirtelen fontosakká váltak a világ számára. Illetve ne legyünk igazságtalanok: Rosztropovics előtte is, utána is fontos volt, de a felesége, Galina Visnyevszkaja túl volt már a fénykorán. A fénykorba azonban sok minden belefért: a Scala és a Metropolitan, London és a Lenin-rend.

A lemez ennek az emléke. A menekülésnek, az érdeklődésnek és Visnyevszkaja elmúlt fénykorának. Rosztropovics még megússza hírneve súlyosabb sérülése nélkül, lassúak és nehézkesek a tempók, nem sok jön a zenekartól, de a hangmérnökök úgyis a szólistákra koncentráltak. Ebből sül ki ez a Tosca asszonyság kalandjai, valami idegen, szláv mellékízzel, furcsán képzett magánhangzókkal és őrületesen teátrális megoldásokkal. Persze ki legyen teátrális, ha nem az énekesnőt játszó énekesnő, de ez bizonyos szempontból túlzás, repülősós ájuldozás, más szempontból pedig kevés, nem teremtődnek meg a színpadi helyzetek, két énekes a stúdióban békésen elénekelget egymás mellett, nagy hangon, de két külön világban.

A másik énekes Franco Bonisolli, aki - ilyenkor derül ki - sajnálatos módon kimaradt a lemeziparból. Hangja színe kissé Simándyra emlékeztet, persze olaszosabb változatban, az éneklést pedig valami ellenállhatatlanul bájos ostobaság teszi egyedivé. Mondjuk úgy: Bonisolli régi vágású tenor, éneklő marhaszelet, de a szakmáját nagyon érti. A magasságok diadalmasak, férfias hangon megy neki a szerep oda-vissza, az egész figura majdnem karikatúra, de olyan méltósággal viseli magát, hogy senki nem mer nevetni.

A Scarpiát éneklő Matteo Manuguerra körülbelül ugyanez az eset, ahhoz képest, hogy ma milyen ritkán hivatkoznak rá, nagyszerű énekes volt, szédületes és könnyű magasságokkal. Ő is rossz időben született, ma a lába előtt heverne az összes operaház és lemeztársaság, akkor meg egy volt a sok közül. Érdemes addig hallgatni a lemezt, amíg a második tanulság is megmutatkozik, amely szerint attól, hogy Tosca a darab címe, még nyugodtan ki lehet hagyni a dívát a darabból.

(Puccini: Tosca - Deutsche Grammophon, 1976-2005)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Klasszikus

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.