Klasszikus

Politikai Tosca

2005.08.23. 00:00
Ajánlom
Az első tanulság elég szomorkás, mert csak az, hogy nincs olyan régi bűn, ami ne keveredne valahogy napvilágra. Ezt a Tosca-lemezt réges-régen elfelejtették, és nem véletlenül. Akkor volt fontos, amikor készült, amikor Rosztropovicsék elhagyták a népek hazáját, a nagy Szovjetuniót, és nyugatra távoztak. 1974, Brezsnyev, Szolzsenyicin és a neki átmenetileg szállást adó csellista-karmester hirtelen fontosakká váltak a világ számára. Illetve ne legyünk igazságtalanok: Rosztropovics előtte is, utána is fontos volt, de a felesége, Galina Visnyevszkaja túl volt már a fénykorán. A fénykorba azonban sok minden belefért: a Scala és a Metropolitan, London és a Lenin-rend.

A lemez ennek az emléke. A menekülésnek, az érdeklődésnek és Visnyevszkaja elmúlt fénykorának. Rosztropovics még megússza hírneve súlyosabb sérülése nélkül, lassúak és nehézkesek a tempók, nem sok jön a zenekartól, de a hangmérnökök úgyis a szólistákra koncentráltak. Ebből sül ki ez a Tosca asszonyság kalandjai, valami idegen, szláv mellékízzel, furcsán képzett magánhangzókkal és őrületesen teátrális megoldásokkal. Persze ki legyen teátrális, ha nem az énekesnőt játszó énekesnő, de ez bizonyos szempontból túlzás, repülősós ájuldozás, más szempontból pedig kevés, nem teremtődnek meg a színpadi helyzetek, két énekes a stúdióban békésen elénekelget egymás mellett, nagy hangon, de két külön világban.

A másik énekes Franco Bonisolli, aki - ilyenkor derül ki - sajnálatos módon kimaradt a lemeziparból. Hangja színe kissé Simándyra emlékeztet, persze olaszosabb változatban, az éneklést pedig valami ellenállhatatlanul bájos ostobaság teszi egyedivé. Mondjuk úgy: Bonisolli régi vágású tenor, éneklő marhaszelet, de a szakmáját nagyon érti. A magasságok diadalmasak, férfias hangon megy neki a szerep oda-vissza, az egész figura majdnem karikatúra, de olyan méltósággal viseli magát, hogy senki nem mer nevetni.

A Scarpiát éneklő Matteo Manuguerra körülbelül ugyanez az eset, ahhoz képest, hogy ma milyen ritkán hivatkoznak rá, nagyszerű énekes volt, szédületes és könnyű magasságokkal. Ő is rossz időben született, ma a lába előtt heverne az összes operaház és lemeztársaság, akkor meg egy volt a sok közül. Érdemes addig hallgatni a lemezt, amíg a második tanulság is megmutatkozik, amely szerint attól, hogy Tosca a darab címe, még nyugodtan ki lehet hagyni a dívát a darabból.

(Puccini: Tosca - Deutsche Grammophon, 1976-2005)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!
Vizuál

Stork Natasa: „Eddig három olyan nemzetközi díjat kaptam, amit postán küldtek el”

Szerdán kezdetét vette a 71. Berlinale a European Shooting Stars 2021 Kick Off rendezvénnyel, amely azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa az adott év legtehetségesebb fiatal színészeit és színésznőit a filmvilág nagyjainak. Köztük van Stork Natasa is, aki budapesti otthonában ülve fogadja három napot át a világsajtót és a legnevesebb casting ügynökségeket.
Színház

Magyarország a '90-es években – egy gyerek szemével

EX KATEDRA címmel tart online bemutatót a Stereo Akt társulat március 4-én a Jurányi Házban. Az előadást a SzínházTV közvetíti online formában. A darab létrejöttének hátterébe a társulatot vezető független színházi alkotó, Boross Martin nyújt betekintést.
Vizuál

Átadták az idei Golden Globe-díjakat

Magyar idő szerint hétfő hajnalban átadták az idei Arany Glóbuszokat. A virtuális gálán magyar filmért is izgulhattunk, hiszen Vanessa Kirbyt jelölték a legjobb színésznő díjára a Mundruczó Kornél filmjében nyújtott alakításáért.
Plusz

Megújult az Art is Business honlapja

Második születésnapját ünnepli az Art is Business, az évfordulóra teljesen új megjelenést kapott a magazin honlapja, amelyen a jövőben rendszeresen olvashatunk híreket a forprofit szektor és a művészet világából.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

A Concerto Budapest idén online rendezi meg nagyszabású Mozart-napját

Idén sem maradunk igazi Mozart ünnep nélkül, hiszen március 7-én a Concerto Budapest Keller András művészeti vezetésével, világhírű magyar és külföldi szólistákkal ismét megrendezi, immáron negyedik alkalommal az egyedülálló Mozart-napot.
Klasszikus hír

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.