Klasszikus

Pontra váltott tehetség

2008.07.29. 00:00
Ajánlom
A 2008/2009-es tanévben 384-en kezdhetik meg zeneművészeti tanulmányaikat. A felvételi ponthatárok szinte valamennyi előadó-művészi képzésnél 300 pont felett voltak, de a bölcsész vagy épp mérnök szakoktól eltérően itt – meglehetősen nehéz – gyakorlati alkalmassági vizsga döntött a bekerülésről.

A legnépszerűbb intézmény a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem

Magyarországon hét felsőoktatási intézmény foglalkozik zeneművészeti képzéssel. Ezek közül a legjelentősebb a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, ahol szeptembertől 54 szakon 168 fiatal kezdi meg tanulmányait. Az intézmény népszerűségét mutatja, hogy a zenei pályára jelentkezők (821 fő) több mint fele (476 fő) a Zeneakadémiát jelölte meg első helyen. A fővároson kívül Debrecenben, Miskolcon, Szegeden, Székesfehérváron, Győrött és Pécsett folyik még képzés.

A felsőoktatásban bevezetett bolognai folyamat természetesen a művészeti területek átalakítását is magával hozta: a képzést minden esetben három plusz két évre osztották fel. A legnépszerűbb hároméves előadó-művészi alapszakok (BA, azaz Bachelor of Arts) idén a klasszikus ének, a fuvola, a trombita, a hegedű és a zongora voltak. A Kodolányi János Főiskola jazz szakirányai közül dob- és gitárképzésre jelentkeztek a legtöbben. Klasszikus oboaképzés csupán Szegeden és Pesten indul ősztől, s ugyanez a helyzet a klasszikus tuba szakkal is, csak itt harmadik képzési helyként szóba jöhet még Debrecen is. A legtöbb hallgatót klasszikus hegedű, zongora és ének szakirányra vették fel,utóbbi szakon például 31 hallgató kezdi meg tanulmányait az idei tanévben.

A mesterkurzusok (MA, azaz Master of Arts) engedélyeztetése – amelyet a Magyar Akkreditációs Bizottság végez – az utóbbi egy évben folyamatosan zajlott és továbbra is zajlik. Mivel számos képzést a felsőoktatási tájékoztató decemberi megjelenése óta fogadtak el, így a pótfelvételi lehetőségek között több intézmény is, például Szegeden, Pécsett, Debrecenben és Pesten meghirdet mesterkurzusokat. Ezekre a kétéves kiegészítő képzésekre azonban csak azok jelentkezhetnek, akik rendelkeznek már felsőfokú végzettséggel. Nehezíti a helyzetet, hogy a pótfelvételinél csupán egy intézmény, egyetlen, költségtérítéses szakára lehet beadni a jelentkezési lapot, így érdemes alaposan mérlegelni az esélyeket.

A „fizetős” képzések árát sem szabad figyelmen kívül hagyni. A Széchenyi István Egyetem Varga Tibor Zeneművészeti Intézete a maga egységes, félévenként 165 000 Ft tandíjával a legolcsóbb, de még a Szegedi Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem 260 000 Ft-os költségtérítése is az alacsonyabb kategóriába tartozik. Pécsett 350 000 Ft-ot, míg a Kodolányi János Főiskolán 375 000 Ft-ot kell fizetni félévenként. A határ pedig a csillagos ég, hisz a Zeneakadémián bizonyos képzésekért (például a klasszikus orgona, az ének vagy a muzikológia-zeneszerzés szakirányon) akár több mint egymillió forintot is kifizethet a hallgató szemeszterenként.

Persze az, hogy valaki vállalni tudja a költségtérítéses képzés anyagi terheit még önmagában nem jelent felvételt. Valamennyi jelentkezőnek gyakorlati alkalmassági vizsgán kell bizonyítania rátermettségét, tehetségét, s az itt nyújtott teljesítménye alapján állapítják meg felvételi pontszámát. A fiataloknak (szakiránytól függően) egy-egy Bach prelúdium és fúga, vagy egy bécsi szonáta nem jelenthet gondot, de sok helyen kérnek a kötelező darabok mellett szabadon választott művet is. Ha pedig sikerül bekerülni valamelyik zeneművészeti intézménybe, utána már „csak” elvégezni lesz nehéz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Jazz/World

Elhunyt Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa

73 éves korában elhunyt Mihály Tamás, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, az Omega basszusgitárosa – tudatta Facebook oldalán a zenekar.
Színház

Mi jár a fejedben? – indul a Rózsavölgyi Szalon online műsora

Szombat esténként online beszélgetésekkel jelentkezik a Rózsavölgyi Szalon, Mi jár a fejedben? címmel. Csiby Gergely és Józan László a november 21-i adásban Zimányi Zsófiával, a Rózsavölgyi Szalon alapítójával, művészeti vezetőjével, a Pro Urbe Budapest kitüntetettjével, Pokorny Lia és Ágoston Péter színművésszel és Pájer Alma Virág bábszínésszel beszélgetnek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Karmester negyven év alatt – interjú Rajna Martinnal

Úgy véli, ilyen nincsen: karmester negyven alatt. Ő ennél még fiatalabb, viszont egyre gyakrabban halljuk a nevét. Rajna Martin a legfiatalabb dirigens volt, aki Junior Príma-díjat kapott, számos hazai zenekarral dolgozott már együtt. Azt mondja, ehhez a szakmához nem lehet eleget tudni, és éppen ez benne a jó.
Klasszikus magazin

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Klasszikus ajánló

Nagy dobásra készül a Virtuózok – Indul a hatodik évad!

November 20-án, péntek este egy felvezető adással veszi kezdetét a népszerű komolyzenei tehetségkutató műsor legújabb évada, amely idén átlépi az ország határait.
Klasszikus hír

Újabb nemzetközi díjat hozott el a Concerto Budapest, Keller András és Szabó Stein Imre koncertfilmje

A Bronz Lovie Award és egyben a nemzetközi közönségszavazás nyertese lett a Concerto Budapest és Keller András, Szabó Stein Imre által rendezett koncertfilmje.
Klasszikus ajánló

Junior Prima díjátadó és gálakoncert online

Tizenharmadik alkalommal vehetik át a zeneművészet legkiemelkedőbb fiataljai a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjaz, ez alkalommal bárki ingyenesen követheti az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án 19:30-tól a mvmjuniorprima.hu oldalon.