Klasszikus

Pontra váltott tehetség

2008.07.29. 00:00
Ajánlom
A 2008/2009-es tanévben 384-en kezdhetik meg zeneművészeti tanulmányaikat. A felvételi ponthatárok szinte valamennyi előadó-művészi képzésnél 300 pont felett voltak, de a bölcsész vagy épp mérnök szakoktól eltérően itt – meglehetősen nehéz – gyakorlati alkalmassági vizsga döntött a bekerülésről.

A legnépszerűbb intézmény a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem

Magyarországon hét felsőoktatási intézmény foglalkozik zeneművészeti képzéssel. Ezek közül a legjelentősebb a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, ahol szeptembertől 54 szakon 168 fiatal kezdi meg tanulmányait. Az intézmény népszerűségét mutatja, hogy a zenei pályára jelentkezők (821 fő) több mint fele (476 fő) a Zeneakadémiát jelölte meg első helyen. A fővároson kívül Debrecenben, Miskolcon, Szegeden, Székesfehérváron, Győrött és Pécsett folyik még képzés.

A felsőoktatásban bevezetett bolognai folyamat természetesen a művészeti területek átalakítását is magával hozta: a képzést minden esetben három plusz két évre osztották fel. A legnépszerűbb hároméves előadó-művészi alapszakok (BA, azaz Bachelor of Arts) idén a klasszikus ének, a fuvola, a trombita, a hegedű és a zongora voltak. A Kodolányi János Főiskola jazz szakirányai közül dob- és gitárképzésre jelentkeztek a legtöbben. Klasszikus oboaképzés csupán Szegeden és Pesten indul ősztől, s ugyanez a helyzet a klasszikus tuba szakkal is, csak itt harmadik képzési helyként szóba jöhet még Debrecen is. A legtöbb hallgatót klasszikus hegedű, zongora és ének szakirányra vették fel,utóbbi szakon például 31 hallgató kezdi meg tanulmányait az idei tanévben.

A mesterkurzusok (MA, azaz Master of Arts) engedélyeztetése – amelyet a Magyar Akkreditációs Bizottság végez – az utóbbi egy évben folyamatosan zajlott és továbbra is zajlik. Mivel számos képzést a felsőoktatási tájékoztató decemberi megjelenése óta fogadtak el, így a pótfelvételi lehetőségek között több intézmény is, például Szegeden, Pécsett, Debrecenben és Pesten meghirdet mesterkurzusokat. Ezekre a kétéves kiegészítő képzésekre azonban csak azok jelentkezhetnek, akik rendelkeznek már felsőfokú végzettséggel. Nehezíti a helyzetet, hogy a pótfelvételinél csupán egy intézmény, egyetlen, költségtérítéses szakára lehet beadni a jelentkezési lapot, így érdemes alaposan mérlegelni az esélyeket.

A „fizetős” képzések árát sem szabad figyelmen kívül hagyni. A Széchenyi István Egyetem Varga Tibor Zeneművészeti Intézete a maga egységes, félévenként 165 000 Ft tandíjával a legolcsóbb, de még a Szegedi Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem 260 000 Ft-os költségtérítése is az alacsonyabb kategóriába tartozik. Pécsett 350 000 Ft-ot, míg a Kodolányi János Főiskolán 375 000 Ft-ot kell fizetni félévenként. A határ pedig a csillagos ég, hisz a Zeneakadémián bizonyos képzésekért (például a klasszikus orgona, az ének vagy a muzikológia-zeneszerzés szakirányon) akár több mint egymillió forintot is kifizethet a hallgató szemeszterenként.

Persze az, hogy valaki vállalni tudja a költségtérítéses képzés anyagi terheit még önmagában nem jelent felvételt. Valamennyi jelentkezőnek gyakorlati alkalmassági vizsgán kell bizonyítania rátermettségét, tehetségét, s az itt nyújtott teljesítménye alapján állapítják meg felvételi pontszámát. A fiataloknak (szakiránytól függően) egy-egy Bach prelúdium és fúga, vagy egy bécsi szonáta nem jelenthet gondot, de sok helyen kérnek a kötelező darabok mellett szabadon választott művet is. Ha pedig sikerül bekerülni valamelyik zeneművészeti intézménybe, utána már „csak” elvégezni lesz nehéz.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Új pályázatot írnak ki az Operaház főigazgatói tisztségére

A Kulturális és Innovációs Minisztérium csütörtökön tette közzé, hogy a Magyar Állami Operaház főigazgatói tisztségére kiírt előző pályázat érvénytelenül zárult, ezért új pályázatot írnak ki.
Plusz

Prima Primissima Díjat kapott Keller András, Hager Ritta és Gálffi László is

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. Mások mellett elismerésben részesült Dobai Péter költő, író, dramaturg és a Bartók Rádió is.
Színház

A színház kritizál, a művész lázad – Beszélgetés Peller Károllyal a Latabárné fia kapcsán

Latabár Kálmán születésének százhuszadik, színpadra lépésének századik évfordulójak a tiszteletére rendhagyó monodrámával állt elő a Spinoza Színház. Peller Károly 39 év eseményeit eleveníti meg hét jelenetben: egyszemélyes színházat varázsol a Spinoza picinyke színpadára, és társrendezőként is jegyzi A Latabárné fiát.
Zenés színház

Mikor derül ki a Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatának eredménye?

Augusztus 8-án írta ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium a Magyar Állami Operaház 2023. február 15-étől kezdődő ciklusára vonatkozó főigazgatói pályázatot, ám annak eredményét még mindig nem hozták nyilvánosságra.
Könyv

Írók és költők is kiállnak a tiltakozó tanárok mellett

Számos író, költő, irodalmár csatlakozott már ahhoz a petícióhoz, amit Erdős Virág indított a tiltakozó tanárok és diákok mellett. Az aláírók között szerepel Závada Pál, Kiss Judit Ágnes, Schein Gábor és Berg Judit is.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Thür Sylvia hárfaművész

A művész négy évtizeden át volt a Magyar Állami Operaház Zenekarának oszlopost tagja, turnékon, hangversenyeken is rendszeresen részt vett. Halálhírét az intézmény osztotta meg közösségi oldalán.
Klasszikus interjú

„Kapcsolatot teremteni a fentiekkel” – Beszélgetés Oláh Patrikkal

Alighogy kitüntetéssel lediplomázott, már tanít is a Zeneakadémián. Ő komponálta a zenetörténet első lovári nyelvű miséjét, és döntőbe jutott az idei Bartók Világversenyen. Oláh Patrik zeneszerző gazdag díjgyűjteménye nemrég az MVM Zrt. által támogatott Junior Prima Díjjal bővült.
Klasszikus ajánló

Út a sötétségből a világosság felé – kortárs karácsonyi darab hallható a Zeneakadémián

A 21. századi zenetörténet egy monumentális alkotásának bemutatására készül a Filharmónia Magyarország: december 8-án a Zeneakadémia Nagytermében első alkalommal hallhatja a magyar közönség Hilarion Alfejev Karácsonyi oratóriumát.
Klasszikus magazin

Wagner-tenor és rockénekes – Peter Hofmannra emlékezünk

Az operarajongók alighanem Patrice Chéreau legendás Ringjéből emlékeznek Peter Hofmannra, miközben a német tenor jelentős könnyűzenei munkássággal is rendelkezett. Három videóval mutatjuk be sokoldalúságát.
Klasszikus ajánló

December 1-től látható a mozikban A mi Kodályunk második része

Petrovics Eszter dokumentumfilm-trilógiájának második része az I. világháborútól a Psalmus Hungaricus bemutatójáig kíséri figyelemmel Kodály Zoltán életét. A főszerepeket Fekete Gábor színművész és Radnóti Róza zongoraművész alakítják.