Klasszikus

Portré - más optikával...

2012.04.04. 07:10
Ajánlom
Juhász Előd személyes hagvételű írása az idén 60. születésnapját ünnneplő Kocsis Zoltánról, akiről májusban a Müpa kiállítást rendez.

Több évtized alatt, rádiós és televíziós munkám során nálam a legtöbbet szerepeltetett művész vitathatatlanul Kocsis Zoltán volt. Már 1963-ban rövidnadrágos kisfiúként zongorázott az egyik filmre rögzített televíziós fejtörőjátékban, amelyben a négy műsorvezető egyikeként vehettem részt. A Zenélő óráknak ezt az adását - a díszvendég, Kodály Zoltán jelenlétének köszönhetően - szerencsére filmre vették. 

Hét évvel később a Rádió zongoristaversenyével kezdődött Kocsis Zoltán ma is tartó, töretlen karrierje. Innentől sűrűsödtek a találkozásaink, melynek "lenyomatai" hiteles dokumentumok: írások, interjúk, kritikák, rövidebb-hosszabb beszélgetések a rádióban, televízióban. Ezekből valóságos sűrített pályarajz kerekedhetett ki, mégpedig a leghitelesebb forrásból. Újrahallgatva és olvasva magam is el-elámultam, hogy Zoltán mennyire érett elképzelésekkel, elvekkel, gondolatokkal volt felvértezve már kora ifjú éveitől! A róla szóló, a születésnapi események alatt bemutatandó, Kocsis Zoltán Juhász Előd mikrofonja előtt - 40 év interjúi című kötetet Kocsis így kommentálta: "Sok mindenről másképp gondolkozom ma már, de az irányadó szempont természetesen az akkori énem-gondolkodásom..." Az általa jóváhagyott kézirat ugyanazt a tökéletességre való törekvést tükrözi, ami munkás évtizedeit jellemzi. 

Mind e mellett - úgy vélem - sokakat érdekelhet az, hogy valójában milyennek látom hősünket? Hiszen sok évtizedes a kapcsolatunk, már-már barátságunk. Amelyben mindig is volt némi - meglehet, a tizennégy év korkülönbségből adódó, bár talán inkább a nála szinte mindenkivel "szemben" megnyilvánuló - távolságtartás. Ez természetesen nem zárja ki a közös hullámhosszt és a ritka, őszinte és mély kitárulkozásokat. 

Engedelmükkel néhány szubjektív „mozaikkal" szeretném megéreztetni, hogy milyennek látom őt "emberközelből". Elsősorban a múltból idézek - hiszen a jelen előttünk zajlik, Zoli mindennapi küzdelmeivel, sikereivel, ma már "visszafogottabb" szóbeli megnyilatkozásaival. 

Már a legelső időszakban gyakran mentünk együtt vidéki koncertekre. Ő zongorázott, jómagam ismertettem, bevezettem a műsort. És ugyanígy folytattuk később, sokszor nyilvánosság előtt is. Mindennek hátterével talán érthető, hogy tőle olykor még gorombaságokat is elfogadtam. 

Volt eset, amikor televíziós stábunkat - szellemesen, jópofáskodva? - léhűtőknek titulálta. Majd amikor befejeztük, és ők még folytatták, odafordult hozzánk: "No, nem takarodtok?" Megsértődhettem volna. Nem tettem. Mert ez nála - remélem, nem haragszik meg érte, hogy így leírom - olyan gyerekes hülyéskedés, játék, meggondolatlan tréfának szánt kiszólás volt. 

Ritka eset, amikor mindez oda-vissza működik. Apróbb dolgokat - köztük negatívumokat - olykor szóvá tettem neki, amikor meglátogatott, és megengedte a hangulat. Így azt, hogy megütötte a fülemet egy-két beszólása zenekari próba közben. Amit aztán többnyire korrigált. Arra hivatkozott, hogy ami természetes neki, azt úgy érzi, joggal elvárná a muzsikustársaktól is. 

Örömmel jött, amikor felvételre hívtuk. Mindig tudtunk kamerák előtt is fesztelenül szót váltani - zenei érdekességekről, elemzésekről, mindenről -, kivéve politikáról, mármint egy nagy vihart kavart 1988-as Pillanatkép műsor óta arról nyilvánosan már nem. (Ebben - előre megbeszélve - Zoltán valóban "kitálalt" sok mindent, élő adásban, csúcsidőben, a főadón!) 

Sokszor külföldön is folytathattuk kamerák előtti interjúinkat: Hannoverben, a világkiállításon, aztán Tokióban - kiderült, mennyire komoly értője a japánok konyhaművészetének is. Vagy Colmarban, ahol azzal lepett meg, hogy Elzász-Lotaringia is a "kisujjában" van. Mint ahogy oly sok minden. És még nem is szóltunk olyan szenvedélyeiről, mint a könyv- és lemezgyűjtés, a számítógép, a társművészetek, a finom borok, a főzés. Vagy arról, hogy mi mindennel képes abszolút lépést tartani, egyszerre hány életet élni... Megfejthetetlen... Vagy mégsem az? 

Egyszer egy előadásában arról beszélt, hogyan tanul meg egy zeneművet. Mintegy lefényképezi az agya, és így, kétszeri-háromszori átolvasás után már minden rögződik a számára. Persze, így is lehetnek kihagyások, de akkor segítenek az ujjak, segít a stílusismeret, a rögtönzőkedv. 

Ja, így könnyű! - gondolnánk. Cseppet sem az, hiszen neki is meg kell küzdenie mindenért. Napjainkban is: elsősorban zenekara létbiztonságáért. Tudja, hogy kitűnő együttessé formálta a Nemzeti Filharmonikusokat, hogy azt méltán tartják a világ élvonalába tartozónak. De ehhez próbáról próbára sokszor szinte újra kell kezdenie sok mindent. 

Más kérdés, hogy a küzdés - finomabban: az aprólékos munka - neki lételeme. Nem könnyű vele a kommunikáció. Pontosabban, amikor már eljött és helyben van, akkor már az, akkor el tud bűvölni mindenkit. 

A színpadon, a próbateremben nagyon nyitott - mégis zárt, szemérmes. Nála nincsenek tabuk, de vannak - mint a Kékszakállúnak - lelkének rejtett "ajtói". Jó hangulatban szellemes és lefegyverező, rendkívül sokoldalú társalgó, mesél, sztorizik - mindenre emlékszik, de igazán mégsem adja ki magát. Nagyon ritkán, vagy egyáltalán nem érzékenyül el - vagy még nem? 

Kifejezett képessége van a publicityhez. Ha klónozni lehetne, bizonyára televíziós zenei ismertetőket is tartana rendszeresen, mint ahogy a rádióban már elemzett különböző műveket. Nagyszerűen! És aki betekintett napról napra vezetett eseménynaplójába, meggyőződhetett, hogy íráskészsége is figyelemre méltó. 

De mi az, ami nem lenne az és olyan, az ő rendkívül összetett személyiségében? Abszolút naprakész - mindenből, mindenkiből. Talán ez úgy lehetséges - és egyik beszélgetésünkben célzott is rá -, hogy ő másképp érzi az időt, így másképpen is bánik vele. 

Hosszan lehetne boncolgatni személyiségének, egyéniségének összetevőit. Az biztos, hogy az alap, amelyből minden sarjad - ahogy ő is mondja -, "alig változott". De ez az "alig változás" is hihetetlenül sok: művészete egyre elmélyültebb, egyre varázsosabb. A kisfiúból - akit már az induláskor megérintett a Zseni szelleme - igazi Nagy Művész lett. Aki szolgál és felemel, lenyűgöz, gazdagít és mozgósít. 

Kodály tanár úrhoz hasonlóan ő is a nehezebb utat választotta. Nem a nagyvilágot, a valószínűleg kevesebb megvívandó ütközetével, hanem az itthoni életet, a zenéért non-stop folytatott harcot. Jól tudja, hogy ilyen gazdag zenei múlttal - művekkel és művészekkel - kevés nemzet dicsekedhet. Erre építhetünk! A maga munkájával, zongorázva, vezényelve, kottafejeket róva, tanítva és tanulva a megkerülhetetlen tekintély erejével ezt kimondva- kimondatlanul is sugallja. Koncertről koncertre bizonyít: itt is lehet, sőt, csak így lehet! Természetesen nemcsak zenében, nemcsak a művészet területén... 

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

A kortárs művészetről szól az augusztus Lovason

Augusztus első hétvégéjén harmadik alkalommal nyílt meg Lovason a Garten Balaton kortárs művészeti hetek, melynek célja, hogy bemutassa a kortárs képzőművészet és szobrászat legjelentősebb hazai alkotóit.
Vizuál

Négy díjat nyert Los Angelesben Szajki Péter filmje

New York után Los Angelesben is díjazták Szajki Péter Most van most című alkotását. A film a Los Angeles Film Awardson a legjobb elbeszélő nagyjátékfilm és a legjobb romantikus vígjáték kategóriájában nyert, míg Tompos Kátya a legjobb színésznő, Mohai Tamás pedig a legjobb férfi főszereplő különdíját díját vehette át.
Plusz

Állami gondozott fiatalokon segít a Magyar Művészeti Akadémia egyik legsikeresebb ösztöndíjas projektje

2021 szeptemberétől intézményesített formában működik tovább az a kezdeményezés, melyet Czikora István László a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasaként kezdett el 2018-ban. A projekt idén egy háromnapos táborral zárul, ám a munka ezzel nem ér véget: a művészeti foglalkozás ezután is a gyerekek mindennapjainak része lesz.
Színház

Nemzetbiztonságra hivatkozva vizsgálják az orosz színházi előadásokat

Vlagyimir Putyin elnök rendeletben adott utasítást az orosz állami színházakban játszott előadások vizsgálatára.
Könyv

Világrekordra készül Nemere István 758. könyvével

Augusztus 7-én, szombaton az író több új könyvét is bemutatja, ezzel pedig többször is megdönti az élő szerző legtöbb megjelent könyvének világrekordját – szúrta ki a hvg.hu.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Kodály Aperitif – kultúrszomjoltó napok egy kivételes helyszínen

Szabadtéren ünneplik a pécsi Kodály Központ 10 éves évfordulóját, egy vadonatúj, színes rendezvénysorozattal, amelyen hűsítő kortyokban ízlelhetjük meg az irodalom, a zene zamatát. Színvonalas kulturális és gasztronómiai élményeket kínálnak az egész családnak.
Klasszikus interjú

„Nem hiszem, hogy Mozartnak könnyű volt” – interjú Pusker Júliával

Tehetségről, jelenről, jövőről beszélgettünk a fiatal hegedűművésszel. Sok éve ismerős világ számára a színpad, de az egészséges drukkot nem kell és nem is szabad kinőni. Mozart életét pedig nem tette könnyebbé, hogy csodagyerek volt. Pusker Júlia augusztus 4-én lép fel Balatonfüreden, a Klassz a pARTon fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Egy éjszaka a hangszerek királynőjével

Nagy öröm, hogy a bezártság után a Filharmónia Magyarország szervezésében több száz programon vehetünk részt a nyáron. A fesztiválok mellett országos programokkal, nyáresti kikapcsolódással várják a közönséget. Több mint 60 városban, több mint 100 koncerttel érkezik idén az OrgonaPont sorozat, augusztus 7-én pedig az Orgonák éjszakáján népszerűsítik tovább a hangszerek királynőjét. Különlegesség, hogy Ferenc pápa énekeggyüttese, a világ legrégebbi kórusa is csatlakozik a programhoz.
Klasszikus magazin

Ismeretlen ismerősök: Mexikó klasszikus zeneszerzői

María Granillo Reflejos-Tükröződések című művét hallgatva úgy érzékeltem, hogy ez az alkotás számos kulturális utalást vet fel. Jó példája ez a mexikói zeneszerzők tradícióból inspirálódó, de szüntelen az új hangzásokat kereső alkotói szemléletének.
Klasszikus ajánló

Összművészeti esttel emlékeznek a legendás bűvészre

Rodolfo születésének 110. évfordulója alkalmából, augusztus 8-án Zene+Bűvölet címmel rendeznek összművészeti estet a Várkert Bazárban, ahol fellép a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara és a Junior Prima Díjas zongoraművész, Vida Monika Ruth.