Klasszikus

Praetorius-díj negyedszer

2008.07.23. 00:00
Ajánlom
A rangos zenei elismerést a német Alsó-Szászország tartomány adja 2005 óta, egy héttagú zsűri döntése alapján, akik között zenekritikus, komponista, sőt rockzenész is szerepel. Idén Heiner Goebbels színházi rendező és zeneszerző neve is feltűnt a zsűri névsorában. A díjátadó ünnepségre augusztus végén kerül sor a hannoveri Staatsoperben.

Andreas Staier csembaló- és hammerklavier-művész kapta a kiemelkedő művészeti vagy tudományos tevékenységért járó tízezer eurós díjat. Staier 1955-ben született, tanulmányait Hannoverben és Amszterdamban végezte. Alsó-Szászország kulturális minisztere laudációjában kiemelte, hogy Steiner gondolatgazdag interpretációi és művészi munkája mérföldkövet jelentenek a német klasszikus zenei előadói tradícióban.

A nemrég a Müpában fellépett, 1979 óta működő együttes, a sivatagi bluest játszó héttagú mali Tinariwen kapta a nemzetközi zenei békedíjat, amely szintén 10 000 euróval jár. A 48 éves pozanista-zeneszerzőt, Mike Svobodát újító ötleteiért tüntették ki, amelyekkel a nemzetközi zenei színtéren ért el sikereket. Jutalma, a szakmai elismerésen kívül 8000 euró volt.

Idén adták ki először a szintén 8000 euróval járó zeneszerzői díjat, amelyet az ír Jennifer Walshe és a német Hans-Joachim Hespos vehetett át. 5000 eurót a kapott a csellista-karmester Thomas Posth, a Charlotte Greve-Dierk Peters experimentális jazzt játszó duó (szaxofon-fuvola, illetve vibrafon) és Lore Auerbach zenetanár.

Michael Praetorius német zeneszerző és zongorista a 16-17. század derekán élt és alkotott. Braunschweig és Lüneburg hercegének szolgálatában is állt mint a várkápolna orgonistája, majd zenei igazgatóként sokat utazott. Megfordult a magdeburgi és a drezdai hercegi udvarban, hogy vezesse az ottani ünnepi zenei eseményeket. 1621. február 15-én halt meg Wolfenbüttelben.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Rudolf Péter értetlenül áll Wunderlich József támadása előtt

November 25-én a Vígszínház művésze a közösségi médiában súlyos vádakat fogalmazott meg a színház vezetőségével kapcsolatban: első posztjában a járványügyi intézkedéseket kifogásolta, később pedig a főigazgató nyilatkozatára reagálva egy közelgő bemutató próbaidőszakában történt esettel állt elő. A leírtakra Rudolf Péter közleményben reagált.
Klasszikus

„Az együttjáték olyan, mint egy megújuló energiaforrás” – Beszélgetés Fejérvári Zoltánnal

Fejérvári Zoltánt az utóbbi években a legváltozatosabb koncerteken hallhatta a közönség, emellett rendszeresen tanít is, idén kezdte meg oktatói tevékenységét Bázelben. A zongoraművésszel az egyedüllét fontosságáról, a kortárs zenéről és a zenetanítás feladatairól is beszélgettünk.
Zenés színház

Vörös Szilvia Kékszakállú-felvételét Grammy-díjra jelölték

Az énekesnő két évvel ezelőtt Helsinkiben vette lemezre Bartók operáját, a produkciót most az öt legjobb operafelvétel közé választotta a neves zenei díj bírálóbizottsága.
Vizuál

Mikortól színész a színész? - Megjelent Trokán Nóra fotóalbuma

Trokán Nóra egész életét áthatja a színházi közeg varázslatos világa, amelyre gyermekkora óta második otthonként tekint. Színésztársairól készült portrésorozata, a színpadi fellépés előtti átváltozás varázslatos és a néző számára elképzelhetetlen pillanatait rögzíti.
Könyv

„Ne hagyd a sorsod csillagokra” – 100 éve született Pilinszky János

November 27-én ünnepeljük a 20. századi magyar költészet egyik legtitokzatosabb alakja, Pilinszky János születésének 100. évfordulóját, akinek irodalmi hatása máig elevenen él. Szikár sorai számos művészt megérintettek és megihlettek, megemlékező cikkünkben olyan alkotók méltatják a költőt, akik saját munkásságukkal is szorosan kapcsolódnak Pilinszky János költészetéhez.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Zenében utazunk – a MÁV Szimfonikus Zenekar adventi ajánlata

A MÁV Szimfonikus Zenekart az ország élvonalbeli együttesei között tartják számon. Túlzás nélkül állítható, hogy a 76 éve működő zenekarnak nemzedékek köszönhetik első minőségi komolyzenei élményüket. A közelgő új év első felében is ragyogó programokkal várják a klasszikus zene rajongóit.
Klasszikus ajánló

Klasszikus koncertek karácsonyra – a Zeneakadémia adventi ajánlata

Élményt ajándékozni mindig jó: remek ünnepi meglepetés a Zeneakadémia háromféle értékben megváltható ajándékkártyája, amely felhasználható például a világklasszis előadókat és különleges hangversenyeket kínáló 2022. tavaszi szezonra is.
Klasszikus ajánló

Ajándékozzon koncertélményt a Concerto Budapesttel!

A világ legkiválóbb szólistáival, izgalmas és felfedezésre váró remekművekkel várja a Keller András vezette zenekar a közönséget jövőre is. Válasszon a Concerto Budapest ünnepi kínálatából, vásároljon ajándékkártyát vagy koncertjegyet ajándékba!
Klasszikus ajánló

Újévi Díszhangverseny – a Pannon Filharmonikusok adventi ajánlata

Újév. Egy rövid, de gazdagon összetett szó. Magában hordozza a jövő várakozását, az új reményeinket és egy viszonylag hosszú, ámbár gyorsan elröppeni látszó 365 napos időszakot. Újévi üdvözletünket, bizakodásunkat és vágyainkat töltjük ilyenkor a pezsgőspoharakba, amelyekhez Pécs legrangosabb társadalmi eseményén újra ünnepi klasszikus muzsika társul.
Klasszikus ajánló

Adventi koncertek a Kiskorona7-ben – az Óbudai Társaskör adventi ajánlata

Három adventi koncert, három egymástól teljesen különböző zenei stílusban, Óbuda kultikus koncerttermében. A Kiskorona7 egészen különleges zenei programokkal készül az ünnepvárás időszakában.