Klasszikus

Praetorius-díj negyedszer

2008.07.23. 00:00
Ajánlom
A rangos zenei elismerést a német Alsó-Szászország tartomány adja 2005 óta, egy héttagú zsűri döntése alapján, akik között zenekritikus, komponista, sőt rockzenész is szerepel. Idén Heiner Goebbels színházi rendező és zeneszerző neve is feltűnt a zsűri névsorában. A díjátadó ünnepségre augusztus végén kerül sor a hannoveri Staatsoperben.

Andreas Staier csembaló- és hammerklavier-művész kapta a kiemelkedő művészeti vagy tudományos tevékenységért járó tízezer eurós díjat. Staier 1955-ben született, tanulmányait Hannoverben és Amszterdamban végezte. Alsó-Szászország kulturális minisztere laudációjában kiemelte, hogy Steiner gondolatgazdag interpretációi és művészi munkája mérföldkövet jelentenek a német klasszikus zenei előadói tradícióban.

A nemrég a Müpában fellépett, 1979 óta működő együttes, a sivatagi bluest játszó héttagú mali Tinariwen kapta a nemzetközi zenei békedíjat, amely szintén 10 000 euróval jár. A 48 éves pozanista-zeneszerzőt, Mike Svobodát újító ötleteiért tüntették ki, amelyekkel a nemzetközi zenei színtéren ért el sikereket. Jutalma, a szakmai elismerésen kívül 8000 euró volt.

Idén adták ki először a szintén 8000 euróval járó zeneszerzői díjat, amelyet az ír Jennifer Walshe és a német Hans-Joachim Hespos vehetett át. 5000 eurót a kapott a csellista-karmester Thomas Posth, a Charlotte Greve-Dierk Peters experimentális jazzt játszó duó (szaxofon-fuvola, illetve vibrafon) és Lore Auerbach zenetanár.

Michael Praetorius német zeneszerző és zongorista a 16-17. század derekán élt és alkotott. Braunschweig és Lüneburg hercegének szolgálatában is állt mint a várkápolna orgonistája, majd zenei igazgatóként sokat utazott. Megfordult a magdeburgi és a drezdai hercegi udvarban, hogy vezesse az ottani ünnepi zenei eseményeket. 1621. február 15-én halt meg Wolfenbüttelben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.