Klasszikus

Praetorius-díj negyedszer

2008.07.23. 00:00
Ajánlom
A rangos zenei elismerést a német Alsó-Szászország tartomány adja 2005 óta, egy héttagú zsűri döntése alapján, akik között zenekritikus, komponista, sőt rockzenész is szerepel. Idén Heiner Goebbels színházi rendező és zeneszerző neve is feltűnt a zsűri névsorában. A díjátadó ünnepségre augusztus végén kerül sor a hannoveri Staatsoperben.

Andreas Staier csembaló- és hammerklavier-művész kapta a kiemelkedő művészeti vagy tudományos tevékenységért járó tízezer eurós díjat. Staier 1955-ben született, tanulmányait Hannoverben és Amszterdamban végezte. Alsó-Szászország kulturális minisztere laudációjában kiemelte, hogy Steiner gondolatgazdag interpretációi és művészi munkája mérföldkövet jelentenek a német klasszikus zenei előadói tradícióban.

A nemrég a Müpában fellépett, 1979 óta működő együttes, a sivatagi bluest játszó héttagú mali Tinariwen kapta a nemzetközi zenei békedíjat, amely szintén 10 000 euróval jár. A 48 éves pozanista-zeneszerzőt, Mike Svobodát újító ötleteiért tüntették ki, amelyekkel a nemzetközi zenei színtéren ért el sikereket. Jutalma, a szakmai elismerésen kívül 8000 euró volt.

Idén adták ki először a szintén 8000 euróval járó zeneszerzői díjat, amelyet az ír Jennifer Walshe és a német Hans-Joachim Hespos vehetett át. 5000 eurót a kapott a csellista-karmester Thomas Posth, a Charlotte Greve-Dierk Peters experimentális jazzt játszó duó (szaxofon-fuvola, illetve vibrafon) és Lore Auerbach zenetanár.

Michael Praetorius német zeneszerző és zongorista a 16-17. század derekán élt és alkotott. Braunschweig és Lüneburg hercegének szolgálatában is állt mint a várkápolna orgonistája, majd zenei igazgatóként sokat utazott. Megfordult a magdeburgi és a drezdai hercegi udvarban, hogy vezesse az ottani ünnepi zenei eseményeket. 1621. február 15-én halt meg Wolfenbüttelben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Megkezdte munkáját Antal Zsolt az SZFE Elméleti Intézetének élén

Sára Balázs és Bodolay Géza után újabb intézetvezető kezdte meg munkáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
Jazz/World

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.
Színház

Online tartja legújabb bemutatóját a Pesti Színház

Elmesélhető-e a 20. század történelme egyetlen család, ház vagy kő történetén keresztül? Marius von Mayenburg A kő című drámájában generációról generációra hagyományozott titkok, falakba eltemetett történetek kerülnek felszínre, megértetve valamit saját múltunkból, de leginkább a jelenünkből. Michal Dočekal, a Prágai Városi Színházak igazgatójának rendezése december 5-én látható élő stream formájában.
Jazz/World

„Lesz még, aki rákérdez a hamisságra?” – Megérkezett Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint új klipje

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint úgy döntöttek, hogy a pandémia okán lelassult időben nem egyben adják ki új lemezüket, hanem havonta bemutatnak egy-egy dalt. Íme a legújabb.
Színház

Auksz Éva: Szerencsére az élet visszaigazolta, hogy jó úton vagyok

A Partitúra december 5-én, szombaton 14.30-tól Dunaújvárosban kalandozik. Itt született a zenés és prózai előadásokban is emlékezetes alakításokat nyújtó Auksz Éva, aki színházi elfoglaltságai miatt nem tudott jelen lenni a Partitúra dunaújvárosi forgatásán, egykori néptáncos fellépéseinek helyszínén, a Bartók Kamaraszínházban, ahol Őze Áron, az intézmény igazgatója vitte körbe a stábot. Auksz Éva ugyanakkor a Fidelio.hu-nak mesélt fiatalkori útkereséséről, mesteréről, Iglódi Istvánról, és egy különleges előadásról, amely a Rózsavölgyi Szalonban megy majd – a korlátozó intézkedések feloldása után.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Ferencváros díszpolgára lett Kurtág György

Ferencváros díszpolgára díjat adományozott Kurtág György zeneszerzőnek Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere.
Klasszikus ajánló

Közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét

Közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét, mivel Ausztriában január 7-ig tilos közönség előtt koncerteket tartani.
Klasszikus ajánló

30. születésnapját ünnepli az Orfeo Zenekar

A zenekar Haydn és Mozart-művekből álló koncerttel ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját 2021. január 19-én a Zeneakadémián.
Klasszikus mvm

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.