Klasszikus

Prágai dialógus

2007.04.19. 00:00
Ajánlom
2008 a "Dialógus éve" lesz szerte Európában. Ennek a gondolatnak mintegy előfutáraként kezdte meg a Prágai Magyar Kulturális Központ a fiatal tehetségeket bemutató kamarakoncert-sorozatát. A sorozat első koncertjére április 12-én került sor a prágai Román Kulturális Intézettel való közös szervezésben.

A hangversenyen a fiatal román hegedűművész, Diana Jipa magyar partnere a Magyarországon már jól ismert ifjú zongoraművész, Fehér Ernő volt. A műsor Bartók Béla és George Enescu műveire épült de szerepeltek Liszt Ferenc és Ciprian Porumbescu darabjai is. A Magyar Kulturális Központ nagytermében mintegy hetven ember volt kíváncsi a két fiatal művész kamarakoncertjére.

A közönség fele a csehországi magyar és román kisebbség tagjaiból került ki, másik felét a hazai, cseh közönség alkotta. A két ifjú művész bár csak a koncert reggelén találkoztak, gyorsan megtalálta a közös hangot. A fiatal Diana Jipát elkísérte tanára, Verony Maier is. A három művésszel rövid beszélgetést folytatott az intézet igazgatóhelyettese.

- Verony, volt már valamilyen kapcsolata magyar intézettel?

- Másodjára játszom olyan koncerten, amelyet Magyar Kulturális Intézet szervezett, és ez a mostani is olyan jól sikerült, mint az előző. Legutóbb egy romániai diákoknak szervezett verseny kapcsán jutottam ki Londonba egy diákom révén, ahol a Londoni Magyar Kulturális Intézet látott vendégül minket és szervezett koncertet. Az ottani magyar és román intézet között igen jó a kapcsolat, ezért másnap a román intézetben is játszhattunk. Meg kell állapítanom, hogy a magyar intézetek kitűnő munkát végeznek. Visszatérve a prágai koncertre, az alatt a másfél nap alatt, amíg itt voltam, láttam, hogy a Magyar Kulturális Központ milyen nagyszámú érdeklődőt tud megnyerni a programjainak. Nagyon fontos, hogy a programok mögött nincs politika. Ma mindenki politizál, de talán a kultúra útja az, ami átsegít bennünket a politika okozta félreértések és szerencsétlen helyzetek szövevényén.

- Diana, ez volt ez első koncert, amikor magyar zenésszel játszottál együtt?

- Igen, most játszottam először magyar művésszel, és Prágában is most jártam először. Csehországban már voltam, de Prágában és Magyarországon még nem jártam.

- Milyen volt Ernővel játszani?

- Nagyon kellemes volt, örülök, hogy lehetőségem nyílt rá. Ma reggel láttuk egymást először, de nagyon gyorsan megtaláltuk a közös hangot, és ez első közös próba után értettük egymást, nem volt többé probléma a kommunikációval. Bartók román táncai egy pillanat alatt megteremtették a közös nyelvet, és ha több időnk lett volna a próbára, még több darabot játszhattunk volna együtt.

- Hogy érzed, Ernő, jól sikerült a koncert?

- Igen, meg vagyok elégedve, szerintem jól sikerült. Én ezt már éreztem délelőtt is, amikor elkezdődtek a próbák. A kezdeti nehézségek után kellemes meglepetés volt mindkettőnk részére, hogy én is, és ők is próbáltuk a lehető legtöbbet kihozni magunkból. Amikor először eljátszottuk a darabot, akkor már tudtam, hogy Diana körülbelül mit szeretne. Nyilván, ha többet tudtunk volna próbálni, akkor még másra is lehetőség nyílt volna, de én elégedett vagyok a koncerttel, és magammal is, és ő is elégedett lehet a játékával.

- Gondolod, hogy ennek a munkának lehet folytatása?

- Mindenképpen folytatni kellene. Ha egy intézet meghív egy művészt, akkor nyilván a tehetséges szólisták közül választ, nem beszélve arról, hogy a két szólista számára igen gyümölcsöző kapcsolat alakulhat ki ebből a közös játékból.

- Biztos többször játszottál már román művészekkel.

- Nem, ez volt az első alkalom. De nagyon örülök, hogy ez ilyen jól sikerült, mert nem egyszerű a román-magyar kapcsolat. Köszönöm a lehetőséget.

- Mondanál még valamit a terveidről?

- Szeretném az idén befejezni a doktori iskolát. Megkaptam a Filharmónia ösztöndíját, úgyhogy jövőre is lesznek hangversenyeim. Nemsokára Rómába utazom, egy másik intézetbe. Szeptembertől pedig egy igazi státuszt kell keresnem.

- Sok sikert kívánok!

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.