Klasszikus

Prágai dialógus

2007.04.19. 00:00
Ajánlom
2008 a "Dialógus éve" lesz szerte Európában. Ennek a gondolatnak mintegy előfutáraként kezdte meg a Prágai Magyar Kulturális Központ a fiatal tehetségeket bemutató kamarakoncert-sorozatát. A sorozat első koncertjére április 12-én került sor a prágai Román Kulturális Intézettel való közös szervezésben.

A hangversenyen a fiatal román hegedűművész, Diana Jipa magyar partnere a Magyarországon már jól ismert ifjú zongoraművész, Fehér Ernő volt. A műsor Bartók Béla és George Enescu műveire épült de szerepeltek Liszt Ferenc és Ciprian Porumbescu darabjai is. A Magyar Kulturális Központ nagytermében mintegy hetven ember volt kíváncsi a két fiatal művész kamarakoncertjére.

A közönség fele a csehországi magyar és román kisebbség tagjaiból került ki, másik felét a hazai, cseh közönség alkotta. A két ifjú művész bár csak a koncert reggelén találkoztak, gyorsan megtalálta a közös hangot. A fiatal Diana Jipát elkísérte tanára, Verony Maier is. A három művésszel rövid beszélgetést folytatott az intézet igazgatóhelyettese.

- Verony, volt már valamilyen kapcsolata magyar intézettel?

- Másodjára játszom olyan koncerten, amelyet Magyar Kulturális Intézet szervezett, és ez a mostani is olyan jól sikerült, mint az előző. Legutóbb egy romániai diákoknak szervezett verseny kapcsán jutottam ki Londonba egy diákom révén, ahol a Londoni Magyar Kulturális Intézet látott vendégül minket és szervezett koncertet. Az ottani magyar és román intézet között igen jó a kapcsolat, ezért másnap a román intézetben is játszhattunk. Meg kell állapítanom, hogy a magyar intézetek kitűnő munkát végeznek. Visszatérve a prágai koncertre, az alatt a másfél nap alatt, amíg itt voltam, láttam, hogy a Magyar Kulturális Központ milyen nagyszámú érdeklődőt tud megnyerni a programjainak. Nagyon fontos, hogy a programok mögött nincs politika. Ma mindenki politizál, de talán a kultúra útja az, ami átsegít bennünket a politika okozta félreértések és szerencsétlen helyzetek szövevényén.

- Diana, ez volt ez első koncert, amikor magyar zenésszel játszottál együtt?

- Igen, most játszottam először magyar művésszel, és Prágában is most jártam először. Csehországban már voltam, de Prágában és Magyarországon még nem jártam.

- Milyen volt Ernővel játszani?

- Nagyon kellemes volt, örülök, hogy lehetőségem nyílt rá. Ma reggel láttuk egymást először, de nagyon gyorsan megtaláltuk a közös hangot, és ez első közös próba után értettük egymást, nem volt többé probléma a kommunikációval. Bartók román táncai egy pillanat alatt megteremtették a közös nyelvet, és ha több időnk lett volna a próbára, még több darabot játszhattunk volna együtt.

- Hogy érzed, Ernő, jól sikerült a koncert?

- Igen, meg vagyok elégedve, szerintem jól sikerült. Én ezt már éreztem délelőtt is, amikor elkezdődtek a próbák. A kezdeti nehézségek után kellemes meglepetés volt mindkettőnk részére, hogy én is, és ők is próbáltuk a lehető legtöbbet kihozni magunkból. Amikor először eljátszottuk a darabot, akkor már tudtam, hogy Diana körülbelül mit szeretne. Nyilván, ha többet tudtunk volna próbálni, akkor még másra is lehetőség nyílt volna, de én elégedett vagyok a koncerttel, és magammal is, és ő is elégedett lehet a játékával.

- Gondolod, hogy ennek a munkának lehet folytatása?

- Mindenképpen folytatni kellene. Ha egy intézet meghív egy művészt, akkor nyilván a tehetséges szólisták közül választ, nem beszélve arról, hogy a két szólista számára igen gyümölcsöző kapcsolat alakulhat ki ebből a közös játékból.

- Biztos többször játszottál már román művészekkel.

- Nem, ez volt az első alkalom. De nagyon örülök, hogy ez ilyen jól sikerült, mert nem egyszerű a román-magyar kapcsolat. Köszönöm a lehetőséget.

- Mondanál még valamit a terveidről?

- Szeretném az idén befejezni a doktori iskolát. Megkaptam a Filharmónia ösztöndíját, úgyhogy jövőre is lesznek hangversenyeim. Nemsokára Rómába utazom, egy másik intézetbe. Szeptembertől pedig egy igazi státuszt kell keresnem.

- Sok sikert kívánok!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Én vagyok a legszéle, innen már nincs hova esnem – beszélgetés Urbanovits Krisztinával

Május 23-án volt a premierje az Apertúrában Thomas Bernhard ismert darabjának, A színházcsinálónak, aminek az eredetileg férfira írt főszerepét, Bruscont a darabot rendezőként és dramaturgként is jegyző Urbanovits Krisztina játssza. A friss bemutató kapcsán a KV Társulat alapító tagjával a megszállottság teremtő erejéről beszélgettünk.
Színház

Visszatér a színpadra Kulka János – évadot hirdetett a Jurányi Ház

A Nemzet Színésze egy Thomas Mann-adaptációban lesz látható szeptembertől a Jurányi Ház 2024/205-ös évadában. A játszóhely évadzáró ülésén Rozgonyi-Kulcsár Viktória ismertette a következő szezon előadásait. 
Vizuál

10 kihagyhatatlan program az idei Múzeumok éjszakáján

Több száz izgalmas programmal, koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi foglalkozásokkal, valamint számos meglepetéssel várják az érdeklődőket június 22-én országszerte a múzeumok és kiállítóterek.
Vizuál

Elhunyt Anouk Aimée

A huszadik századi francia filmművészet egyik legismertebb sztárja 92 éves korában halt meg párizsi otthonában kedden – jelentette be ügynöke és családja.   
Klasszikus

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„A művek mélyebb megértését tartom a legfontosabbnak” – beszélgetés Szalai Molli zongoraművésszel

Külföldön értük utol a friss Junior Prima-díjas zongoraművészt, aki jövőre már második mesterdiplomáját szerzi. Az MVM Zrt. jóvoltából idén megemelt, hárommillió forinttal járó elismerést ezért felkészülésre, új hangszerre és megszakítás nélküli, folyamatos munkára fordítja majd.
Klasszikus hír

Balogh Máté olasz zeneszerzőversenyen nyert első díjat

A trieszti Friedrich Schiller Kulturális Társaság által kiírt dalversenyen a nagy német költő szövegeit kellett megzenésíteni. A megmérettetést az első alkalommal rendezték meg, Jörg Widmann fővédnöksége alatt.
Klasszikus ajánló

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.
Klasszikus interjú

„Emberi kapcsolat nélkül nem lehet tanítani” – interjú Szecsődi Ferenccel

Kortárs vonóshangszer-kiállítással nyílik meg A magyar hegedű ünnepe június 22-én délelőtt az MMA székházában, a Pesti Vigadóban. A kétnapos összművészeti esemény idén összekapcsolódik Szecsődi Ferenc hetvenedik születésnapi ünneplésével.
Klasszikus hír

Molnár Anna neves izraeli kortárs zenei együttessel lép fel

Az Israel Contemporary Players június 22-án ad koncertet Tel-Avivban, az elsősorban szintén kortárs zenei produkcióiról ismert mezzoszoprán Steve Reich Tehillim című művében működik közre.