Klasszikus

Prima Primissima 2008 - minden eddiginél több jelölés

2008.07.02. 00:00
Ajánlom
Még soha nem volt ennyi jelölt a Demján Sándor üzletember és a Vállalkozók Országos Szövetségének elnöksége által alapított díjra: összesen 387 jelöltet neveztek meg a jelölésre jogosultak. A tavaly bevezetett Junior Prima Díj új kategóriával bővül.

Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke kiemelte, hogy az idei harmincas lista igen szoros fordulókkal alakult ki. Ha egy-egy kategóriában a harmadik helyen "holtverseny" volt, újra szavazott az alapítvány kuratóriuma, valamint az alapítvány mellett működő társadalmi tanácsadó testület, így Csányi bízik abban, hogy az egyes kategóriák jelöltjei megkérdőjelezhetetlenek.

A fiatal tehetségek elismerésére társalapítókkal létrehozott tudomány, sport és oktatás kategóriák mellett idén Peter Munk magyar származású kanadai üzletember társulásával létrejött a képzőművészet kategória, Nathaniel Rothschild brit üzletember, a TriGranit egyik főrészvényese a színház- és filmművészet kategória társalapítója lett, Erwin Schaeffer magyar származású amerikai üzletember pedig az irodalom kategória társalapítójaként csatlakozott. A Junior Prima Díj negyedik új, építészeti kategóriájáról szóló társalapítói szerződést a TriGranit Fejlesztési Zrt. vezérigazgatójával, Kibédi Varga Lóránttal a sajtótájékoztatón írták alá.

A 2008. évi Prima Primissima Díjnál változás, hogy a társadalmi tanácsadó testületből Chikán Attila, Elek István és Szokolay Sándor kivált a szokásos évi rotáció keretében. Helyükre Kocsis Zoltán zongoraművészt, valamint Mészáros Tamást, a Budapesti Corvinus Egyetem rektorát kérték fel. A díjakat december 5-én, a Magyar Vállalkozók Napja rendezvényei keretében adják át a Művészetek Palotájában. A primák közül a tíz kategóriában egy-egy primissimát választanak ki a díjátadó gálaest napján. A 10 primissima 50 ezer euró, míg a primák 10 ezer euró díjazásban részesülnek.

A jelöltek bemutatását és tevékenységeik megismertetését szolgáló csaknem negyedéves időszakban októbertől a közönség idén is szavazhat. A legtöbb szavazatot kapott jelölt 50 ezer eurós pénzdíjazásban részesül, amelyet Csányi Sándor a magánvagyonából ajánlott fel.

A Prima Primissima Díj idei jelöltjei:

Magyar irodalom: Csoóri Sándor költő, író, Rakovszky Zsuzsa költő, Réz Pál irodalomtörténész.
Magyar színház- és filmművészet: Halász Judit színművész, Makk Károly filmrendező, Markó Iván táncművész, koreográfus.
Magyar képzőművészet: Gross Arnold festőművész, grafikus, Gyémánt László festőművész, Keleti Éva fotóművész.
Magyar tudomány: Freund Tamás akadémikus, neurobiológus, Kásler Miklós orvos, sebész, onkológus, Pusztay János nyelvész.
Magyar oktatás és köznevelés: a Budapesti Városvédő Egyesület, Komoróczy Géza történész, egyetemi tanár, Korzenszky Richárd, a Tihanyi Bencés Apátság házfőnöke.
Magyar építészet és építőművészet: Callmeyer Ferenc, Novák István, Török Ferenc.
Magyar sajtó: Bojtár B. Endre, a Magyar Narancs főszerkesztője, Cselényi László szerkesztő-rendező, a Duna Televízió elnöke, Szegő András újságíró.
Magyar népművészet és közművelődés: Kemény Henrik bábművész, a Muzsikás Együtte, az Óbudai Népzeneiskola.
Magyar zeneművészet: Koncz Zsuzsa előadóművész, Melis György operaénekes, Szokolay Sándor zeneszerző.
Magyar sport: Gyarmati Dezső vízilabdázó, a Nemzet Sportolója, az MKB Veszprém Kézilabda Club, Polgár Judit sakknagymester.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Megkezdte munkáját Antal Zsolt az SZFE Elméleti Intézetének élén

Sára Balázs és Bodolay Géza után újabb intézetvezető kezdte meg munkáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
Jazz/World

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.
Színház

Online tartja legújabb bemutatóját a Pesti Színház

Elmesélhető-e a 20. század történelme egyetlen család, ház vagy kő történetén keresztül? Marius von Mayenburg A kő című drámájában generációról generációra hagyományozott titkok, falakba eltemetett történetek kerülnek felszínre, megértetve valamit saját múltunkból, de leginkább a jelenünkből. Michal Dočekal, a Prágai Városi Színházak igazgatójának rendezése december 5-én látható élő stream formájában.
Színház

Auksz Éva: Szerencsére az élet visszaigazolta, hogy jó úton vagyok

A Partitúra december 5-én, szombaton 14.30-tól Dunaújvárosban kalandozik. Itt született a zenés és prózai előadásokban is emlékezetes alakításokat nyújtó Auksz Éva, aki színházi elfoglaltságai miatt nem tudott jelen lenni a Partitúra dunaújvárosi forgatásán, egykori néptáncos fellépéseinek helyszínén, a Bartók Kamaraszínházban, ahol Őze Áron, az intézmény igazgatója vitte körbe a stábot. Auksz Éva ugyanakkor a Fidelio.hu-nak mesélt fiatalkori útkereséséről, mesteréről, Iglódi Istvánról, és egy különleges előadásról, amely a Rózsavölgyi Szalonban megy majd – a korlátozó intézkedések feloldása után.
Jazz/World

„Lesz még, aki rákérdez a hamisságra?” – Megérkezett Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint új klipje

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint úgy döntöttek, hogy a pandémia okán lelassult időben nem egyben adják ki új lemezüket, hanem havonta bemutatnak egy-egy dalt. Íme a legújabb.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Ferencváros díszpolgára lett Kurtág György

Ferencváros díszpolgára díjat adományozott Kurtág György zeneszerzőnek Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere.
Klasszikus ajánló

Közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét

Közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét, mivel Ausztriában január 7-ig tilos közönség előtt koncerteket tartani.
Klasszikus ajánló

30. születésnapját ünnepli az Orfeo Zenekar

A zenekar Haydn és Mozart-művekből álló koncerttel ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját 2021. január 19-én a Zeneakadémián.
Klasszikus mvm

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.