Klasszikus

Prima Primissima 2008 - minden eddiginél több jelölés

2008.07.02. 00:00
Ajánlom
Még soha nem volt ennyi jelölt a Demján Sándor üzletember és a Vállalkozók Országos Szövetségének elnöksége által alapított díjra: összesen 387 jelöltet neveztek meg a jelölésre jogosultak. A tavaly bevezetett Junior Prima Díj új kategóriával bővül.

Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke kiemelte, hogy az idei harmincas lista igen szoros fordulókkal alakult ki. Ha egy-egy kategóriában a harmadik helyen "holtverseny" volt, újra szavazott az alapítvány kuratóriuma, valamint az alapítvány mellett működő társadalmi tanácsadó testület, így Csányi bízik abban, hogy az egyes kategóriák jelöltjei megkérdőjelezhetetlenek.

A fiatal tehetségek elismerésére társalapítókkal létrehozott tudomány, sport és oktatás kategóriák mellett idén Peter Munk magyar származású kanadai üzletember társulásával létrejött a képzőművészet kategória, Nathaniel Rothschild brit üzletember, a TriGranit egyik főrészvényese a színház- és filmművészet kategória társalapítója lett, Erwin Schaeffer magyar származású amerikai üzletember pedig az irodalom kategória társalapítójaként csatlakozott. A Junior Prima Díj negyedik új, építészeti kategóriájáról szóló társalapítói szerződést a TriGranit Fejlesztési Zrt. vezérigazgatójával, Kibédi Varga Lóránttal a sajtótájékoztatón írták alá.

A 2008. évi Prima Primissima Díjnál változás, hogy a társadalmi tanácsadó testületből Chikán Attila, Elek István és Szokolay Sándor kivált a szokásos évi rotáció keretében. Helyükre Kocsis Zoltán zongoraművészt, valamint Mészáros Tamást, a Budapesti Corvinus Egyetem rektorát kérték fel. A díjakat december 5-én, a Magyar Vállalkozók Napja rendezvényei keretében adják át a Művészetek Palotájában. A primák közül a tíz kategóriában egy-egy primissimát választanak ki a díjátadó gálaest napján. A 10 primissima 50 ezer euró, míg a primák 10 ezer euró díjazásban részesülnek.

A jelöltek bemutatását és tevékenységeik megismertetését szolgáló csaknem negyedéves időszakban októbertől a közönség idén is szavazhat. A legtöbb szavazatot kapott jelölt 50 ezer eurós pénzdíjazásban részesül, amelyet Csányi Sándor a magánvagyonából ajánlott fel.

A Prima Primissima Díj idei jelöltjei:

Magyar irodalom: Csoóri Sándor költő, író, Rakovszky Zsuzsa költő, Réz Pál irodalomtörténész.
Magyar színház- és filmművészet: Halász Judit színművész, Makk Károly filmrendező, Markó Iván táncművész, koreográfus.
Magyar képzőművészet: Gross Arnold festőművész, grafikus, Gyémánt László festőművész, Keleti Éva fotóművész.
Magyar tudomány: Freund Tamás akadémikus, neurobiológus, Kásler Miklós orvos, sebész, onkológus, Pusztay János nyelvész.
Magyar oktatás és köznevelés: a Budapesti Városvédő Egyesület, Komoróczy Géza történész, egyetemi tanár, Korzenszky Richárd, a Tihanyi Bencés Apátság házfőnöke.
Magyar építészet és építőművészet: Callmeyer Ferenc, Novák István, Török Ferenc.
Magyar sajtó: Bojtár B. Endre, a Magyar Narancs főszerkesztője, Cselényi László szerkesztő-rendező, a Duna Televízió elnöke, Szegő András újságíró.
Magyar népművészet és közművelődés: Kemény Henrik bábművész, a Muzsikás Együtte, az Óbudai Népzeneiskola.
Magyar zeneművészet: Koncz Zsuzsa előadóművész, Melis György operaénekes, Szokolay Sándor zeneszerző.
Magyar sport: Gyarmati Dezső vízilabdázó, a Nemzet Sportolója, az MKB Veszprém Kézilabda Club, Polgár Judit sakknagymester.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Jazz/World

„Mecky, drága, jó utat!” – Pályatársai búcsúznak Kóbor Jánostól

December 6-án elhunyt az Omega legendás énekese, Kóbor János, akit egy hónapja szállították kórházba koronavírus-fertőzéssel. Menedzsere később megerősítette: covid okozta szövődmények vezettek a zenész halálához. Kóbor Jánost pályatársai és számos közéleti személy gyászolja.
Színház

Így adott interjút Blaha Lujza

A Bohémvilág 1919. december 27-i számában érdekes szöveggel találkozhattak a korabeli olvasók: maga Blaha Lujza kért helyreigazítást egy állítólagos nyilatkozata kapcsán.
Vizuál

Restaurálták a Barcsay-mozaikokat

Az alkotás eredetileg az 1974-ben megnyitott Újpesti Gyógyfürdő és Uszoda emeleti várakozó terének két szemközti falát díszítette, megújult formájában a Csillaghegyi Strandfürdő éke lett.
Zenés színház

„Az éneklés felemeli a lelket” – 70 éves Pitti Katalin

A legendás énekesnőt születésnapja alkalmából egy csokorra való felvételével köszöntjük, melyek között emblematikus szerepei és ritkaságok egyaránt meghallgathatók.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Magyar Valentin: „Minél szélesebb repertoár kiépítése a célom”

Az ifjú zongoraművész neve nemcsak a szakmabeliek, de a zenerajongók körében is egyre ismerősebben cseng. Rendszeres szereplője a hazai és külföldi koncertéletnek, feltűnt a Virtuózok televíziós tehetségkutatóban is, nemrég pedig weimari versenyeredményétől volt hangos a sajtó. Most az MVM Zrt. jóvoltából frissen átadott Junior Prima díja kapcsán beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Koncerttel és parfümmel ünnepli 210 éves jubileumát a Pannon Filharmonikusok

A december 9-én a Kodály Központban és december 10-én a Müpában elhangzó est programján a zenekar alapítójának, Lickl Györgynek egy ősbemutatója is szerepel.
Klasszikus hír

Próbaéneklést hirdet a Magyar Rádió Énekkara

A Magyar Rádió Énekkara próbaéneklést hirdet határozott idejű munkaszerződéssel foglalkoztatott tenor és basszus énekművész állásra. Jelentkezési határidő: 2022. január 6.
Klasszikus magazin

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Klasszikus ajánló

Fiatal karmestertehetség vezényli az Óbudai Danubia Zenekart

Holly Hyun Choe, az Eötvös Péter Alapítvány mentorprogramjának résztvevője lesz az Óbudai Danubia Zenekar december 7-i koncertjének karmestere. A műsoron a szintén mentorált zeneszerző, Donghoon Shin egy műve is elhangzik.