Klasszikus

Prima Primissima 2008 - minden eddiginél több jelölés

2008.07.02. 00:00
Ajánlom
Még soha nem volt ennyi jelölt a Demján Sándor üzletember és a Vállalkozók Országos Szövetségének elnöksége által alapított díjra: összesen 387 jelöltet neveztek meg a jelölésre jogosultak. A tavaly bevezetett Junior Prima Díj új kategóriával bővül.

Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke kiemelte, hogy az idei harmincas lista igen szoros fordulókkal alakult ki. Ha egy-egy kategóriában a harmadik helyen "holtverseny" volt, újra szavazott az alapítvány kuratóriuma, valamint az alapítvány mellett működő társadalmi tanácsadó testület, így Csányi bízik abban, hogy az egyes kategóriák jelöltjei megkérdőjelezhetetlenek.

A fiatal tehetségek elismerésére társalapítókkal létrehozott tudomány, sport és oktatás kategóriák mellett idén Peter Munk magyar származású kanadai üzletember társulásával létrejött a képzőművészet kategória, Nathaniel Rothschild brit üzletember, a TriGranit egyik főrészvényese a színház- és filmművészet kategória társalapítója lett, Erwin Schaeffer magyar származású amerikai üzletember pedig az irodalom kategória társalapítójaként csatlakozott. A Junior Prima Díj negyedik új, építészeti kategóriájáról szóló társalapítói szerződést a TriGranit Fejlesztési Zrt. vezérigazgatójával, Kibédi Varga Lóránttal a sajtótájékoztatón írták alá.

A 2008. évi Prima Primissima Díjnál változás, hogy a társadalmi tanácsadó testületből Chikán Attila, Elek István és Szokolay Sándor kivált a szokásos évi rotáció keretében. Helyükre Kocsis Zoltán zongoraművészt, valamint Mészáros Tamást, a Budapesti Corvinus Egyetem rektorát kérték fel. A díjakat december 5-én, a Magyar Vállalkozók Napja rendezvényei keretében adják át a Művészetek Palotájában. A primák közül a tíz kategóriában egy-egy primissimát választanak ki a díjátadó gálaest napján. A 10 primissima 50 ezer euró, míg a primák 10 ezer euró díjazásban részesülnek.

A jelöltek bemutatását és tevékenységeik megismertetését szolgáló csaknem negyedéves időszakban októbertől a közönség idén is szavazhat. A legtöbb szavazatot kapott jelölt 50 ezer eurós pénzdíjazásban részesül, amelyet Csányi Sándor a magánvagyonából ajánlott fel.

A Prima Primissima Díj idei jelöltjei:

Magyar irodalom: Csoóri Sándor költő, író, Rakovszky Zsuzsa költő, Réz Pál irodalomtörténész.
Magyar színház- és filmművészet: Halász Judit színművész, Makk Károly filmrendező, Markó Iván táncművész, koreográfus.
Magyar képzőművészet: Gross Arnold festőművész, grafikus, Gyémánt László festőművész, Keleti Éva fotóművész.
Magyar tudomány: Freund Tamás akadémikus, neurobiológus, Kásler Miklós orvos, sebész, onkológus, Pusztay János nyelvész.
Magyar oktatás és köznevelés: a Budapesti Városvédő Egyesület, Komoróczy Géza történész, egyetemi tanár, Korzenszky Richárd, a Tihanyi Bencés Apátság házfőnöke.
Magyar építészet és építőművészet: Callmeyer Ferenc, Novák István, Török Ferenc.
Magyar sajtó: Bojtár B. Endre, a Magyar Narancs főszerkesztője, Cselényi László szerkesztő-rendező, a Duna Televízió elnöke, Szegő András újságíró.
Magyar népművészet és közművelődés: Kemény Henrik bábművész, a Muzsikás Együtte, az Óbudai Népzeneiskola.
Magyar zeneművészet: Koncz Zsuzsa előadóművész, Melis György operaénekes, Szokolay Sándor zeneszerző.
Magyar sport: Gyarmati Dezső vízilabdázó, a Nemzet Sportolója, az MKB Veszprém Kézilabda Club, Polgár Judit sakknagymester.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.